Španělská vláda chce ukázat, že většina žen neodpovídá vychrtlému ideálu módního průmyslu. Hodlá přesvědčit přední výrobce módního zboží, aby pro výlohy a módní časopisy vybírali modely větších velikostí.

"Pro mnohé ženy je nemožné takového ideálu dosáhnout, takové úsilí navíc může skončit poškozením zdraví," řekla španělská ministryně zdravotnictví Elena Salgadová.

Podle některých odhadů více než milión Španělů buďto trpí problémy souvisejícími s odtučňovací kúrou, jako je bulimie nebo anorexie, nebo jsou jimi bezprostředně ohroženi. Počet případů poruch v příjmu potravy roste ve Španělsku ročně o 15 procent.

Ministryně Salgadová již jednala s představiteli španělské módy a s výrobci konfekce o vytvoření pracovní skupiny, která by připravila změny velikostí. Španělská děvčata a ženy různých věkových skupin se měří a váží, aby se zjistily jejich průměrné velikosti, hmotnost a výška.

Vláda také chce výhledově vytvořit standardní velikosti, aby už spotřebitelé neměli problémy při nákupu zboží u různých výrobců a zboží různých značek. "Nechceme diktovat pravidla, doufáme, že se módní průmysl přizpůsobí sám," řekla ministryně.