Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prosba o modlitbu za křesťany v Indii

24. 9. 2008

Dillí. V indickém státu Karnataka hinduističtí fundamentalisté zničili minulou neděli 20 kostelů. Navzdory ujišťování místní vlády protikřesťanské nepokoje stále trvají. Podle místních křesťanů stojí policie na straně radikálů.
Útočníci vtrhli mimo jiné do adorační kaple při klášteře sester Klarisek. Zneuctili Nejsvětější svátost a zničili vnitřek kaple. Věřící, kteří se jim pokusili klást odpor, byli surově zbiti. Objevily se dokonce hlasy, že místní policie o plánovaném útoku věděla, ale nepokusila se mu zabránit. Jedna z řeholnic byla dokonce zbita policisty, během cesty na večerní mši svatou. Policie zaútočila také na křesťany, kteří hlídkovali kolem kostelů v obavách před útoky fundamentalistů. Vláda popírá, že by se obětí útoků staly křesťanské kostely. Tvrdí, že hinduisté útočili pouze na modlitebny letničních sekt.

Zdroj: Rádio Vatikán, 16. 9. 2008

další

O pozadí agresivních protikřesťanských nálad v Indii s Otcem Konrádem Kelerem SVD (Verbisté) 18. 11. 2008 viz článek Rádia Vatikán.

V Orisse další oběti nenávisti ke křesťanství
4. 12. 2008 Indie. Teroristické atentáty v Bombaji způsobily, že svět pozapomněl na tragédii indických křesťanů ve státě Orissa. Pronásledování, které vypuklo před třemi měsíci, však dosud trvá. Agentura AsiaNews informuje o dalších obětech na lidských životech. Hinduističtí radikálové zavraždili dvě ženy, které se vrátily z utečeneckého tábora do svých vesnic, aby zde sklidily úrodu rýže a zajistily potravu pro své rodiny. 52 letá Bimala Batak ve vesnici Vibria a 45 letá Lalita Digal v obci Dodawali. Podle Indické katolické unie je to další důkaz toho, že vláda ve státě Orissa nemíní učinit přítrž šířícímu se násilí. Mezitím začali obcházet všechny vesnice tohoto státu členové zvláštní mírové mise, složené ze 150 hinduistů a křesťanů. V osobních rozmluvách se snaží vysvětlovat hinduistům, že křesťané pro ně nepředstavují žádnou hrozbu, a křesťany povzbuzují k návratu do svých domovů. Úkol to není lehký, protože křesťané se již několik týdnů ukrývají v obavě o svůj život. Arcibiskup hlavního města Raphael Cheenath vyjádřil naději v to, že policejní ochrana zůstane i nadále ve městě.

Zdroj: Rádio Vatikán, 4. 12. 2008

New Dilli. Stát Orissa musí zajistit bezpečnost svým minoritám a zejména křesťanům. Rozhodl o tom nejvyšší indický soud. Vyhověl tak odvolání arcibiskupa z Cuttack-Bhubaneswaru, Raphaela Cheenatha. Nejvyšší soud zopakoval, že Indie je sekulárním státem a nedovolí pronásledování žádné menšiny. Představitelům státu Orissa nařídil, aby zachovali ozbrojené jednotky na ochranu uprchlických táborů, ve kterých křesťané našli útočiště po zářijových útocích radikálních hinduistů. Pokud administrativa Orissy není schopna bezpečnost křesťanů zajistit, má podat demisi. Soudci mimo jiné připomněli, že policejní ochrana byla křesťanům nabídnuta až po té, co jich 50 tisíc bylo nuceno utéct do džungle. Podle místních zdrojů během nepokojů loni v září zahynulo 62 lidí.
Zdroj: Rádio Vatikán, 8. 1. 2009