Jak se ubránit sladkostem? Klidně sladce!
Touha po sladkém - také vás přepadá a vy se jí marně bráníte? Sladké mámení je někdy silnější než vy a nakonec mu také podlehnete. Nějaký ten hříšek se přece ztratí. Proč ale nezatočit s tou sladkou touhou chytře a zdravě? Cukrová hra na schovávanou
Cukr - obsahuje spoustu kalorií a výživná hodnota je veškerá žádná. Mluvíme zde o bílém, ale i hnědém cukru. Ten se skrývá i v nejrůznějších potravinách a vy ho konzumujete, aniž si to často uvědomíte. Čokoláda, sušenky, bonbóny, pečivo, koláče, dorty - tam všude je, to víme. Ale také lahvové nápoje bývají slazené. Spoustu je ho v džemech, kompotech apod. (je to výborný konzervant). Najdete ho hodně ale i v nejrůznějších omáčkách, nálevech či pomazánkách. Také na první pohled »zdravé« potraviny ho mohou být plné - jogurty, cereálie apod. Při nákupu tedy není od věci pečlivě si pročíst etiketu a hledat označení »bez cukru«.
Sladké ovoce
Dobrá, cukrům se snažíte vyhýbat, ale ta sladká touha vás přece jenom občas dostane. Proč tedy nesáhnout po »zdravých« sladkostech - buď po ovoci, nebo si doma vykouzlete nějakou tu ovocnou sladkou »ňamku«. Připravte si ovocný chlebíček!
Budete potřebovat: sušené namočené nebo čerstvé (bez pecek a oloupané) meruňky - asi 400 g, konzervovaného ovoce (v přírodní šťávě) - asi 800g
Rozmixované ovoce vařte asi 5 minut na mírném ohni. Na plech dejte alobal, na něj ovocné pyré vylijte a rozetřete. V troubě předehřáté na nejnižší stupeň pak sušte asi 8 hodin. Vysušená hmota by se měla dát dobře žvýkat. Chlebíček nakrájený na kousky můžete skladovat třeba v lednici.
Jan krotíte svoji chuť na sladké vy?