Kdy se vyhnout konzumaci sýrů
Obecně se dá říci, že konzumaci sýrů by měli omezit všichni, kdo trpí na neustálou rýmu a nachlazení. Podobně jako ostatní mléčné výrobky, působí sýry hlenotvorně. Kromě toho existují skupiny lidí, které by se měly vyhýbat konzumaci určitých druhů sýra .
Lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu se nedoporučují tvrdé sýry ( 100g sýra obsahuje 80-90 mg cholesterolu).
Těhotné ženy by neměly jíst plísňové sýry, protože obsahují bakterie a plísně, které by mohly ohrozit zdraví nenarozeného dítěte.
Plísňové sýry by měli vyřadit z jídelníčku všichni, kdo trpí kvasinkovou či plísňovou infekcí.
Lidé s vysokým krevním tlakem by neměli jíst sýry typu brynza nebo feta (balkánský sýr), protože obsahují velké množství soli.
Lidé s nadváhou by měli jíst tvrdý sýr jen v omezeném množství, neboť je velmi kalorický: 10 g tvrdého sýra má asi 150 kcal.
Vynechání mléčných výrobků včetně sýrů se doporučuje též při onemocnění rakovinou prsu, jelikož mléčné výrobky mohou obsahovat hormony a ani vysoké procento tuku v tvrdých sýrech není při tomto onemocnění vhodné. Byla prokázána souvislost mezi vysokou konzumací sýrů a zvýšeným rizikem onemocnění rakovinou prsu.
Děti či dospělí trpící alergií na bílkovinu kravského mléka by měli sýry z jídelníčku zcela vyloučit.
Autor: mk