Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní článek o tom, jak se vůbec pes učí

Výcvik psa je složitý děj, při které musí respektovat přirozenost psa. Musíme vycházet z přirozených reakcí a reflexů a na ty pak aplikovat učení nových věcí.

Základní věcí, kterou si musíme uvědomit je, že pes je pes. Inteligentní zvíře, které ale nemyslí jako člověk a veškeré polidšťování je mu na škodu. Pes nerozumí tomu, co říkáme, smyslu slova, on rozumí jen naší intonaci hlasu. To, že sedni znamená, aby se posadil ho musíme NAUČIT. A stejně tak ho musíme naučit i všechno ostatní.

Pokud si pes spojí, že když sedí je odměněn, začne si častěji sedat, aby byl zase odměněn. Když u toho slyší sedni, spojí si činnost s povelem. Teprve když ho činnost s povelem naučíme můžeme jí po psovi vyžadovat a můžeme se třeba i zlobit, že neposlechl. Ale do doby než ho to naučíme ne.

Obrazek

Když si domů přinese člověk štěňátko, je to nepopsaná kniha, neví, že má čůrat venku (ale je v jeho přirozenosti, že si nechce znečišťovat svůj pelíšek). Neví, že má přiběhnout na zavolání (ale od přírody je zvyklý následovat ostatní členy smečky). A všech těchto přirozených reflexů musíme co nejvíce vyžívat. Když pejska chceme zavolat, začneme od něho couvat, a on sám, jakmile zjistí, že se mu vzdalujete vás začne následovat, protože se bojí, aby se vám neztratil. Toto, ale funguje dokud je pejsek maly. Psí puberťák už je mnohem samostatnější a nějaké couvání na něj neplatí.

Také je důležité, aby ve vás váš pes viděl osobnost na kterou se může vždy spolehnout. Někoho, kdo mu obstarává jídlo, zábavu, procházky... Když se pro pejska stanete středobodem vesmíru je pak výcvik snadný. Pokud, ale pejsek zjistí, že zajímavější je všechno okolo jen ne vy, tak máte na problémy zaděláno. Ale to, že se musíte stát pro psa zajímavým, je váš úkol, pes jen přirozeně reaguje na danou situaci. Takže dříve než se začnete na psa zlobit, že vás vůbec neposlouchá, zkuste se zamyslet, zda jste pro něj dostatečnou motivací.

Obrazek

Učení psa musí probíhat nejprve v klidném prostředí, aby ho nic nerozptylovalo. Nemějme na psa vysoké nároky, malé štěňátko potřebuje citlivý přístup. A pokud jsme v začátcích něco zanedbali, musíme dát psovi prostor se do novým kolejích pomalu zařadit.

Hlavní co je důležité je pozitivní přístup, chyby hledat hlavně u sebe a psa dostatečně při učení motivovat.