Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dítě a hudba

 

Jsme příslušníky národa, o kterém se kdysi říkalo: „Co Čech, to muzikant.“

V posledních desetiletích se však všeobecná hudební gramotnost i schopnost poslouchat složitější hudbu neustále snižuje. Ukazuje se, že není moudré přenechávat hudební výchovu svých dětí pouze základním školám. Tento předmět v nich nezřídka učí lidé, kteří ve skutečnosti k hudbě žádný vztah nemají.

Zásadní význam pro mnoho dětí má hra na hudební nástroj v ZUŠ. Podle mých zkušeností však ani absolvování ZUŠ mnohdy nenaučí děti tomu nejdůležitějšímu – lásce k hudbě a poslechu složitějších skladeb.

 

Ať se nám to líbí nebo ne, vztah dítěte k hudbě se buduje především v rodině. Proto jsem se rozhodla pořádat kurz pro rodiče i budoucí rodiče, aby se vyvarovali chyb, které většina z nás dělá. Je škoda promarnit čas raného dětství, při němž jsou děti velmi vnímavé.

Na základě především svých zkušeností a zkušeností mých dětí vám předám mnoho užitečných rad a informací týkající se hudební výchovy v rodině i mimo ní od novorozence až po školní věk. Informovaní rodiče mohou své dítě ochránit před některými nástrahami a nepříjemnostmi, ale především ho mohou snadno a nenásilně přivést k hudbě tak, aby byla samozřejmou součástí jeho života a přinášela mu radost i hluboké prožitky.

 

Kurz se uskuteční ve čtvrtek 18. září 2014 od 19:00 do 21:00 hodin Pod střechou, v Černošicích, Poštovní 1999.

 

Vstupné 150 Kč

 

Na Vaši účast se těší

Ilona Červená

 

Pár informací o mně:

Ačkoli pocházím z rodiny, která k hudbě neměla žádný mimořádný vztah, dnes docela slušně hraji na klavír (absolvovala jsem 2 cykly ZUŠ, přes 10 let jezdím na interpretační kurzy do Litomyšle). Učila jsem více jak 30 dětí na klavír a zobcovou flétnu. Krátce jsem chodila na zpěv a naučila jsem se hrát na klávesy. Již při studiu na ČVUT jsem vedla kurzy pro studenty. V poslední době pořádám hudebně vzdělávací pořady pro dospělé, v kterých účastníkům pomáhám najít si cestu i ke složitější klasické hudbě. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.................