Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barbra Streisandová a Hana Brejchová

1. 11. 2008

BSBSBSBSBSBSBSBSBSBSBSBSBSBS

 ,,Hvězda z Brooklynu"

,,Barbra Streisandová"

( 24.4.1942 )

,,V době kdy se Barbra Joan narodila, dominovaly v populární hudbě velké swingové orchestry Glena Millera, Counta Basieho, Woody Hermana, Stana Kentona a jiných legendárních hudebníků a Hollywood prožíval vrcholné období své slávy a vlivu. Stejně jako v bájném Shangri-la i tady se mohly sny stát skutečností alespoň na hodinu - a to jen za cenu sedadla v kině. Celý národ propadl kinu jako narkotiku a malá Barbara Joan nebyla vyjímkou. Nevadilo ji, že mezi dětmi zrovna není nejhezčí, ani později to, že se její dívčí obličej nepodobá klasickému hollywoodskému profilu, protože v té době se už rozhodla : musí se stát něčím mimořádným. Ale kdo by si tehdy pomyslel, že už ve svých pětadvaceti létech bude patřit k nejžhavějším favoritkám Hollywoodu a stane se jednou z nejslavnějších hvězd světa."

http://img.fdb.cz/galerie/c/cc45011f721c0c6130707a47984.jpg

 ,,Stala se jednou z nejvýraznějších osobností showbyznysu a její závratná kariéra počala debutem na Broadwayi v roce 1962 až do dnešních dnů. Prvním velkým úspěchem Streisandové  byla hlavní role v divadelním zpracování FUNNY GIRL, kdy dostala přednost před řadou jiných, tehdy mnohem zkušenějších špičkových hereček. V roce 1966 už byla nejlépe placenou zpěvačkou světa a jejich pět alb se během jediného týdne ocitlo v první stovce hudebního žebříčku. V sedmdesátých létech již patřila ke stálicím filmového nebe díky filmům HELLO, DOLLY ! FUNNY LADY a ZRODILA SE HVĚZDA. Její herecká a filmová kariéra pokračovala v průběhu osmdesátých let dalšími úspěchy vrcholícími filmem YENTL. K tomuto filmu ji přivedly pohnutky a jeji naprostá oddanost v její práci na něm. Čtyři roky po tomto filmu přišel do kin její další film TVRDÝ OŘÍŠEK. Pro Steisandovou toto období bylo otevřené a vyčerpávající s poznáním života v profesionální dráze ženy, která se stala jednou z nejuznávanějších představitelek showbyznysu vůbec, což potvrzují její kritici, publikum i kolegové."

 

,,Obrovská odezva na poslední film i nahrávky dodnes, potvrzují, že cokoliv Barbra dělá, je v showbyznysu velkou událostí. Její přístup k filmové tvorbě : ,,Je to velmi osobní záležitost, dělat film. Všechno, co máme, je v našich srdcích, v našich duších, v našich mozcích a potřeba kontroly a úsilí o dokonalost zůstává." Tato její slova říkají vše."

http://media.novinky.cz/476/214767-top_foto1-qd4fh.jpg?1359552606

,,Barbra Streisandová je prostě ... Barbrou Streisandovou. To všechno je možné říci tisícům těch, kteří vědí, že je nepřekonatelná, a kteří cítí to, co vyjadřují slova jedné z nejslavnějších písní jejího filmu : ,,Při pohledu ne tebe může svět skončit každým okamžikem."     Ludmilka

Z knihy - Životopis Barbry

BSBSBSBSBSBSBSBSBSBSBSBSBSBSBSBSBSBBS

 

,,Hana Brejchová"

( 12.12.1946 v Praze )

,,Jsou lidé, kteří když jednou nasednou na bujarého oře slávy, jedou na něm po celý zbytek života. Kůň sice občas vyhazuje, občas se zastaví jako mezek, ale oni sedí pevně na jeho hřbetě a neslezou z něj, ani když se časem změní v těžkopádného valacha - sedlo je sedlo. A pak jsou jiní, kteří se na koníkovi slávy třebas jen jednou projedou. Jejich krátka jízda je ovšem mnohdy půvabnější než znuděný klus proslulých profesionálů. Takovouhle jezdkyní, která se mihla po hvězdné filmové stezce a nesmazatelně vryla do divácké paměti je Hana Brejchová."

 

,,Hana Brejchová se do filmu dostala nejprve jako neherečka. Poté se stala ostřílenou profesionálkou - ztělesnila dalších osmatřicet filmových postav. Ironií osudu se však nejvíce vzpomíná na tu první ,,nehereckou" roli - Andulu v hořké komedii Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky. ,,Lásky" byly nominovány na Oscara a jejich popularita vydržela po celá uplynulá desetiletí."

http://ahbon.free.fr/illustrations/vignettes/AmouDun1.jpg

,,Hana Brejchvá během své herecké kariéry poznala řadu významných osobností, počínaje Milošem Formanem, Vladimírem Pucholtem a Jaroslavem Papouškem přes Vladimíra Menšíka, Radka Brzobohatého a Jiřinu Jiráskovou, až třeba po Vlastimila Brodského, Jaromíra Hanzlíka a Rudolfa Hrušinského."

 ,,Své příbuzenství s proslulejší Janou Brejchovou přiznává Hana trochu nerada - a všichni její přátelé to chápou. Vědí totiž, že Hana Brejchová je dostatečně sama sebou, než aby se musela odvolávat na rodinná pouta s kýmkoli slavným."

 

,,Mezi nejlepší kamarády patřili Růžičkovi"

Co řekl o Hance Jiří Růžička - syn od Helenky Růžičkové : ,,Na Hance nejvíc oceňuji, že, i když byla mladší sestrou Jany Brejchové největší filmové hvězdy šedesátých let, dokázala být zatraceně dobrou herečkou a přitom zůstat zcela normální ženskou."

Co řekla o Helence Růžičkové Hanka Brejchová : ,,Helenku jsem měla ráda, strašně moc. Hlavně proto, že měla obrovský dar - nenechala mě smutnit. Dokázala udělat okolo sebe tak velkou atmosféru, že jsem najednou zjístila, že musím děkovat tomu, že někdo nade mnou mi dal dar, že jsem se vzbudila živá, že svítí sluníčko a že mám ruce a nohy. Prostě Helenka se vyznala v budoucnosti a řekla mi to dobrý a také to špatný. Ano, a vesměs to vycházelo."

A ještě několik slov od Hanky : ,,Růžičkovi měli šťastnou povahu, protože byli úplně přirození. Helenka si vzala dvojdílné plavky a vůbec se neostýchala. Také bych to tak chtěla umět, také bych hrozně chtěla takhle umět šířit pohodu. Já to ale nemám v sobě jako oni."

 ,,A co dodat ? Že Hanka Brejchová je ve znamení Střelce a má ráda všechno s česnekem a saláty. Pije Bohemii Sekt a whisky JB. Miluje Karlův most a Kampu a ráda poslouchá skupinu Queen. Auto nemá, protože ho k životu nepotřebuje - využívá metro a taxíky. Restauraci navštěvuje u Romana Skamene a U Žofie za Prahou. Nemá ráda lež, povrchnost a taky zimu. Lékař ji doporučil báječný recept : Žádné léky, ale pořádnýho chlapa, to se ji prý přestanou třást ruce a začnou se třást kolena."     Ludmilka

 

Z knihy - Vlásky jedné plavovlásky

HBHBHBHBHBHBHBHBHBHBHBHBHBHBHBHBHBHB