Jdi na obsah Jdi na menu
 


Posvátná SŮL-DEZERT Malajsie-Dírkovaný KOLÁČ-Domácí PAŠTIKA-Nakládaný HERMELÍN-RYBÍ FILÉ v omáčce-Jak si namíchat KOŘENÍ

7. 1. 2007

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

winkPOSVÁTNÁ SŮLwink

,,Sůl je pro náš život nepostradatelná, ale - jak se říká - všeho moc škodí a lékaři varují před jejím nadměrným užíváním. Bílé krystalky soli však mají odnepaměti své místo v řadě mýtů i ve světě pověr."

,,V Homérově Iliadě byla sůl božskou substancí, Platón ji označoval za posvátnou. Řeko vé i Římané vzývali bohy pomocí křišťálově čisté vody, do které vhazovali sůl. Křesťané později sůl světili na oltářích a následně ji používali k výrobě svěcené vody. V malé koncentraci má sůl jisté povzbuzující účinky, ve vysoké koncentraci se používala k balzamování mrtvých těl. Podle některých dochovaných pověr může právě sůl ochránit člověka i jeho domov před nástrahami satana či dalších pekelných sil. Nešťastnou náhodou rozsypaná však značí roztržky a hádky, je předzvěstí smutných dnů. Stejně jako byla posvátná sůl, byl chléb se solí považován za „dar boží“ a vítali se jím hosté. Není to zase tak dávno, co se v Anglii ještě udržovala jistá velšská tradice, podle které se do hrobky s rakví umísťoval talíř s chlebem a solí. Pozůstalí totiž věřili, že před konečným odchodem z tohoto světa musí duše zemřelého (v případě, že z ní byly sejmuty všechny hříchy) ujíst trochu soli. V Severní Americe se říkávalo, že sůl vysypaná na stůl nese smutek a k jejímu spláchnutí je třeba velkého množství slz. Proto se v takovém případě v domácnostech házela špetka soli do ohně nebo na sporák, aby se slzy smutku vysušily. V Indii se pro štěstí brala zrnka soli do dlaně pravé ruky. Ve východních zemích Asie je sůl stále považována za očistnou látku. Právě z tohoto důvodu se před zápasy sumo prostor arény vysypává solí."

DEZERT MALAJSIE

 

 Ingredience: 3 kiwi, 2 banány, 1 1/2 lžíce rozinek, 4 kompotované třešně příp. kandované, šťáva z 1 citronu nebo limetky, několik kapek bílého rumu.

Postup přípravy: Oloupané kiwi nakrájíme na kostičky, banány na kolečka. Ovoce smícháme s rozinkami, zalijeme citronovou šťávou s rumeme a 15 minut necháme v ledničce odležet. Těsně před servírováním oloupeme třetí kiwi, nakrájíme je na kolečka a rozpůlíme. Třešně jemně nasekáme. Dezert rozdělíme do misek, ozdobíme obloučky kiwi a kousky třešní. Zakapeme šťávou, která vytekla z ovoce. Podáváme dobře vychlazené. Dezert můžeme ozdobit šlehačkou s troškou vanilkového cukru.

Počet porcí: 4  

DÍRKOVANÝ KOLÁČ

 

Ingredience: Těsto: 1/2 l polohrubé mouky, 1/4 l krupicového cukru, 1/4 l šlehačky, 3 vejce,

1 prášek do pečiva, špetička soli, 1 vanilkový cukr

Na povrch: 1/4 kg tvarohu, 1 vejce, podle chuti cukr, 1 sklenička marmelády.

Postup přípravy: Všechny přísady zpracujeme v lité těsto, nalijeme na vymaštěný, strouhankou vysypaný pekáč, uhladíme a na povrch dáváme střídavě lžíci tvarohu a kousek dál lžičku zavařeniny. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, při pečení se tvaroh a zavařenina mírně propadnou do těsta. Můžeme dát také kompotované ovoce nebo čerstvé, místo marmelády.

Náplň: utřeme tvaroh s vajíčkem a přidáme podle chuti cukr.

 

Velmi chutná DOMÁCÍ PAŠTIKA

Domácí játrová paštika / Recepty | ProMaminky.cz

Foto - promaminky.cz

 

Ingredience: 500 g vepřových jater, 100 g anglické slaniny, 3 vejce, 3 lžíce sádla, 1/4 l šlehačky, pepř, sůl

Postup přípravy: Do rozemletých jater přidáme sádlo, vejce, šlehačku, sůl a pepř. Vše dobře vymícháme. Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky slaniny, vlijeme směs a pečeme 45 minut. Podáváme s okurkou a pečivem.

Počet porcí: 4  

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

NAKLÁDANÝ HERMELÍN S DOMÁCÍMA BULKAMA

Těsto na bulky je dost řídké a musíme se připravit na to, že se bude lepit na ruce. Bulky ale budou nadýchané.

Doba přípravy: - Počet porcí: 5
Suroviny:
Hermelín 3 ks
česnek 5-6 stroužků
chilli papričky
Na housky:
hladká mouka 2 a 1/4 hrnku
sušené droždí 1 balení
cukr 1 lžička
sůl 1 lžička
plátky anglické slanina nebo sýra
Postup:
1

Hermelíny naporcujeme na trojúhelníčky, česnek a chilli papričky nakrájíme na plátky a kolečka. Suroviny vyskládáme do uzavíratelné mísy nebo láhve, zalijeme olejem, aby byl sýr potopený, a necháme odležet.

2

Domácí bulky: mouku, droždí, cukr a sůl smícháme dohromady, zalijeme 250 ml vody a necháme vykynout. Když je těsto aspoň po půl hodině vykynuté, vytvarujeme bochánky. Na každý dáme plátek slaniny nebo sýra a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů.

 

DUŠENÉ RYBÍ FILÉ V HOŘČIČNÉ OMÁČCE

Ingredience: 400 g pórku, sůl, 4 kousky rybího filé, 1 bobkový list, 2 lžíce bílého vinného octa, 2 lžíce másla, 1 lžíce polohrubé mouky, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce pikantní hořčice, pepř, 1 lžička citronové šťávy, kerblík, hrubě mletý pepř na posypání, plátky citronu na ozdobení.

 

Postup přípravy: Pórek očistíme, opereme a nakrájíme na kousky. Povaříme jej ve 300 ml osolené vody přibližně 8 minut. Necháme okapat a vývar si zachytíme. Mezitím omyjeme filé. Do kastrolu vlijeme menší množství osolené vody, přidáme k ní bobkový list a ocet a přivedeme k varu. Pak vložíme kousky ryby a při nízké teplotě je v nálevu zhruba 8-10 minut dusíme. Na rozehřátém tuku osmahneme mouku. Za stálého míchání přilijeme smetanu a pórkový vývar. Přivedeme k varu a při nízké teplotě přibližně 5 minut vaříme. Potom vmícháme hořčici. Omáčku dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a prohřejeme v ní pórek. Na míse filé posypeme lístky kerblíku a hrubě mletým pepřem. Přelijeme omáčkou a ozdobíme plátky citronu.

,,O koření s Marií Pravdovou"

JAK SI NAMÍCHAT KOŘENÍ

,,Paní Pravdová se věnuje bylinám od dětství a vytváří speciální směsi nejen na zvěřinu. Dozvíte se mimo jiné i to, proč bychom všichni měli kořenit kurkumou."

Hobby naší doby 9.1.2011 - zadejte do vyhledávače:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/210562223000002-hoby-nasi-doby/video/140556

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo