Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panda velká

12. 7. 2007

PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP

  ,,Panda velká"

( Ailuropoda melanoleuca )

Obrazek

,,Tento mimořádně vzácný a ohrožený tvor, kterého si zvolil za své logo i Světový fond na ochranu přírody (WWF), má svou přírodní rezervaci o rozloze zhruba 9 500 kilometrů čtverečních. Žije v ní asi 300 pand velkých z celkového počtu 1 600 jedinců, kteří se vyskytují v Číně ve volné přírodě Provinční vláda neváhala kvůli této rezervaci uzavřít téměř osmdesát uhelných dolů a průmyslových podniků, které znečisťovaly životní prostředí, a pozastavila plánovanou výstavbu tři přehrad s cílem vytvořit pandám co nejlepší podmínky, aby mohly jako druh přežít."

 ,,Panda velká patří mezi ohrožené druhy. Nejvíce z nich jich žije ve 28 okresech na severu a severozápadě provincie Sečuan (Sichuan), další žijí v provinciích Gansu a Shaanxi. Tato zvířata žijí v oblastech s nadmořskou výškou 1500-4000 m. n m., kde se vyskytují pralesy s dostatkem bambusu. Ten tvoří klíčovou složku v jídelníčku. Panda se živí čistým bambusovým listím a výhonky. Za den dokáží zkonzumovat až 40 kg bambusových listů nebo 12-14 kg ostatních listů a trávy. Toto veliké množství je způsobeno málo efektivním trávicím ústrojím. Z potravy zpracovávají proteiny a cukry. Je zajímavé, že pandy patří mezi masožravce, ale jsou příliš pomalé, aby si chytli nějaké živočichy. Pokud se živí bambusem, za den vyprodukují 150 bobíků (trus), při ostatní potravě jen 120."

 ,,Netradiční strava není jediným důvodem, který vede k vyhynutí těchto roztomilých "medvídků". Pandy mají problémy s častými genetickými defekty, parasity a pomalým reprodukčním cyklem. Všemi těmito problémy se zabývá řada výzamných vědeckých pracovišť. Společně se ZOO v Atlantě (USA) vznikla nedaleko čínského města Chengdu speciální chovná stanice. Na rozloze 36 hektarů, která se má rozšířit až na 230 ha, v roce 1987 vznikla "Giant Panda Breeding Research Base". V současné době je zde chováno kolem 10 pand velkých za podmínek neskonale lepších, než jim může nabídnout jakákoliv zologická zahrada). Tato základna neslouží pouze turistickým účelům, je zde vybudováno vědecké centrum, které se zabývá ve spolupráci s dalšími pracovišti problémy pand. Přes 80 nemocných a podvyživených zvířat zde bylo zachráněno a některé z nich byly vypuštěny zpět do volné přírody. Doposud se dožilo věku alespoň 6 měsíců 32 mláďat z 56 (celkově z 36 vrhů)."

Obrazek

 ,,Čínská vláda zavedla také velice přísné tresty za zabití pand. V roce 1990 byli dva rolníci veřejně popraveni za zabití 4 exemplářů. Zákony zakazují nejen lovit pandy, ale i kácet stromy nebo pálit dřevěné uhlí v oblastech, kde pandy žijí. Rolníkům jsou dokonce nabízeny odměny rovnající se dvěma celoročním platům, jestliže zachrání zraněnou pandu."

 Spirit 

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ