Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zachraňte se před rakovinou - Jsme to, co jíme - Epilepsie - Deprese - Mravenčení - Cukrovka - Černý bez a dna - Chudokrevnost

28. 8. 2007

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Zachraňte si život před rakovinou

Obrazek

 ,,Rakovina střev a konečníku patří mezi nemoci, jichž se nejvíc bojíme. Navíc v Česku se na ni umírá nejvíc na světě. A to přesto, že lékaři ji umějí léčit. S jedinou podmínkou : pacient musí přijít včas. Test, který může zachránit život, je jednoduchý."

 ,,Hrozí vám rakovina střev nebo konečníku ? Udělejte si test !" 

 ,,Nebolí, nestojí skoro žádný čas a výsledky jsou známy téměř okamžitě."

 ,,Říká se mu test na skryté neboli okultní krvácení a požádat by o něj svého praktika měl každý člověk nad 50 let. A to pokud možno každé dva roky."

 "Lékař mu dá testovací set, pacient sám do něj doma dá malý kousek stolice a lékař druhý den přidá činidlo, pomocí nějž odečte, zda pacient trpí krvácením, či nikoli." ,,Devadesát procent zachráněných zajít na test se skutečně vyplatí. Dělají-li se podobné testy soustavně, dávají velkou šanci, že se na případný nádor přijde včas a že bude možné jej dobře chirurgicky odstranit, v takovém případě se uzdraví devadesát procent lidí."

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

 ,,Nádory střeva a konečníku jsou nebezpečné, ale mají alespoň jednu výhodu, vyvíjejí se velmi pomalu, třeba deset let."

 ,,Když se na nádor přijde až v pokročilém stadiu, bývá šance na uzdravení malá - pokud nádor zasáhne uzliny, tak poloviční, když se přidají metastázy, sotva několikaprocentní."

 ,,Lékaři proto apelují, přijďte na testy nebo v případě, že budete mít nějaké neobvyklé zažívací potíže, co nejdříve."

 ,,Pozor na polypy!"

,,Co se bude dít, pokud test ukáže, že pacient skutečně krvácí ? Následuje takzvaná koloskopie, při níž lékař pomocí moderního přístroje vyšetří stav pacientových střev a hledá zdroj potíží."

 "V naprosté většině se ukáže, že pacient žádný nádor nemá. Za krvácením mohou být buď hemoroidy, ty jsou z tohoto hlediska neškodné, nebo polypy, a ty musíme odstranit, neboť z nich by se s velkou pravděpodobností nádor během několika let vyvinul."

,,V České republice rok co rok na kolorektální karcinom zemře pět tisíc lidí."

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

Obrazek

Přežil jsem rakovinu!

  ,,Život Miloše Maška převrátila naruby rakovina. Jeho žena totiž nedávno zemřela na kolorektální karcinom. V jejím případě se na nemoc přišlo pozdě, neboť onemocněla ještě před padesátkou. To je však hodně výjimečné. Většina lidí má šanci nemoc přežít, když půjdou na testy skrytého krvácení."

 "Lidé by neměli být neteční a myslet si, že jich se to netýká. Tahle nemoc je hodně krutá, proto je dobré sebrat odvahu a jít k lékaři," míní muž, jehož žena zemřela po pětadvacetiletém manželství. "Zbyly tu po ní dvě děti, mladšímu bylo osm let," říká muž.

 On sám proto absolvoval jak test na skryté krvácení, tak pro svůj klid i kolonoskopii. "To bylo loni před Vánocemi. Když mi řekli, že jsem v pořádku a mám na dalších pět let klid, byl to ten nejkrásnější dárek," vzpomíná.

 ,,To, že včasný příchod je rozhodující, dosvědčuje i následující příběh. Vysokoškolský profesor Jiří Pavelka žije díky své ženě. Před časem ho donutila jít na test skrytého krvácení, ač on sám byl přesvědčen, že to bude zbytečné."

 ,,Jenže test byl pozitivní a následné vyšetření potvrdilo, že muž má nádor. V létě 2002 mu jej lékaři odstranili a dneska už zase učí na technice a rekreačně hraje volejbal." "Přišlo se na to hodně brzy," říká muž, který proto rozhodně doporučuje: "Nechte se otestovat."

 ,,Statistika je výmluvná : výskyt nemoci za posledních třicet let vzrostl třikrát, umírá 36 lidí ze sta tisíc dospělých ročně. Celkem je to rok co rok více než pět tisíc mrtvých a k tomu 7500 nových případů."

 ,,Jen málokdo musí na další vyšetření !"

,,Stává se, že se pacienti vyšetření bojí, lékaři je však uklidňují - většina z nich stejně skončí jen u nenáročného testu na krvácení do stolice."

 "Jen tři procenta lidí mají ve stolici krev, a měli by proto podstoupit kolonoskopii. A z nich třetina má nějaký vážnější nález, jako je nádor nebo polypy, které je třeba odstranit."

 ,,Kdo za to může?"

,,Lékaři a vědci zatím nemají úplně jasno v tom, co nemoc způsobuje - zřejmě jde o kombinaci zděděných vlivů a působení vnějšího prostředí. Plošné testování se týká především lidí, kteří v rodině žádné zvýšené riziko nemají, protože ty by měli lékaři - gastroenterologové sledovat už dříve než v padesáti letech."

 "Větší riziko mají lidé, v jejichž rodině je zvýšený výskyt polypů, nebo se tam dokonce objevila tato rakovina. Dále ti, v jejichž rodině se pravidelně objevuje nějaká forma rakoviny a lidé se zánětlivými střevními chorobami, jako je Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida."

 ,,U běžné populace zvyšuje riziko výskytu nádoru snížený příjem vlákniny. Ve střevech se množí bakterie produkující jedovaté zplodiny, které rozkládají tuky na nebezpečné toxiny. Nebezpečný je i nadměrný příjem tuku. "Rovněž nedostatek vitaminů A, E a C snižuje schopnost těla bránit se volným radikálům, které jinak poškozují buňky."

 ,,BĚŽTE NA TEST, MŮŽETE SI ZACHRÁNIT ŽIVOT!"

,,Věnujte svému tělu alespoň takovou péči jako svému autu, které vozíte k preventivním ročním prohlídkám."

,,Pomáhal v zemi spustit projekt celonárodního testování na skryté krvácení. A mrzí ho, že zdaleka ne všichni lidé, kterým by mohl zachránit zdraví, či dokonce život této možnosti využívají."

 ,,Kdo by měl přijít k lékaři na jednoduchý test skrytého krvácení?"

 ,,Program je určen především pro lidi, kterým je přes 50 let a kteří nemají v rodině kolorektální karcinom ani sami neměli nádory nebo polypy v tlustém střevě. Ty ostatní už by měl rovnou sledovat specialista, tedy gastroenterolog."

 ,,Proč byla stanovena věková hranice právě na 50 let?"

 ,,Po překročení této věkové hranice případů kolorektálního karcinomu prudce přibývá a během desetiletí se vždy jejich počet zdvojnásobí."

 ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

Obrazek

 Rakovině se lze účinně bránit!

 ,,Mojí kamarádce pomohl Gesavit, měla rakovinu prsu s metastázami v tlustém střevě, už jí nedávali moc šancí, měla to dost i dlouho, ale pak jí kolega onkolog začal dávat letos v únoru Gesavit - novej přírodní přípravek, a do 1 měsíce měla nádor menší o polovinu !  Fungovalo to i u pacientů s Melanomem kůže a dalších orgánů. Má to 74% účinnosti, no už jste to někde viděli ? Já teda ne. :-) Normální rádoby preparáty mají 6,5% a jsou rádi. Našla jsem ho na www.gesavit.eu nebo www.gesavit.cz a teď to beru preventivně, nemá to žádné vedlejší účinky a sníží to riziko rakoviny. Nemůžu si dovolit moc platit, ale tohle je fakt levný. Je to už skoro všude v lékárnách."

Čtenářka

DODATEK:

,,Největší výskyt rakoviny tlustého střeva v ČR je způsoben z největší míry naší stravou, skládájící se z abnormálně velkého podílu masa a uzenin?"

 

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

JSME TO, CO JÍME!

Obrazek

- zachování rovnováhy tří hlavních druhů živin

- denní energetický příjem: 20% z bílkovin, 30% z tuků, 50% ze sacharidů

- poměr vyjádřený v hmotnostech: 24 : 16 : 60

BÍLKOVINY = PROTEINY

- z dvaceti základních aminokyselin umí organismus syntetizovat 12 z jiných potravou přijímaných živin, 8 zbývajících je tzv. esenciálních (valin, leucin, isoleucin, fenylalanin, tryptofan, threonin, methionin a lysin)

- ty musí být přijaty potravou, protože nedostatek jakékoli z nich zastaví syntézu bílkovin; u dětí k tomu přistupují ještě dvě tzv. semiesenciální aminokyseliny – arginin a histidin

BÍLKOVINY

- živočišné bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny

- jsou často doprovázeny zbytečně velkým množstvím tuků (uzeniny, tučná masa, tučné sýry)

- u rostlinných je třeba je kombinovat – např. obiloviny mají málo lysinu, v luštěninách je nedostatek methioninu...

DDD bílkovin je mezi 1 – 2 g na 1 kg ideální tělesné hmotnosti!

- horní hranice - děti a dospívající, kojící ženy a sportovci

- nadbytečný příjem bílkovin zejména z nadměrné konzumace masa vyvolává stoupající počet onemocnění dnou

DOPORUČENÍ

- omezte příjem bílkovin z uzenin, tučných mas a tučných sýrů

- zvyšte příjem rostlinných bílkovin, zejména z luštěnin a celozrnných obilovin

- texturovaný sójový protein - obsahuje velké množství bílkovin při minimálním obsahu tuku a nulovém obsahu cholesterolu

- různá doporučení jíst jen bílá masa (např. kuřecí) nebo maso nejíst vůbec jsou nesmyslná a způsobí více výživových komplikací než užitku

- tuk nevadí u ryb, jejichž zvýšená spotřeba je více než žádoucí (nejlépe až 4x týdně)

- nezapomeňte na důležitost příjmu bílkovin z mléčných výrobků

Doporučuji kvalitní protein, vyváženou směs přírodního (sojového) a živočišného (syrovátka) proteinu.

Proto navštivte VIP stránky pro klienty http://www.katalogcrv.cz/havel/index?detail_id=29&orderBy=pozice, kde se dozvíte více o produktu Formule 3 – Individuální proteinový doplněk.

Obrazek

Roman Havel

tel.: +420603911767

http://www.katalogcrv.cz/havel

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Obrazek

Epilepsie a inspirací umění

Už i k nám dorazil projekt - Freedom in Mind (,,Svoboda v mysli"). V jeho rámci mohou všichni lidé trpící epilepsií vyjádřit uměleckou prácí své pocity. Projekt je iniciovaný bio- farmaceutickou společností UCB a Mezinárodním výborem pro epilepsii. Přijímají se umělecké práce v jakékoliv formě - obrazy, fotografie, básně, próza, melodie, píseň či krátký film.

Obrazek

,,V případě zájmu zapojit se do projektu kontaktujte společnost UCB nebo členy IBE v ČR.

Společnost ,,E", Liškova 3, Praha 4, tel: 241 722 136,

e-mail: cee&volny.cz

EPI-Rodina, Vojvanovského 1612/16, Praha 4,

epi-rodina&er-sme.cz

www.er-sme.cz

tel: 602 616 842

UCBs.r.o.,Thámova 11-13, Praha 8, tel: 221 773 411,

indoprague&ucb-group.com

Obrazek

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

Když se řekne DEPRESE

Podzimní deprese trápí nejednoho obyvatele - ZDRAPO.cz

Foto - zdrapo.cz

Zima nám už opravdu ťuká na dveře a méně slunečního světla souvisí i se zhoršenou náladou. Pokud se k tomu přidá ještě nějaké to neštěstí nebo změna v našem životě, projeví se bolestné pocity, které se říká deprese. Tu ale mohou navodit i blížící se vánoční svátky, zvláště pak lidem, kteří žijí sami. Pokud přetrvají a narušují běžný život, jde už o onemocnění.

V nějaké formě postihuje deprese na celém světě 20 procent žen, 10 procent mužů a 5 procent dospívajících. Jde o onemocnění celého organismu, nikoliv jen duše. Ovlivňuje způsob, jak jíme, spíme, co si myslíme o sobě a ostatních věcech. Není známkou osobní slabosti, nejde o stav, který je možné překonat vůlí. Příznaky mohou bez léčby přetrvávat i měsíce a roky, proto bychom se měli začít co nejdříve léčit.

Deprese může vyvolat právě v těchto dnech i samota, protože na nás ze všech médií spouštějí informace o tom, jak máme být právě v těchto nastávajících dnech šťastní a veselí. Opak je ale někdy pravdou, a tak není divu, že se ordinace psychologů a psychiatrů začínají plnit daleko více než třeba v létě. Nezapomínejme na dostatek světla, vitaminů a také na to chodit mezi lidi. Vypovídat se ze svých problémů je daleko lepší prevence než sedět u televize a naříkat na svůj osud. A nakonec – všechno jednou uteče, i Vánoce.

Pokud ale aktivně najdeme někoho blízkého, s kým budeme moci všechno probrat, může toto onemocnění zcela ustoupit. Pokuste se o to i vy, protože pozitivně naladěný člověk bude mít vždycky daleko větší úspěchy než ten, který se jimi z jakéhokoli důvodu nechá pohltit.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Co vám chybí?
Nejobvyklejší příčinou je nedostatek některých důležitých látek, které mají vliv na správný krevní oběh. Bylo prokázáno, že za nepříjemným mravenčením může být nedostatek železa, vitaminu B 12 (kolabaminu) a vitaminu B4 (kyseliny listové). Vitamin E napomáhá k udržení správné funkce krevního oběhu, draslík je nezbytný pro svaly, hořčík je důležitý pro přenos nervových a svalových vzruchů.
Upravte jídelníček
Základem vašeho jídelníčku by měl být dostatek mořských ryb, zelené listové zeleniny, luštěnin, obilných klíčků, různých semínek a ořechů. Skvělé borůvky upravují průtok krve a jejich konzumace se doporučuje i při pocitu mravenčení v nohách. Omezte solení a pití nápojů s kofeinem, neboť kofein vyvolává stahování cév a narušuje tak krevní oběh.
Prokrvení končetin zlepšuje jeden z nejstarších stromů na zemi - jinan dvojlaločný (gingo biloba), zároveň snižuje bolest způsobenou nedostatečným prokrvením.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

0830víte že 4Může se vyvíjet dlouhé roky, protože vůbec nebolí, o to víc je zákeřná. Cukrovkou - chronickým metabolickým onemocněním - trpí stále více lidí. Někteří odborníci ji označují dokonce za pandemii třetího tisíciletí, počet diabetiků raketově roste. Za hlavní viníky cukrovky, kromě genetické dispozice, jsou označovány - nezdravá strava, tučné jídlo a převaha jednoduchých cukrů v jídelníčku, nedostatek pohybu a nadváha. Podle odborníků žijí u nás tisíce lidí, kteří cukrovku mají, ale nevědí o tom. Přitom patří k nebezpečným rizikovým faktorům například srdečního infarktu, mozkové příhody, selhání ledvin, oslepnutí a řady jiných onemocnění.

Na příliš vysoké množství cukru v krvi mohou poukázat některé příznaky. Podceňovat nelze přetrvávající únavu, která vzniká v důsledku nedostatečného využití cukru pro tvorbu energie. Znakem cukrovky je také mravenčení, brnění v rukách nebo nohách či bodavá bolest v končetinách. Nejvýraznějším projevem diabetu bývá nadměrná žízeň, pití velkého množství tekutin a časté močení v důsledku nadměrného množství glukózy v krvi. Choroba na sebe může upozornit zhoršující se koncentrací, hmotnostními výkyvy projevujícími se převážně nepřehlédnutelným hubnutím. Zvýšenou pozornost si rozhodně zasluhuje i zhoršení zraku, špatné hojení ran, nízký tlak, bušení srdce. Pokud dlouhodobě pozorujete některý z těchto příznaků, vyhledat praktického lékaře je na místě. Cukrovka se spolehlivě pozná s krevních testů. Zda je hladina cukru v normě lze zjistit až tři měsíce dozadu díky odběru krve, kdy laboratoř zjistí tzv. glykovaný hemoglobin, jenž je dlouhodobým ukazatelem toho, zda je cukru v krvi nadbytek. S cukrovkou se musí člověk naučit žít. Je nutné změnit životní styl, dodržovat dietu, naučit se hýbat, mít váhu pod kontrolou, užívat pravidelně léky, někdy je zapotřebí aplikovat inzulín.

Bez černý (Sanbucus nigra) působí antiskleroticky, regeneruje jaterní buňky a preventivně působí proti rakovině. Nálev z květů se užívá při kašli, chrapotu, nachlazení, angíně, oteklých mandlích, při chřipce a tíži na prsou. Mladé výhonky

používáme jako obklad proti dně, revmatismu a při onemocnění šlach.

Čaj z osmi bezových listů rozkrájených a vařených po dobu deseti minut ve čtvrt litru vody čistí krev, přispívá k pocení a užívá se proti vodnatelnosti. Sušené plody bezinek se používají svařené na kaši a dobře působí při průjmu. Šťáva z plodů je vhodná proti neuralgiím a na ulehčení od bolesti v zádech. Všestranná a účinná léčba černým bezem si už v dávných časech vysloužila úctu, přičemž keř černého bezu byl považován za magický a chránil před zlými silami. V souvislosti s tím rostl kdysi u většiny stavení alespoň jeden keř černého bezu, aby tak chránil zdejší obyvatele.

DODATEK

Vyřezávání nebo dokonce pálení bezového křoví bylo považováno za narušení skrytých přírodních sil, což se mohlo projevit nějakou neblahou událostí či neštěstím.

Spirit

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO