Japonsko-Info.
Přesto že se Japonsko stalo během 20. století nedílnou součástí "západní" civilizace a zařadilo se dokonce mezi země s nejrozvinutější ekonomikou, životním stylem a myšlením zůstávají Japonci i nadále v mnoha směrech ve svém vlastním tradičním světě. Není divu, že i dnes v době informací zůstává mnoho věcí jenž jsou pro nás nejaponce záhadou obestřenou exotickými tradicemi. Rádi bychom, aby na těchto stránkách čtenář našel potřebné informace spojené s jeho zájmem. Jsou zde informace o japonských dějinách, kulturních tradicích, životním stylu v historii a současnosti, jazyku a mnoho dalšího.
Jídelní hůlky
Japonsky se říká hůlkám HAŠI a jsou dlouhé asi 25 cm mluvíme-li pouze o jídelních hůlkách, se kterými příjde do kontaktu strávník. Existují i hůlky daleko delší a ty se užívají k přípravě samotného jídla. Hůlky jako takové jsou nejčastěji vyráběny ze dřeva. Mezi jiné suroviny k jejich výrobě patří slonovina a některé druhy kovů.
Když budeme pátrat odkud přišly hůlky do Japonska dostaneme stejnou odpověd jako u spousty jiných oblastí Japonské kultury. Hůlky patří mezi tu spoustu věcí, které se přebraly z Číny.
Co se týče používání hůlek k potřebě se nakrmiti, není dnes již pro většinu lidí problém. Spousty nejaponců se setkalo s jídelními hůlkami většinou v nějaké čínské restauraci a nebo při návštěvě některé země Východní Asie. Ale přece se najdou ti, kteří hůlky ještě neviděli a natož s nimi jedli. Popravdě řečeno, když poprvé držíte hůlky s úmyslem se najíst, hodně jste se přecenili. Aspoň v mém připadě to tak bylo. Je to jen otázka malého cviku. Zakrátko se naučíte hůlky obratně používat.
Hůlky se drží zásadně v pravé ruce. Bylo to proto, že se podle japonských zvyků upřednostňuje pravá ruka.