Jdi na obsah Jdi na menu

GOTHIA CUP 2014

 GOTHIA CUP 2014

Gothia cup 2014 pro nás byl krásným zážitkem a dobrou zkušeností. Jen škoda, že nám v rozhodujícím zápase chyběla trocha potřebného štěstí. Vypadnout na nájezdy je prostě smůla, protože nájezdy jsou vždycky už jen loterie. Tím spíš nás to mrzelo, neboť jsme v zápasech nenašli přemožitele ani ze žádného švédského týmu. Remíza s finalistou turnaje, domácím IBF Göteborg byla pro nás osudnou. Mrkněte na smolné nájezdy:
 

 

gothia.jpg   Byl to jeden velký sen všech hráčů kategorie 97 až 99. Alespoň jednou se podívat do Mekky florbalu, kterou je pro nás Švédsko, na největší mládežnický turnaj v Göteborgu. Každoročně se jej účastní kolem 430 týmů z mnoha zemí, což obnáší téměř 10,5 tis. hráčů! Z toho kolem třiceti pěti družstev přijíždí pravidelně z ČR. Být tak mezi nimi jsme zkoušeli již uvažovali v roce 2013, ale náklady pobytu nám nedovolily sestavit kompletní tým. Bylo jasné, že sami takový úkol nezvládneme. Ani jsme nedoufali, že si florbalových výsledků našich hráčů někdo nějak moc všímá. Odezva ze zastupitelstva Okříšek a firem nás však přesvědčila o opaku. Jen díky nim se podařilo cenu srazit na přijatelnou míru a lednového jubilejního 20. ročníku Gothia cup se zúčastnit.gothia_2014-0006.jpg
Ani se nám nechtělo věřit, když jsme se sešli 1. ledna 2014 odpoledne na autobusovém nádraží zavaleni zavazadly, že se náš sen stává skutečností. O tom nás brzy přesvědčil přijíždějící obrovský patrový autobus, do kterého se vejde přes šedesát pasažérů. Nastupovali jsme jako první a zabrali si nejlepší místa v přízemí, kde jsme měli celý prostor jen pro sebe. Skvělí řidiči, s nimiž si kluci dobře rozuměli, tedy až na odpadky na zemi. Ale ty vždycky museli vysbírat a řidiči pak opět byli v pohodě. Jediná zastávka byla až v Praze, kde se bus v patře naplnil týmy Sparty Praha a Z.F.K. AQM Petrovice. Z Okříšek do Göteborgu je vzdálenost 1.350 km. Startovali jsme ve středu 1. ledna 2014 na Nový rok ve 14:00 h a do Göteborgu dorazili 2.1.2014 v 9:00 h ráno, tedy za 19 hodin. Cesta ale ubíhala dobře, většinou v noci. Koukali jsme na filmy a hlavně nás zaujalo dvojí přesedání na trajekty přes moře. Obrovské kolosy s řadou restaurací a obchodů, kam jsme se během plavby z autobusu přemísťovali. Nutno zmínit také přesuny v samotném autobusu. S naší gothia_2014-0017.jpgvýpravou se zájezdu účastnila i čtveřice hráčů kategorie mužů. Seděla na místech přímo za řidiči, ale brzy s kluky vyobchodovala přesednutí ke stolku, které byly v našem oddělení. Petr s Davidem, Honzou a Marcelem totho sice později litovali, ale bylo pozdě.
Ubytováni jsme byli ve škole stejně jak je tomu na turnajích u nás. Jenže tentokrát nás bylo dvacet a třída poměrně malá. Měli jsme co dělat se do ní naskládat. Režim zde byl přísnější, židličky ani stoly se nesměly vynášet na chodbu, takže jsme využívali každé místečko. Naštěstí jsme ve třídě kromě spaní moc času netrávili. V čem se liší švédská škola od naší. Třídy jsou obdobné, jen dveře měly speciální zámek a zvenčí byly neustále zamčené. Negothia_2014-0030.jpgjvětší rozdíl je v sociálním zařízení. Žádné samostatné záchody pro kluky a holky. Na patře pouze jednotlivé kabinky bez ohledu na pohlaví, a to ještě v dost malém počtu, takže fronty nebyly výjimkou. Vybavenost školy nebyla nijak velká, možná ty naše jsou na tom i lépe. Celá česká výprava obnášela 35 týmů s 580 účastníky a všichni jsme měli vyhrazenu jednu samostatnou školu.
Byli jsme zvědaví, jak bude vypadat stravování a zda nám ve Švédsku bude chutnat. Vše bylo zajištěno v samostatné budově školní jídelny nedaleko školy. Žádná výdejní okénka, ale pulty uprostřed jídelny, kde si každý mohl nakombinovat porci z několika druhů salátů, masa (ryby, mleté maso, kuřecí maso atd.) a příloh (hlavně rýže, jakési noky a brambory). Nejvíc nás překvapilo pití – žádný čaj nebo šťáva, ale samé mléko nebo jen čistá voda k snídani, obědu i večeři. Kluci si brzy na gothia_2014-0031.jpgtakové menu zvykli a chodili si přidávat.
Určitě stojí za zmínku i göteborgská městská doprava. Zaujalo nás jak skvěle funguje. Metro zde nemají, ale rozsáhlou tramvajovou síť, která jezdí naprosto přesně. Na každé zastávce je obrazovka znázorňující za jak dlouho spoj pojede. Kdoví jak dlouhou životnost by u nás takové zařízení mělo.
Na to, že jsme byli tisíc km severněji oproti Okříškám, počasí panovalo na leden poměrně teplé, stále nad nulou. Zřejmě je to vlivem moře. V lednu jsou zde dny krátké, ráno dlouho a odpoledne brzy tma, to byl asi největší rozdíl oproti našim podmínkám. A také každou chvíli pršelo, sluníčko jsme zastihli snad jen jednou v předposledním dnu pobytu.
Hned ve čtvrtek 2. ledna po ubytování a krátkém odpočinku z cesty jsme se vydali do komplexu hal Lundbystrand v přístavní části města. Obrovské sportoviště řady hřišť vzniklo přebudováním z původních loděnic. Sehráli jsme zde tréninkové utkání s týmem SK Florbalgothia_2014-0060.jpg Benešov, který jsme bez problémů porazili. Hned po večeři jsme pak chvátali do haly v největším švédském zábavním parku Liseberg, kde večer probíhal trénink českých florbalových reprezentantů, abychom omrkli jejich nasazení a cvičení.
Turnaj začínal pátkem 3. ledna a nás dopoledne čekal první soupeř, švédský Örlogsstadens IBK, ze kterého jsme měli všichni velký respekt. Ve Švédsku se florbal zrodil, jsou mistry světa, mají nejvíc oddílů a týmů. Nechtěli jsme propadnout a proto se na každý zápas celý náš tým řádně připravoval, víc než je doma obvyklé. V kategorii patnáctiletých startovalo celkem 52 družstev rozdělených do čtyřčlenných skupin. My dostali za soupeře dvoje Švédy a jedny Nory. Hlavnígothia_2014-0074.jpg poznatek byl, že se na severu hraje tvrdší florbal než u nás. Ale utkání byla ve srovnání s domácími určitě kvalitnější. Přes všechny počáteční obavy se ale nakonec vystoupení našich hráčů povedlo víc, než jsme čekali. Start se povedl na výbornou a my Örlogsstadens IBK zdolali 6:2. To bylo jedniné utkání pátku a zbytek dne jsme trávili ve městě. Po obědě jsme vyrazili do krytého bazénu, kam byl pro účastníky turnaje volný vstup. Naše umění ve skocích do vody nebylo ve srovnání s pražskými malými florbalisty (parádní skoky – zřejmě jejich první nebo druhý sport) zrovna dokonalé, ale pár si nás trouflo i na prkno z výšky dobrých čtyř metrů nebo ještě vyšší můstek.
Hlavní program nás ale čekal večer. Slavnostní zahájení turnaje se konalo ve světoznámé hokejové Scandinávium aréně, dějišti hokejového mistrovství světa 2002, krasobruslařských mistrovství, ale také budoucím dějišti florbalového mistrovství světa 2015. Zcela se naplnila destei tisíci diváků. První část odstartovala velkolepá schow plná tanečních vystoupení písniček a světelných efektů. Poté následovalo mezistátní utkání švédské a naší české reprezentace. gothia_2014-00148.jpgNutno přiznat, že si zde náš tým trhl pěknou ostudu, když utržil debakl 2:13. Tak mi rozhodně dopadnout nechtěli.
Sobota 4. ledna byla ve znamení dvou zbývajících zápasů v základní skupině skupině. Na norský Tunet IBK 2 jsme si věřili a také jej dopoledne bez problémů porazili 9:1. Odpolední zápas se švédskou Frosta IBF měl ale jinou úroveň a kluci si jej parádně užili. Byl nesmírně rychlý, nsazení z obou stran maximální. A když se našim hráčům začaly dařit kombinace, pořádně si jej užili. Konečné vítězství 5:1 znamenalo první místo ve skupině a přímý postup do osmifinále.
Díky tomu jsme měli celé nedělní dopoledne 5. ledna i část odpoledne volno. Využili jsme je k prohlídce města. Göteborg jako druhé největší město Švédska je domovem pro více jak půl gothia_2014-00127.jpgmilionu lidí. Mimo jiné je to také sídlo největší skandinávské university. Nachází se na mořském pobřeží, v průlivu Kattegat, což z něj činí vcelku strategický přístav, dnes největší v celé Skandinávii. Z průmyslu je známá hlavně automobilka Volvo. My si prošli centrum, nesměla chybět svačinka v McDonald‘s, ale ani prohlídka historické části přístavu. Obchodní centra jsou stejná jak u nás s jedinou výjimkou, a to v cenách. Vše je třikrát až pětkrát dražší než u nás. Přesto se občas výhodná koupě naskytla ve florbalových prodejnách. Filipovi Vaverkovi se tak podařilo koupit v akci poslední volnou brankářskou masku snad za poloviční cenu, než by stála u nás!
V podvečer jsme v osmifinále nastoupili proti místnímu IBF Göteborg. Také v tomto utkání jsme byli lepším týmem i když jsme po první části prohrávali 0:1. Ve druhé polovině se brzy podařilo vyrovnat a pak už byla naše převaha jasná. Ale štěstí se k nám otočilo zády. Když sgothia-2014-299.jpge nepodařilo prostřelit soustředěnou obranu soupeře, zvonili tyčky, nebo chyběla přesnost na florbalkách, skončil zápas nerozhodně 1:1 a přišly na řadu nájezdy. Až sedmé kolo rozhodlo o našem vyřazení. IBF Göteborg s velkým štěstím postoupil a nakonec prohrál až ve finále, když přes soupeře ve čtvrtfinále a semifinále přešel daleko snáze než přes nás. Zklamání bylo obrovské a vědomí, že se ve Švédsku nenašel tým, který by nás ve hře porazil, bylo pro hráče jen slabou, i když velmi cennou útěchou. Zbytek večera jsme trávili v centru turnaje, hale Vallhala kde jsou kromě dvou hřišť různé prodejní stánky, hry, přístup na internet a další atrakce.
Pondělí 6. ledna bylo posledním dnem pobytu ve Švédsku, těch pět dní nám strašně rychle uteklo. Kromě balení jsme samozřejmě navštívili i finálové utkání hlavní juniorské kategorie a přes internet sledovali další české týmy. Moc jich již ve hře nebylo. Z 36 týmů nás do osmifinále postoupilo pouze osm, do čtvrtfinále už jen čtyři a do semifinále v kategorii čtrnáctiletých jedině Vosy Praha. Všechna finále se odehrávala ve švédské režii. Loučení s Göteborgem proběhl jak jinak než za deště, nakládání zavazadel, poslední společná fotografie a odjezd.
gothia_2014-00210.jpgCesta domů proběhla stejně dobře jako na turnaj a utekla nám ještě rychleji. Nikde, ani na dva trajekty, kde jsme posvačili, se nemuselo dlouho čekat a tak jsme sice unavení, ale max. spokojení v úterý 7.1.2014 před polednem dorazili zpět do Okříšek.
Hráči PSKC Okříšky na turnaji Gothia Cup 2014 rozhodně nezklamali, zařadili se mezi nejúspěšněnjší týmy české 580-ti členné výpravy a dobře reprezentovali náš region. Velké poděkování patří všem sponzorům v čele se zastupitelstvem našeho městyse, kteří mají nemalý podíl na jejich úspěchu. Děkujeme za splnění velkého sportovního snu.
Sponzoři naší účasti na Gothia cupu 2014: městys Okříšky, Fraenkische, s.r.o. Okříšky, Mann Hummel, s.r.o. Nová Ves, GARNET CZ, a.s. a NovaTech CZ, s.r.o.
 
Fotoalbum z naší výpravy ZDE.
 
Pár dojmů od našich hráčů:
 
-    nejvíc mě zaujalo jak se každý před zápasem soustředil, protože jsme chtěli na tak velkém turnaji uhrát dobrý výsledek. Turnaj se mi velice líbil po všech stránkách,
 
-    nejvic mě zaujmul zápas české reprezentace v hale Skandinavium a celé zahájení a pak srovnání se švédskejma soupeři, že jsme měli navrch a holky a žvejkáč,
 
-    těšil jsem se tam jak ****. Bylo to dobrý, uvítací turnaj supr, zápasy, co jsme hrali taky super, jídlo bylo nejvíc supr:D, jenom jsem čekal trošku víc od zápasů, chtělo to větší počet. Když už jedem takovou dálku na takovou dobu tak 4 zápasy nebo 5 je celkem málo,
 
-    skvělý řidiči, neskutečnej zážitek ze zahájení. Tvrdší hra, ale taky lepší. Škoda nájezdů,
 
-    nejvic se mi libilo velkolepé zahájení turnaje a dále programy mezi jednotlivyni zapasy. Až no to, že pro nás zápasů moc nebylo.