Jdi na obsah Jdi na menu
 

Pasení / Herding

Jelikož právě catahoula je pes pracovní, založili jsme novou rubriku pasení.

Pasení Habří, 2008

První Airinino pasení bylo v 7 mesících na statku Karla Kalného v Habří. Tehdy se nás tam sešlo cca 5 majitelů leopardů. Jelikož právě Karel vlastní Airininu sestru Arwen ( Žofii) nabídl nám svá stáda k ověření vloh našich psů. Nejdříve nám předvedla Žofie práci na ovcích, později byla vypuštěna Airinina matka Franceska, která předvedla též dobrý výkon. Ačkoli naši hafani videli pasení prvně, všichni ( sestra Arky a bratranec Abada) všichni zvládli na výbornou! Ihned věděli, co se od nich čeká. Stádo se snažili udržet pohromadě. Na 7 měsíční štěnata myslím víc než výborný výkon! Druhý den jsem se vidali pást stádo krav. Airin nás velmi překvapila svou kuráží vůči tak obrovským tvorům.. Nebála se ke kravám přiblížit a opět ihned věděla, co se od ní čeká...Práci opět zvládla na výbornou, i přes pořádný kravský kopanec, se nevzdala a utvrdila nás v tom, že to neni žádný srab! Foto a video se pokusíme dodat později!

11. sraz CCEU, říjen 2010

Začátkem října 2010 jsem se účastnili našeho prvního srazu klubu CCEU. Nejzajímavějším programem pro nás však bylo pasení! Celý program a akce byla velmi vydařená a námi hodnocena na výbornou.. První den jsme se šli podívat na stádo krav. Práci nám předvedli zahraniční hosté z USA, majitelé Airininého dědečka High Calibera a také jeho dcerou Doriannou. I přestože jsou tito psi zvyklí pracovat za pomocí kovbojů a koní předvedli pěknou podívanou.. Pak už jsem se jen dělili na dvojice a vypouštěli svoje psíky.. Zkusili jsme první vypuštění Airin a Torika.. Jelikož Airin věděla, co se od ní čeká vrhla se do práce po hlavě.. Tori, ačkoliv v něm pracovní vlohy zajisté jsou, si držel od krav raději odstup. Airin byla vyhecovaná a pobíhala trošku zmateně - viz video od Sama a Daneille ( za které moc děkujeme). Další pasení bylo ve stádu krav v počátku březosti. Jak jsme byli předem upozorněni, tyto krávy sebou opravdu nechtěli hnout. Takže práce Airin a Torika byla málo platná, ale zájem samozřejmě jevili! Druhý den jsme se vydali ke kravám.. Tentokrát byla v pustěná Airin s High Caliberem. Byla to dokonalá podíváná a byli jsme na ní právoplatně hrdí! !!! Bohužel z tohoto video pořízeno nebyl, což nás velmi mrzí ! Druhé pasení bylo opět s Airin a Torikem. Torik už se naprosto otrkal a pracoval stejně dobře jako Airin..A pochopil, co po něm páníčci vlastně chtějí.. Určitě jsem klubu vděční za tuto akci a těšíme se na přístí pasení !!!

http://www.youtube.com/watch?v=NDm_AA4XbCs

 

Nahánění Habří 12.3.2011

Poté, co se na stránkách CCEU objevila tato akce, byli jsme nuceni zrušit coursingové závody, což nás velmi mrzelo, ale hned jsme věděli, co je pro nás a naše psy přednější! V pátek večer jsme se vydali směr Vysočina - farma Karla Kalného ( Arwen Besavej). Večer probíhal skvěle, bavili jsme se s přáteli, popojíli a uživali si příjemného penzionku a milé obsluhy! Hned ráno jsme se vydali na pastviny..  Po obhlédnutí terénu jsme si vylosovali pořadí. Nejprve se hodnotilo přivolání mimo dobytek a pak se šlo pást.. Velkým překvapením pro nás bylo, že krávy se psům stavěly! Nebyly zvyklé na psy, ale ani by nás ve snu nenapadlo, že se postavější psům. Airin byla vypuštěná jako druhá a samozřejmě nezklamala. Moc dobře věděla co se od ní čeká! Po té po ní nastoupili další psi, kteří však byli nakopnuti kravami a tak jsme se domluvili, že prozatím samostatně budeme chodit se psi na vodítku. Tori si vedl taky celkem dobře, reakce na vodítku byla dobrá! Krávy začaly vypadat více unavené a začalo se s nimi lépe spolupracovat.  Odpoledne jsme se opět vydali na pastviny. Celkem účastněných psů bylo 13! Poté se šlo ve dvojicích, Airin jsme pustili s Badem, který si po nakopnutí od krav nebyl jistý, ale jakmile viděl nekompromisní Airin vydal se s ní. Po druhé jsme pustili Airin, Toriho a Ginu. Gina ze začátku nejevila žádnou reakci avšak opět Airin jí přesvědčila a tak podruhé věděla co se od ní čeká. Velkým překvapením pro mě byl Tori. Absolutně žádný strach a hned po vypuštění začal pracovat.. Krávu, která se oddělila od stáda následoval a zahnal zpět ke stádu, byla to krásná podívaná!

Airin si v tak velké konkurenci vybojovala 1. místo s 85 body!

Tori se umístil na 7. místě s body 69!

Fotky: http://snela.rajce.idnes.cz/Nahaneni_Habri_3_2011/

 Nahánění Habří 30.9.2011 setkání CCEU

V pátek jsem se vydala s Barčou od Badíka a Giny na setkání do Podmitrova. Jelikož máme doma štěňátka nebyla možnost abychom jeli oba i s Airinkou. Dorazili jsme na setkání kolem 9 hodiny, přivítali se s ostatními a šli obhlédnout terén. Po krátkém seznámení účastníků jsme se konečně vydali na pasení. Jelikož nikdy nezapomenu jaké byli krávy na jaře, hodně jsem se rozmýšlela jetli vůbec Toriho pustím. Krávy už docela spolupracovaly se psema, ale i tak jsem si nebyla jistá, že Tori nebude moc hrrr a něco se mu nestane. Nejdříve to šla okusit Barča, ale nakonec jsem se dokopala i já.. Tori mě nesmírně překvapil, myslela jsem si, že bez Airinky nebude buď opatrný nebo si naopak bude držet odstup.. Hned co jsem ho vypustila z vodítka s povelem "zažeň", který mimojiné užíváme k zahnání našich králíků :-D tak Tori vyrazil. Předvedl nádhernou práci.  Krásně rozhýbal stádo a pak nemarnil a i ho zastavil.. Bála jsem se jestli v tom zápalu vášně bude schopen odvolání, nejdříve jsem volala, ale Torísek neměl dokončenou práci - jedna kráva ještě nebyla u stáda, práci dokončil a okamžitě přišel. Po druhé jsem ho pustila společně s Karou a taky předvedl pro mě nádhernou podívanou.. Moc jsem na něj byla pyšná a už teď se těším až je pustíme společně s Airinkou. Odměnou mi byla pochvala a že se hodnotícím Torískova práce líbila a pak i samozřejmě spokojeně unavený pes :-) Už teď se těším na další honácké práce, jen škoda, že není možné se tomu věnovat aktivněji.

Fotografie od Martina, Veroniky a Tomáše: http://snela.rajce.idnes.cz/Tori_-_paseni_Podmitrov_2011_foto_by_Martin%2C_Veronika_a_Tomas/#