Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mag

4. 9. 2008

ObrazekObrazek

 

                     2vs2 arena-frost mage

Autor: Nugy
Název: 2vs2 arena - frost mage

pokracovani "3vs3 arena - Frost mage"
:) tentokrat to bude o 2v2 a bude to i strucnejsi.
bude lepsi kdyz si prectete muj stary clanek ktery sem napsal asi pred cca dvouma mesicama.
Rozhodl jsem se trochu pozmenit talenty.
2vs2 je lehci aspon pro me tak to bude i o dost kratší.
2v2 složení(Mace stun combat rogue a frost mage)

Talenty:http://www.wowhead.com/?talent=oi0VbobZZVVGcobxsiot
(17/0/44)

takze začátek fáze
Ice armor, Arcane intellect,Dampen magic
vyrobte si stack vody a jídla.
druhý stack jídla dejte roguovi pochopitelně.
Rogunu buffněte dampen magicem.

za 15 sec by měla začít arena!
hoďte si ice barrier,mana shield a treba frost ward.
pred 5 sec nez zacne arena si hodte invisibility.
roguna rekne co je tam zač a dohodnete se koho zergnete a koho budete crowd controlovat.
Rogue zacne stunnovat target a vy by jste měli sheepovat druhý target. pokud si ji dispellne dejte druhý sheep.
potom by měl rogue hodit blind.
Fáze zergu: Summon elemental samo :) cast frostbolt v polovině hodit frost novu okolo zerg targetu a po frost bolt ihned ice lance a fire blast 2 spelly by vám měli pravděpodobně critnout. po blindu opět sheep myslím že by to mělo vydržet dalších 10 sec.
Váš target by měl být už mrtvý :) jednoduchý začátek.

toto bylo stručně
teď se budu snažit napsat taktiku na časté sestavy jako je paladin+warrior, frost mage+rogue ^^, shaman + warrior a druid + warrior, Shadow priest + lock, Lock + frost mage.
pokud jsem něco zapoměl samozřejmě očekávám kritiku.


PALADIN + WARRIOR
tak samotřejmě buffy jak jsem psal nahoře + invis atd. :)
máte dvě možnosti buďto riskantní:
1)sheep warrior / Zerg paladin
a 2)nebo Zerg warrior / sheep paladin
já osobně používám Sheep paladin a zerg warrior ale to je jen na vás nyní napíšu co a jak :)

1) podle toho jak vám to bude kritovat to půjde i tak dobře :) takže sheepnete warra a začnete zerg paladina dokud si nedá bublinu hodíte se do kostky na těch 10 sec než zmizí bublina a rogue si dá vanish pokud se nějak dostane pryc z bleed efectu. vyčkáte jakmile zmizí bublina začnete zerg paladina > sheep,sheep,blind,sheep warrior / rogue = stun paladin pravděpodobně se bude paladin healovat a nebude moct stíhat dispellovat ovci a blind.
nejlepší bude když dáte counterspell paladinovi do castu = 8sec silence.
pala by měl už lehnout.
PS: V případě kde jste hodili counterspell do castu paladinovi před bublinou má Silence i na bublinu což je velká výhoda do těch 8 sec by ste to mohli i zergnout to už se mi několikrát stalo :).

2) jednodušše sheep,sheep,blind sheep paladin a zerg warrior to je další možnost :)
dále snad už víte jak.

FROST MAGE + ROGUE
toto je obtížná situace pokud potkáte tuhle sestavu je to i o štestí a o skillu. Podle mě by bylo nejlepsi zergovat rogunu a sheepovat mága. Rogunu by ste měli zergnout a to rychle mág si první ovci určitě dispellne ovci pak ji začne kastit na vás(ovci) v tomhle případě Counterspell do castu a
nebo dobré je SILENCE(CS) do frostbolt castu a pak sheep! bude v ovci cca 6 sec a nebude moct použít kostku na dispell ovce asi 6,5 sec. což je také velká výhoda. rogue si po málo hp dá pravděpodobně vanish nejlepší by bylo kdyby ste stáli asi 15 yd od nepřátelského rogua.
Po vanish hodte arcane exploze mělo by ho to hodit z5 do viditelnosti a zerg :). s mágem si poradíte snad :)

shaman + WARRIOR
ToTO je taky obtížná situace ale já s roguem jsme tyhle sestavy sundávali jak děcka.
1) Sheep,sheep,blind,sheep
2) Spellsteal: earth shield, bloodlust.
Nezapoměňte ničit: grounding totem, poison cleansing,searing totem (může vám přerušovat castění)
Pozor aby ste nedali counterspell do grounding totemu to je pak problem :) na to je si třeba dávat pozor.
ve vaší sestavě by ste měli shamana a warra sundat rychle

DRUID + WARRIOR
Tohle je na nervy v tomto případě jsem s rougem zergoval drooda a to co nejrychleji.
1) sheep,sheep,blind,sheep = warrior
samozřejmě rogue bude spomalovat a stunnovat druida to však dlouho nevydrží a shapeshiftne se do travel formy a začne utíkat.vyvoláte si elementála a! frost novu k druidovi hodíte aspon jeden icelance a fireblast. za tu dobu by měl rogue nějak štvát drooda můžete využít šance a dát blind počkáte si až se roguovi doplní energie.
Vy začnete kastit frostbolt a zase v půlce castu hodit frost novu a přitom hodit ice lance a fire blast mezitím to rogue rozjede do drooda, nevim jak se to jmenuje myslím že garrote já tomu říkám mrkva ,aby měl silence,rogue by vám měl říct že už to vyprchalo ten silence vy dáte counterspell a je v podstatě v prde*i a nějakým způsobem už ho sundáte druid nevydrží dlouho bez nějaký hotky .+ v tomto momentě je asi nejlepší dát Cold snap a vyvolat si novýho elementála na frost novu aby ste ho nějak zdrželi na jednom místě.
Zní to na dlouho ale pokud jste sehraní tato akce může trvat asi 20 sekund s tím blindem :)

SHADOW PRIEST + LOCK
Rogue má zde výhodu pokud půjde do locka moc toho neudělá a proto je asi nejlepší řešení sheep,sheep,blind,sheep Shadow priesta :)
rogue si dá CoS a vy budete dispelovat fear trinketem a kostkou jinak Counterspell lockovi(na fear)/SP(na Mindblast atd.) SHadow priest bude možná dávat bublinu lockovi v tom případě spellsteal max2x jinak budete tzv. bez many

LOCK + FROST MAGE
zde půjdeme určitě do locka rogue si zapne CoS proti frost nově sheep,sheep,blind,sheep frost mága + Counterspell do něho. co jiného dodat na tuto taktiku můžete dávat kostku na plno dotek který na vás lock hodil

                                                  Frost mage a vše kolem něj

Autor: Siiaan
Název: Frost mage a vse kolem nej

S lednickou snadno a rychle.....

Čaues lidi, datadisk nám již dlouhou dobu běží, tak zkusím předhodit pár rad a triků a budu doufat, že mě moc nezdrbnete a za pravopisné chyby se předem omlouvám, zkuste být disgrafik a psát v práci…

Protože jet čistě jen PvP mě po dvou a půl letech omrzelo( i když ještě před BC jsem párkrát otočil instance až po Nefa v BWL)., popíši Vám ještě PvE build, který mě přijde jako nejlepší na dmg, jehož autorem je velice schopný mág Muchys a svůj PvP frost + arcane build. Jinak současně s tímhle článkem bych odkázal na můj první článek v této sekci, protože téměř vše je použitelné a přijde mi zbytečné vše opisovat, proto než písnete nějakou kritiku ve stylu, že něco chybí, koukněte i tam, jinak by tenhle článek měl o pár stran více, berte to jako rozsáhlejší dodatek a určitě nic moc neřekne lidem, kteří o frostmágovy nevědí nic.dodatek…..

Začnu PvE
- arcane vetev: arcane subtlety 2/2 (redukce resistu protivnika + redukce agra u arcane vetve), arcane focus 3/5 ( redukce resistu u arcane kouzel – jen kvuli moznosti pokracovat vyse ve vetvi), magic absorption 5/5 ( resistence a obnova many), arcane concentration 5/5 (10% sance, ze další kouzlo bude free), arcane meditacion 3/3 ( obnova many). 18 total.O co tu jde? Hlavní je obnova many a snížení resistů protivníka.

- fire větev: improved fireball 5/5( no coment), Ignite 5/5 ( critical oponenta zapálí a po 4s dáváme fire kouzlama o 40% větší dmg), flame throwing ½ ( větší range fire kouzel), incinerate 2/2 ( zvýšení šance na crit u blastu a scorch), burning soul 2/2 ( 70% šance na nepřerušení castu při pohlazení nepřítelem, ale hlavně snížení agra o 10%), improved scorch 3/3 ( no coment), master of elements 3/3 ( criticali vrací 30% many), playing with fire 3/3 ( zvýšení uděleného i přijatého dmg), critical mass 3/3 ( zvýšení criticalu u fire kouzel o 6%), fire power 5/5 (10% fire dmg o 10% větší), pyromaniack 3/3 ( zvýšení hitu a snížení many u fire o 3%), combusion 1/1 ( po zapnutí se zvýší šance na crit o 10% u 3 kouzel, dokud necritnou, tak se vždy navýší o dalších 10%), molten fury 2/2 ( když někdo má méně než 20% hp, zvýší se nám na něj dmg o 20%), empowered fireball 5/5( no coment). 43 total A o co jde tady? Tahle větev je zaměřena čistě na firebal + scorch+blast. Žádné pyro, blastwave, ani dračí dech, to jsou kouzla na PvE úplně zbytečná, buď generují neskutečné množství agra, nebo zase výsledný dmg není takový, aby stál na PvE za to. Tenhle build je zaměřen hlavně na bossy v high instancí, kde je třeba velký průběžný dmg – proto není potřeba ani arcane power, keteré nám sice na chvíli zvedne dmg, ale vygeneruje spoustu agra a vyplýtvá nás z many. Kdo byl ve fightech, které jsou třeba na 20min, chápe. K čemu je, že vytáhnu za 15s o něco víc dmg, ale pak koukám jak trouba a čekám bez many na tanka s agrem a CD na flašce. Tohle doporučuji od Gruula výše, kde jsou HP mobů a bossů už opravdu závratné a firebally se s 1100 spell dmg pohybují s critem kolem 4500k a výše + v pohodě stačíte s manou, sem tam nějaká flaška, ale fakt paráda. A o to přece v PvE jde. Kdo s tímhle vleze do BG, arény, nebo duelu, je sebevrah, já osobně když vylezu z instance, stáhnu titul, dám port do města a zády ke stěně se plížim k trainerovi na respec do PvP buildu…..

PvP
- arcane větev: arcane subtlety 2/2 ( popsáno výše), arcane focus 3/5 ( opět výše), arcane concentration 5/5 ( hádejte kde…..), magic attunement 2/2 ( účinnost dampen a amplify magic o 50%), arcane impact 3/3 ( zvýšeni critu u arcane expl. a blastu o 6%), improved counterspell 2/2 ( counterspell dává ještě na 4s silence) – a tady jde o snížení resistu protivníků, pokud nemáte v partě heal, tak dampen magic není k zahození, arcane explose taky nice a hlavně counterspell + silence.

- frost větev: improved frostbolt 5/5 ( no coment), ice shard 5/5 ( 100% bonus dmg z criticalů), frostbite 3/3 ( 15% šance na zamražení oponenta po zásahu frostkouzel, které mají chill efekt-zpomalovací efekt – vztahuje se i na ice armor), improved frost nova 2/2 ( no comment),perma frost 2/3 ( prodloužený a účinnější chill efekt – 2s/7%), piercing ice 3/3 ( zvýšení frost dmg 6%), cold snap 1/1 ( vynuluje všechny CD na frost kouzlech), artic reach 2/2 ( prodloužení dosahu frostboltu,cold of cold a novy o 20%),shatter 5/5 ( zvýšení šance na crit proti zamraženým cílům o 50%), ice block 1/1 ( 10s imune na vsechno dmg, shodi všechny DOTky, debuffy a nelze v ni nic dělat, odstranitelná pouze priestovským mass dispel), improved cone of cold 3/3 (no coment), icebarier 1/1 (absorbuje 1175 jakéhokoliv dmg jdoucí do mága), artic winds 5/5(zvyšuje frost dmg a snižuje šanci na zásah fyzickým dmg – jak z blízka, tak střelecký o 5%), empowered frostbolt 5/5 ( +10% do dmg a + 5% do critu), water elemental 1/1 ( petka, která sází asi za 800hp a má frostnovu) – vše je zaměřeno na zvýšení dmg, a co nejčastějším držení protivníka v zamražení, protože na něj pak máme šanci na crit +50% a ještě o 100% vyšší dmg critů. Navíc proti melee, ještě slušný debuff, pokud nás zasáhnou ve formě zpomalení jak ataku, tak pohybu. Bariéra nám zvyšuje výdrž a díky nízkému CD 30s jí můžete neustále nahazovat a zvyšovat tím výdrž. Blockem shodíte všechny dotky,stuny,sapy,jedy a ostatní debuffy, stačí si jí nahodit třeba jen na sekundu a pokračovat v combatu, nebo si vyvolat petku a 10s ona cuchá protivníka a vy mu fandíte. Máte s ní 2 frostnovy + cold snap a hned je k dispozici třetí. Tento build vás činí poměrně slušně odolným a s velice slušným dmg dává šanci obstát proti jakékoliv classe s jakýmkoliv buildem.



Taktiky

Mág
fire - jede na 2 věci buď instantní pyro a nebo dragons breath. První se vás pokusí sheepnout, potom pyro a instant pyro a nebo bez sheepu, pyro a pak zerg. Fajnova věcička proti týpkům s málo HP bez barier a bublin- hunterům a pod, ale v dnešní době, kdy má v PvP každý haldu HP a resilience, tak to, není to nejlepší. Jakmile se nepodaří rychlý zerg, tak už nemáte tolik možností. Co je to za mága poznáte ihned. Jakmile uvidíte týpka, který odpálí trinkety a s mana shieldem běží k vám, je to jasný:-D. bariéru máte a pokud vidím mana shield, hned nahazuji i fireward. Vzhledem k tomu, mám 339 resilienci a 9200 HP, + bariéra – 1175 absorb, fire ward 1220 absorb, takže většinou se zásah pyrem pohybuje okolo 1500 – 4000, což není problém přežít. Pokud zahlédnu lepší ekvip, tak si většinou stíhám hodit ice block než pyro doletí a směju se. Když si mě nejdříve sheepne a začne castit pyro, stačí insignie a counterspell a je dohráno, nemá s bez fire kouzel s silencem nejmenší šanci. Jeho jediná síla je v rychlém dmg. Vám stačí jen zamrazit – ma silence, takže nemůže ani blink a máte čas na frostbolt + icelance, obojí s velkou pravděpodobností kritne, potom je zpomalený a začne něco castit – nejspíše sheep a pokusí si hodit bandage. Vám zbude buď kostka, nebo trinket, takže si jí odstraníte a stejně máte ještě elementála, který mu zabrání hodit si bandage. Takže vyskočíme ze sheepu a instatkamy aby nemohl counterspelovat ho doděláme. Pokud jede na Dragons breath – to poznáte, že nemá bariéru a běží přímo k vám, tak ho buď zkusim sheepnout, ale to není ideal, protože vám to nejspíše counterspelne. Lepší je si počkat nechat do sebe hodit dragonsbreath – to vykreje bariéra s wardem a ihned si hodím kostku, protože další co přijde je blastwave, fire blast a navíc jste ještě disoriented. Z 90% si toho nevšimne a zacasti , nechám do něj chvíli střílet petku a pokud se jí rozhodne zabít – začne castit buď firebal, nebo scorche, vyskočit z kostky, dát counterspell a klasika-zamrazit a jedeme…na fire bude mít CD, tak pojede nejspíš sheep, takže trinket a do něj. Nezapomínejte pravidelně nahazovat ward a bariéru, pokud vám umře nebo zmizí pet, cold snap a vyvolat znova. Podle mě, je to jedna z nejlehčích class pro frosta. Taktiku na frostmága vám nepovím, nejsem sebevrah, ale je to dost o ekvipu, protože taktika je u všech dost podobná. Arcane mágů všeobecně moc nepotkáte a když tak v PvE, na PvP asi nemá význam, slow shodíme kostkou a ani moc nevadí, stejně jedu většinou přes instanty.

Warlock
– loci bývali pro mágy tvrdým oříškem a i když to již není co bývalo, pořád ale jedna z problémových class. V PvP nejspíš potkáte většinou dotkaře, což znamená instantní fear a hromada dotek. Další problém je v tom, že se nám hned pokusí banish petky, což doporučuji counterspelnout. Jakmile vám nasází pár dotek, dejte hned ice block, aby vám běžel 30s CD na další block po cold snapu. Ten ale použijte až vyplítváte svoji frostnovu a frostnovu petky, tady je fakt důležité moc combat neprotahovat, pro locka hraje čas, mág naopak vyniká v rychlém dmg. Bohužel vás bude otravovat pet, on si dá healstone, deadcoil apod. hnusy.celkem dobré je mu spellstealnou jeho Amor + 100 do dmg a regen. Klasiku zamražení a dmg asi říkat nemusim, jen bacha, pokud začnete castit frostbolt, pes vám dá spell lock a uz si i když je zamrazeném nezafrostite, proto je lepsi jet jen na icelance.jedna z dotek je cursa, tak nezapomínejte dispelovat a nahazovat barieru. Trosku problém je s ferarem, obcas vadí i mě a to jsem undead, takže nezapomínat na insignii. Ale není to nic nemožného, 3x ho zamrazite + icelance, cone of cold, spamovat arcane explose atd.nebo se pokusit locka sheepnout a zabit petku, ale počítejte s tim, ze pokud lock není lama, tak ma insignii a pejsek mu to ovecku taky sunda….
Trosku problémy může dělat i demonolog – který na 99% použije fel huntera, který si vás chargne, takže blink a potom se je snažit zamrazovat společně, petka vám to většinou resistne, ale sem tam se zadaří. Jednou jsem taky videl, jak si mistr lock vyvolal voida a hodil si s nim shield, dal jsem spell steal a bylo vymalováno…..:-D. Ale přeci jen dávat pozor, pokud vám procpe nějaké kouzlo, mají hoodně velký dmg a fel hunter taky není bezzubé zvířátko… Co se týče poslední školy tak destruction je PvE build, který vše dlouze castí, takže by neměl zlobit, stačí counterspell na banish,nebo fire kouzla, opět fireward a varieru.….samozřejmě pokud jste v zeleném a on jen svítí, tak Vám ten úsměv do země taky zašlape.

Priest
bývá občas také celkem problémová classa, shadow si na vás bude stakovat dotky a sem tam nějaký ten mindblast a ( jaj teď si nevzpomenu na jméno toho ošklivého paprsku:-D). rozhodně nezapomeňte na trinket kvůli fearu a kostkami shazovat dotky. Ze začátku se pokusit o sheep a frostbolt. Pěkně jedeme na instant cast a jakmile začne něco castit dáme counterspell. Jemu nezbude nic než bublina a tu mu hned stealneme, zamrazit a frostbolt s icelance. V této chvíli je bezbranný a je musí se rychle zergnout. Pár typů, když vám dá silence a máte ještě dotky, je čas na kostku (funguje to), on vám jí stejně hned sundá, ale dotky odstraníte. Nezapomínejte na spell steal bublin a buffu. Holy/discipline bývá pro lidi se slabším ekvipem horší než shadow, protože vás vyplácají na maně. Jeho taktika je jednoduchá, dostanete dotky a jen se healuje, proto musíte counterspell jeho heal, steall buffu a vyvinout co největší dmg. Opět je dobré pokusit se o sheep a vzhledem k tomu, že v PvP se ho většina lidí ihned zbaví, castim ho po chvilce hned znova(tohle platí u všech sheepů). Při boji s priestem vás samozřejmě hned demagickuje, takže na buffy zapomeňte ať vás ani nenapadne rebuffovat, je to uplňe zbytečné a jen si plýtváte manou, se kterou budete mít občas problém vystačit.

Shaman
pro mága asi nejlehčí classa, enha dnes v PvP opravdu nic moc, spíš nic, než moc. Stačí zamrazit, frostbolt + icelance, frostbolt + icelance, když je u nás, tak blink a nebo kostka + blink. Totemy sundávejte icelancem, hned ze začátku ho pokropte, ať si nevyplýtváte nějaké dražší kouzlo zbytečně do totemu. Občas vám purgne nějaký ten frostbolt, ale icelance, blast a cone of cold mají dostatečný dmg a jsou instant. Pokud se bude snažit heal, tak CS a je hotovo.nemá žádnou přibližovací abilitu typu charge,blink a pod, takže jen dávat pozor, protože když si ho pustíte na tělo a sepne mu to, tak dokáže pocuchat. Před patchem byla situace opačná, ale elementál + icelance udělaly enhashamikum čáru přes rozpočet. Opravdu je čas smířit se s tím, že Blizzard oddělil PvE a PvP buildy a většina buildů se hodí jen na něco. I když u shamana se dají dvě další větve použít na cokoliv, i když elemental shaman také není pro mága úplně rovnocenný protivník. Mág má větší a rychlejší dmg a na heal stačí counterspell. Opět doporučuji jet přes instanty zabráníte purgnutí. No a dnes nejtěžší build je překvapivě resto. Nevyniká velkým dmg, ale rychlými healy. Takže bývá obtížne je counterspellnout a navíc i jeden heal ho slušně vytáhne. Sem tam procpe nějaký ten shock a lighting, Je nutné combat moc neprotahovat, vychytat CS na heal a zerg. Nezapomeňte na spell steal shieldu, hned máte nějaký ten healek a jemu bude chybět.

Paladin
ani tahle classa mi nepřijde pro mága jako nějaký nebezpečný protivník, ale ted v poslednim patchy celkem zvedli dmg u retry pala, tak nepouštět moc na tělo-jako ostatně žádného meleeka . Jinak snažíme se zamrazovat(většinou si sice hned vše odstraní, sem tam nějaký ten icelance procpeme), ale slabina paladina je v problému dostat se k nám. Má sice 2 stuny, ale z jednoho se můžeme blinnout a na další máme insignii a kostku. Když přijde na řadu oblíbená bublina, stačí se od něj blinknout, a v klidu si dáme bandage + evocation (nebo nějaký ten rest) a v klidu si počkáme až se nám fešák ohealuje a prodlouží si utrpení. Pokud se bude snažit o nějaký ten healek bez bubliny, dáme CS. Občas, když nějaký pomalejší pala nechává bublinu až na poslední chvíli a já mám nabytou frost novu, dám mu CS – sice není co counterovat, ale má 4s silence a nemůže hodit bublinu. Zamrazím a frostbolt + icelance ho dodělají. Toto se vyplatí když má tak max okolo 3k HP, protože s combem forstbolt a icelance 3k dám i bez critu a když je šance nějakých 80%,že kritneme, tak proč ne. Má ještě auru of freedom (nebo tak nějak), proto když použije, neplýtvat novu jen utíkáme a masírujem instantkamy.

Hunter
velmi nepříjemná classa, disponuje velkým range dmg, scater,silence shot,pasti a samozřejmě petka. Navíc teď se zrušila tzv. mrtvá zóna, kde hunter nemohl na melee ani na range, čehož se dalo využít s frostnovou. Jeho slabina spočívá, že nemá nějak moc HP a nedisponuje bariérami, ani healem. Krom beastmastera není problém zamrazit a rychle položit. Samozřejmě ale v PvP potkáte hlavně beastmastery, proto si probereme taktiku na ně. Jak všichni se základem AJ jistě poznali, největší problémy nám způsobí petka, konkrétně její buff. Hunter ani pet pak nejdou nijak stunout,zpomalit ani zamrazit. Což s dmg, který nám začnou oba nakládat je celkem velký problém. Jakožto High warlord, na kontě 70 000 killů doporučuji udělat to nejrozumnější co jde - utíkat :-D. Blink a pryč z dosahu peta i páníčka.Petka si nás chargne, a když je vše v pr… nahodit kostku a počkat na blink. Blink pryč a zase utíkat. Za stálého /spitování utíkáme po dobu 18s. Jakmile buff opadne, už jsme zase na koni. Vyvoláme si petku a do něj. Snažte se zamrazovat tak, aby byla zamražena i petka a zbytečně do nás nekousala a nepřerušovala nám cast. Dřív si elementála nevyvolávejte, nemá to smysl, frostnovu nevyužijete, bude immune a on vám ho rychle zergne. Nejdůležitější je přežít první fázi a to je hoodně náročné, proto využívejte všechno,co jde, bariéry, mana shield, ice blok a blink.

Druid
další classa, která vyžaduje poměrně dost cviku, abychom dokázali alespoň většinu duelů zvítězit. Resto build si shrneme, zde je jediné nebezpečí, že se vyplýtváme na maně. Dost problémů nám působí postupné healy, takže opět rychlý zerg, CS na heal. Pokud zacastí cyklon, tak jediné co pomůže je insignie, tak si jí šetřete. Balance je také poměrně jednoduchý stačí opět správě využít CS a v dmg jste na tom o mnoho lépe (samozřejmě záleží na ekvipu). Na stromečky stačí AOE, moc nevydrží. Asi největší problémy nám bude působit feral, kterého asi potkáte také bohužel nejčastěji. Pokud alespoň trochu tušíte, že někdo zaútočí z invisu, mějte vytaženou arcane explozy rank 1 a s nepravidelnými, ale poměrně častými intervaly ji spamujte. Pokud se vám ho podaří zasahnout a tim ho dostat do combatu, ušetříte si spoustu HP a získáte hned ze začátku výhodu. V tomto duelu hodně záleží na rychlosti, protože každé zamražení si ihned odstraní změnou formy, takže žádné castění frostboltu, když je zamražený. Další co nám bude působit problémy je to, že když utečeme od kočky, chargne si nás v medvědovy, takže šetřit blink. Sem tam si hodí nějaký ten healek, tak když ho zacastí, nezapomínejte CS. Snad už nikoho nenapadne ani sheepovat….Feral je silný v dmg, v počtu HP, má heal, charge a ještě zaútočí z invisu a to z něj dělá hodně nebezpečného protivníka.
Rozhodně ale není neporazitelný, vše je jen o cviku.Rozhodně nezapomínat na ice armor, změna formy ho stojí manu a při neustálém zamražování se za chvíli vyplýtvá. Frostbolty castěte jen když se mu blinknete z charge, pak na to máte čas. Zbytek jedeme pře instanty. Nepříjemné jsou také kořeny, takže kostka + blink, insignii schovávat na cyklon.

Warrior
opět 3 klasické buildy, protection čistě PvE build, pokud potkáte v duelu, tak jediné nebezpečné pro mága je reflexy, ale i tak rozhodně není pro nás protivníkem. Furry bych zařadil také spíše do PvE, sice má dmg, ale spíše pozvolné, což pro mágy není až tak nebezpečné, jako 1-2 pořádné rány. Rozhodně pro nás nepředstavuje takové nebezpečí jako arms warrior, který je zaměřen výhradně na PvP. Disponuje interceptem, chargem většinou mají v rukou ten stunovací hnus, fear, mortal strike(ten sice v duelu 1x1, nebo teamu bez healera nevadi, ale…) a klidně se může stát, že vás složí na 3-4 rány. Základ je PvP ekvip s resiliencí. Dále ideální je ihned na uvítanou nastřelovat icelancem – je důležité ho dostat do combatu, než dá charge (nebo něco pod., jen vím, že nejde použít v combatu) a ice lance má větší dostřel, než jeho abilitka. Jakmile použije druhý charge, dejte blink (pokud se nemůžete dostat ze stunu, tak ještě insignii)a zamražte ho elementálem. Sice máte skoro 100% jistotu, že si jí odstraní, ale dostanete čas na frostbolt- hlavní je si ho zpomalit(další možnost je,hned jak si odstraní frostnovu, dát sheep a pak teprve frostbolt). Když jde k vám, zřejmě budete mít CD na blinku, tak zamrazit, cone of cold a utíkat. Když si opět vytvoříme dostatečnou vzdálenost, tak podle času buď frostbolt + icelance a nebo jen icelance. Nejspíš si vás po chvíli zase chargne, tak pokud nemáte k dispozici blink, dejte kostku a počkejte si na něj. Hlavně do sebe nenechte mlátit-to si můžete dovolit u druida a roguny(menší, ale rychlejší dmg), ty se ihned zamrazí, ale war vás na těch pár ran složí. Ice armor je také nutný a hlavně nahazujte bariéry, pokud je nejhůře tak i mana shield – když mlátí do nich, nedostává rage. Další nepříjemnost je fear(jsem undead, takže wild of forsaken), ale pokud nemáte nabytou insignii, tak taky problém, který ale vás bude stát pár HP. Počítejte taky, že si vás bude zpomalovat , takže držet si ho od těla vyžaduje trochu cviku a stále mít pod kontrolou CD na blinku, bariérách, kostce a insignii a do toho si hlídat co ještě nepoužil a počítat s tím.

Rouge
je moje nej classa a pokud bych chtěl ve wow něco vrátit, tak je to výběr postavy ( už bych nedokázal znovu expit, učit se, trénovat a ekvipovat). Rouge je rozhodně nejvíc PvP postava ve wow, má neskutečné množství zajímavých abilit a taktik a podle mě vyžaduje největší um co se týče používání abilit. To z něj činí spolu s lockem asi nejnebezpečnějšího protivníka, a duely s ním mohou být jak neskutečně dlouhé, tak i velice krátké…:-D. Rozhodně pokaždé když jdete do duelu s rogunou, tak počítejte s tím, že je to rovnocenný protivník - classově na vrch rozhodně nemáte. Teď beru jen PvP build – myslím, že combat roguna…prostě ten hajzlík které v pvp potkáte nejčastěji a většinou s kudličkami….Začátek je ve většině duelů klasický-ze stealthu. Opět zkoušejte spamovat arcane explosy rank 1, jenže nejspíš začne sapem, který má poměrně velký dosah, takže ho většinou nenachytáte. Nemá cenu plýtvat insignii, pokud jste 1x1, protože on je pořád ve stealthu a sapne si nás znovu. Určitě taky nevyvolávejte ze začátku petku, protože není nic jednoduší, než si v klidu schovaný počká 45s, až vám zmizí. Počítejte s tím, že hold to pohlazení po zádech schytáte a bude bolet. Jakmile začne combat, snažte se od něj blinknout, pokud vás i silence a dmg začne být neúnosný, použijte kostku, i když je lepší si ji nechat do další fáze…Jakmile se dostanete od něj, tak použije cloak a jde po vás a právě tady je ideální kostka a před ní ještě vyvolat petku. Ta ho udrží v combatu. Kostku proto, že ho nemáte jak zastavit – 90% resist na vše a na blinku máte nejspíš ještě CD a pokud utíkáte, dá si sprint. V kosce buďte co nejdéle, jakmile mu opadne cloak, schytá ještě něco od petky. Jakmile se dostanete z kostky zamrazit a do něj. Ještě mu ale zbývá vanish a insignie, takže rozhodně nemáme vyhráno. Pokud se nam vanishne, tak spamovat aoe, máte velkou šanci ho z něj vytáhnout, protože nejspíš čeká u vás, až vylezete z kostky, popř. zmizí ještě než vylezete a na to je ideální nova od petky… Další určitě dostanete blind, takže insignie. Boj s roguem je občas na dost dlouho a bývá plný zvratů, ale rozhodně je to duel, který vás nutí dost kombinovat a použijete při něm úplně vše. Stejně jako my má spoustu zpomalovacích a různých vyřazovacích abilit a také spoustu možností, jak se zbavit našeho nutného zmrazení, ale přesto jsou šance zhruba vyrovnané.

Co říci závěrem? Myslím že dnešní PvP je dnes už úplně jiné, než bylo před BC. Blizzardi začali oddělovat jak buildy, tak i ekvip a s každou novou sezónou je to znát mnohem více. Ressilience v PvE téměř k ničemu, je v PvP naprosto nepostradatelná a to samé se týká i buildů. V PvP zapomeňte na enha shamany, destruction locky, marskman hunter, firemágy apod. ( tady čekám pár kritik ve stylu ale já mám to a to a úplně v pohodě dávám všechno…), ale je to tak, pokud se chcete s ratingem dostat na první příčky, musíte přizpůsobit všechno, nebavím se o ratingu do 1800, tam se můžete plácat se vším. Zase na druhou stranu nemůžete čekat, že si do Black Templu potáhnete 400 resilience a water elementála a uděláte tam díru do světa. Tak GL všem, ať hrajete, jak hrajete.

                                                        3vs3 Arena-frost mage

Autor: Nugy
Název: 3vs3 Arena - Frost mage

Rozhodl jsem se udělát kratší článek o frost mágovi v 3vs3 aréně. Tyto zkušenosti jsou jen do PvP s PvE to nemá nic společného

začneme talentama:
arcane:17
frost:44

Arcane (17 points)
Improved Arcane Missiles - Rank 5/5
Wand Specialization - Rank 1/2
Arcane Concentration - Rank 5/5
Arcane Impact - Rank 3/3
Arcane Fortitude - Rank 1/1
Improved Counterspell - Rank 2/2 Velmi důležitý

Frost (44 points)
Frost Warding - Rank 2/2
Improved Frostbolt - Rank 5/5
Ice Shards - Rank 5/5
Frostbite - Rank 3/3
Improved Frost Nova - Rank 2/2
Cold Snap - Rank 1/1
Arctic Reach - Rank 2/2
Shatter - Rank 5/5
Ice Block - Rank 1/1
Improved Cone of Cold - Rank 3/3
Ice Floes - Rank 2/2
Winter's Chill - Rank 5/5
Ice Barrier - Rank 1/1
Arctic Winds - Rank 1/5
Empowered Frostbolt - Rank 5/5
Summon Water Elemental - Rank 1/1

Na rychlo
Takže před startem arény si vždy dávám: Ice armor, samozřejměArcane intelect,Ice barrier
což absorbuje kolem 800 zranění. Jako štít navíc si můžete dát př. Frost ward nebo-li Fire ward = absorbuje ledové nebo ohnivé zranění + Proč Ice armor? je li váš protivník nějaký meele př. warrior,rogue apod. máte šanci že váš ice armor způsobí Frostbite což zmrazí target.
pokud je váš protivník Caster/Casteři určitě se buffnu Molten armorem.
já hraju složení: Frost mage, Feral druid a Priest.
Druid se před začátkem bitvy hodí do stealth.
Před útočením by ste se měli dohodnout koho budete zergovat nebo-li zabíjet :). S druidem by ste měli udržet crowd control = ovcovat,cyclonovat,zakořenit. V tomto složení bych radši zabíjel healera protože oba máte velmi dobré zranění. První pokus o heal by ste měli Counterspellovat
a o ostatní by se měl postarat druid stunama a pokud je to tauren muze davat i war stomp. Ještě jsem zapoměl než začnete castit frostbolt vyvolejte Summon water elemental v polovině casting timu vytvořte Frost novu kolem healera pravdě podobně vám critne Frost bolt a zároveň i icalance. dorážet můžete i fire blastem,cone of cold a Scorch samozřejmě jsou i jiné způsoby to je jen na vás :)
Behem bitky by ste měl ovcovat někoho z vašich protivníků aby vám nezabili healera xD.


Určitě vám někdy dojde mana a to je problém před začátkem si uděláme vodu a jídlo samozřejmě máme připravený bandage.
jestli je vaše mana vyčerpaná zalezte za roh a zabandagujte se pokud máte málo hp. Ale prvně bandage potom evocation. přispěchat k protivníkovi sheep a dopít a dojíst :)

Obrana
nezapomeňte si dávat neustále Ice barrier, po případě že jste nadotkovaný lockem a budete mít velmi málo hp dejte si kostku a nevylízejte z ní dokud vám healer nevyléčí dostatek k tomu aby ste přežili aspoň 10 sec :D
Nejhorší část je kdy za vámi leze ten hnusnej červenej fel hunter a vy máte zrovna řekněme "mana v prde*i" a hp totéž
musíte utíkat za sloupy, aby vás protivník nějak nezabil.
máte li ještě celkem dostatečně many dávejte si při mikrování mana shield, pokud je healer mrtvej a druid neni TROTL tak k vám přiběhne a vyléčí vás jak to půjde.
Jestli je druid zaměstnán můžete si hodit invisiblity, pak si zalezete do nějakého koutku a tam se napijte a jeste.
mezi tím by druid měl microvat a léčit se :) při utíkání nešetřete frost novu.

Crowd Control
Toto je asi nejtěžší část arény, kde budete muset ovcovat protivníky a druid by měl cyclonovat a kořenit.
Dám vám radu jak udržet Crowd control. Stačí v CC udržet jen jeden target řekněme Warriora. Jeden DPS by healera jen tak zabít neměl. Ideální byl byl nejprve sheep, ale warrior neni nub a dal si trinket vy by ste neměl být taky nub tak mu date re sheep. Až vyleze z ovce druid musí cyclone pak recyclone a na konec by váš priest čili healer měl fearnout. Nikdy neovcujte když je target př. ve fearu nebo podobně protože si cíl může hodit trinket a dispelne pr. sheep a fear a to je špatně :)
+ zpátky k zabíjení healera můžete předem ovcovat healera aby ste mu přerušili heal vážně mě to pomáhá když nemam CD na Counterspell.

Dodatky na které jsem zapoměl:
+ Shamanům Spellstealujte Earth shield a Blood lust a jste li troll což je malá šance xD můžete kombinovat váš stealnutý blood lust s Berserkingem váš frost bolt by ste měl castit asi 1.40-1.60 second.
+ Nezapomínejte blinkovat při: Frost nova, Hammer of justice, nějaký stuny od rogua, charge od warra.

Zbytek je na vás :)

                                                                 Fire vs frost guild

Autor: Pixie
Název: Fire vs. Frost build

Renovace clanku Fire vs. Frost na uroven soucasneho patche by Nemesisák.

Moje prvni postava byl mag a pote co jsem zkusil i jine povolani jsem se k nemu velmi rad vratil. Chtel bych jen napsat nekolik poznamek, co mozna nekomu pomuze pri rozhodoani jakeho maga hrat.
Prakticky jsou jenom dva hlavni buildy - Fire mag a Frost mag. Kazdy mag musi mit nekolik Arcane talentu, protoze Improved Arcane Explosion je nutnost, nikdy jsem nevidel nikoho bez tohoto talentu. Zbyle talenty je vhodne venovat bud to fire nebo do frost ale v zadnem pripade do obou. Kolik talentu date do Arcane a do Fire/Frost je na Vas.

Fire build:
v PvE - je dobry na solovani, protoze jste schopni zabijet priserky rychleji. Nicmene toho nejspis zvladnete mene nez Frost, hlavne kdyz budete bojovat proti shluku priserek. Uzitecny je talent Burning Soul (ale jen tu). Do instanci a do grup se nehodi, vetsi damage fireballu je na nic (akorat chytate aggro), frost je o 100% lepsi.

v PvP - zde je lespi nez Frost. Hlavne v souboji proti casterum a 1vs1. Proti meelee je frost o neco lepsi, ale fire si take stoji obstojne. Problemem je jeho schopnost prezit - zde nemuze frost magovi konkurovat. Zakladem je zabit rychle co nejvice a umrit :)

Talenty:
mate dve moznosti
- bud si vyberete talent Presence of Mind (jednou za par minut je jedno kouzlo instant cast) - muzete potom delat zajimav ekomba jako instant cast pyreblast, instant cast ovecka i instant cats frostbolt se hodi. Velmi uzitecne
- a nebo talent Combustion (100% critic s fire) - nezkousel jsem, podle mne nema takovou uzitecnost jako predchozi


Frost Build:
v PvE - na solo neni o moc horsi nez fire, vice toho zvladnete a obranne frost kouzla vam mnohokrate zachrani kuzi. V instanich je genialni. Uz jenom Ice Block kouzlo je velmi velmi uzitecne - pote co zacnete delat AoE a healer nestiha, staci se zamrazit, mezitim vas vyleci, vam se obnovi cooldowny a pokracujete. Nebo chytnete aggro od bosse - staci se zamrazit. Ze ho chytenete znovu? Date Cold snap a znovu se zmrazite.

v PvP - zde je patrne horsi, budete mit mene killing blows. Je ale super proti zlodejum. Prepadne vas nekdo ze zalohy - zamrazite se, mezitim ho zabijou spolecnici a nebo se aspon stacite zorientovat, po rozmrazeni blink a dal vsak vite.

Talenty - opet dve moznosti
- bud presence of mind - neni az tak uzitence jako u fire, zadny instant cast pyreblast
- a nebo Ice Shield - velmi uzitecne v PvE i v PvP. Je to stit na 800 damage, s cold snapem na 1600.


Arcane talenty:
- doporucuji talenty Arcane Concetration (10% na clearcasting - zadarmo pristi kouzlo). Zda se ze neni az tak dobry ale velmi se hodi.
- talent Evocation je nutnost (za 1 bodik nekupte to) - prepadne vas nekdo kdyz nemate manu? Ovecka, bandaz, evocation a jste pripraven
- imrpoved arcane explosion - 100% nutnost

Shrnuti:
- ze zacatku doporucuji fire a vzit si talent Burning Soul, usnadnuje to boj.
- od lvl 40-60 zkuste frost, je to mnohem vetsi sranda!
- na lvl 60 je frost nutnost do instanci

UPDATE by Nemesisák:

Po přečtení článku Fire vs. Frost build,, si jistě všimnete toho, že je byl napsán před patchem 2.0.x (tz. tímto patchem byla velmi pozmněněna účinnost talentů + přidány nové, tedy jak jistě víte :) ) Tím to bych chtěl starý článek bez urážek k autorovi (za nový patch nemůže a kdyby mohl nikdo by se nezlobil) přepsat do podoby jaká je dnes.

dnes existuje mnoho buildů, které si každý šije či přešívá na tělo. Všechno však začíná už u kořene, a to větví.

Arcane:pro většinu mágů nepostradatelná větev, pro zbytek zbytečnost :) tato větev obsahuje mnoho talentů, které vám zesnadní hru. zaměřovat na pouze na tuto větev nedoporučuju, i když talent Slow vypadá zajímavě, ale pro mě a několik dalších lidí s kterými jsem se bavil zbytečnost...
pokud se vám ale líbí big damage z různých videječek, rozhodně to zkuste :)

Fire:častá větev hlavně pro svou ničivou moc. fire build je nekompromisně nejlepší na dmg. dál talent dragons breath, instantní skvělé kouzlo, zkrátka luxus :) Dost mágu investuje do této větve min. 41 talentů právě pro dragons breath. zbytek většinou investují do arcane, nebo (to už méně) do frost pro elementál build (tento build já osobně nedoporučuji na PvP, ale v PvE se celkem ujme, i když taky nic moc :) )

Frost:skvělá větev (to neříkám jen proto že ji preferuju :). její damage je sice vůči fire větvi dost zmenšený, spíše vyniká v damage per second. tuto větev (jak jste si určitě všimli :P) používá dost mágů, nejen na PvP ale i do areny. Dá se skvěle využít i na PvE, díky spelům Ice block a Ice barrier.

PVP:zde se neztratí ani frost ani fire build (arcane nezmiňuji kvůli nedostatku zkušennostím). Fost mágové jsou imba pro svůj spel Water elemental. Fire mágové většinou vsází na fire/arcane a to hlavně se spely pyroblast a Presence of mind + arcane power (ano ono osudné instant pyro)

PVE: I zde se blizzardum po dlouhých rocích balancování povedlo celkem obě větve vyrovnat. V instancích jsou dobře použitelní oba, i když dost lidí ,,drzích jazyků,, tvrdí že mág je nyní v instanci zbytečný.

doporučení: ať už se budete specializovat na jakoukoli větev, zde napíšu pár talentů které byste rozhodně neměli v rozvíjení větve vynechat.

arcane: arcane concertration je rozhodně výborný talent díky šanci na clearcast. i do arcane impact se rohodně vyplatí pár těch bodíků hodit. dále 2 bodíky do improved conterspell pro 100% šanci na silence. presence mind a arcane power už jsem zmiňoval. a celkem i arcane mind, arcane potency a spel power, ty už ale nemůžu tolik pro nezkušenost zdůrazňovat.

fire: improved fireball, protože už tak je castění občas nekonečně dlouhé :). improved fire blast. impact a ignite je si myslím názorová věc. pyroblast, proč ne :). improved flamestrike pro PvE. improved schorch. blast wawe, skvělý AoE instant. fire power+ pyromaniacs. critical mass, emproved fireball combustion a samozřejmě dragons breath!

frost:ice shards. frostbite, dostkrát se mi osvědčil. improved frost nova pro shatter (skoro nejduležitější talent, rozhodně 5 bodíků), cold snap. dost lidí mi doporučuje artic reach, i když nechápu proč, body dávám radši do frost channeling. winters chill! ice block + ice barrier. emproved frostbolt a summon water elemental!

shrnutí z minulého článku mi příjde celkem rozumné a tak se i já přidávám.

do 40lvl fire a po 40cítce frost (já sám za něj hraju, stejně jako tak 70% zbytku mágů)

Ještě bych možná mohl podotknout spel ice lance (frost spel), který sice každý znáte, ale kdo by snad nevěděl, instant spel se slušným damagem.

                                   Frost mage v arenach by pretty Woman

Autor: Siiaan
Název: Frost mage v arenách by Pretty woman



Čaues lidi, BC nám už nějakou dobu běží, a s ním v PvP světě nadešel čas gladiátorů. Můj osobní názor na arény je drobet rozpolcený-kladně hodnotím nápad, provedení (arény netrvají dlouho, skvěle vymyšlené, propracovaný systém a rewardy, které stojí za to nechat občas úsměv zašláplý v písku a krvi) a konečně je zase PvP pro lidi, kterým o PvP opravdu jde a ne pro lepmply s addonem, co se postaví do BG a harví honory, ale bohužel ( ano teď je logicky na řadě záporná stránka věci) se právě v arénách projeví nevyváženost class - zkuste v 2x2 potkat 2 locky a v přestávkách mezi fearem a deathcoilem můžete akorát tak 3x flusnout, než chcípnete. Je to tak, že jsou kombinace class, které ve které si jeden ani neprdne a druhej si s prstem v nose na 2 klavesach( z nichž jedna z nich je ještě makro /lol ) sází jednu pecku za druhou. Jo zkuste s elemental shamanem pokořit wara, rogunu atd.Navíc se mi párkrát stalo, že server v začátcích neutáhl arény a spadl, ale team soupeře z jiného serveru se připojil.
Předem upozorňuji, že tohle jsou jen typy, jak za mága v arénách, nenajdete tu taktiku na ostatní classy, to jsem napsal v předchozím článku a nezměnilo se toho tolik, aby to vydalo na celý článek.
Ale pokud jste PvPčkaři vaše volba je jasná – Jdoucí na smrt Tě zdraví. Připravte si jídlo, energy drinky, deodoranty , náhradní trenýrky a přítelkyni zaplaťte cestu kolem světa, cesta k pvp setu je dlouhá, lemována krví zkropenou zemí a afektu zlámanými klávesnicemi.
Nebudu psát jaký je ideální tým kombinací je spousta a jsem mág, co já vim o ostatních. Do arén se dají použít všechny classy, kombinace dvou resto shamanů snad nikoho nenapadne a protection warri seberte si shieldy a běžte si tankovat scarletku :-D, jinak se snad dá použít vše. Co je však naprostná nutnost je komunikace a to i aktivní, psát si můžete na ICQ, tady teče krev…To že teamy jsou 2x2 atd, výpočet bodů a blablabla atd. tu psát nebudu, kdo ví o čem je řeč to nepotřebuje, ostatní si to najděte na stránkách.
Já se soustředím na 2x2 s lockem a celkem slušná kombinace –dmg + 2 peti, fear a další hnusy, kterýma tyhle classy disponují. Klasicky jsem si ponechal svůj forst build + 8 talentů ve fire – hned vysvětlím. V BC dostal mage nový typ Amoru ideální na DMG, critical +3% a snižuje šanci na crit do vas o 5% + dava ještě fire DMG – pokud máte v talentech 10% sance na stun fire hitem, funguje to i na toto + jsem si ještě snižil CD na fire blast, zbytek talentů ve frostu, tak abych se dostal až k elementalovi – což znamená skoro vše krom snižování agra, blizardu a dalších pro pvp nepotřebných talentů (omlouvám se,ale doma pařim nebo dělám spoustu jiných věcí , takže článek píši v práci a nemám k dispozici Amory, abych se podíval na přesné rozložení talentů), takže základ, který musí mít každá správná lednička – improved frostbold, ice shard, shatter, improved frost nova, piercing ice,frozen core, a empowered frostbolt. To je základ na DMG. Dál doporučuji bariéru, cold snap, ice block a určitě elementála.
Před začátkem arény se pěkně nabuffujem, kravičky si vyleštěj kopýtka …..Ale teď vážně, pokud nemáte v teamu heal, nezapomeňte buffnout dampen magic a já si pokaždé nahazuju ice amor přece jen je zaměřen na větší škálu protivníků –určitě melee + frost mág. Mage Amor mi přijde total naprd, resisty o 18 větší, jsou vzhledem k pvp věcem bez resistů total k ničemu, podle mě je proti casterům lepší molten Amor crit + snížení šance na crit do vás pomůže určitě víc. Proto pokud zjistíte složení enemy teamu je dobré si přehodit typ Amoru – casteři molten, melee frost a pokud je kombinace obou, tak si většinou nechávám frost. Co doporučuji, navařte si i nějaké vody i pití, už mi to párkrát zachránilo kejhák.Na 15s před začátkem nahoďte bariéru a hurá na ně. Teď pár tipů a triků – v nagrad aréně samozřejmě hned za sloup, zjistit co proti nám stojí a srovnat si taktiku. Pokud vidíte jen jednoho a je velká šance, že je proti vám někdo ve stealthu, chvilku počkejte a pak společně rychle vyrazit, pomocí blinku se dostat na osamoceného playera a nuke. Před ním vyvolat elementála a rychlej zerg.dost často se totiž podaří složit ho, než ho v stealthu pomaleji se pohybující spoluhráč stihne suportnout. Ve většině arén není čas na nějaké dlouhé castění, takže blast, nova, icelance, cone of cold, elemental ma taky novu, zase icelance, rychly a učiný. Nebudu psát taktiky na všechny classy, jsou v mém předchozím článku a tolik změn není, princip je v celku stejný.Snad jen pokud je v enemy teamu shaman, začněte icelance, za 150 many mu sejmete grounding totem. Pokud se rozhodnete sheepovat, naběhněte mezi ně- ideál je blink, aby jste byli první u nich, osmažte je nějakými instantkamy, a hoďte kostku – je to čistě psychologie, častokrát je na sebe natáhnete, protože jste mezi nimi, dají si vás do targetu.schytáte dotky a podobnej sajrajt a spoluhráč má na chvíli volné ruce. Jakmile pustíte kostku, všechno z vás spadne a jim chvíli trvá, než se zorientují a překliknou targety. Hned jak to udělají,shoďte kostku a máte prostor pro sheep. Když sheepem začnete, garantuju vám, že jí buď přeruší, nebo vás mezitím pěkně pocuchají.
Musíte kolem sebe vyvolávat zmatek, proto je zamrazujte, když je CD na counterspelu, jeďte u healera arcane exploze. Za každé situace se snažte vnutit soupeři svojí taktiku, mág má nejrychlejší dmg, proto se snažte to využít, bojujte v pohybu, když soupeře zpomalíte, kružte kolem něj s arcane explosemi. Stujte jen když jsou zamražení – frostbolt + icelance ( pokud společně s frostboltem současně zmačknete icelance, zasáhnou kouzla společně a obě nejspíš critnou, jinak v 90% jakmile kritnete, cíl se odmrazí) a zase běhat. Sledujte CD na instantkách a bariérách. Držte se stále u teamu. Pokud jste se shamanem, stujte v totemech – znesnadňují zaměřování přes TAB a i když se to nezdá, dokáží dost pomoc. Naučte se používat blink, skákat na sloupy v Bloodegde arene – pro castery ideální pozice proti melee, war vas nemuze chargnout, tam vyjímka – na těch sloupech si ze začátku kliďně stujte a čekejte, jestli neudělají chybu( na začátku na mounty. Ať jste tam first)- párkrát se nám stalo, že se nějaký trouba přiblížil na dosah dotek od našeho locka, párkrát jsem ho trefil icelancem na ústupu , zbyla mu 1/3 HP, tak jsme vyskočili a zergli. Je to spousta detailů, ale celá kombinace dokáže zvrátit bitvu. Naučte se rychle rozhodovat a reagovat na spoluhráče, na dlouhé přemýšlení není čas a i špatná taktika dokáže překvapit a rozhodit, lepší než si nechat vnutit tu jejich. Málokdo vám taky sundá petku, občas to nějakého locka napadne, ale ve většině případů má volné ruce a dává hodně slušný DMG, tak na ní nezapomínejte. Když zmizí, cold snap a ve vhodné příležitosti znova.
Pokud nemáte manu, běhejte kolem sloupů a nepijte pivo, když jste před tím snědli jahodovou zmrzlinu :-D. Celkem důležitý je taky vědět, kdy je čas přestat, nechat rating doběhnout a pokračovat až další týden. Kdyby Spartakus včas zastavil a nešel na Řím, měli by jsme mu teď kde vzdát hold……
Jinak co vřele doporučuji začínajícím PvPčkařům- co si budem povídat, ty rewardy zlákali hodně lidí, choďte nejdřív klasické BG, jednak boty,pásek a wristy v arena setu nejsou a hlavně zkušenosti. Nestyďte se za to PvP je fakt jiný styl hraní, než v instancích, zbytečně si srazíte rating krušnými začátky. Jo a taky si pořiďte kvalitní připojení – výpadky ADSL mě zařídili kolem 15 proher- staré vedení je maso, tohle O2 nezapomenu a na ratingu je to bohužel dost znát.
A základ? Nezapomínejte, že je to jen hra, tak mě neberte zase tak vážně, tak se občas otočte za sebe a podívejte se, jestli Vám rating nepadá i někde jinde, ne všechny prohry se dají napravi

                                                   Mage by Axel

Autor: Axel
Název: Mage by Axel



Tento clanok som sa rozhodol napisat lebo tu este nieje ziaden o magovi z TBC. Myslim ze sa zhodneme ze nove spelly z TBC nam prisli celkom vhod cize mag je teraz celkom balanced.No zialbohu si nedava kazdu classu podla nasich predstav :)
Pokusim sa tu rozobrat jednotlive duely s kazdou classou pri mojom specu arc/frost.
Mage vs Warrior:
V prvom rade je zaklad mat na sebe ice armor na frostbite co je proti melee velka vyhoda.Na zaciatku war zacne interceptom a v tom momente sa blinkujte, castite polymorph. Ak ma insigniu tak dajte resheep. (osobne odporucam pockat 2-3 sekundy ked je v ovci ci z nej vyjde pomocou trinketu). Ak trinket nepouzije tak zerg frostboltmi az kym sa nedostane na dostatocnu vzdialenost k vam a potom Cone of Cold ktory ma sancu dat mu frostbite. Po Cone of Cold (CoC) frost nova, odbehnut na dostatocnu vzdialenost a znovu frostbolt + ice lance ktore s talentom na 50% crit chance proti frozen targetom je uplne imba vec. Tym mu priemerny mag s average dmgom da dole takych 3k hp co nieje vela ale ak este dostane nejaky ten frostbite a dalsi crit s Ice lance tak nema enemy sancu
Mag vs Rogue:
Zaklad je drzat ho stale v combate bez moznosti restealthnut sa. Druha vec je ak ho sheepnete kym ma na sebe sprint tak ho v tej ovci nechajte trochu dlhsie nech z neho fadne sprint. Cize na zaciatku sa ho snazte odhalit s arcane explosions rank 1 a ak vas chyti a zacne cheapshotom ( to robi vacsina lam u nas na DT :P ) tak hned blink a ovca. V pripade ze na seba da cloak of shadows tak ice block a pockajte kym to z neho padne a frost nova po ice blocku. Odbehnite na mage range a opat zerg dokial ku vam nedojde. Cone of Cold a blink, znovu frostbolty az kym nieje dead :P
Mag vs Mag:
Na zaciatok by ste na sebe mali mat Mage armor kvoli resistancom.Duel, zacinal by som Counterspellom a sheep, ak z nej vyjde Insigniou alebo Ice blockom nic sa nedeje, bude asi kopirovat vas styl s Counterspellom a sheep. Ak to tak spravi tak pri casteni fireballu/frostboltu sa snazte zacastit icebock cim z jeho spellu nic nevytazi. Potom sa k nemu snazte dostat telo k telu ako keby ste boli melee a snazte sa dostat stale za jeho chrbat aby nemohol castit. Frost nova a ice lance a pocas bitky na seba hadzte wardy podla jeho specu, ale odporucal by som skor Fire Ward. Stale na neho hadzte Counterspell ktory s vylepsenim talentov ho na 4 sekundy spravi neskodneho, vyuzite aspon na 2 scorche ktore pri criticale urobia takisto pekny dmg. Osobne by som to okorenil s PoM + Arcane Power kym je v nove pre brutalny crit cim ho polozite skoro na 30%. Ak ste fakt dobri tak sa ho snazte vyzonovat pri casteni. Samozrejme pocas bitky pouzivat instantky ako Arc Explosiony a fireblast ( sry zabudol som to napisat aj vyssie) A uspech by sa mal dostavit.
Mag vs Warlock:
Pre mna jeden z najtazsich classov :/ Tu je samozrejmy Fire ward proti immolate a incinerate. Ak ma so sebou peta tak sa ho snazte do novy a co najrychlejsi zerg skombinovany s frost novou + ice lance a Arcane power cim by pri nejakych tych critoch mohol aj padnut. Ak zacasti drain life tak counterspell a ak na vas bude mnoho DoTiek tak iceblock a znovu frost nova a icelance kym nepadne :)
Mag vs Druid:
Feral druid je pre magov dost silny oriesok ale da sa porazit :) Zaklad je mat na sebe ice armor cim ho dostavate do frostbitu a on pri reshapoch straca pekne vela many az mu neostane ziadna a je bezmocny :).Tu navrhujem pri jeho utoku blink a frostbolt rank 1 cim by sa on sam mal reshapnut ale to je v pohode. Cone of cold, fireblast, frost nova, ice lance ak stihnete a ma v sebe pekny crit. Pri nizkom HP sa pokusi o regrowth alebo HT co znamena Counterspell a potom ho uz len uzergovat k smrti :)
Mag vs Priest:
Shadow priest bol povazovany niekedy za najsilnejsiu classu na PvP co mozem potvrdit. Na zaciatku sheep, spellsteal cim mu vezmete vsetko. Po zacasteni frostboltu by sa dalo zahrat to na neho rychlym zergom v podobe: po vyjdeni z ovce counterspell, to znamena ze beh k nemu fireblast, Cone of Cold, frost nova a ice lance s criticalom. Ak na vas pouzije fear tak iceblock alebo insignia a chlapec by sa mal objavit na graveyarde :)
Mage vs Paladin:
Uff no tu je to dost tazke pretoze paladin je hybrid nad hybridov. Dmg, heal, bublina ale da sa to spravit. Drzte si cooldowny na situaciu ked bude mat za sebou Divine Shield, setrite si Ice block na Repentance. Na zaciatku sa ho snazte zergnut a dostat ho do situacie ked da divine shield, nestracajte cas a bezte co najdalej a skuste este First Aid alebo Evocation ak je treba. Po skoncecni bubliny to do neho napalte: PoM + Arc power + trinket na dmg, frost nova, ice lance,Cone of Cold a fireblast. Po tomto zergu sa bude chciet healnut to znamena Counterspell a frostbolt a nejaka ta instantka ( Arc explosiony a icelance) a mal by byt dead
Mage vs Hunter:
No toto je celkom easy duel (imho). Zaklad uspechu je drzat sa v tzv. death areas, kde nemoze hunter ani strielat ani vas bit zbranou. Stale majte na sebe mana shield. Tu sa tazko pise strategia pretoze bitka sa moze vyvynut stale inac. Ak ma jeho pet beastmastery tak zerg na huntera vsetkym moznym :P t.j Cone of Cold, fireblast, nova, ice lance + AP, potom PoM + frostbolt a mal by lezat. V pripade ze vas chyti do pasce tak cakajte az kym zacne tahat Aimed Shot a hned iceblock a znovu zerg a mate to vyhrane
Mage vs Shaman:
Na tuto classu toho vela neviem, ale ucim sa no :)
Tak toto je cely suhrn PvP Maga s arc/frost specom dufam ze som vam pomohol, kritiku uvitam aby som sa aj sam nieco naucil a nabral vacsi skill.
Tak GL & HF v hrani

Axell, troll mage, server Drakthul(EU)

                       Někdo to rád tvrde,někdo horke,ale nejlíp to chutna

Autor: Siiaan
Název: Někdo to rád tvrdé,někdo horké, ale nejlíp chutná



Někdo to rád tvrdé,někdo horké, ale nejlíp chutná na ledu……

Zrovna jsem v práci, tak se s vámi místo wowka alespoň můžu podělit o pár zkušeností a třeba to někomu pomůže. Za mága hraju už rok v kuse a nikdy jsem nezkusil jinou postavu, takže mám vyzkoušených pár buildů. Do 60lvl jsem jel čistě ve fire větvi a přidal pár arcane talentu.
Fire magie má „výhodu“ ve velkém základním dmg, ale má poměrně dlouhý casting time, až na blast wave nemá zpomalovací efekt, má pouze max 10% šanci na 2s stun. Nedoporučuju jet čistě fire větev, protože máte protivníka hned na těle a s dlouhým casting timem je to dost problém. Máte sice frost novu,ale bez talentů ma dlouhý CD a většinou se po zásahu fire kouzlem odmrazí, bariéry taky žádné nemáte a mana shield vám spotřebuje tolik many, že se vyplatí používat jen když už doopravdy teče do bot, navíc zachytí pouze fyzické dmg, ne kouzla. Další drobet nevýhoda je, že pokud jste PvP založení rád si vyskakujete na ty zmetky ve vyvoněnejch ohozech, tak vězte, že skoro každý má největší resist právě na fire. Proto musíte fire kombinovat – s arcane je dost zajímava kombinace s Perservence of mind – příští kouzlo bude vycasteno instančně. Takže sheep - pyroblast, perservence + pyroblast. Brutální dmg a většina týpků v modrých a nižších hadřících už po něm čučí na pyžamo spiritovi. Na 1x1 skvělá věc jak na pvp i na pve, ale pokud bojujete s více moby najednou nebo s někým kdo tohle bombo prežije, tak je tahle větev dost zranitelná, obzvláště v BG, kde máte většina soubojů probíhá ve skupinách, v high instancích tohle použít vůbec nejde, protože pak nemáte kostku, aby jste toho mobíka setřásli a raid vás za to určitě nepochválí. Spousta fire mágů používá navíc jestě scorch-rychlý castning time, ale malý dmg, na pve výhoda – negeneruje tolik agra, pvp s tím díru do světa neuděláte.Navíc problém počátečních high instancí – MC a BWL je většina mobů min. dost resistentní na fire. Takže shrnutí velký dmg v 1x1 dost účinná, nevýhody v agru, dlouhý casting time a žádné protection kouzla.
Další kombinace je fire + frost (elementaristi), poměrně zajímavý build, málo využívaný, ale viděl jsem pár mágů a celkem úspěšných – Ukurokk. Většinu talentů dáte do frostu tak aby jste získali ice barier a zbytek dáte do fire a máte pyroblast.Je to zajímavá kombinace,ale podle je zbytečný, když máte vylepšený frost, používat třeba fireball, ve kterém ale nemáte zvýšený dmg, protože vám na to nezbydou bodíky, takže tímhle z fire větve získáte pyroblast a snížený CD na fire blast, což mi vzhledem k talentům které jsou za stejný počet bodů dostupné v arcane větvi přijde jako zbytečné.
Arcane větev je krásně různorodá, spousta zajímavých a nepostradatelných kouzel,ale nedoporučuju se na ní soustředit primárně, protože nemá téměř žádné účinné kouzlo, které by mělo velké dmg a navíc nám ještě mobíka, či playera drželo od těla. Mana shield jsme už probrali a jiná bariéra tu není. Stejně se ale vyplatí pár bodíků do ní investovat a to hlavně kvůli vylepšené arcane explozy, vylepšenému counter spellu a vylepšenému magick attumentu. Jinak ještě jsem neviděl mága, který by jel čistě arcane větev. Výhody no arcane eplosion je ultimátní AOE kouzlo, hezký dmg a instanční část, jen ta mana…..arcane misile vzledem k spotřebě many se nevyplatí používat se stejnou kadencí jako fireball/frostbolt. Bez povšimnutí taky nenechte counterspell, který se s talenty změní ještě na silence, takže paráda. Výhody vody a chleba vám asi popisovat nemusím a ostatní kouzla jsou pak už jen podpůrná, či buffy apod.
Frost – tak a je to tu, jsem frost mág, takže teď se tu vyřádim :-D. Frost při správným rozdělení talentů má jednu obrovskou výhodu – disponuje poměrně slušným dmg a to hlavně díky častým critikalstrikům, pro melle clasy je obtížný se dostat mágovi na tělo a udržet se u něj a hlavně ve frost větvi je shield block a bariéra – ultymátní kouzla, které vám několikrát denně zachrání kůži. Navíc pokud by se někdo rozhodl jet čistě jen jednu větev, doporučuji frost, protože v ní najdete všechno – dmg, aoe a bariéry. Nebudu vám psát co si kam máte dát,to je každého věc,popíšu vám svůj build ale předem upozorňuji,že já jsem PvP zaměřený a tento build je dělaný na rychlost,dmg, výdrž a držení si protivníka pekně od těla– 5/5 improved frostbolt, 5/5 ice shards, 3/3 frostbite, 2/2 imrpoved frostnova, 3/3 piercing ice, 2/2 artick reach, 5/5 shatter, 1/1 iceblock, 3/3 improved cone of cold, 4/5 winter´s chill a 1/1 ice barier. Dále mám v arcane 2/2 arcane subtlety,3/5 arcane focus, 5/5 arcane concentration, 3/3 imroved arcane explozion, 2/2 improved magick argument, 2/2imroved counterspell. Z timhle buildem dokážu do 3-4 sekund vytáhnout přes 4000 dmg a pokud přežije tak instatní arcany za 500 dodělávaj. Problém je,že nevydržíte dlouho s manou.Naštěstí máte evocation a mana kamínky. Další výhoda je,že máte ice bariéru, která má CD 30s a vydrží vám minutu, takže jí můžete mít nahozenou neustále (pro paranoidní jedince ultimátní:-D) – výhoda jasná, bariéra zadrží zhruba 900 dmg (fyzického i kouzel) což je vzhledem k HP průměrného mága dost znát.Navíc pokud vám někdo mlátí do bariéry,tak vám nepřerušuje castění a např třeba warrior nezískáva rage. Pokud můžu dále doporučit berte si i ice block,na 10 s jste imunní vůči všemu,sice se nemůžete hýbat,ale poradím pár triků: v instancích jakmile hodíte tak mobové okamžitě přechází na jiný target, a mezitím vám někdo může hodit heal a pod.(jde používat i třeba když se u Hakkara nestihnete pousnout), a teď pvp – v sundá z vás veškeré dotky, sapy,ovce,blindy,pasti,prostě úplně všechno. Triky v pvp: hunter si vás hodí do pasti a začne od vás utíkat na aimed shot, až se otočí,hoďte si kostku a smějte se až to tam bude natahovat, jakmile to do vás pustí,počkejte na imune, blink k němu, zamrazit, poodejít a sejmout. U roguny se dostanete ze sapu,nebo z blindu, u locka a priesta shodí deadcoil a dotky,používejte třeba v AB,když vám berou vlajku,hoďte jednou AOE,pak kostku a znova AOE,bublinu a zase AOE,sice proti více lidem stejně umřete,ale získáte min 15s času. Mágům když vám hodí sheep a začnou vařit pyroblast a pod,počkejte si těsně než vymastí a hoďte si jí.Můžete v ní taky počkat než vám doběhnou CD na ostatních kouzlech.Já si jí hazím třeba když mě někdo překvapí -druid,rouge, tak mám 10s na to,abych si vyměnil trenky a rozmyslel si co udělám. Další talent který se nejeví jako něco extra je frostbite- namaxovaný vám dává 15% šanci na zamraření protivníka po dobu 5s,pokud je před tím zpomalen vaším frost kouzlem,ale opak je pravdou – máte přece frost Amor a jste frost mág,takže každý kdo si vás pohladí,má na každý hit 15% šanci,že se o vás zamrazí a vy máte skoro u každého kouzla taky šanci,že ho zamrazíte. A pokud máte talenty na shatter,tak na zamraženého protivníka se vám zvyšuje šance na critical o 50%---HM? V praxi-roguny jsou permanentně v ledu a vy do nich pálíte jeden critical za druhym,jsou pomalí,takže se od nich blinkujete a ještě máte frost novu se sníženým CD.Pokud se je rozhodnete férově překvapit zezadu, tak je nejdřív opražte fireballem, ať se vám nesnažej schovávat, v duelu mějte někde po ruce připravenou arcane explosy rank 1, a tu s krátkými intervali spamujte, sem tam je vyhmátnete za vašimi zády. Na wariory je rozdíl v tom,že se od něj nesmíte blinkovat,jinak si vás hned chargne,ale zase když máte bublinu, tak z vás nemá rage, ,on si vás sice charnge hned ze začátku, ale dokud nemá rage,tak se mu v ten samý moment blikněte a pozdravte ho frosboltem,než se k vám dobelhá a pak už je to jen nova,frostbolt,cone of cold a „kde je ten pán,co tu stál?.......paladinové si na tom jen plýtvají manu neustálým odstraňováním zamražení a navíc od nich se blinknout můžete(i z toho jejich stunu:-D) a pěkně si je vychutnat, nemají se k vám jak dostat, nemají žádný převratný dmg a v nejhorším jim utečete. Výsledek je,že máte skvělou obranu před melle clasamy a když už nic,tak jim min. utečete. Druidy tím taky naserete, protože sice změní formu a odstraní to,ale stojí je to manu a vás nic. Pokud je to feral druid, zamrazujte ho a pokud se bude snažit měnit formy, za chvíli je bez many, když se bude chtít healnout, tak counterspell a potom už je to pohodička. Resto a balance musíte složit co nejrychleji, jinak jen plýtváte manou, tažke blast, zamrazit, cone of cold,arcany a silencnout heal.. Takže melle classy máme probraný a teď zbytek Hunter – hunter bývá celkem oříšek, petka dokáže být dost otravná, má pár způsobů, jak si nás pozastavit a co je nejhorší, huntera si nesmíte pustit ani k tělu, ani daleko od těla, chce to cvik, ale časem najdete ideální vzdálenost, na kterou nemůže ani střílet ani melle. Často začne boj silencshootem, na což bohužel nejde reagovat, ideální je běžet k němu, ale pozor na 99% už před ním leží past, takže nechodit úplně k němu,ale až budete poblíž, tak hodit blink za něj a zamrazit, měli by jste stát za ním ve vzdálenosti na kterou nemůže střílet a začít natahovat frostbolt, na což zareaguje buď scatershotem, nebo „fejkne“. Když vás oblbne zapněte kostku, hned jí přeřušte a ještě v poho stihnete frostbolt + cone of cold, když vám fejkne, přerušte frostbolt a dejte mu jen cone of cold (alespoň ho zpomalíte) a ještě mu přidejte fireblast , jakmile vstane hodí vám scater, protože se od vás potřebuje dostat, takže trik s kostkou, hurá za nim a spamovat arcany – skákejte kolem něj aby nemohl střílet ani sekat, je pomalej, takže neuteče a čekejte až se vám dobyje frostnova zamrazit, frostbolt, cone of cold a už leží. Nezapomínejte mít pořád nahozenou bariéru, která vám pomáhá ignorovat peta, většinou se o vás stejně zamrazí. Hlavně sledujte CD na nově a na instantech, a frostbolt castěte jen když je v nově a nemůže si poodejít, to nesmíte nikdy dopustit, má velký range dmg,který mu nedokážete na range přerušit, takže MUSÍTE stát blízko. Mág na mága používejte co nejrychlejší kouzla, jakmile jste u něj,dejte novu + silence,aby se vám neblinknul a máte čas na 1 frostbolt + 1 cone of cold se zvýšeným criticalem,pak blast a arcany.Používejte bariéru a forst/fire ward. Fire mág se vás bude snažit sheepnout a pyroblast,tak buď kostku, insignii,silence a když nemůžete ani jedno,tak se mu na poslední chvíli blinkněte za něj,nebo skákejte přes něj s acrane explosemi,nemaj bariéry,takže vydržej míň a castění jim trvá déle. Frost je kdo z koho (a přece vám neprozradím taktiku sám na sebe :-D), bacha na elementalisty (kombinace frost+fire), mají jak bariéru,tak pyroblast a pod,ale nemají silence,takže ze začátku používejte arcane + fire, oni si vás counterspellnou a pak jeďte frost. No a teď se dostáváme k problémovým classám priest,shadow priest,lock a shaman. Pokud máte lepší ekvip, tak se priesta se snažte ze začátku sheepnout, a pak co největší dmg kouzlo + blast, potom rychle silence, jinak vám ho dá on a nebo vás fearne,pak novu a cone of cold a dodělat arcanama.se stejným ekvipem,nebo lepším pokud můžete utečte,jinak to většinou dopadá tak,že spotřebujete manu a on vás sežere dotkama a dodělá. Lock to samé a jakmile vám dá deadcoil,hoďte kostku, mějte pořád nasazenou bariéru a pokud má psa,modlete se,že vám neresistne novu,pokud ho zamrazíte,máte pár sekund na to sundat páníčka a pokud se vám to nepovede,tak sbohem. Já ještě používám taktiku, kterou mi umožňuje pvp ekvip (srážim playerům resistence o 80%),sheepnu locka a kouzlama sejmu hafana,potom bandáž a lock bez peta už jde slušně. Jinak tohle ale nedoporučuju,pokud je lock v T2, která dává petce +myslím že 200 ressist all school. Asi nejúčinnější rada je utíkat:-D, lock je dělán jako lovec mágů, takže…..Shadow priest na stejném lvl a pokud je znalý pvp ani nezkoušejte- jen pro zasmání, kamarád shadow priest na56 lvl za použití všech CD sejmul v duelu warriora ve full epicku na pvp + zbraně z BWL. Kdo nevěří whisp Kulferag – ten vám to potvrdí a nebo Tryall ten se nasere,že jsem vám to prokecl:-D. Shaman – hoďte si kostku a máte 10s na to,aby jste ho uprosili o milost, neutečete. Maj heal, jsou rychlý, přerušujou castění, sundaj vám buffy, bublinu, prostě hnus. Co bych poradil, první kouzlo dejte nějaký 1 lvl blast, stejně ho sežere totem, potom zamražte a hned sheep - - co tím získáte?máte ho v pozici, kdy vám nedokáže přerušit kouzlo a je zamražený což vám dává +50% šanci na krit a čas hodit frostbolt + cone of cold. Pokud kritne nejlépe obojí, bude na tom dost špatně a začne se healit, rychle silence, nebo counterspell a dorazit arcanama nebo nějakým instantem. Arcany proto, že ty totem nezachytí, stejně jako žádné aoe. Jenže problém je, že vám většinou ovci purgne,nebo má insignii. A pokud mu dáte silence ze začátku,nemáte mu zase jak přerušit heal. Neříkám že to nejde, ale smiřte se, že se podobným ekvipem a skillem prostě většinou prohrajete Jinak vzhledem k novým talentům se teď už asi vyplatí používat čistě jednu větev, alespoň dokud nebude přístupný level 70, protože co jsem koukal na nové talenty a je to maso.Arcane větev je namaštěna criticalama, ježe zase nemít bariéru……….no snažte se:-D Než začnete namítat, že je tu BC a nové talenty a tohle je k ničemu, tak rovnou řikám, napsal jsem to před patchem a pořád je to použitelný článek díky taktikám. Nemá cenu psát teď další, když jsem 63lvl, nemám vyzkoušené všechny buildy a navíc expím a na PvP není čas.
Doufám, že vám tenhle článek alespoň k něčemu pomohl a nezapomeňte – „ Za každým slavným mágem a wariorem stojí priest, unavený a bez many…“

                                          Spell book-alfa a omega Maga

Autor: Roflinka
Název: Spell book - alfa a omega Maga

(pozn. týkající se toliko ofensivní magie; číst za úplňku a nezapomenout protřepat a nemíchat, jinak by mohl být výsledký efekt více než hořkosladký)
Spell book aneb příručka jak rychle a s potřebnou grácií ovládnou taje magie - trošku otřepaná se tato fréze zdá se.
Ale k věci:
Fire,Frost,Arcane - tři elementární školy magie, jejichž hlubší zpecializace vyžaduje nejen čas, nýbrž i dostatečně kvalifikovaný přístup a promyšlenost. Tedy jako zkušený mág (v rámci možností) Vám radím - ať se vydáte jakoukoliv cestou, nikdy nezapomeňte na talenty v Arcane větvi. Poněvadž je to právě Arcane větev, která obsahuje pro mága klíčová kouzla, respektive vylepšení vyšich již známích kouzel(např. Counter Spell, Improved Arcane Explosion atd.).
Za další z vlastní zkušenosti vím, že zaměříte-li se převážně na Fire odvětví, nebudete mít nikdy problémy s umisťováním se na předních příčkách DMG meteru. Ano, frost mágové mají v porovnání s fire mágy převážně (podotíkám - převážně) o něco menší DPS, ale na druhou stranu mohou disponovat kouzly (Ice Barrier atd.), které výrazně usnadní život každému mágovi v PvE a to jak při sólování, tak i při teamplay.
Výčet jednotlivých kouzel a jejich vlastností -
Fireball - pokud se neplánujete stát ortodoxním Frost mágem, počítejte s tím, že fireball bude alfou a omegou vaší DPS. S casting time 3,5s (respektive 3s s talenty) a s faktem že všechny by up to +dmg se přičítají k DMG tohoto kouzla bezeztrát, je jasným favoritem na nejoblíbenější kouzlo měsíce. Na PvE je tedy ideální ovšem v PvP s ním moc parády neuděláte - tam je i ten 3s cast time příliš dlouhý. Využitelný je snad jen přes PoM v boji proti rogue, poněvadž je to mágova jediná DoT (DoT efekt je pouze sekundární vlastností fireballu) a je tedy jediným způsobem, jak zabránit roguovi ve zneviditelnění se (jak každý ví - rogue na němž je DoTka se nemůže zneviditelnit).
Fireblast - instantní cast, relativně slušný DMG - co víc si přát? Tedy fireblast je kouzlo, které je využívané jak frost a fire mágy z husta a s láskou. To je bez debat. Vy o něm taky dlouze nepřemýšlejte - berte ho.
Pyroblast - kouzlo k jehož ovládnutí potřebujete hlubší specializaci ve Fire větvi magie. Je sice pravdou, že jeho DMG není k zahození, ale 6s cast time činí z tohoto kouzla pouze jakési zahajovací kombo. Další možností je využití tohoto kouzla ve spojení s PoM.
Scorch - trošku diskutabilní kouzlo. S talenty může přidávat až 10% do fire DMG po stacknutí, má 1,5 sec cast time, negeneruje přes příliš aggra, je to velice efektivní kouzlo, co se poměru DMG/mana týče. Navíc se vám zcela logicky při jeho spamování zvětšuje šance ke Clearsing stance. Nevýhodou je, že je penalizováno na všechny by up to +DMG vlastnosti itemů, respektive nedostává plnou bonifikaci za jejich nošení.
Flame strike - AoE kouzlo, kterému můžete výrazně crit chanci zvednout telenty. 1,5 sec cast time, relativně slušný DMG, nutnost udržet moby v oblasti "hořící půdy", aby dostali plné DMG, ne zas až tak výhodné z hlediska DMG/mana ve srovnání s blizzardem.
Blastwave - další kouzlo, které se vám zpřístupní po naučení příslušného talentu. Má 45sec CD, což znamená, že ho v boji použijete jen jednou (a nebo klidně i víckrát - záleží na délce boje). Rozhodně to není kouzlo určené ke spamování, ale jeho 6sec daze a slušný DMG z něho dělají dobrého přítele.
Arcane missiles - poměrně drahé chanelled kouzlo, jež se dá výrazně vylepšit talenty (doporučuje 9 z 10 arcimágů). Mágové jej v podstatě používají převážně po otevření Clearsing stance, nebo jako ideální "dorážecí kouzlo" - mág se za svým cílem automaticky otáčí - raketám nelze utéci.
Arcane explosion - talentami z tohoto kouzla můžete učinit instant kouzlo (vřele doporučuji), které se výborně hodí především na spamování v okamžiku, kdy máte na sobě partičku mobů, která do vás řeže hlava nehlava a vy se jí pomocí mass AoE kouzel chcete zbavit. Ačkoliv ani v PvP se toto kouzlo neztratí v tlačenici - máte-li nějaké kamarády mágy, domluvte se s nimi, vlítněte do chumlu hordy (pradon - do chumlu nepřátel) a spamujte arcane explosion (občas to můžete proložit blast wave nebo cone of cold). Na takový tanec, co zažijete (respektive co zažije váš nepřítel), se jen tak nezapomíná.
Frostbolt - v celku málo použivané kouzlo (převážně se použivají nějaké low-lvl varianty tohoto kouzla za zcela specifickými účely), tedy v případě, že se neplánute stát frost máge, ponevadž v takovémto případě, by se Frostbolt stal vaším dobrým a spolehlivým pomocníkem - má podobné vlastnosti jako fireball, jen je k jeho plnému posílení potřeba zainvestovat do frost talentů.
Cone of Cold - instant spell, nevhodné na massování kvůli CD, využiváné především, kvůli jeho chill efektu. Další nevýhodou tohoto kozla je skutečnost, že nepokrývá celých 360stupňů okolo vás nýbrž pouze zorný úhel před vámi.
Blizzard - chanelled AoE kouzlo, které se stává použitelné v kombinaci s talenty na chill efekt. Nehodí se do situací, kdy na sobě máte partičku mobů, protože by vám rušili casting time a tím vás i připravovali o DMG.
Frost nova - specifické kouzlo používané toliko k udržení si nepřátel v dostatečné vzdálenosti od vaší vetché podstaty.
Doporučená taktika pro jednotlivé situace (bráno z pohledu fire/arcane) mage:
PvE - mág VS 1 mob - před bojem si na sebe můžete nahodit různé štíty (Fire Ward, Frost Ward) pokud víte, že nepřítel disponuje magií nebo klidně i Mana shield ale to vzhledem k velké spotřebě many při zásahu a neekonomičnosti moc nedoporučuji - klasicky zahajujte pyroblastem, poté fireblast, fireball - pokud na něj máte ještě čas - pokud ne frost nova, fireball, blastwave, blink, fireball, fireblast, victory!
PvE - mág VS 2 moby - jednoho z mobů proměnte v ovci, s druhým se vypořádejte jako při souboji VS 1 mob; poté zlikvidujte i druhého moba, victory!
PvE - mág VS 2 moby a více - pečlivě si promyslete jestli do toho půjdete - pro mága je boj proti více příšerám najednou extrémně nevýhodný (tedy pokud nejsou o moc nižší lvl nežli vy), pokud ano, mějte určitě připravenou PoM; na začátek se pokuste zasáhnout vybrané moby pomocí Flame striku, poté chvíli počkejte a další Flame strike zakouzlete do oblasti ve které stojíte (tak aby jím byli zasažení právě přiběhnuvší mobové, ale aby zároveň nezasáhli oni vás), následuje frost nowa, blink, Flamestrike, PoM, Flamestrike, v případě potřeby blastwave, blink, flamestrike, victory!
PvP - mág versus jakékoliv povolání - sepsat všechny varianty proti jednotlivým classům by vydalo na další příručku, takže ve zkratce jen základní postřehy - snažte se využívat instant cast kouzla, nestůjte dlouho na místě, využívejte prostředí ve svůj prospěch (např. blink do křoví a následná dezorientace nepřítele); moc smyslu nedává používání polymorphu (ale můžete to zkusit) - skoro každý disponuje trinketem na jeho zrušení (ale pravda - polymorph se dá obnovit, ale CD na trinketu nezrušíte), victory!
PvP - mág versus dva hráči - pokuste se jednoho z protihráčů polymorfovat a s druhým se vypořádat o v boji muže proti obludě, pokud se vám to nedaří a jste ještě živy, vemte nohy na ramena, rozhodně nemá smysl pokoušet se zabít oba dva protihráče najednou, poněvadž to se vám může povést jedině v případě, že mají buď podstatně horší equip, nebo horší skill, popř. jsou mnohem nižší lvl nežli vy; shame!
PvP - mág versus dva a více hráčů - hned jak takovouto skupinku, která by snad po vás eventuelně šla spatříte, vemte nohy na ramena, nehrajte si na hrdinu nebo skončíte jako laciný HK; shame!
Závěr - účelem této příručky nebyl nějaký vyčerpávající výčet všech mágových kouzel, nýbrž shrnutí a hodnocení jednotlivých kousků a rozepsání se o jejich plusech a minusech + nastínění taktiky při různých druzích boje (mass AoE atd.).

                                                       Mage,WTF r u doin?

Autor: Roflinka
Název: Mage, WTF r u doin´?



(Prosím omluvte zhoršenou kvalitu - tedy obsahovou i gramatickou - textu způsobenou přepracovaností. Děkuji za pochopení.)

Ano, "Mage, WTF r u doin´?" nebo "WTF? Mage power!" - i tak se na věc dá pohlížet. Ačkoliv jako postava s pravděpodobně (záměrně říkám pravděpodobně) největším DPS, s doopravdy málo životy a faktem, že kromě DPS (které je ještě z velké části závislé na odolnosti té které příšery proti vaší magii), int buffu a decursing módu (který ovládájí i druidi), toho moc nezvládáte, jste častokráte vy tím článkem, který může rozhodnout o bytí a nebytí vaší party v instanci (pozn. toto se netýká velkých raid instancí jako např. ZG, BWL, MC atd., které se stejně odehrávají v režii guildy a které vyžadují diametrálně odlišný přístup, stejně tak jako taktiku).
Co tedy dělat, abyste jako potenciální DMG dealer příliš často nepřeaggrovával tanky? Především se snažit vyvarovat AoE kouzlům a používat je doopravdy jen v těch situacích, které si to bezpodmínečně žádají. Ono to svadí, ano svádí to k používání mass AoE na non-elite moby (někdo to v klidu používá i na elite), ale v momentě, když zmáčknete tlačítko vaší klávesnice (popř. poklepáte na myš) a vaše postavička vyčaruje sloupy ohně a bouře ledu, si musíte uvědomit, že od té chvíle na sobě budete mít partičku mobů a pravděpodobně s tím nikdo nic moc neudělá. A nejen že vám budou mobové značně znepříjemňovat život svým DMG dealingem (ano, těch životů máte doopravdy málo), ale budou vám také nepříjemně prodlužovat casting time (u kouzel jako např. Flame Strike - PoM se dá použít jen jednou! Opakuji jen jednou!) popř. rušit chanelled kouzla jako např. Blizzard takže vám v podstatě nezbude nic jiného, nežli spamovat Arcane Explossion popř. to proložit Blast Wave (pokud jí ovšem máte) nebo Cone of Cold. A zmyslete se - nebylo by lepší pěkně si vytáhnout jednoho moba, v klidu ho zabít, potom dalšího a dalšího a dalšího a nechat tanky dělat jejich práci (klasickým příkladem takovéto volby je Stratholme; do něho když vstoupíte hlavní slavobránou, čelíte skupinkám, které jsou tvořeny 2-3elite moby a nějakými non-elite - co je lepší - zlikvidovat v poklidu a pojednom non-elite a nechat tanky tankovat elite a nebo zběsile spamovat AoE a dívat se nato, kterák vám mobové zvesela ubírají život?)?
Další podstatnou věcí v životě mága je polymorph - váš dar, vaše prokletí. Jak jen je polymorph užitečný, jak se hodí v mnoha případech, ale co když vás grupa neustále nutí pullovat za použití ovce (a pak vám nadává, když "wanderující" ovce pullne další partičku mobů) a je na vás naštvaná, když si náhodou nestihnete (a nebo nevšimnete) moba udržet polymorphed? Nebo ještě hůř, když vám do polymorphed mobů začnou mlátit parťáci?
Těžko radit, ale přeci jen existuje několik zásad jak se při polymorphování chovat - za prvé řekněte svým parťákům narovinu, že vy pullovat ovcí nebude, ať raději zahájí boj tank např. za užití charge (pokud to situace dovoluje); za druhé vždycky (podotíkám vždycky) zakouzlete na moba, kterého chcete polymorfovat kouzlo Detect Magic - tím dáte všem jasně najevo, kdože v kůži ovce skončí; za třetí pokud je to možné tak po prvním polymorfu (a nebo klidně i před ním) zakouzlete na moba Frost bolt rank1 a pullněte si ho někam do bezpečí, kde ho nezasáhnou AoE kouzla vašich spoluhráčů a kde nehrozí, že by v kůži ovce pullnul např. patrolu; konečně za čtvrté (tedy pokud tímto kouzlem disponujete) si schovávejte PoM na ovci - nikdy nevíte, kdy budete potřebovat někoho rychle polymorfnout.
Další ne úplně špatným nápadem je rozložení vašeho DMG na více mobů v pípadě, kdy vaše parta disponuje dvěma či více tanky. Ze své vlastní zkušenosti vím, že spousta mágů se zbytečně focusuje na jednoho moba, kterého pak na sebe přeagruje, namísto toho aby to průběžně "prali" i do moba druhého, kterého tankuje např. paladin.
Co priest? Co umírání? Nebojte se - smrt není zlá. Tedy alespoň potud, pokuď máte v partě přeživšího kamaráda, který je vás schopen ressnout. Tedy měli byste myslet nato, že v okamžiku, kdy priest na sebe "nabalí" skupinu mobů, je pro vás jako pro mága (ano - nenechávejte všechnu zodpovědnost toliko na tancích) prioritou číslo jedna zbavit priesta mobů. A to i za cenu vaší smrti. Nebojte se toho, dokažte zbytku světa, že tajemnou silou může vládnout jen jeden, dokažte že mass AoE nevyšlo z módy. Konečně přece byste nechtěli být nesmrtelní? Ráj je váš, tak na co ještě čekáte?
Konec se blíží - co říci závěrem? Že mág není, na rozdíl např. od rogua, tak akční a že tak-docela nezávisí jeho bytí či nebytí na každé vteřině, vy (relativně) máte dost času si všechno promyslet, naplánovat. Mnohem více záleží ale na vašich zkušenostech, natom jestli víte, které kouzla dávají té které příšeře největší dmg, jestli jste schopni nepřebírat zbytečně aggro, jestli nezapomínáte na decursing, zásobujete parťáky Crystal Water a Arcane Brillance a dobrými vtipy a nakonec (ale ne poslední v řadě) jesti si hru doopravdy užíváte, poněvadž ať to zní jakkoliv WoW se nehraje jenom pro epický sety, nýbrž pro zábavu - pro nic jiného.
Konečně dokážete "sbalit" holku na svůj Netherwind set? Jestli ano, jste lepší nežli já

                                                     Mage podle Xariase

Autor: Xarias
Název: Mage podle Xariase



Článků o mágovi už tu bylo napsaáno několik, ale zdá se mi, že ani jeden nebyl dostačující... Pokusím se je tedy trochu doplnit, aby si mohl každý udělat obrázek o tom jak hraní za mage a vypadá a třeba pomůžu i některým, kteří za něj hrají.

rasy:
Human, Gnome, Undead, Troll
- liší se v podstatě jen vzhledem a zákl. vlastnostmi - žádné spec. kouzlo podle rasy jako u priesta se nekoná. Doporučuji undeada kvůli Will of Forsaken (berserkra u trolla opravdu moc nevyužijete) a za alianci humana kvůli perception.

profese:
Je to samozřejmě na každém, jaké profese si zvolí, ale já bych doporučoval herbalism/alchemy - mage nemá moc životů proto healing potiony pomohou dost, a mana potion v kombinaci s mage ruby přidá slušné množství many(sám používám a jsem spokojen), nebo enchanting/tailoring, příp. pro PVP mage engineering - skvěle se využívá například ve chvíli kdy vás soupeř silencne.

equip:
Důraz je samozřejmě potřeba klást na vlastnosti (sežazené podle důležitosti) Intellect, Stamina, Spirit. Strength a Agility sou téměř k ničemu.
Intellect je jasná věc, mana se hodí vždy a všude.
Stamina je neméně důležitá, zvláště PVP se hraje mnohem lépe pokud něco vydržíte, a pokud chcete například spamovat AoE kouzla uprostřed bandy mobů a nechat se přitom healovat, jsou nějaké ty HP potřeba.
Spirit je důležitý především proto, že díky buffu "mage armor" (příp. příslušnému talentu, který ale nedoporučuji) pokračuje z části regenerace many i při kouzelní, což je velice užitečné. Vedle toho zvýší množství many zregenerované při použití Evocation.

PvE:
Grindování s magem je celkem pohodička, díky velkému DMG netrvá s magem zabít moga moc dlouho...
Meelee moby zpomalíte frostboltem, když jsou daleko a frostnovou kdykoliv se přiblíží, takže no problem... Na castery máte fire/frost ward a counterspell.
Poměrně často je potřeba doplňovat manu, což ovšem není problém protože vodu si můžete sami vyčarovat :)

Co se týče instancí, můžete očekávat přední místa na dmg meterech.. Ovšem pozor, nabrat si s magem aggro není opravdu žádný problém, především to platí pro AoE kouzla... Proto se nesnažte za každou cenu dávat největší možný DMG jaký dokážete, pokud vás o to ostatní vyloženě nepožádají a healeři se nezaměří na healování vás např. při spamování AoE kouzel.
(v takovém případě se mi osvědčilo Flame strike do skupinky mobů, potom frost nova, cone of cold, par arcane explozi, PoM + flamestrike, dalsi exploze, cone of cold... (to tam ty čísilka pak pěkně nabíhají :) 1500 DPS žádný problém :)))
Při souboji se skupinkou mobů, pokud nechcete dostat aggro, se mi osvědčilo střídavě na jednoho podruhém kouzlit scorch, s lehce většínm důrazem na target tanka.
Pokud uvidíte, že aggro dostal healer a warior si toho nevšímá nebo je busy, okamžitě z něj dostaňte moby buď frost novou, pokud je v cooldownu tak je prostě naagrujte nějakým AoE.
Healer se o vás už pak postará, vy příp. moby zpomalíte cone of cold nebo novou.
Snažte se volit školu magie podle druhu moba, využívat clearcasty a svoje aggro tak nějak držet na uzdě.

PVP:
Naopak v PVP se uděleného DMG rozhodně nebojte, rvěte to do soupeřů co to jde :)
Pro velké usnadnění boje doporučuji všechna používaná kouzla nabindovat na klávesy, ať nemusíte téměř nic naklikávat.
1v1 souboje je dobré začít polymorphem, především pokud vás soupeř napadne když máte málo many nebo HP, ty si mezitím pohodlně doplníte. Pokud jsou soupeři dva, tak tímto jednoho vyřadíte z boje, zabijete druhého a pak si to vyřídíte s ovečkou :)
Na stuny od rogua, warrioruv charge stun nebo paladinuv stun plati blink. Kdykoliv je můžete zpomalit, zmrazit a pokud to budete dělat dobře, prakticky se k vám nedostanou. Rogua, který se vanishne bleskově odhalíte nějakým AoE kouzlem (nova, arcane exploze, blast wave).
Takže tyto classy jsou opravdu no problemo.
Classy s petem sou o něco obtížnější, v případě hutnera se prostě jen snažte peta držet dál od těla frost novou nebo jinými frost kouzly a focusujte huntera... Veliký pozor na feigh death!! Jistota je na hunterovu mrtvolu zkusit seslat např. fire blast. Pokud bude mrtvý nic se nestane, pokud ne, souboj pokračuje.
U warlockovi succuby bych doporučoval ji dvěma instanty vyřídit (má opravdu málo HP) a posléze poměrně bezproblémově zabít warlocka.
Imp vám prakticky neublíží, díky fire wardu, felhuntera rozhodně nefocusujte, má vysoké resistances, silence a podobně...
Healing classy při kouzlení nějakého healing spellu silencujte a rychle doražte.
Na shamanuv Stoneclaw Totem použijte arcane missiles, nevyplýtváte tak celé kouzlo, ale jen jednu střelu z pěti, zbytek půjde do shamana.
Priest je kapitola sama o sobě, je to nejtěžší soupeř pro mage a taktiku na něj se sám snažím teprve vyvinout.

Talent build:
Opět velice individuální otázka, obyčejně se ale požívá kombinace arcane + fire nebo frost.
Všeobecně užitečné a potřebné talenty se totiž nachází právě v arcane -
improved arcane missiles, clearcasting (pro vyvolání clearcatingu např. v instanci doporučuji spamovat scorch a potom použít nějaké opravdu drahé kouzlo, třeba i blizzard), improved arcane explosion, evocation, improved counterspell, Presence of Mind!! a arcane instability, které jako jediný talent zvyšuje DMG a šanci na critical nejen u jedné, ale u všch škol... Arcane power je velice užitečné v PVP, v instanci to ale příliš nevyužijete... Tam je třeba šetřit manou a kontrolovat aggro.

Potom se obvykle volí pro PVP fire, pro PvE frost...
Tam je to vcelku na každém, myslím že každý sám nejlépe zjistí co mu vyhovuje.Co se týče mě, mlj talent build je arcane/frost - 28/23

Na závěr doufám, že svým "krátkým" :D článkem alespoň trošku pomohl tápajícím magům nebo lidem, kteří uvažují o tom, že ho budou hrát.

                                                      PvP mage

Autor: Xyz
Název: PvP mage



raklad PvP se da rozdelit na 2 casti

1) BG)nejcasteji AV)
-zde to ma mag jednoduchy, vyleze na co nejvissi kopec, skoci dolu rychle sesedne, nahodi slow fall a spamuje arcane exploze..... zaklad je to ze exploze zranuji all pod nim a abusujete tim bug ze kdyz nekdo je ve vzduchu tak se neda nakliknout.... sice dopadnete a ste dead protoze vas hned zabijou ale HK za to mate dost.

2) 1v1 PvP

Mage vs Mage
-zde je kladen duraz na instankty(cone of cold, arcane exploze, nova, a to instantni fire kouzlo zapomnel sem meno). Pokud zacnete oponent varit naky kouzlo za cas, tak si tak vterinku pockate a pak nahodi fire/frost ward ktery sezere kouzlo a a da vam manu. Dalsi moznoust je counterspell nasledovanej vlastnim kouzel ze stejne skoly(oponent nema mozno wardu nasec, ale bacha na oponentuv counterspell). Dalsi vec na kterou je kladen duraz je presence of might+Pyrozek

Mage vs Rouge
-omnerne np souboj stavi mass focus fireballu/nova/instantky na warlocka, pokud ma imopa tak upalit jak ni, nejdriv date arcane exploze(dogne) a pak mu date fireball a gg imp, warlocka pak np date. Opravdu velkej problem zacina u fellhuntera kterej miva i >90 all rezisty, zde uz se opravdu neda skoro nic delat, zkusti focus warlock ale vetsinou to nedate tak se pokuste aspon blink a zdrhat, tomu petovi fakt NEMATE narok cokoliv udelat a on ma navis veci na ruseni kouzel.

Mage vs Rouge
-Boj vetsinou zacina neco jako stunlock, takze dobrej zaklad je spamovat presence of might+ovec(je dobre mit tyhle 2 kozual namakrovany pod 1 tlasictek, to samy prezence+pyrozek)... pokud ste neperzily stunlock neni co resit(i to se stava docela casto), pokud ste prezly tak je rouge v ovci tak mate chvili cas se zabandagovat a pak v klidu uvarit pyrozek, nasledovanej nejcastejc cone of cold(zpomaleni) a nez k vam dobehne tak uz zase muzete kouzlit a date mu fireball nasledovanej nakym dalsim istakouzem... dale se snazite ustupovat at ma co nejmin moznosti do vas bouchat(USTUPOVAT POZADU!!!!), a kouzlite instankty. Po CD frost novy date novu+fireball a v tuto chvili toho uz ma rouge vetsinou dost nahodi sprit a zacne zdrhat. Tak tady je jasnej blink+stopy, cone of cold a spam explozi+sprit vedle rouga.

Mage vs War
-Zde je zaklad si uvedomit ze behem boje uz war NEMUZE pouzit charge, takze kdyz si od nej budete udrziovat odstup tak mate docela sanci to dat, furt zpomalujete pres cone of cold, frost nova atd. Instapyrozek zde neni az takovy terno vzhledem k HP wara, vetsinou se opravdu vyplaci cone of cold, otocit se utikat spamopvat expozi, kdyz vas dobehne nova, fireball, pak zacnete varit frostbolt(vetsinou se k vam stihne dostat nez se dovari ale neam vam jak zrusit cast), pak se otocite zase zdrhate+spam explozi a tak furt dokola, opruz ale funguje. Pokud to zacne balit tak blink+nakej slow, fireball a insta pyrozek a vetsinou nezdrhne.

vs Paladin
-jednoduchy nebojujte s palasema nema to cenu :) stejne vas nemaj jak zabit maj 1 stun jinak np nova blink a zdrhnete

Mage vs prist
-zaklad je si uvedomit je-li prist shadow nebo holy. Holy neni na PvP az tak good, nema tolik sanci vam ublizit takze do nej mass fireball a ono mu to leceni casem dojde.... ke konci muzete souterspell+insta pyrozek.
-Pokud je Shadow tak uz mate problem vetsi, v shadow forme vam naklada ani nevite jak. Je to kouzelnik takze zadny novy ani tak nemaj sanci, zaklad je mass fireball, u nich mate sanci na stun=preseni kouzleni takze rozhodne dobry, pokud schodi shadowform a zacne kouzlit leceni tak vestinou mate vyhrano, date mu ten insta fire spell(sance na stun), pokud neda stun tak couterspell+fireball a pak instapyrozek a mnel by bejt dead.

Vs Duid
-Pokud je kouzlici postupujte jak na prista, pokudd feral tak naka kombinace vs rouge/war. Vic poradit asi nejde

VsHunter
-Dobrej zaklad je zacit blinkem k nemu, nova, a uvarit mu fireball, mnel by vam zbejt cas i na ovci na peta. Ted uz jen mass fireball do huntera(HLAVNE NE AoE KOUZLA!!!) pokud spadne ovce z peta date mu ji pres prezence of might znova, a furt instanktky nebo predevsim massss fireball do Huntera.


Talenty
Arcane
Arcane Focus Rank 5
Improved Arcane Missiles Rank 5
Arcane Concentration Rank 5
Improved Arcane Explosion Rank 5
Evocation Rank 1
Improved Counterspell Rank 2
Presence of Mind Rank 1
Arcane Mind Rank 4
Arcane Instability Rank 3
Arcane Power Rank 1
Arcane Total: 32
Fire
Improved Fireball Rank 5
Impact Rank 5
Improved Fire Blast Rank 1
Pyroblast Rank 1
Fire Total: 12
Frost
Permafrost Rank 5
Improved Frost Nova Rank 2
Frost Total: 7

                                                          Jak na battle grounds?!

Autor: Snezenka
Název: Jak na Battle Grounds ?!



Takze sem tu abych Vám něco řekl o Battle Groundech ( BG ).
Ke dni 25. 8. 2005 jsou ve hře zprovozněny 2 BG, jeden je Warsong Glunch a druhý je Alterac Valey. Začnu WG.

WARSONG GLUNCH ( WG )
jde o BG pro 10 osob na každé straně, čili 10 aliančních hráčů a 10 horďáků, který se nachází na jihu Ashenvale/severu Barrens. Princip hry je pro již trošičku zběhlejší - capture flag, čili zajmi vlajku a funguje je to tak, že se musíte promlátit do nepřátelské základny, zajmout vlajku a dopravit zpět do vaší základny, pak získáváte 1 bod, kdo nejdříve získá 3 body vyhrává. A co vyhraje, zapomeňte na peníze (i když můžete obrat mrtvolu protivníka o nějaký ten silver:)) vyhravate Honor, (jo a pokud vyhrajete celou tabulku - čili, že ste byli z celého BG nejlepší, čeká vás special odměna), čili za zabitého
protivníka dostáváte Honorable kill, ktery se vám později převede do Honoru, jinak za každou získanou vlajku je Honor bonus, ktery vám nikdo nevezme, přesto že třeba dané BG prohrajete, takže nevzdávat se!!! NIKDY! Jinak se k tomutu BG taky vztahují questy, jako zajmout vlajku, donest nejake dropy, ci vyhrat BG! :D

TIP:
- je dobré udělat raid grupu a teprve jít bojovat, at se pak nehledáte
- hrajte z rozvahou a hlavně jako celek, BG neni solova hra, musíte kooperovat, jinak se daleko nedostanete
- postava kt. zajme vlajku, nemuze pouzit mounta - musí ji spoluhráči chránit, jinak o ni při zabití může přijít!
- vlajku by mela brat pokud mozno postava s nejvyssím lvl v BG a taková ktera má ability na rychly presun (rogue - sprint, mage - blink, atd.)
- na území BG se nachází části ve kterych lze vzít bonus buffy, které vám na urcitou dobu zvýší staty či rychlost! :D (sprint, zuřivost, regenerace atd)

Tento BG je rozdělen podle výše lvl a to (tuším že je to od lvl 21, pokud ne tak od 31): 21 - 30 ; 31 - 40 ; 41 - 50 a 51 - 60, podle toho se tvoři grupy a je bohužel rozdíl, zda jste lvl 42 nebo 50, čili závisí to na štěstí jaké protivní vám BG namixuje! :D
- - - takze gl ve Warsongu - - -

Tak a tet Alterac Valey ( AV )
toto je ponekud rozsáhlejsi BG, uz protoze je pro 40 lidí na každé straně a od lvl 51! Nachází se nedaleko Darkshore. Mapa je patrně větší a nachází se na ní několik důležitých bodů: doly, věže a hřbitovy, na začátku má každá frakce stejný počet těchto bodu a samozřejmě se snaží dobít/obsadit tyto body pro sebe, veledůležité jsou zde hřibitovy, protože to jsou místa odkud se po zabití vracíte do bitvy, čili čím víc zajatých hřibitovů, tim blíž ste k bitvě a tím víc zatlačujete hordu (omlouvám se, nepřítele:)) ke své základně a vyhrajete tak, že zatlačíte protivníka až do jeho základny a zajmutím posledního břitova se stáváte prakticky vítězem, hned jak zabijete bosse z nepřátelské frakce uvnitř základny (62 elite)! Pak ste vítězy! Nicméně toto není BG na několik minut, už jsem zažil i 7 hodinovou řež o střed mapy, nic lehkého! Vyhrát toto BG vám zaručí (tuším) bonus 8 tisíc honoru + samozřejmě honor se zabitých nepřátel (HK) + také honor bonus za každý zajaký bod na mape! :D Prostě krása! I tohoto BG se týká spousta questu a to jak PvP, tak uz i raid Questy, která solo nedáte! Vyhrání celé tabulky v AV je kousek hodný jen profíků a odměna pro takového jedince je více než sladká! :D V AV jsou také ruzné bonusy, kt. vám mohou pomoct k výhre, od draku přes jízdu, elementaly až po bojove gryphony!

TIP:
- pokud jste doposud v BG nekooperovali, tak tady budete muset (pokud chcete vyhrát), je životně důležíté udělat alespoň nějaký raid a podnikat raidové nájezdy v několika lidech najednou (nejlépe na hřbitovy znepřátelené frakce)
- jako je důležitý útok, je tady důležitá i obrana a to zase zejména hřbitovů!!
- min je dobré (když už se nepodaří raid) udělat grupu a navzájem si pomáhat! (buff, debuff, heal, atd.)
- zase, nic nevzdávat, honorable killy jsou taky zpusob, jak se stát lepším a za každý zajatý bod máte honor bonus, mějte to na mysli! :D
- pokud zde budete chodit na lvl nizsím nez 60 (jako já :)), nehrejte si na tank, držtě se main skupiny a utočte spíš na zbloudilé jednince, nebo odvážlivce, kteří se vrhnou do vašich řad, jinak využívejte, pokud to de, zbraně na dálku, já sem mage, mám to jednodušší než warr na 51! :D
- naplno využívejte vašich schopností, tady vás nikdo šetřit nebude a zapomeňte na to, že ten priest co stojí za vám, vás léčit nebude! :(

Jinak je AV posazen do zimní krajiny obklopený horskými štíty, moc pěkné! :D jdé o krásnou atmosférickou krajinu, ktera vás lehce vtáhne do děje, kde musíš zabít, nebo budeš zabit! :o)

Jinak se máme na co těšit, v Blizzardu již vrcholí přípravy dalšího BG, kde s největší pravděpodobností pude o to zajímat pro svou frakci budovy jako pila, farma, doly apod. a samozřejmě je pře nepřítelem i uchránit, mělo by jít částečně o eko válku, no uvidíme, na kolik se ty to proroctví naplní! :D určitě se máme na co těšit!

                                                         PvP build

Autor: Dark_Shape
Název: PvP build



Takže, dámy a pánové (nebo snad jen dámo (jo myslim vás, tu co sedíte tam vzadu a hezky se usmíváte) a pánové?), je neděle (možná že už pondělí) a je na čase říct si - Já stojím za něco víc, než ostatní - sem formát! Ano, doba nazrála na změnu, je čas začít "stavět" svůj MAGE PvP BUILD.

Rada na začátek: Výběr rasy je podle mně alespoň u mage zásadní. V podstatě se dá říct, že na mage sou "ideální" dvě rasy: undead (kvůli willofforsaken a mám taky takový pocit, že má i nejvyšši spirit-ale tím si nejsem jistej) a gnome(kvůli intellectu a velikosti - nic není lepší než být malým (všimli ste si, že elfovi gnome doslova "sahá" po koule?) charekterem, který (samo to neplatí pro duely;) je (při mass PvP) v tom všem lomozu zbraní a rachotu pušek snadno přehlédnutelný); btw:mou osobní volbou je gnome mage =). Za další je důležité, abyste se co nejvíce pohybovali (což vám umožní instat kouzla) a nezůstávali dlouho na místě. Buďte "in" a snažte se zmást protivníky (no castery asi moc nezmatete:D) pomocí blinku a neustálého "buzerantského" běhání kolem dokola. V neposlední řadě také je pro mage nad míru důležité mít absolutní přehled ve svých kouzlech a vědět, kdy u kterého kouzla dojde cooldown (tedy pokud ho mají).

Jak na něj? Existuje mnoho způsobů(jak jinak...), mnoho buildů a tenhleten je "zastáncem" instant castů a criticalů (jo, jsem zasranej lucker a nestidím se za to:D), což sou podle mně vůbec nejlepší vychytávky do PvP.

Na čem je postaven? Na fire/arcane magii. Konkrétně z fire je to fireblast, fireball, scorch, blastwave, combustion; z arcane: blink, arcanemissiles, arcaneexplosion, polymorph, presenceofmind (a samozřejmně taky všechny možný i nemožný buffy).

Teď k samotnému BUILDu.
Nuže:
Fire - 30
Impact
Rank: 5/5

Ignite
Rank: 4/5

Flame Throwing
Rank: 2/2

Incinerate
Rank: 2/2

Improved Flamestrike
Rank: 3/3

Improved Scorch
Rank: 4/5

Critical Mass
Rank: 3/3

Blast Wave
Rank: 1/1

Fire Power
Rank: 5/5

Combustion
Rank: 1/1

Arcane - 20
Improved Arcane Missiles
Rank: 5/5

Arcane Concentration
Rank: 5/5

Improved Arcane Explosion
Rank: 5/5

Evocation
Rank: 1/1

Improved Mana Shield
Rank: 2/2

Improved Counterspell
Rank: 2/2

Presence Of Mind
Rank: 1/1

A teď k čemu je tenhle build? Především využívá crit. zásahů(mno bylo mně trapný říct vám to na rovinu, že je na hovno; ten build!;). Například takový scorch (těch 1,5s cooldown se ještě dá ustát - v podstatě se to dá taky považovat za "instant" kouzlo; a jestli se mně nyní ptáte zdali vidím zásadní rozdíl mezi cooldownem 3s a 1,5s, tak vám to řeknu na rovinu! vidím, ale vidím!) a fireblast mají 5%(základní chance)+2%(bonus za intellect)+4%(incinerate)+6%(criticalmass), což vůbec není špatný, když vezmete ještě v potaz, že díky ignite vaše crit. zásahy způsobují o 32% větší škody + u scorche máte díky talentům další 20% bonus na dmg. To se pak takovým scorchem dává dmg kolem 420 a to vůbec není špatný (za 150 many, co byste nechtěli=). Bohužel, ale je tenhleten build postaven docela na lucku (jste do značné míry závislí na criticalech), takže pokud to s ním chcete zkusit, tak: may the luck be with u;)!

Pyroblast a fireball, ano či ne - to je oč tu běží a já říkám - ne(teď mně asi hodně magů bude chtít ukamenovat...). Ano, poměrně "supr" damge ale - k tomu, abyste se dopracovali k pyroblatu musíte "utratit" do fire talentů 6 bodů a to je hafo moc; za další taky 6s cast time dělá z pyroblastů absolutně useless (jo, celech šest životně důležitejch vteřin stát na místě jako vocas - co k tomu dodat? VOPRUZ s.r.o.) kouzlo (no pokaždý to taky neplatí) a 3 sec. s talentama u fireball taky není žádnej vodvaz (přesto když se skombinuje PoM (presenceofmind) s pyroblastem tak je to docela "cool"). Přesto přeze všechno i tenhleten build využívá fireball a to na polymorfnuté protivníky(samozřejmě se zapmnutým combusion; jak patetické).

Co na koho? Toť otázka, která by si vyžádala samostatný článek, takže jen ve zkratce: na castery máte counterspell a všechny ty ostatní vychytávky; na meelery polymorph, frostnovu, blink atd.

A jak by měla vypadat taková bitka? Docela jednoduše - polymorph, combusion, fireball a pak dále podle potřeby (např. fireblast, arcaneexplosion, frostnova, arcanemissiles, presenceofmind, fireball, scorch, fireblast atd. atd. ;poznámka pod čarou - chudáček meeler ;).

BTW: tenheleten článek pouze shrnuje mé dojmy a pocity, kterých jsem nabyl při hraní WoW za gnome mage na serveru Shadowmoon; může se líbit a nemusí, ale podle mně představuje min. dobrou alternativu k jiným buildům; lidi - nejsem bez chyby takže, za kdejakýho šotka se předem omlouvám a slibuji, že po vydání poctivého zatikačeho ho zastřelým svojím dobře leštěným DeserEaglem.. Buď jak buď GL&HF&lets the party begin!!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

talents

muccer,11. 12. 2011 14:47

nevim jak vy ale me pripada hodne blby tridit si talenty do vsech nebo do dvou stromu

mag

lol,4. 10. 2009 17:39

a je mag dobrej

Re: mag

hunter,2. 9. 2011 12:19

blbost tady to

Omg

Olimpus,27. 8. 2011 15:38

Vy ste normální lamy nevím jestli to bylo psáno pro cata ale nic co ste napsaly už neplatí neska....

aaa

Snicky,31. 10. 2010 10:05

Hele druid + war... druidovi nemuzes dat sheep kdyz je ve frome hodi ti to immuni.. takze celkem tak taktika je k nicemu

kktis

nvm,9. 4. 2010 12:07

To psal čorak:D

Good stránky

Alexamiero,15. 1. 2010 8:42

Díky hoši pomohli jste mi :D

Arcane mage

mag,30. 12. 2009 13:55

Taktiku vs arcane magom by si mal napisat... ja osobne hravam za arcane maga a frost mage nema moc sance, hlavne nie vtedy ked Slow zhodi s ice blockom. co potom instant pyroblast? :D a slow sa da jednoducho hodit na target znova a znova...

nice...

Unreal,7. 11. 2009 10:44

jestli to co je napsany tam nahore :D je pravda tak je to supr... pac sem ted zacal hrat za maga a moc mi to nejde :D spis vubec tak teda zkusim ty taktiky a pak napisu jestli to funguje :P ale je dobry ze nekoho napadne vytvorit takovou stranku... protoze ted toho o magovi vim ohodne viiiic... :D

novy povolani

onid,4. 10. 2009 17:40

vyte ze bude novy povolani ninja bude lepsi nes hunter