Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anakonda

2. 7. 2009

       

                                                                    anakonda žlutá                                                             

 

    

                                                        anakonda velká                                                                

Anakonda velká

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

 
Skočit na: Navigace, Hledání
Wikipedie:Jak číst taxoboxJak číst taxobox

Anakonda velká

Anakonda velká
Anakonda velká

 

Stupeň ohrožení
Vědecká klasifikace
Říše: živočichové (Animalia)
Kmen: strunatci (Chordata)
Třída: plazi (Reptilia)
Řád: šupinatí (Squamata)
Čeleď: hroznýšovití (Boidae)
Rod: anakondy (Eunectes)
Druh: Anakonda velká (E. murinus)
Binomické jméno
Eunectes murinus
C. Linné, 1758
Dospělec anakondy velké

Anakonda velká (Eunectes murinus) je velký had z čeledi hroznýšovitých. Anakonda velká je nejtěžším hadem světa. O anakondě kolují hrůzostrašné historky, amazonští Indiáni ji nazývají „Požírač lidí“. Je pravda, že cítí-li se anakonda ohrožena, nebojí se bez zaváhání zaútočit i na člověka. To samé lze ovšem říci i o jiných, a daleko menších hadech. Bohužel, i anakonda se stává obětí chamtivosti člověka. Poptávka po hadí kůži je stále vyšší než nabídka, a tak je tvrdě pronásledována. Navíc je anakonda velkou pochoutkou pro místní domorodce.

Jméno "anakonda" pochází z tamilského slova "anaikolra", což znamená "zabiják slonů". španělsky se pro změnu jmenuje "matatoro", čili "zabiják býků".

Obsah

[skrýt]

 Popis

Má olivově, nebo žlutohnědě zbarvené tělo, s okrouhlými tmavými, až černými skvrnami. Od očí se až ke koutkům tlamy táhnou nažloutlé, bílošedé, nebo načervenalé, černě olemované proužky. Její mláďata jsou zbarvena velice pestře. Běžně dorůstá v dospělosti okolo 5 m.

Dorůstá podobně jako krajta mřížkovaná až do délky 10 - 11 metrů, ovšem je daleko těžší. Osmimetrová anakonda může mít hmotnost až kolem 250 kg, nejtěžší doložená hmotnost byla 300 kg.

 

 Poddruhy

V současnosti jsou anakondě uznávány tři poddruhy: Eunectes murinus murinus, Eunectes murinus scytale a Eunectes murinus gigas. Poddruhu E. m. gigas se říká Anakonda obrovská, největší jedinec tohoto poddruhu prý měřil 11,25 metrů, ale největší potvrzený kus dosahoval "jen" 8,45 metrů.

 Stanoviště

Anakonda velká je snad nejvíce ze všech hroznýšovitých spjata s vodou. Její oči, vystouplé a položené navrch hlavy, jsou toho důkazem. Téměř nikdy se nevzdaluje daleko od vody. Dává přednost stojaté, nebo líně tekoucí vodě, velmi hojná je v záplavových oblastech. V době, kdy bažiny a řeky vysychají, upadá do stavu jakési strnulosti. Výborně plave, ve vodě vyvine značnou rychlost a obrovskou sílu. Na souši se pohybuje pomalu.

 Areál rozšíření

Obývá Amazonský deštný prales. Je možno ji spatřit v Brazílii, Kolumbii, Peru, Venezuele, Guayaně a na Trinidadu.

 Potrava

V potravě není vybíravá, v přírodě loví kajmany, želvy a ryby, ale i ptáky, kapybary, a jiné savce. V zajetí se krmí savci a ptáky přiměřené velikosti. Anakondy jsou schopny ulovit až sedmdesátikilové prase. Většinou útočí z vody, ale jsou známy i případy, kdy svou kořist napadla ze stromu. Svou kořist tráví několik týdnů zalezlá v různých úkrytech.

 Chov v zajetí

Pro chov anakondy je třeba mít povolení. Vzhledem k její velikosti a časté útočnosti je nutné zachovávat potřebná bezpečnostní opatření. Jde o velmi kousavé hady s ostrými a dlouhými zuby pro lovení kluzkých ryb. Kousnutí anakondou značně krvácí a může se nepříjemně zanítit. je zřejmé, že patří do terárií jen nejzkušenějším chovatelům.

Pro anakondu velkou zařizujeme co největší nádrž se silnou větví a velkým vyhřívaným bazénem, neboť tento had tráví většinu času ve vodě. Teplotu 26 - 32°C udržujeme po celých 24 hodin. V teráriích se páří od listopadu do února, samice bývá gravidní asi 230 dní. Mláďata jsou dlouhá od 35 do 70 cm a bývá jich kolem 30. Anakondy se dožívají až 25 let.

 Buiuna a obří exempláře anakondy

Ačkoliv největší úředně potvrzená délka anakondy je 845 cm, přicházejí zprávy o mnohem větších exemplářích. Je možné, že právě gigantičtí jedinci anakondy velké stojí za legendou amazonských indiánů o buiuně, vodní nestvůře se svítícíma očima, připomínající obřího hada. Zmíněný 845 centimetrů dlouhý jedinec byl zastřelen v roce 1960 v Brazílii. Byla to samice, která vážila 227 kilogramů a obvod jejího těla byl 111 centimetrů. Její tělo v nejširším místě měřilo 35 centimetrů.

Oficiální vojenské hlášení důstojníků brazilské pohraniční jednotky z roku 1954 popisuje zápas s obrovskou anakondou, která měla během výcviku napadnout jednoho z vojáků. Ohromný plaz byl vojáky rozstřílen a pozdější měření ukázalo dělku bez pár centimetrů 40 m! Velící důstojník nechal, patrně pro zvýšení hodnověrnosti, podepsat zprávu celou četou.

Americký cestovatel Algot Lange tvrdil, že zastřelil anakondu delší 25 metrů. Nejvěrohodnějším tvrzením o gigantické anakondě je zpráva anglického cestovatele Percyho Fawcetta, který velice barvitě popsal zastřelení jedince dlouhého 18,6 metru.

Newyorská zoologická společnost vypsala vysokou odměnu za exemplář delší 10 metrů. I přes množství hlášení o mnohem větších jedincích odměna na svého adresáta stále čeká, neboť žádný z těchto exemplářů nebyl věrohodně doložen.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář