Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 Květen na zahradě

 

Květen je pro zahradu obdobím, kdy doslova kvete celá zahrada. Vše září zelení, stromy pučí a jsou obaleny tisíce květů. I když je již jaro v plném proudu, v polovině května ještě mohou udeřit „zmrzlí muži“ – Pankrác, Servác, Bonifác. V druhé polovině května obvykle jarní sluníčko zahřeje vzduchu i zem a zažehná mrazivá rána. To je nejvhodnější čas pro výsadbu choulostivých rostlin na mráz.


Vysazujeme neotužilé cibuloviny
Postřikujeme ovocné dřeviny proti nemocem
Sejeme, vysazujeme a sklízíme zeleninu
Je čas přihnojit trávník
Čistíme a zakládáme jezírko
Truhlíky rozzáří balkony a terasy
  

Pranostika praví:
Sníh v máji - hodně trávy.
Studený máj - v stodole ráj.
Jestli v máji neprší, červen to dovrší.


Okrasná zahrada
Vysazujeme neotužilé cibuloviny
V květnu je v okrasné zahradě stále práce dost. Zahrada je plná barevných květů cibulovin, trvalek, dvouletek, některých letniček a okrasných dřevin. Je třeba se postarat o odkvetlé cibuloviny. Odkvetlé květy likvidujeme a rostliny pohnojíme, aby načerpaly novou sílu na další období. Po odkvětu je třeba seříznout o tři očka dřevité pivoňky.
Po „zmrzlých mužích“ tedy v druhé polovině měsíce vysazujeme neotužilé hlíznaté a cibulnaté rostliny např. jiřinky a mečíky. Již v květnu je třeba myslet na podzimní výzdobu, připravte si proto včas osetí zejména okrasné tykve, astry a karafiáty. Po odkvětu jarních dřevin odstřihujeme staré a slabé výhony a odkvetlé květy.
V květnu je také čas živých plotů z listnatých dřevin, které dosáhly již své výšky. Na přelomu května a června provádíme první řez v době vegetace. Kromě toho všechny okrasné rostliny pravidelně zavlažujeme, přihnojujeme a likvidujeme od plevelů.
Můžeme také pokračovat ve výsadbě okrasných dřevin v kontejnerech.
 
 

 

 

 
 
 

 

 

 

Přichází jaro ...........

 

 V teple domova začínáme plánovat, jaké květiny bychom měli tento rok koupit, co nového zasít v zeleninové zahrádce, jaký stromek nebo keř koupit nebo přesadit.

Dnes se zaměříme na zeleninu a její předpěstování v teple. Pod pojmem předpěstování, rozumíme vysazování mladých rostlinek v době, kdy je pro přímý výsev na venkovní záhony ještě chladno. Jedná se především o druhy pocházející z teplejších krajů, citlivé na chlad – okurky, paprika, rajčata, lilky. Samozřejmě, že si sazenice můžeme koupit v zahradnictví, ale naše radost z úrody bude pak o to menší, než když si je vypěstujeme od samého počátku.

Malé hliněné či plastikové květináčky nebo misky postavíme na okenní parapet, pod nímž je topení.

Přikryjeme je průhlednou fólií. Všechny nádobky musí mít ve dně odtokový otvor, na který ještě položíme pár malých střepů, aby se neucpal. Nádobky naplníme substrátem, který nesmí být příliš mokrý, aby semínka nebo později jemné kořínky semenáčků nehnily. Nádobky narovnáme těsně vedle sebe, aby mezi nimi nebyly mezery, a povrch zeminy uhladíme. A můžeme začít vysévat.

 Drobné osivo (salát) vyséváme konečky prstů po celé ploše. Větší semena, např. okurek, klademe jednotlivě do malých květináčků a lehce je do substrátu zatlačíme. Potom na ně nasypeme tenkou 1 až 2 cm vysokou vrstvu zeminy, utlačíme a opatrně zalijeme, nejlépe jen vlhčíme rozprašovačem. Výsev přikryjeme průhlednou fólií, abychom zajistili klíčícím rostlinkám vzduch. Když se objeví prvních pár listů, kryt odstraníme. Nejlepší termín po předpěstování na okně je konec února, začátek března. Dřívější předpěstování není v normálních domácích podmínkách vhodné.

Před výsadbou musíme rostlinky ještě jednotit a když mají několik lístků a dají se dobře uchopit, přesazujeme rostlinky po jedné do malých květináčků zároveň se substrátem na jejich koříncích. Do větších květináčků přesazujeme rostliny tehdy, když mají pevný kořenový bal. Na venkovní záhon vysazujeme rostliny podle jednotlivých druhů již v dubnu. Některé zeleninové druhy, které jsou citlivé na chlad, vysazujeme po posledních mrazících až kolem 20. května.

Na okenním parapetu si můžeme také předpěstovat sazenice některých oblíbených letniček. Jsou to například hledíky, lobelka, verbena, cínie. Ostatní letničky nejsou tak choulostivé, proto je můžeme vysévat rovnou na záhon.

Brzo na jaře nás potěší pohled na časně kvetoucí cibuloviny. Jsou to sněženky, bledule, krokusy. V dubnu pak vykvetou hyacinty, narcisy a tulipány. Aby nám na jaře krásně vykvetly, sázíme je koncem září nebo v říjnu. Ale o cibulovinách zase v některém z příštích článků.

Tak hodně štěstí v předpěstování a následném pěstování zeleniny a krásných květinek!

 

 

STRÁNKY JSOU STÁLE VE VÝSTAVBĚ.
 

 
 

Předvánoční prodejní výstava 20.11.-22.11.2015

24. 11. 2015

Odkaz na fotografie z výstavy :

http://zahradkari.rajce.idnes.cz/Predvancni_prodejni_vystava_20.11.-22.11.2015/

 

 

 

 

Odkaz na fotografie z výletu 10.08.2012

12. 8. 2012

Odkaz na foto - Rajce.net

http://zahradkari.rajce.idnes.cz/

 

Výroční členská schůze ČSZ Machov 27.3.2011

13. 6. 2011

 

Výborová schůze 9.3.2011

27. 3. 2011

 

Výborová schůze 4.1.2011

27. 3. 2011

 

Výborová schůze 27.10.2010

27. 3. 2011

 

Výborová schůze 7.4.2010

24. 5. 2010

 

Výroční členská schůze 13.2.2010

22. 5. 2010

 

POZVÁNKA

24. 2. 2010

 

Výborová schůze 19.1.2010

28. 1. 2010