Harlekýn
Ingredience: |
6 středně velkých vajec |
2 lžíce horké vody |
6 vrchovatých lžic moučkového cukru |
2 lžíce oleje |
3 zarovnané lžíce kakaa |
1/2 prášku do pečiva |
6 hodně vrchovatých lžic polohrubé mouky |
4 šlehačky 33 % |
2 ledové kaštany |
2 ztužovače šlehačky |
čokoláda na zdobení - hoblinky |
POSTUP:
Pařížská šlehačka: nejdříve si připravíme pařížskou šlehačku: den předem svaříme 2 šlehačky 33 % s 2 ledovými kaštany - musí se chvilku vařit, aby se vše spojilo a přitom míchat. Dáme vychladit do druhého dne do lednice.
Korpus: Žloutky, cukr, olej a vodu vyšleháme do pěny (asi 2 minuty). Potom vmícháme opatrně kakao. Do mouky přimícháme prášek do pečiva a společně vmícháme do těsta s dotuha ušlehaným sněhem. Těsto nalijeme do dortové formy průměru cca 22 cm vyložené pečícím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 st. Pečeme asi kolem 30 ti minut. Hotový korpus necháme vychladnout.
Dokončení: ušleháme pařížskou šlehačku dotuha, dále ušleháme 2 šlehačky bílé se ztužovači do tuha (bez cukru). Korpus 2x rozřízneme, každou vrstvu potřeme vrstvou pařížské a na to vrstvou bílé šlehačky, vršek dortu a boky potřeme pařížskou šlehačkou. Zbytek bílé šlehačky dáme do zdobítka a dort dokola ozdobíme. Nakonec nazdobíme čokoládou. Je jako z cukrárny. Mňam!
Náhledy fotografií ze složky Harlekýn