Rakousko -Weingut Anita und Hans NITTNAUS, Burgenland
Neusiedlersee je vinařská oblast s rozlohou asi
Právě vinařský Gols můžeme nazvat „hlavním městem“ a centrem mé oblíbené odrůdy Zweigelt (u nás Zweigeltrebe), protože je zde osázeno více jak
Po několika minutách konečně nalézáme na Untere Hauptstrasse č. 49 malý, neobyčejně úzký dům s nápisem hledaného vinařství. Na první pohled přílišné nadšení nevzbuzoval, kolem dokola jsme viděli výstavnější vinařské domy. Ovšem, jak se občas stává, první dojem může být zcela mylný a zde se to potvrdilo. Překrásně a bohatě květinami osázeným dvorkem jsme prošli starou usedlostí do zadní, nové části vinařství, kde to už vše vypadalo zcela jinak. Venkovní pergola s posezením, prostorný vydlážděný dvůr z něhož se vcházelo do krásného degustačního sálu, prodejny a vinotéky a to vše propojené s obrovskou výrobní halou, sklepem – halou na bílá vína a naprosto šokující halou – sklepem na červená vína se stovkami dubových sudů. Klasické hluboké sklepy jako u nás či jinde tu nejsou, většinou jsou to moderní „sklepní“ klimatizované haly.
Našemu překvapení podal pan Nittnaus prozaické vysvětlení. Starý úzký dům patřil jeho dědečkovi a když současní majitelé začali rozšiřovat vinařství, skoupili zadní pozemky od sousedů a tím získali možnost vystavět „za humny“ nádherné moderní budovy a zařízení.
Jak v průvodním slově řekl pan Hans Nittnaus, tak rod Nittnausů působí v Golsu od 17. století a vždy se prý věnovali vinařství a zemědělství. V současné době vlastní
Dřívě Nittnausovi pěstovali a dělali většinou bílá vína, ovšem přeorientovali se na červená vína pro které tu jsou ideální podmínky. Podíl červených vín je 90 % zastoupenými hlavními odrůdami těžkou charakterní Frankovkou (
Po prohlídce nové technologické haly (dokonalá čistota, jako všude) s lisy a dalším vybavením jsme přešli do velkých klimatizovaných hal s nerezovými tanky a poté do sklepa – klimatizované haly na červená vína. Tak to byl zážitek! Po odsunutí posuvných vrat a po rozsvícení světel jsme ohromeně koukali na téměř nekonečné vyrovnané řady n ových i použitých dubových sudů ve dvou a ve třech poschodích nad sebou. Je jich tu prý přes 500! Takové množství sudů plných vína jsem opravdu ještě neviděl. Hned vedle byla potom podstatně menší klimatizovaná hala na bílá vína a vedle už prodejna s degustačním sálem. Zde jsme se usadili a začala degustace komentovaná panem Hansem Nittnausem za pomoci manželky Anity, která vína rozlévala. Šest vzorků bylo podle místního členěné zařazeno jako qualitätsweine trocken (jakostní suchá) a poslední sedmý vzorek byl predikatsweine (víno s přívlastkem) suss (sladké) nejvyššího stupě trockenbeerenauslese (suchý bobulový výběr). Některá vína nesou v záhlaví na etiketě i v nabídkových seznamech název nejlepší viniční trati na níž se hrozny příslušné odrůdy urodily. Například Heideboden, Leithaberg, Altenberg, Ungerberg atd..
01. Heideboden 2007 weiss Weissburgunder (Rulandské bílé) – Viniční trať Heideboden. Analytické hodnoty: 13,5% alkohol, 5,0 g/l kys.. Bílá vína před lahvováním leží v dubových sudech, není to ale „barrique“. Světlejší barva, plná chuť,oříškové tóny, nezralá, jablka, kyselinky se trochu ztrácejí, docela silně kroužkuje, středně dlouhá dochuť. Výsledný dojem je ale velice dobrý. Cena za
02. Leithaberg 2006 Chardonnay – Viniční trať Leithaberg má vápenité podloží. Analytické hodnoty: 13,5% alkohol, 3 g/l zbyt. cukr. Má značný potenciál pro delší archivaci.Toto víno vždy leží celý rok v sudu, poté se lahvuje. Ve vůni výrazně nezralá jablka, olné, harmonické, dlouhá dochuť. Cena za
03. Zweigelt 2006 – Analytické hodnoty: 12,5% alkohol. Temná barva, pěkná bohatá vůně višní, třešní, trochu švestky, lehké tříslovinky, kořenité, vyrovnané, plná chuť, hebké, dlouhá dochuť, výborné víno. Cena za
04. Pinot Noir (Ruĺandské modré) 2005 – zrál v 500 l dubových sudech. Analytické hodnoty: 13,0 % alkohol. Pěkná rubínová barva, krásné aroma, ve vůni i v chuti tóny ostružin, tmavého ovoce, plné, dlouhá dochuť. Cena za
05. Blaufränkisch (Frankovka) 2006 – Analytické hodnoty: 13,0 % alkohol. Intenzivní červená barva, ovocité, lehce pikantní, plné, třešňové tóny ve vůni i v chuti, sametová chuť, příjemné typické třísloviny, taniny. Dlouhá dochuť. Cena za
06. Heideboden Cuvée 2006 (50% Zweigelt, 30% Frankovka, 20% Merlot). Ročně nalahvují a prodají asi 80 000 ks lahví, je to nejúspěšnější a nejdůležitější víno podniku. Temná barva, silná vůně směsi švestek, višní, černého ovoce…., plné, kroužkuje, slzy ztékají po sklenici, harmonické s dlouhou dochutí. Vynikající víno. Cena za
Při posledním vzorku degustace se manželé Nittnausovi podívali na sebe a paní Anita s úsměvem přinesla láheve se vzorkem, prý jako nhaše malé prémiové překvapení. Byla to taková třešnička na dortě ve velice příjemné a milé atmosféře vinařství.
07. Trockenbeerenauslese 2004 Cuvée (50% Chardonnay, 30% Rulandské bílé, 10% Sauvignon blanc, 10% Ryzlink rýnský). Analytické hodnoty: 12,0% alkohol, 9,0 g/l kys., 62,0 g/l zbyt. cukr. Hrozny měly při sklizni cukernatost 36° KN (přes 40° NM) a byly sklízeny koncem října 2004, protože čekali až se na hroznech vyskytne botrytida. Nádherná zlatá barva, lehce kroužkuje, příjemná silná vůně, vyrovnané, velice dobré. Pít tuto lahůdku lze skutečně jenom po kapkách. Cena za láhev
Pokud se někdo z vínomilců zatoulá do Golsu doporučuji návštěvu tohoto rodinného vinařství. Na závěr chci podotkout, že u vinařů v Rakousku mne většinou udivuje neuvěřitelná čistota a pořádek, což bohužel u některých našich vinařů to ještě není zdaleka silnou stránkou, ač by to mělo být naprostou samozřejmostí. No a druhým zážitkem bývá vybavení nejmodernějším technologickým zařízením, ale i stylovým většinou velice moderním interiérem. Jistě že to není u všech vinařů, ale navštívil jsem jich v Rakousku docela hodně a ve většině případů to tak bylo. Jak se zdá, tak velice účelně a razantně využili počáteční nemalé dotace na rozjezd či modernizaci firmy, vložili i vlastní peníze a samozřejmě dělají velice kvalitní vína, která jim pak zajišťují nejenom vlastní živobytí ale další rozvoj. Ve většině případů právě moderní technologii a technologické postupy prosadili synové (a mnohdy až neuvěřitelně mladí), absolventi vinařských škol plni nejnovějších poznatků které s finanční pomocí rodičů zavádějí do praxe. Rodiče se pak většinou starají o vinohrady, účetnictví či marketing. Někdy je té modernosti a zařízení až příliš a člověku se zasteskne po romantickém vinném sklípku se sudy a celkovou tou sklepní atmosférou. Ovšem pokrok nelze zastavit….