Jdi na obsah Jdi na menu

Požár zemědělské usedlosti ve Štěchově

10. 2. 2017

Ve Štěchově na Blanensku hořela hospodářská přístavba rodinného domu. Požár na ploše cca 30x30 metrů způsobil škody za statisíce. Nikdo se při události nezranil.

První hasiči přijeli na místo pár minut po 12. hodině. Plameny zasáhly rozsáhlé hospodářské stavení, ve kterém byly staré zemědělské stroje, dřevo a další naskladněný materiál. Hasičům se podařilo zastavit šíření plamenů směrem na obytnou část rodinného domu a na menší chlév s drůbeží a prasaty.

V první chvíli hrozil nedostatek vody k hašení požáru, proto si velitel nechal na místo vyslat jednotky i z druhého stupně požárního poplachu a v nedalekých Lysicích zřídil čerpací stanoviště. Plameny krotilo pět vodních proudů.

K požáru přijel protiplynový vůz z Brna-Líšně, který slouží k výměně dýchací techniky u déle trvajících zásahů. Přijely také jednotky JSDH obce Okrouhlá a následně JSDH Jabloňany určené k plnění úkolů na úseku ochrany obyvatelstva. Tyto jsou mimo jiné vycvičeny k vytvoření zázemí pro odpočinek a stravování zasahujících hasičů. Na místě tak zasahovalo 13 jednotek dobrovolných a profesionálních hasičů.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu kolem 14. hodiny a hasiči se mohli soustředit na dohašování ohnisek. S pomocí civilního nakladače rozebrali část stavení, aby mohli požářiště lépe prolévat. Po 19. hodině byl požár zlikvidován a místo předáno majiteli.

Naše jednotka byla v průběhu zásahu jednou střídána. Druhá skupina hasiču se na základnu vrátila krátce po 21 hodině. Po celou dobu zásahu bylo v obci ještě připraveno jedno družstvo, které zabezpečovalo výjezd s naší cisternou na další případný požár nebo pro výjezd s automatickým externím defibrilátorem, který máme ve výbavě.

Zásahu se zúčastnilo celkem 11 hasičů z Okrouhlé. 

31303.jpg

31304.jpg

Zdroj: HZS JMK