Jdi na obsah Jdi na menu

Taktické cvičení - Požár mateřské školky na Okrouhlé

14. 5. 2010

ObrazekTaktické cvičení bylo v souladu s ročním plánem školení a výcviku. Toto cvičení s dětmi jsme již plánovali v loňském roce, ale z důvodu časové zaneprázdněnosti naší jednotky jsme je museli odložit. Přesto se nám ale v roce 2009 podařilo uspořádat cvičení na stejnou budovu ale ve večerních hodinách bez dětí.

 

Požáry předškolních zařízení jsou velmi složitá záležitost. I při tomto cvičení se projevila různá reakce u jednotlivých dětí. Některé to brali jako jednu velkou hru, jiné nebrali zřetel, že se něco děje. Pro některé, zvláště pak ty nejmenší děti, byl zásah hasičů stresující a cvičení se neobešlo bez pláče. V těchto chvílích je ale nutno se spolehnout na vychovatele a učitele či odborný personál, který děti znají.

 

Cvičení z hlediska taktiky bylo velmi jednoduché. Hlavním úkolem bylo nacvičit evakuaci dětí pro případné nenadálé mimořádné události v budově či okolím MŠ. V den cvičení se nacházelo ve školce 14 dětí, což je zhruba polovina z celkové obsazenosti školky. Při příjezdu hasičů byly už děti oblečeny v šatně a čekaly na naše pokyny. Vzhledem k tomu, že bylo velmi deštivé počasí, postavili jsme před školkou na zpevněné ploše stan, kam jsme děti odvedli. Po ukončení cvičení pak měli děti možnost zahasit si zapůjčený domeček z programu HASÍK z PS Brno Přehrada, za jehož vypůjčení děkujeme panu Krejčířovi.

 

Po odjezdu jednotky pak následovalo malé představení hasičů a jejich vybavení v prostorách školky, kde si děti mohli vyzkoušet naše vybavení. Taktéž jsme je obměnili malým dárkem.

 

Takový hasičský den plánujeme do budoucna na každý rok.

Cvičení se zúčastnilo 8 hasičů s technikou CAS 25 – Š 706 RTHP.