Neobvyklé chování... 

Při pozorování dvojice však brzy zjistíte, že se chovaní otce a dcery nebo matky se synem poněkud vymyká slušnosti. Obvykle otec nelíbá svou dospělou dceru na pootevřená ústa, ovinutý jako had kolem jejich štíhlých boků. Maminka se zase smyslně nevěší synovi kolem krku a nešeptá mu něco laškovně do ucha. Je tedy nad slunce jasné, že jde o partnerskou dvojici s generačním věkovým rozdílem.

Může to fungovat?

Má ale takový vztah opravdu budoucnost? Pomineme-li milostná dobrodružství postarších bohatých seladonů s mladými slečnami, které se jednoduše chtějí mít dobře, pomineme-li patologii jako Oidipův či Elektřin komplex a zaměříme-li se na docela normální partnerství dvou zamilovaných, nicméně věkově dosti vzdálených osob, objeví se před námi jistá úskalí. Pokud se přesto pro společnou cestu životem rozhodnete, připravte se na negativní reakce okolí, především rodičů a některých přátel.

Manuál mezigeneračních lásek

1. Neočekávejte a nepoučujte

Uvědomte si, že jste partneři a ne otec a dcera (či matka a syn). Proto neočekávejte, že má ten starší z vás patent na rozum. Partner s více zažloutlým rodným listem by se měl zase vyhnout rodičovskému poučovaní a neustálému vychovávání.

2. Uvědomte si negativa a ujasněte pravidla

Hned na začátku vztahu je potřeba si uvědomit i možná negativa takového svazku, která z budoucích společně prožitých let plynou. Rozhodně si vzájemně ujasněte, zda spolu chcete mít například potomky, či nikoliv. Při extrémních rozdílech jako například 30letá žena a 60letý muž, které ani u nás skutečně nejsou výjimkou, je to již na pováženou. V opačném případě, kdy žena je mnohem starší, je to mnohdy i nemožné. Větší než 20leté rozdíly se v této kombinaci příliš často nevyskytují.

Známé páry

Muži: Karel Gott a o 37 let mladší Ivana, Jiří Suchý a o 45 let mladší Markéta, Petr Janda a o 40 let mladší Alice.
Ženy: Helena Vondráčková a o 12 let mladší Martin Michal, Lucie Bílá a o 15 let mladší Noid, Bára Basiková a o 16 let mladší Petr.

3. Neblázněte

Ani jeden z vás by se neměl za každou cenu cele oddat výhradně zájmům toho druhého, tedy zálibám osob o generaci starších nebo mladších. Zvláště v druhém případě by vás to mohlo stát nejen společenskou prestiž, ale dokonce i zdraví! Začít například s in-line bruslením v šedesáti je sice samozřejmě možné, ale ne vždy musí skončit happyendem.

4. Nechte si přátele

Buďte rozumní a ponechte si každý svůj okruh přátel a známých. Až opadne prvotní žhavá zamilovanost, kdy máte oči jen jeden pro druhého, jistě byste své přátele postrádali Je totiž docela možné, že všechny aktivity nebudete vzhledem k rozdílným zálibám podnikat společně. Láska a zamilovanost jsou sice velmi mocné čarodějky, ale bohužel i jejich kouzlo časem pomine, a potom se teprve ukáže, jak silná pouta vás vzájemně spojují.