Počet nakažených roste

Ročně nákaza klíšťovou encefalitidou postihne až osm tisíc lidí, několik desítek případů končí dokonce smrtí. U většiny však nákaza zanechá trvalé následky především neurologického rázu. V roce 2005 onemocnělo v České republice celkem 650 pacientů, ale již o rok později jich bylo 1028. To představuje nárůst o 60 % - tedy největší za posledních deset let!

Ohroženi jsou nejvíce lidé v produktivním věku

Klíšťová encefalitida bývá někdy nazývaná také jako »nemoc volného času«. Jde o obzvláště závažné onemocnění, kterým bývají nejvíce postiženi lidé v produktivní věku. Nakazit se můžete jednak požitím nepasterizovaného mléka, což je ale ojedinělé, jednak přenosem nemoci po přisátí infikovaného klíštěte. Encefalitida samotná pak probíhá podobně jako zánět mozkových blan.

Zpočátku vypadá jako chřipka

Příznaky se podobají chřipce, i proto není klíšťová encefalitida často odhalena včas. Symptomy probíhají po skončení inkubační doby zpravidla ve dvou fázích. Nejdříve se objevuje typická únava, malátnost, bolesti hlavy, svalstva i zvýšená teplota. Někdy takto nemoc skončí, u některých pacientů ale pokračuje fáze druhá. Po krátkém období úlevy přichází prudké bolesti hlavy, závratě či zvracení. V takovém případě je nutná hospitalizace, protože se zvyšuje možnost trvalých následků.

Neumíme ji léčit

Ani v současnosti stále ještě není známý účinný způsob léčby této zákeřné choroby. Můžeme se jen chránit mnoha způsoby – repelenty, vhodným oblečením do přírody a také kontrolou stavu naší kůže po pobytu v přírodě. Nejefektivnější ochranou je však stále očkování. Očkovat se můžete dle pomalého nebo rychlého schématu. Rychlé očkovací schéma se používá v období teplých měsíců v intervalu nejdříve 14 dnů, poté 3 až 12 měsíců.

Na nic nečekejte

Na základě pomalého schématu se očkuje v chladných měsících, druhá dávka v intervalu 1 až 3 měsíce, třetí dávka 5 až 12 měsíců po druhé dávce. Přeočkování se provádí jednou za 3 až 5 let. Nevýhodu ovšem je, že pokud musí být očkování přerušeno na dobu delší než je daný interval, je třeba začít znovu. Očkování si pacient hradí zpravidla sám, některé pojišťovny na něj však přispívají.

Největší mýty o klíšťatech podle Kafe.cz

Klíště skáče ze stromů.
Omyl! Jak uvedl deník Aha!, klíště se dokáže k oběti dostat velmi rychle a rozhodně neskáče ze stromů. Na hostitele prostě přeleze. Klíšťata se vyskytují jen ve výšce do jednoho metru.
Měl jsem boreliózu, už ji nedostanu.
Omyl! Lymská borelióza je ve srovnání se zánětem mozku způsobeným klíšťaty častější. Pokud se včas zachytí, dá se úspěšně léčit antibiotiky, ale tělo se jí při každém dalším setkání musí znovu bránit, nevzniká proti ní imunita.
Pod ořešákem klíště nežije.
Omyl! Zákeřný roztoč žije jak na okrajích lesů, tak v zahradách a městských parcích, tedy i v trávě pod ořechy.
Očkovat se musejí hlavně děti.
Omyl! Zatím existuje očkování jen proti klíšťové encefalitidě. Některé pojišťovny na vakcíny připlácejí jen dětem a mladistvým do 18 nebo 26 let. Očkovat by se ale měli nechat hlavně dospělí a senioři. Jejich tělo totiž s nemocí nebojuje tak snadno a trvalé následky jsou závažnější. U dětí bývá průběh obou nemocí mírnější.
Jedinou možnou likvidací klíštěte je spálení
Omyl! Vytažené klíště spláchněte do toalety. V žádném případě ho nepalte, mohlo by se rozlétnout do stran a rozšířit tak virus či bakterie do okolí, zejména při zasažení oka.

Kafe.cz radí:

Jak klíště správně odstranit?