Můžete mít špičkovou matraci, dokonalý rošt, úplný klid v hlavě, a přesto se díky chrápání vašeho partnera prostě nevyspíte. S tímhle problémem se lidstvo potýká od počátků bytí.

Nástroj, který se neujal

Během staletí se tak pochopitelně objevila řada zaručených receptů, jak chrápání natrvalo zabránit. Například v roce 1871 přišel jistý vynálezce s unikátním zařízením, které se pomocí pásků upevnilo na hlavu a bradu tak, aby ústa šla jen minimálně otevřít. Možná, že potenciální zákazníci měli strach z udušení, a tak se tento nápad neprosadil.

Rady, které mohou pomoci

Donuťte partnera, aby spal na bokPokud to nepůjde dobrovolně, všijte mu do zadního dílu pyžama tenisový míček. Uvidíte, jak rychle se na bok otočí! A rád!

Jestliže to dokážete, spěte se špunty do uší.

Riskujete pravidelné pozdní příchody do práce... Špunty neutlumí jen partnera, ale i budík a někdy také pláč hladového dítěte.

Zakažte chrápajícímu jakýkoliv alkohol. Ten vyvolává ochabnutí svalů hrdla, takže snadněji dochází k vibracím.

 A nebo pijte s ním... A pokud možno do němoty, abyste usnula dříve než on. Do několika měsíců z vás sice bude alkoholik, ale na chrápání si už zřejmě ani nevzpomenete.

Zkuste ho přesvědčit, ať zhubne. Chrápání většinou ztratí na razanci.

Pokud ale máte doma chrápajícího hubeňoura, pak tuto radu ignorujte a přidejte mu do talíře – třeba to totiž funguje i opačně. Ale bude to váš experiment. Žádné další případy nejsou totiž známy.

Seberte mu cigarety. Kouření způsobuje otok a zánět sliznic hrdla, které je pak náchylnější k vibracím.

Problém je v tom, že mnoho kuřáků s típnutím poslední cigarety začne přibírat... A byla byste tam, kde jste nyní (viz rada č. 4). Takže ideální je najít si hned ze startu vyhublého abstinenta a nekuřáka. Bude s ním asi pěkná nuda, ale aspoň nebude chrápat...