To bychom ale měli. Pilíř našeho těla – páteř, si totiž musíme doslova hýčkat a nevystavovat ji zbytečné zátěži. A nejen ji! Také klouby, vazy a ploténky očekávají od spánku možnost kvalitní regenerace. Pokud jim ji nedopřejeme, spláčeme nad výdělkem.

Mnoho povyku pro nic?

Myslíte si, že přeháníme? Ani nápad! Podle statistik téměř 70 % populace trpí problémy s páteří. Jistě, zčásti je viníkem sedavý způsob našeho života, výraznou měrou se ale na tomto faktu podílejí právě nevhodné postele. Během spánku se totiž obnovuje až 90 % všech duševních i fyzických sil. Pokud tedy tělu neumožníme pořádně odpočívat, nemůžeme od něj očekávat zázraky.

Měkká nebo tvrdá postel? Správné není ani jedno!

Postele často vybíráme spíš podle celkového vzhledu a ceny než podle jejich skutečných vlastností. Přitom právě plocha, na které ležíme, je tím, co bychom měli přepečlivě zkoumat. Myslíte si, že je ideální tvrdý nebo měkký podklad?

Měkká postel

Vytahaná drátěnka a měkoučká matrace sice z postele vytvoří pohodlnou kolébku, zdravému spánku ale v žádném případě neprospívají. Páteř se prověsí a ploténky dostanou nežádoucí klínovitý tvar. Běžně může docházet také k blokádě pánevní oblasti, což se bolestivě projeví i na vnitřních orgánech, žaludku a břiše. Takže, tudy cesta nevede.

Tvrdá postel

Ani desky a prkna sloužící jako rošt nejsou tím pravým ořechovým. Příliš tvrdá postel rovněž přetěžuje páteř a vede ke sníženému prokrvování na otlačovaných míst. Nemůže dojít k uvolnění plotének a jejich vyživování. Elasticita kloubů a vazů nemá šanci se účelně obnovovat. A výsledek? Po probuzení máte pocit, jako byste celý den házeli lopatou uhlí. Takže ani tohle není správně.

Co tedy zvolit?

Správnou variantou je rošt a matrace, které dovolí ose páteře při poloze na boku zůstat v rovině, při ležení na zádech pak ve svém fyziologicky zakřiveném tvaru. Možná si teď říkáte: „To ale přeci při pořízení matrace a roštu v obchodě nemůžu poznat!“
Do jisté míry máte pravdu. Jedinou správnou cestou je důkladné vyzkoušení matrace i roštu přímo v prodejně. Dobrý prodejce vám to vždy musí umožnit. Na nic tak nehleďte a předtím, než peněženku odlehčíte o poctivě nastřádané tisícovky, se pořádně na vyhlédnuté posteli uvelebte. Nebudete litovat.

Na co brát zřetel při koupi postele a na co se ptát?

Rošty

počet lamel (nejlépe 28 a více)
pohyblivé ukotvení
možnost zdvojení lamel
možnost bodových (talířkových) či segmentových lamel
rošt polohovatelný

Matrace

jiný druh pro pevný podklad i pro lamelu
myslet na váhu osoby, která bude na posteli spát
prodyšnost
lépe volit matraci se snímatelným potahem (můžeme se setkat i s potahy antimikrobiální,i, antistatickými, antiplísňovými)
máme na výběr z matrací pružinových, latexových a polyuretanových či kokosových

Několik inspirací Kafe.cz

ASPELUND

Bočnice této postele umožní upevnit rošt do různých výšek podle tloušťky matrace. (Dodává IKEA, www.ikea.com)

Cena: 2490 Kč

Dřevěná postel CLASSIC – Dvojlůžko

Luxusní nábytek ze smrkového nebo borového dřeva. Tato postel z masivu má povrchovou úpravu z přírodního dekoračního vosku. Lak se skládá ze základu přírodních vosků a olejů a nátěr je pórovitý. Neodlupuje se, nepraská a netvoří šupiny a může se jednoduchým přetřením znovu renovovat. Je odolný vlhku a vodě, opotřebení a necitlivý proti nečistotám. Nedochází k žádným tzv. vodním flekům. Povrch je odolný vínu, pivu, cole, kávě, ovocným šťávám, mléku i vodě. (Dodává firma Rothwell, www.rothwell.cz)

Cena: 7457 Kč

Postel Santa Cruz

Postel Santa Cruz je vyrobena z výběrového masivního bukového dřeva nejvyšší kvality. Profesionální řemeslné zpracování zaručuje vysokou životnost a spolehlivost. V konečné fázi výroby je tato postel povrchově upravena nezávadnými laky a nebo mořidly. V nabídce jsou čtyři standardní povrchové úpravy - ošetření dřeva přírodním olejem, lakování bezbarvým lakem nebo moření na odstín »třešeň« a »kolonial«. Postel je také možné vyrobit s jiným rozměrem na zakázku. (Dodává www.postele-matrace.cz)

Cena: 11.590 Kč

Postel Mesina

Kovaná postel s předsazeným nožním čelem, umožňujícím použití dekoračního přehozu umístěného mezi matrací a roštěm. (Dodává www.kovany-nabytek.cz)

Cena: kolem 19.000 Kč