Jdi na obsah Jdi na menu
 


Musíme držet spolu...

11. 11. 2008

Převzato ze serveru www.mojekadan.cz  autor : Jana Corradini   

Jsou to čtyři měsíce, kdy odstartoval tento konflikt. Tenkrát ČEZ oznámil stávajícím nájemníkům bytů, které jsou prozatím v jeho vlastnictví, úmysl prodeje bytů. V tu chvilku konečně svitla naděje, že se dosavadní nájemníci dočkají možnosti vlastnit byt, ve kterém už třeba 35 let bydlí. Ale jen co četli dál, světélko uhaslo, všichni už víme proč - článek Komu připadnou panelákové popelky?
Proti tomu se vznesla vlna odporu. A v jejím čele od počátku stojí Václav Kucharský, který byl dříve také zaměstnancem ČEZu. Jak sám přiznal, tenkrát ještě s ostatními kolegy hrdý „čezák“. Dnes je tomu jinak. Více v následujícím rozhovoru s panem Kucharským.

Václav Kucharský vystupuje vždy veřejně a osobně na rozdíl od představitelů ČEZu, jež se schovávají za cáry papíru, které oni sami označují za dopisy. Pan Kucharský a všichni nájemníci pro ně mají jiné označení – letáky. Zatímco lidé tu čest hovořit s představiteli ČEZu ještě pořádně neměli, s panem Kucharským hovoří poměrně často, a to na schůzích, které se konají v panelových domech atp. Chtějí zjistit, jak se situace vyvíjí a co se bude dít.
Víte, jaký je stav mezi lidmi na elektrárně?
Všichni běžní zaměstnanci jsou proti tomu, co vymyslel ČEZ. Zatím držejí jednotu, v tom je naše síla. Co se vedení ČEZu týká, už tam nejsou lidé, kteří problematice elektráren rozumí. Dnes je tam management – mladí lidé ze škol. Jsou to nejspíš správní lidé na správných místech, ale dělají svou práci vyloženě pro peníze. Ty doby, kdy přijížděli zástupci ČEZu na elektrárny a konal se meeting, jsou pryč.

 

Protestní akce prolétly médii. Byl jste spokojen?
Na protestní demonstraci v Kadani nás bylo cca 800, ačkoliv Nova tvrdila, že nás bylo 600. V Kadani byli lidé z Klášterce, Jirkova i Chomutova a přálo nám i počasí. V Chomutově bylo asi 350 lidí. Což není tak málo ve srovnání s Kadaní. Ta má totiž nejvíce lidí, kterých se to týká. Druhý protest se konal v období voleb a navíc lidé chodí do práce, hlídají děti apod. Dokonce se mi několik lidí chtělo podepsat, že na akci jsou a protestují, ale bohužel musejí pracovat. Ale spokojenost s účastí je maximální.

Lidé za Vámi tedy pořád stojí?
Všichni držejí zatím jednotu. Jak jsem dal lidi dohromady, tak drží spolu a podepsali i petici a dále to jednoznačně dokazují velkou účastí na protestních demonstracích. ČEZ tvrdí, že to není petice, ačkoliv jsem dostal potvrzení o převzetí, ve které slovo petice stojí. Zkrátka jde o slovíčkaření. 

Co ČEZu vadí?
Problém je v tom, že nechtějí dělat pro lidi nic a já je od začátku tlačím do kouta. Na celé té věci jim možná vadí jediné – a to že je nějaký Kucharský tlačí do kouta. Čezu jde o to, aby prodal celky. Vykládá do světa, že nám dal šanci, abychom se na to připravili dřív, ale nikdy tu ta šance nebyla. Hned od začátku to bylo postavené proti nájemníkům.

Možná by to vyřešilo malé „gesto“…
Gesto udělat nemohou. Na začátku řekli, jakým způsobem se prodej uskuteční. Byl to jediný možný způsob a basta. Já je ale přesvědčuji už poněkolikáté, že to jde jinak. A tak přijdou s jiným, opět jediným možným řešením, ačkoliv je už páté nebo šesté.
Do světa vykřikují, že se musejí chovat jako správní hospodáři. Na jednu stranu mají pravdu, ale na stranu druhou se už tolikrát nechovali jako dobří hospodáři. Vymlouvají se na něco, co už předtím x-krát porušili. A ke všemu se mnou nechtějí komunikovat. Já totiž píšu vše za jednu osobu – za Kucharského – a pro ně nejsem asi dostatečný partner. Ačkoliv podle Ústavy je tomu jinak.

A jak na Vaše návrhy řešení ČEZ reaguje?
„Kdyby to šlo, tak to uděláme, ale protože legislativa je taková a taková, tak jinak nemůžeme.“

Jaká je aktuální varianta ČEZu?
Teď vyšel růžový dokument říjen 2008, kde je asi na deseti stránkách rozepsána celková problematika prodeje a další z variant, jak by se měl konat prodej bytů. Na to jsem samozřejmě reagoval také deseti stránkovým dokumentem, který byl ovšem poněkud podrobnější. Poslední varianta je, že byty se neprodají nájemníkům, ale realitce. A ta ať rozprodává byty jednotlivcům. Nájemník nebude moct uhradit cenu, kterou stanoví realitka, ta jej vystěhuje a poputují sem neplatiči. Realitka si tak uvolní lukrativní byt. A dokážete si představit, jak to tady ve městě bude vypadat? Starostové se můžou zbláznit, aby město bylo hezké, ale jakmile sem nastěhují takové lidi, všechna snaha je marná…

Vy jste byl napaden ČEZem, že říkáte nepravdu. Co je na tom pravdy?
Vzniklo to tak, že na mých stránkách se v jednom článku vyskytuje, že se zabrání tomu, aby se byty prodávaly v dražbách. ČEZ vidí problém ve slově dražba. Nikdy jsem nikomu neřekl, že by se byty měly prodávat v dražbě. Jenže ti, co toto tvrzení napadli si nevšimli, že jsem toto tvrzení neřekl já, ale pan Paroubek na společné tiskové konferenci, kde nám veřejně ČSSD přislíbila pomoc. Pro zajímavost si může každý najít ve slovníku definici. A v případě toho, kdy někdo něco nabízí za určitou hodnotu, ani ji nemusí udat a druhý subjekt to něco chce koupit, nabídne nějakou částku, ale pak se najde další subjekt, který částku přeplatí a věc získá, jedná se o obchod, soutěž nebo dražbu. A pokud páni z ČEZu mají odvahu, ať vyběhnou na pana Paroubka.

„Vrhnul“ jste se do této záležitosti s vervou, což se pánům z ČEZu evidentně nelíbí. Jak se k Vám chovají a není Vám někdy něco naznačováno?
Na mě osobně slyším od lidí zatím samé dobré věci. Co si o mě myslí páni z ČEZu, to mě moc nezajímá. Na pevnou linku mi ovšem už volal anonym, který mi řekl, ať přestanu proti ČEZu bojovat, protože mám doma dvě dcery a ať nezapomenu, že by se jim mohlo něco stát. Odpověděl jsem mu, že vím, že mám dvě dcery a že to dělám právě pro ně.

Jaké jsou Vaše plány?
Chci, aby na valné hromadě akcionáři, poslanci a vláda pokud není zkorumpována, zvedli ruku za naši věc. Naše podmínka je byty a technologické celky za zbytkovou hodnotu všem nájemníkům. A to bez rozdílu, jestli je to zaměstnanec ČEZu, nebo není.

Odbory Vám vycházejí vstříc?
Odbory nějak tak „chrápaly“ a nikdo neměl zájem. Já je probudil a ptal se na jejich názor. Požádal jsem je o pomoc a oni mi vše přislíbili. Pak následovalo sezení s ČEZem. Já tam být nemohl, byl jsem na protestní akci a tak jsem chtěl, aby předsedové hájili zájem všech nájemníků a řekli na čem jsme se domluvili. Ještě při demonstraci, jsem lidem říkal, že odborům plně důvěřuji, což bych dnes jistě neudělal. Po příjezdu ze schůze mi nikdo z odborářů nic neřekl, nezavolal, nevěděl jsem, co se tam dělo. Druhý den naopak pan Jiří Novotný, předseda odborové organizace ETU I. rozšířil tzv. růžový dokument z ČEZu, který mu poslal generální ředitel ČEZ Správa majetku pan Jan Kalina a začali lidem říkat, že to musí jít tak a tak, že jinak to prostě nejde. Pan Novotný začal oslovovat důchodce z řad dřívějších zaměstnanců, aby ty které vybere, zastupovali lidi při jednáních s vedením ČEZu. Já tam mám přístup zakázán. Při všech jednáních, jasně říkám, že zastupuji všechny nájemníky bez rozdílu věku, nebo pohlaví a je jedno, zda jsou nynější zaměstnanci, nebo bývalý. ČEZ si vybral silného spojence na rozdělení naší jednoty. Odbory jdou proti lidem. Což je problém. I na ně si musím dávat pozor a o to mám více práce.

Kdo je teď nadějí nájemníků?
Požádal jsem o pomoc regionální poslance. KSČM a ODS pomohly na začátku před protestními akcemi a před krajskými volbami. Zelení, ti možná pomohli, možná ne. Bohužel nevím, nedostavila se zpětná vazba. Z ČSSD mám příslib pomoci od pánů Paroubka a Bendy. Na společné tiskové konferenci pan Paroubek řekl, že se za nás postaví celá strana. To se odrazilo i ve volbách. I po volbách se mi ozvali s tím, že čekají, co budu požadovat a společnými silami to nějak vyřešíme. Zklamaný jsem byl z pana Topolánka. Od něj jsem se nedočkal odpovědi ani na maily, ani na doporučený dopis. Z úřadu vlády se vrátila obálka, že je nedoručitelná. Proto jsem měl za to, že pan Topolánek umřel, nebo by jsem zrušil úřad vlády, když za 21 dní nedokáží najít premiéra. Z toho vyplývá, že pomoc přijmu, ať přijde od kohokoliv. Na barvě mi nezáleží. Objíždím znovu radnice a chci, aby ČEZu nabídly další možnost.

Mohou Vám lidé nějak pomoct?
Určitě. A to tím, že budou držet spolu a nenechají se rozdělit a aby se mnou jeli do Prahy. To bude v prosinci nebo lednu. Je hodně důležité, aby tam jeli. Lidé se musejí domluvit, aby z každého paneláku jeli zástupci nájemníků. Potřebuji pomoci s výrobou transparentů, to taky není legrace. A když se náhodou lidi něco dozví, ať mi napíší na mail. Je jedno, jestli si myslí, že už to dávno vím, ale i tak budu rád. ČEZ se mě snaží vyřadit ze všech jednání. Nesdílím názor ČEZu, že jsou lidé ovce a jsou manipulovatelní. Naopak! Dnes vím s určitostí, že když se občanů nezastanu já, tak to nikdo jiný neudělá.

"Záležitost bytů to je ještě určitě jednání na rok. Ale pokud je lidé dostanou za zbytkovou hodnotu a všichni za stejných podmínek, tak je jedno, jestli za rok. Počkáme si…", dodal na závěr Václav Kucharský.

Poslední důležitou informací je, že nyní dělá ČEZ průzkum a hodlá poskytnout pouze zaměstnancům bezúrokové půjčky ve výši 200 000 – 400 000 Kč, pokud si koupí byt za tržní hodnotu. Vypadá to tak, že chtějí docílit toho, že se lidé rozhádají, což by se ČEZu hodilo. Dopadne to tedy tak, že kdo si bude chtít koupit byt, ať si ho koupí, když na něj má. A kdo nemá peníze, má smůlu. S takovou půjdou lidi jednoduše na ulici! Příští rok dojde k deregulaci nájemného a nikdo vám už náhradní bydlení zajišťovat nebude muset.

Doufám, že nyní lidé ukáží, že to, o co opravdu stojí, si umí vybojovat.

Převzato ze serveru www.mojekadan.cz  autor : Jana Corradini   

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář