Jdi na obsah Jdi na menu
 


BÖRJLINDOVI, Cilla & Rolf - Černý úsvit

21. 11. 2015

Autoři knih Skočný příliv a Třetí hlas ani tentokrát nezklamali.
Olivia Rönningová a Tom Stilton opět v akci. Za vydatné spolupráce šéfky stockholmské kriminálky Mette. Olivia pracuje jako běžná policajtka v kraji Skåne na jihu Švédska v městečku Höganäs. Nijak nezapadá do, převážně, mužského týmu a ani se zde necítí nijak příjemně. Navíc se kolem začínají dít podivné věci a ona má pocit, že ji někdo sleduje. A pak se stane vražda. Vražda, která otřese celým Švédskem, neboť obětí je malá holčíčka, černoška. Nedlouho poté je objeven ve Stockholmu mrtvý chlapec, míšenec. Policie začíná mít podezření na sériového vraha, rasistu k tomu. Švédsko je ovládáno stále větší averzí vůči přívalu přistěhovalců různých národností a nejradikálnější jedinci zakládají rasistické skupinky, které jsou ochotny učinit cokoliv, aby očistily Švédsko od, podle jejich slov, plevele. Vše souvisí se vším, jak  se říká a v příběhu Börjlindových to platí dvojnásob. Kriminalisté pracují čtyřiadvacet hodin denně, aby zdokonalili vrahův profil a přitom se ještě snaží dopátrat co bude následovat. Je snad na řadě další dítě? Souvisí vraždy obou dětí nebo je to čistá náhoda? A proč jsou oběťmi právě nevinné děti?
Tom Stilton se dostává do hry díky knize, kterou mu předá jeden jeho známý z dob bezdomovectví. Je to majitel antikvariátu a v knize najde podezřelé výstřižky. Všechny souvisí s dávnou brutální vraždou jedné prostitutky a Tom zoufale potřebuje Metteinu pomoc. Tím se opět stává členem týmu, i když více méně na volné noze. Olivie je odvolána k Mette do Stockholmu, neboť je otevřeně napadena a je jí opětovně vyhrožováno ze strany ŠÁO (Švédského árijského odporu). Situace je pořádně zamotaná. Na scéně se k tomu všemu objevuje dávná hippiesácká komunita, jejíž historie by mohla nějak souviset s vraždami. Ale jak? Teprve až několik vrahových chyb, kterých se dopustí při únosu těhotné ženy vnese do případu více světla a rozuzlení na sebe nedá dlouho čekat. Je však natolik překvapivé, že to čtenář netuší až do poslední chvíle.
Věřte, že tuto knihu budete chtít dočíst, abyste se dověděli, kdo je za vší tou hrůzou. Vzhledem k současné situaci v Evropě si uvědomuji, jak je téma přistěhovalců aktuální a hlavně jak nebezpeční mohou být ultrapravicoví radikálové a jejich jednoznačné řešení.