KRÉMY,NÁPLNĚ A POLEVY NA DORTY
A ZÁKUSKY
VAŘILA MYŠIČKA KAŠIČKU A TAKÉ SPOUSTY DORTÍČKŮ,ČÍM PAK,ŽE JE NAMAŽU??
ČOKOLÁDOVÝ TMAVÝ KRÉM
250g měkkého másla,170g cukru,80g hořké čokolády,2 vejce,30g kakaa 2 žloutky
POSTUP:Máslo utřeme s kakaem a rozpuštěnou čokoládou.Ve vodní lázni ušleháme vejce a žloutky s cukrem do pěny.Vyjmeme z lázně a šleháme do vychladnutí.Nakonec do žloutkové pěny přidáme čokoládové máslo.
TVAROH S POMERANČEM
300g tvarohu,150g mascarpone,šťáva ze 3 pomerančů,100g moučkového cukru,kůra z 1/2 pomeranče.
POSTUP:Šťávu zahřejeme,svaříme na hustý sirup a necháme vychladnout.Tvaroh vyšleháme s mascarpone s cukrem a pomerančovou kůrou do krému,nakonec zašleháme vychladlý pomerančový sirup.
PAŘÍŽSKÁ ŠLEHAČKA
250ml smetany ke šlehání,100g tmavé čokolády,2 vanilkové cukry
POSTUP:Smetanu přivedeme k varu a přidáme nalámanou čokoládu a cukr.Mícháme dokud se čokoláda nerozpustí.Potom necháme zatuhnout do druhého dne v lednici.Druhý den vyšleháme smetanu do tuha
MALINOVÁ PĚNA
400g malin,300g zakysané smetany,2dl smetany ke šlehání,2dl červeného vína,100g krystalového cukru,5 plátků želatiny
POSTUP:Maliny rozvaříme s cukrem a vínem a propasírujeme přes sítko.Želatinu necháme změknout ve studené vodě,vymačkáme z ní vodu,rozpustíme v trošce horké vody a vmícháme jí do malinové šťávy.Přidáme zakysanou smetanu a promícháme.Nakonec vmícháme šlehačku a necháme vychladit v lednici.
MASCARPONE KRÉM
250g mascarpone,100g lučiny.1dl smetany ke šlehání,80g moučkového cukru,1/2 balíčku vanilkového cukru.
POSTUP:Mascarpone vyšleháme s lučinou a s cukry.Do směsi vmícháme tuhou šlehačku a necháme 30 minut vychladit v lednici.
KOŇAKOVÝ KRÉM
3,8dl mléka,250g másla,10g cukru,0,4dl koňaku,2 žloutky,20g solamylu,moučkový cukr
POSTUP:polovinu cukru smícháme se solamylem,žloutky a 2,5 dl mléka.Vše vyšleháme v robotu.Zbylé mléko s cukrem přivedeme do varu,snížíme plamen,za stálého míchání přidáme žloutky a provaříme.Krém posypeme moučkovým cukrem aby nevznikl škraloup,a vychladíme.Krém propasírujeme přes síto a přidáme k němu do pěny vyšlehané máslo.Obě masy musí mít stejnou pokojovou teplotu.Nakonec přidáme koňak a necháme mírně zatuhnout v lednici.
KÁVOVÝ KRÉM
5dl mléka,300g másla,120g cukru,4 žloutky,40g solamylu,0,4dl kávového likéru30g moučkového cukru,10g instantní kávy,moučka na posypání.
POSTUP:Mléko svaříme s kávou a cukrem.Žloutky smícháme se solamylem a 2-3lžícemi mléka.Vmícháme do mléka a za stálého míchání krátce převaříme.Krém dáme do misky,poprášíme cukrem a necháme vychladit.Změklé máslo vyšleháme s moučkou do krému.Nakonec dochutíme likérem a necháme v lednici zatuhnout.
Jan Čenský Ivana Andrlová = Dělání