Jdi na obsah Jdi na menu
 


Souhrnné recepty na krémy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/kremy

Souhrnné recepty na korpusy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/piskotove-korpusy

Souhrnné recepty na modelovací hmoty: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/potahove-hmoty

 

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

 

 

 

Moje dorty - strana:  13 , 12, 11, 10 987, 65, 43, 2, 1  

 

 

Dort tulipány

 

Obrazek

Světlý korpus (pekla jsem ve dvou keramických do sebe zapadajících misek a poté položila korpusy na sebe): 5 vajec, 200 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 5 PL teplé vody, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 30-40 minut na 150 stupňů.

Mangový krém: 250 ml šťávy z mango kompotu (prodává např. Kaufland), 100 g cukru krupice, 26 g vanilkového pudinku, 1 necelá PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 40 g Hery.

Vanilkový krém: 200 g Vanilmixu, 500 ml vody - ušlehat a nechat asi 10 minut stát, aby pudink zhoustnul. 125 g másla a 125 g Hery ušlehat s 80 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Podle potřeby přisladit.

ObrazekMarcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL rozpuštěného 100% ztuženého tuku, trochu mandlové tresti (3 kl), vodu dle potřeby-přibližně 40-50 ml. Na tento dort je potřeba zhruba dvojitá dávka.

Postup: Korpusy proříznout podle potřeby, každý plát prokapat rumem a potřít červenou marmeládou. Promazat střídavě oběma krémy, některé vrstvy proházet nadrobno nakrájeným kompotovaným mangem. Oba korpusy slepit na sebe a dle potřeby ořiznout a uhladit. ObrazekKvětináč jsem obkládala 4 barvami marcipánu, vyválené tyčky (o něco vyšší než korpus) jsem po bocích vždy potřela štětečkem namočeným ve vodě, přilepila 4 k sobě a lepila na korpus potřený krémem, držely dobře. Ve finále jsem vše zpevnila ještě proužkem marcipánu. Tulipány jsou upevněné na špejlích omotaných floristickou páskou. Nejprve jsem si připravila kalíšky (postup najdete např. www.dortydortikydorticky.estranky.cz/fotoalbum/modelovani/tulipan, já je tvarovala na válečku ze sady Floral, pak udělala zespoda dírku špejlí a dala sušit na válečky udělané z alobalu. Připravila jsem si špejle omotané floristickou páskou (obtočila jsem je asi 3x, aby byly stonky silnější), na které jsem připevnila vymodelované pestíky (nejprve na špejli středový velký a poté přilepit malé, dobarvit). Po zaschnutí kalíšků jsem protáhla vnitřkem květu špejli s pestíky a přilepila vodou a zespodu tulipánu k dírce přihladila kosticí kousek velmi měkkého marcipánu. Takto připravené květy jsem vložila do pet láhve, na jejíž hrdlo jsem si dala folii s dírkou, kterou jsem protáhla špejli. Podle potřeby porovnala středové pestíky, aby trčely rovně a lehce přimáčkla, aby se přilepily ke kalíšku. Listy jsem nechala zaschnout zvlášť a napíchala je přímo do "hlíny", do které jsem kosticí vypíchla otvor, aby se listy při zatlačování nerozlomily. Hlína je strouhaná čokoláda na vaření sypaná na korpus potřený krémem.

 

Dort výtvarný

 

Obrazek

Tmavý korpus (forma průměr 24 cm): 5 vajec, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 200 g polohrubou moukou, 200 g cukru krupice, 5 PL teplé vody, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 30-40 minut na 150 stupňů.

Jahodový krém: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 necelá PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

Pudinkový krém: 375 ml mléka, 150 g cukru krupice, 1 a 1/2 vanilkového pudinku, 180 g Hery, 180 g másla, vanilkový cukr, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla a Hery.

ObrazekMarcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL rozpuštěného 100% ztuženého tuku, trochu mandlové tresti (3 kl), vodu dle potřeby-přibližně 40-50 ml. (Na tento dort je potřeba marcipán z dávkuy a půl - půl dávky na pomůcky, celá na potah).

Postup: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý plát pokapat rumem, potřít marmeládou z červeného ovoce a promazat střídavě oběma krémy. Některé vrstvy proházet překrojenými kompotovanými jahodami.

Obrazek

 

Stojan tvoří 4 špejle obalené marcipánem, výkres je destička jedlého papíru. Paletu jsem vyřízla podle předlohy vytištěné z internetu, ostatní dle fantazie. Stříbrnou barvou jsem dekorovala nasucho a poté potřela lehounce navlhčeným štětcem, dle potřeby ještě domalovala nasucho.

 

Dort fotbalový s kopačkou

 

Obrazek

Korpus světlý na podklad (forma 22x28): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1 1/4 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Korpus tmavý na botu (placka na plech): 3 vejce, 120 g cukru krupice, 1 PL prosátého kakaa dovážená do 120 g polohrubou moukou, 1/2 ČL prášku do pečiva, 3 PL teplé vody. Postup jako u korpusu na podklad. Péct na 180 stupňů cca 13-15 minut.

ObrazekBroskvový krém: 250 ml šťávy z broskvového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g vanilkového pudinku, 1 necelá PL polohrubé mouky-svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

Vanilkový krém: 200 g Vanilmixu, 500 ml vody - ušlehat a nechat asi 10 minut stát, aby pudink zhoustnul. 125 g másla a 125 g Hery ušlehat s 80 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Podle potřeby přisladit.

Marcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL rozpuštěného 100% ztuženého tuku, trochu mandlové tresti (3 kl), vodu dle potřeby-přibližně 40-50 ml. Na tento dort je potřeba zhruba dvojitá dávka.

Postup: Korpus na podklad rozříznout na 4 pláty, každý prokapat rumem a potřít červenou marmeládou. Promazat střídavě světlým, broskvovým a opět světlým krémem, broskvový krém poházet nadrobno nakrájenými kompotovanými broskvemi. ObrazekKopačka: Podle obrysu podrážky vyříznout podrážku z marcipánu (já si vytiskla obrázek z internetu a vystřihla), přilepit špunty a nechat zatuhnou. Plát korpusu rozříznout na 4 díly (3 díly podélně nedoříznout až do konce, ten čtverý vznikne kolmo na ně. Promazat libovolným krémem do přibližné výšky boty (já použila pařížský krém z cca 1 vejce, 40 g krupicového cukru, 1 ČL vanilkového cukru, 10 g kakaa, 50 g másla, 40 g Hery. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla). Seříznout podle šablony jako podrážku a vyřezat botu. Poté potáhnout zhruba podle beruna7.rajce.idnes.cz/Kopacka-_jak_jsem_postupovala/ (tímto děkuji Beruně za skvělý návod!) - dle tvaru boty je samozřejmě potřeba improvizovat. Ve finále položit celou botu na ztuhlou podrážku.

 

Dort kosmetický kufřík

 

Obrazek

Korpus ořechový na podklad (forma 20x28cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 100 g strouhaných ořechů a 2 PL prosátého kakaa dovážit do 240 g polohrubou moukou, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva, ořechy a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Korpus světlý na kufřík (forma kulatá průměr 16 cm): 2 vejce, 80 g polohrubé mouky, 80 g cukru, 2 PL teplé vody, necelá 1/2 ČL prášku do pečiva. Postup stejný jako u korpusu na podklad, péct 10 minut na 180 stupňů a poté na 150, dokud korpus lehce neklesne (cca 15-20 minut).

ObrazekPařížský krém: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa, 250 g másla, 250 g Hery. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

Vanilkový krém: 100 g Vanilmixu, 250 ml vody - ušlehat a nechat asi 10 minut stát, aby pudink zhoustnul. 125 g másla ušlehat se 40 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Podle potřeby přisladit.

 

ObrazekMarcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL rozpuštěného 100% ztuženého tuku, trochu mandlové tresti (3 kl), vodu dle potřeby-přibližně 40-50 ml. (Na tento dort je potřeba marcipán z přibližně dvojité dávky).

Postup: Spodní korpus rozříznout na 4 pláty, každý lehce prokapat rumem, pláty potřít střídavě tmavým, světlým a znova tmavým krémem. Z kulatého korpusu kousek odříznout, aby vznikl tvar kufříku, rozříznout na 3 díly, každý pokapat rumem, pomazat červenou marmeládou a promazat střídavě vanilkovým a pařížským krémem. Vzoreček na ubrusu je vytlačený gumovou dečkou, stříbrné části jsou barvené stříbrnou pudrovou barvou.

 

Oranžové gerbery

 

Obrazek

 Korpus (čtvercová forma 25x25 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1 1/4 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém Pohádka od sajmonky: 3 dkg hl.mouky umíchat s 3dkg másla na světlou jíšku, poté zalít 1/4 l mléka a uvařit hustou kaši. Ušlehat 1 máslo s 10 dkg moučkového cukru a 40 g kakaa a po lžících přidat vychladlou kaši.

Vanilkový krém: 200 g Vanilmixu, 500 ml vody - ušlehat a nechat asi 10 minut stát, aby pudink zhoustnul. 1 máslo (já dala napůl máslo s Herou) ušlehat s 80 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Podle chuti přisladit.

ObrazekMarcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL rozpuštěného 100% ztuženého tuku, trochu mandlové tresti (3 kl), vodu dle potřeby-přibližně 40-50 ml. (Na tento dort je potřeba marcipán z dvojité dávky).

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý před kladením pokapat rumem. První plát potřít marmeládou, vanilkovým krémem, poklást kompotovanými jahodami, druhý plát potřít krémem Pohádka, poslední opět marmeládou a vanilkovým krémem. Návod na gerbery najdete na www.cakes.cz/viewtopic.php, malé kytičky např. na pernicky.wbs.cz/krok_za_krokem/kytky/gabi/jasmin_original.jpg, některé jsou ale vykrajovátkem s kulatými lístky, některé vázané na floristických drátkách omotaných floristickou páskou.

 

Dort gril

 

Obrazek

Tmavý korpus (forma průměr 24 cm): 5 vajec, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 200 g polohrubou moukou, 200 g cukru krupice, 5 PL teplé vody, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 30-40 minut na 150 stupňů.

Světlý korpus (stejná forma): 5 vajec, 200 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 5 PL teplé vody, 1 ČL prášku do pečiva. Postup stejný jako u tmavého korpusu.

Světlý vaječný krém: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g másla, 250 g Hery. Vejce, cukr a vanilkový cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20-30 minut-vejce nejprve nabudou a poté klesnou), po vychladnutí zašlehat postupně do másla a Hery (vaječný základ měl hustotu asi jako lepkavější piškotové těsto, zdál se řídký, ale po zašlehání do másla byl super!). Ochutit rumem. Část krému jsem obarvila přidáním asi 100 g rozpuštěné čokolády na kakaový krém.

ObrazekMalinový krém: (byl výborný a opravdu doporučuju!!!) 250 ml šťávy z malinového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g malinového pudinku, 1 necelá PL polohrubé mouky-svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60-80 g Hery.

Marcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL rozpuštěného 100% ztuženého tuku, trochu mandlové tresti (3 kl), vodu dle potřeby-přibližně 40-50 ml. (Na tento dort je potřeba marcipán z dvojité dávky).

 

ObrazekPostup: Každý korpus jsem rozřízla strunou- světlý na 3 díly a tmavý pouze na dva, je díky kakau o něco nižší. Skládala jsem střídavě tmavý světlý korpus a střídala krémy, pod vaječný krém možno namazat pikantní červenou marmeládu, na malinový krém jsem naskládala kompotované maliny. Každý plát prokapávám lehce rumem. Ozdoby jsou z marcipánu, T-bone steak je z bílého marcipánu a červená vrstva je jen povrchový plátek, kůže na kuřeti je obtisknutý vzoreček z prkýnek od kostic, koření kakao naředěné lehce vodou a nanášené štětcem (ne natírat). Obracečka natřená stříbrnou potřebinářskou práškovou barvou, nápis na přední straně psaný bělobou pomocí bambusové grilovací jehly. 

 

Dort rybářský - karas

 

Obrazek

Tmavý korpus (forma obdélník 28x37): 6 vajec, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 240 g polohrubou moukou, 240 g cukru krupice, 6 PL teplé vody, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 15-20 minut na 150 stupňů.

Světlý korpus (stejná forma): 6 vajec, 240 g polohrubé mouky, 240 g cukru krupice, 6 PL teplé vody, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva. Postup stejný jako u tmavého korpusu.

ObrazekKrém podle Radůzy: 500 ml mléka, 200 g cukru krupice, 2 vanilkové pudinky, 1 máslo, 1 Hera, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty. Část krému jsem obarvila přidáním asi 50-100 g rozpuštěné čokolády a 1 PL prosátého kakaa na kakaový krém.

Broskvový krém: 250 ml šťávy z broskvového kompotu 100 g cukru krupice, 26 g vanilkového pudinku, 1 necelá PL polohrubé mouky-svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60-80 g Hery.

 

 

ObrazekMarcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL rozpuštěného 100% ztuženého tuku, trochu mandlové tresti (3 kl), vodu dle potřeby-přibližně 40-50 ml. (Na tento dort je potřeba marcipán z přibližně 500 g cukru a 500 g mléka).

Postup: Každý korpus jsem rozřízla strunou na polovinu, prokapala rumem. Skládala jsem střídavě tmavý světlý korpus, na první plát tmavý krém, na druhý broskvový, ten poklást pokrájenými broskvemi, poslední plát jsem potřela pikantní marmeládou a světlým pudinkovým krémem. Pomazaný korpus jsem lehce okrojila, abych získala hmotu na punčovinu na "kámen" pod rybáře(do okrojků přidat rum, Obrazekmarmeládu, případně krém nebo v opačném případě zahustit piškotovými drobečky). Figurky na tento dort jsou modelované podle fotografií (snaha byla :-), ryba podle orázku z internetu-doufám, že jste poznali-je to karas :-). Most jsem sušila na velké kulaté dortové formě (nebo možno na kastrolu), aby se zvedal nad vodní hladinu, stejně tak zábradlí. Hlína na zadní straně je čokoláda na vaření strouhaná na hrubém struhadle, písek drcené piškoty. Doutníky jsou na párátkách obarvených naředěnou gelovou potravinářskou barvou, vlasec stříbrná nit :-). Postup na kamínky např.na forum.living.cz/viewtopic.php.

 

Dort Krtkovy narozeniny

 

Obrazek

Korpus (forma 24x35 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 360 g polohrubou moukou, 9 PL teplé vody, necelé 2 ČL prášku do pečiva. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Pikantní jahodový krém od Di: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 2/3 jahodového pudinku, necelá 1 PL polohrubé mouky - svařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 40 g Hery.

ObrazekKrém pudinkový: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudingy, 200 g cukru krupice svařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla a 150-200 g Hery. Dochutit rumem. Polovinu krému ochutit na čokoládový krém 1-2 PL prosátého kakaa a cca 50 g rozpuštěné čokolády (podle chuti i více).

Marcipán podle DagmarM: 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá. Na tento dort je potřeba dávka a půl, tj. marcipán ze 300 g mléka.

ObrazekSkládání: Korpus rozdělit na 4 pláty, každý plát prokapat rumem. Spodní potřít čokoládovým krémem, prostřední potřít marmeládou, jahodovým krémem, proházet kompotovanými jahodami, poslední díl potřít marmeládou a pudinkovým krémem.

Po kratší straně odkrojit cca 4 cm korpusu, pokapat rumem
a vytvořit hmotu (punčovinu) na krtinec.

Hlína je hořká poleva Carla strouhaná na hrubém struhadle. Stromeček je marcipán na zmrzlinovém kornoutku, stříháno nůžkami. 

 

Tvarohový dort s čokošpicemi

 

Obrazek

Korpus (forma průměr 25): 5 vajec, 200 g polohrubé mouy, 200 g cukru krupice, 5 PL teplé vody, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu, poté ručně vmíchat na střídačku mouku práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct 10 minut na 170 a 35-40 minut na 150-160 stupňů.

Tvarohový krém: 250 g tvarohu, 1 zakysaná smetana, 1 Rama cremefine na šlehání, 1 vanilkový cukr, 4 PL cukru moučka, podle chuti citr. šťávu, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Tvaroh ušlehat se zakysanou smetanou a cukrem a poté zlehka vmíchat ušlehanou Ramu a dle návodu spojit s želatinovým ztužovačem. Podle chuti je možné dosladit nebo dochutit citronem. Asi 1/3 hmoty odebrat, přidat 1 PL šťávy z jahodového kompotu a 4-5 rozmačkaných kompotovaných jahod.

ObrazekSkládání. Piškot rozříznout na 3 díly, spodní díl vrátit do formy, nalít polovinu bílé hmoty a poházet kompotovanými jahodami, přiložit druhý plát, potřít marmeládou z červeného ovoce a nalít růžovou hmotu obarvenou jahodami. Nakonec přijde třetí díl piškotu a poslední část smetanové hmoty. Nechat řádně ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.

Dokončení: Po ztuhnutí ušlehat ještě jednu Ramu cremefine, potřít boky dortu, na vršek přiložit gumovou dečku, přes ni potřít a opatrně sloupnout. Pak už jen dozdobit čokoozdomami a ovocem....boky jsem zdobila mřížkami, které jsem stříkala z bílé polevy Carla. Návod na kornoutky najdete na forum.living.cz/viewtopic.php, jinak fantazii při výrobě ostatních ozdob se meze nekladou. Na tento dort jsem potřebovala 2 bílé polevy 1 tmavou. Ovocné špice jsou vykrajované z jablka, zbytek pomeranč, rybíz, oblýskáno je gelem (nebo dortovým želé).

 

Dort rybník

 

Obrazek

Korpus (forma průměr 28): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1 1/4 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Broskovo-banánový krém: 250 ml šťávy z broskvového kompotu, 100 g cukru krupice, 2/3 banánového pudinku, necelá 1 PL polohrubé mouky - svařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 40 g Hery.

Vanilkový krém: 100 g Vanilmixu, 250 ml vody - ušlehat a nechat asi 10 minut stát, aby pudink zhoustnul. 125 g másla ušlehat se 40 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Podle potřeby přisladit.

ObrazekČokoládový krém: 250 ml mléka, 50 g cukru, 1 čokoládový pudink svařit na sladkou kaši. Po odstavení přidat do horkého 4 PL čokolády (já dala polevu-čočky) a vymíchat do hladka. Po vystydnutí zašlehat do 125 g másla a 125 g Hery, podle potřeby přisladit, popř. ztmavit kakaem.

Marcipán podle DagmarM: 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá. Na tento dort je potřeba minimálně dávka a půl hmoty.

ObrazekObrazekObrazekSkládání: Korpus prokrojit na 4 pláty, každý prokapat rumem a potřít marmeládou z červeného ovoce. Jeden díl promazat vanilkovým krémem a poházet nadrobno nakrájenými kompotovanými broskvemi, druhý díl potřít čokoládovým krémem a poslední broskvovo-banánovým a opět poházet broskvemi. Doutníky jsou na párátkách obarvených jedlými fixami, kamínky marcipánové, písek jsou drcené piškoty.

 

Dort rybář

 

Obrazek

Korpus (forma 20x32cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1 1/4 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Pikantního jahodový krém od Di: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 2/3 jahodového pudinku, necelá 1 PL polohrubé mouky - svařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 40 g Hery.

Krém s pudinkem a moukou: 500 ml mléka, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 52 g vanilkového pudinku, 15 g polohrubé mouky-svařit na sladkou kaši (mouku s pudinkem rozmíchat v trošce mléka a přes sítko nalít do zbylého mléka). Po vychladnutí zašlehat do 1 másla a 100 g Hery. Ochutit rumem. Polovinu krému ochutit na kakaový krém zašleháním poloviny tabulky rozpuštěné čokolády na vaření.

Marcipán podle DagmarM: 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá.

ObrazekPostup: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý pokapat rumem a pomazat červenou marmeládou. Promazat střídavě vanilkovým, jahodovým a kakaovým krémem, 2 spodní vrstvy proházet nadrobno nakrájenými kompotovanými jahodami. Z promazaného plátu oříznout asi 4 cm korpusu, přidat rum a kakao, popřípadě marmeládu nebo krém a zpracovat na hmotu hustou asi jako na vosí hnízda. Z připravené hmoty vytvarovat rybu obdobně jako na forum.living.cz/viewtopic.php a nechat ztuhout v lednici. Já potahovala nejdřív hlavu, položila narýhovaný ocas a tělo potáhla zvlášť kouskem marcipánu, do kterého jsem otlačila za tímto účelem zakoupenou síťku na mýdlo (natáhla jsem ji na váleček). Nakonec jsem přilepila ploutve a rybu dobarvila gelovými barvami s troškou vody. Vše jsem tvarovala a vykrajovala podle obrázku ryby vytisknuté z netu. Dort je potažený částečně mléčnou hmotou, hlína je strouhaná čokoláda na vaření. Kamínky jsou bonbony Rambo.

ObrazekNávod na tvarování postavičky, jak je dělám já...Nejdřív si vymodeluju hlavu - kuličku a z ní protáhnu krk. Kuličku si lehce stlačím v místě, kde by měla vzniknout brada, tím taky vystoupnou tváře. Pak z malé kuličky vymodeluji nos a přimáčknu...kosticí zahladím v místě kořene nosu, aby nebyl vidět spoj, a nos dotvaruji, jak potřebuji. Zespoda udělám kosticí nebo párátkem dírky do nosu a pod nos kosticí nebo brčkem rozpůleným napůl vypíchnu ústa. Podle potřeby protáhnu koutky, jak široký potřebuju úsměv. Pak přidám uši...malé kuličky, zase kosticí přihladím k hlavě zepředu a malou kuličkou naznačím ušní dírky. No a pak oči. Vyhloubím kosticí relativně velké ďolíky na oční jamky. Pak si udělám dvě bílé kuličky marcipánu tak, aby se vešly do jamek a daly se do nich vtlačit a zahladit dorovna. Na to udělám malé modré kuličky a zase přimáčknu kosticí a uhladím. Ve finále udělám černou jedlou fixou tečky jako zorničky (šlo by i barvou nebo maliličkatou černou kuličkou z marcipánu) a nahoru ťupnu po stranách párátkem bělidlo, abych udělala "jiskru" v oku. S bělidlem se musí opatrně, když jsou tečky moc velké, vypadá figurka jako slepá. Nakonec přijdou na řadu vlasy...buď z plátku marcipánu, který přitlačím na nějakou kuličku velikosti hlavy (na kostici nebo na něco, co se nezdeformuje...nedávám přímo na hlavu, protože je v této chvíli ještě měkká a tvarováním vlasů by ztratila tvar). Na kuličce oříznu nebo ostřihnu do pořadovaného tvaru, narýhuji kosticí a dám na hlavu. Někdy dělám vlasy protlačením přes lis na česnek. Tím je hlava hotová. ObrazekTělo: Udělám váleček, pokud dělám kabátek, obalím váleček až dodatečně a ozdobím knoflíky apod. Shora do válečku udělám kosticí hluboký ďolík tak, aby se tam dal později píchnout krk i s hlavou a zapadnul jakoby do trupu. Rukávy přilepím k již oblečenému tělu. Jsou to vlastně dva válečky, do kterých udělám zespoda ďolík (tentokrát menší), do kterého přijdou zapíchnout ruce. No a pak ruce...udělám kuličku...stejně jako u hlavy z ní vytáhnu jakoby hrot, kterým potom ruce zasunu do rukávů...drží to dobře, místa spojů vždy navlhčím. Kuličku zploštím, odříznu palec a ostatní prsty spíš jen naznačím, ty už nedoříznu úplně. Nohy...zase vycházím z válečku, který rozříznu do 2/3 na dvě poloviny....nohy složím, jak potřebuji. Teda složím... někdy je to boj, aby držely ve tvaru, v jakém potřebuji :mrgreen: . Zespoda nohavic zase udělám ďolík (ale mělčí), do kterého zasadím boty. V pase udělám jen mělkou prohlubeň na přilepení těla. Botu tvaruji taky z válečku. Skládání....když mám vymodelovanou hlavu zvlášť, tělo s rukama a nohy s botama, přilepím tělo na nohy a hlavu zasadím naposledy. Pokud něco nedrží, lepím vodou, dokud je marcipán měkký, drží to dobře. POkud nedrží, pomůžu si medem na párátku. Do nohy si většinou píchnu špejli nebo grilovací špejli (je bambusová, vydrží více!) a zase ji vytáhnu, aby tam zůstala dírka. Postavičku usuším v potřebné poloze (špejle by mi překážela). Pokud potřebuji nějak zvednuté roce nebo nohy v poloze, která přirozeně nedrží, vypodložím kousky smotaného alobalu nebo čímkoli, co je po ruce a pasuje, a nechám ztuhnout. Před umístěním na dort vrátím špejli do dírky a postavičku píchnu do dortu.

 

Dort růžové růže

 

Obrazek

Korpus ořechový (forma 20x28cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 100 g strouhaných ořechů a 2 PL prosátého kakaa dovážit do 240 g polohrubou moukou, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva, ořechy a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Kakaová spodní placka: 2 vejce, 2 PL cukru krupice, 2 PL polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva. Postup jako u korpusu, péct na 180 stupňů asi 10-12 minut.

Pařížský krém 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa, 250 g másla, 250 g Hery. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

Vanilkový krém: 100 g Vanilmixu, 250 ml vody - ušlehat a nechat asi 10 minut stát, aby pudink zhoustnul. 125 g másla ušlehat se 40 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Podle potřeby přisladit. 

ObrazekMarcipán podle DagmarM: 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá. Na tento dort je potřeba zhruba dvojitá dávka.

Postup: Korpus rozříznout na 3 pláty (ořechový korpus je křehčí, a proto dospodu přijde ještě kakaová roládová placka), každý plát pokapat rumem. Promazat střídavě pařížským, vanilkovým a opět pařížským krémem. Potáhnout, spodní obruba dortu je obštípaná kleštičkami na marcipán. Návod na růžičky najdete např. na www.dortydortikydorticky.estranky.cz/fotoalbum/modelovani/modelovani-krok-za-krokem, malé kytičky podobé těmto jsou např. pernicky.wbs.cz/krok_za_krokem/kytky/gabi/jasmin_original.jpg, středy kytiček jsou koupené pestíky, kopretinky vytlačované pérovým vykrajovátkem. Přední bílé kytičky s poupaty jsou vázané na floristických drátkách omotaných flotistickou páskou, stejně tak přední lístky růží. Ostatní lístky i květiny jsou na dort jen poskládané, případně lepené kukuřičným sirupem.

 

Dort vojenský

 

Obrazek

Korpus (forma 22x32cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1 1/4 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Broskvový krém (obdoba pikantního krému od Di): 250 ml šťávy z broskvového kompotu, 100 g cukru krupice, 2/3 vanilkového pudinku, necelá 1 PL polohrubé mouky - svařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 40 g Hery.

Vanilkový krém: 200 g Vanilmixu, 500 ml vody-ušlehat a nechat asi 10 minut stát, aby pudink zhoustnul. 1 máslo ušlehat asi s 80 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Podle chuti přisladit.

ObrazekMarcipán podle DagmarM: 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá.

ObrazekPostup: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý pokapat rumem a pomazat meruňkovou marmeládou. Promazat střídavě vanilkovým, broskvovým a opět vanilkovým krémem, 2 vrstvy proházet nadrobno nakrájenými broskvemi. Z promazaného plátu oříznout asi 4 cm korpusu, přidat rum a kakao, popřípadě marmaládu nebo krém a zpracovat na hmotu hustou asi jako na vosí hnízda. Z připravené hmoty udělat kopeček na korpusu. Dort je potažený částečně mléčnou hmotou, hlína je strouhaná čokoláda na vaření. Kamínky jsou bonbony Rambo.

 

Dort košík s růžemi

 

Obrazek

Korpus světlý (forma průměr 26 cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, potom přidat vodu a nakonec ručně vmíchat zlehka na střídačku mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct 10 minut na 170 stupňů a poté 40 minut na 150.

Korpus tmavý: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 2 PL kakaa dovážit do 240 g polohrubou moukou, 1 plná ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Postup jako u světlého korpusu. Každý korpus jsem po vychladnutí prořízla na 4 pláty.

Krém pikantní jahodový od Di z jakodoma.webgarden.cz/kremy: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 52 g jahodového pudingu, 2 necelé lžíce polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 240 g másla, 80-120 g Hery. V části šťávy rozmícháme puding a mouku a přelitím přes sítko zavaříme do zbytku vroucí šťávy s cukrem. Vychladlý puding po částech zašleháme do másla s Herou. Asi 1/4 krému jsem odebrala a přidáním 1-2 PL prosátého kakaa dochutila na pikantní kakaový krém.

Krém pudinkový: 250 ml mléka svařit s 26 g vanilkového pudinku, necelou lžící polohrubé mouky, vanilkovým cukrem a 80 g cukru krupice na hustou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 125 g másla a 125 Hery. Dochutit rumem.

ObrazekMarcipán podle DagmarM : 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 ČL medu, 2 ČL oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 Čl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá. Na tento dortík je potřeba minimálně trojnásobná dávka!!!

Postup: Každý korpus jsem rozřízla na 4 pláty, plát vždy pokapala rumem, potřela pikantní marmeládou z červeného ovoce a krémem. Skládala jsem vždy světlý a tmavý korpus a krémy střídala. 2-3 pláty jsem ještě poházela pokrájenými kompotovanými jahodami. Po ztuhnutí jsem korpus okrojila do požadovaného tvaru, okrojky spojila s krémem, marmeládou, rumem a kakaem na punčovinu (hustoty asi jako je hmota na vosí hnízdy) a navrtvila na korpus tak, aby se vytvořil kopeček. Ucho u košíku je nutné si vyrobit alespoň 3 dny předem tak, aby stačilo ztvrdnout a dalo se píchnout do dortu....návod např. na www.dortydortikydorticky.estranky.cz/fotoalbum/modelovani/ucho-ke-kosiku. ObrazekVýplet košíku jsem tvořila podle návodu od Wery z forum.living.cz/viewtopic.php. Návod na růžičky najdete např. na www.dortydortikydorticky.estranky.cz/fotoalbum/modelovani/modelovani-krok-za-krokem, malé kytičky např. na pernicky.wbs.cz/krok_za_krokem/kytky/gabi/jasmin_original.jpg. Kytičky kladené doprostřed košíku jsem napíchala na párátka, aby vznikla bohatá korunka. Cedulka je z jedlého papíru, popis jedlými fixami.

 

Dort s pařížskou pěnou a ovocem

 

Obrazek

Korpus: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 120 g polohrubé mouky, 1/2 ČL prášku do pečiva, 3 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, poté přidat vodu a nakonec ručně vmíchat metličkou na střídačku mouku s práškem do pečiva a bílky. Péct 10 minut na 180 stupňů a cca 20 minut na 150-160 stupňů. Rozkrojit na polovinu.

Pařížská pěna: 1 šlehačka, 150 g čokolády na vaření, 50 g cukru moučka, 50 g másla - den předem svařit a nechat vychladit v lednici. Druhý den vyšlehat v krém a přidat půl sáčku želatiny připravené podle návodu. Polovinu krému navrstvit na první část korpusu, poklást 3 rozkrojenými banány, na ty pak navrstvit druhou polovinu krému a přiklopit zbylým piškotem. 

ObrazekObrazekŠlehačkový krém: 1 šlehačku ušlehat, 30 g Vanilmixu ušlehat se 100 ml vody (lze nahradit pudinkem za studena Olé od Dr. Oetkera), nechat odstát a spojit zlehka metličkou s ušlehanou šlehačkou. Vmíchat polovinu sáčku želatiny připravené podle návodu (pozor na možné sražení krému, já s tím trošku bojovala, takže do této hmoty bych příště dala raději studený želatinový ztužovač nebo šlehačku v prášku Dr. Oetker, kterou není potřeba ztužovat!!!).Nechat vychladit a poté poklást ovocem, přetřít dortovým želé (já dávala speciální gel na potírání ovoce), ozdobit předem připravenými čokoládovými ozdobami. Ozdoby jsou z čokolády na vaření, kterou jsem po rozpuštění stříkala na pečicí papír pomocí zdobičky na perníky.

 

Dort orchidej

 

Obrazek

Korpus: 5 vajec, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 200 g polohrubou moukou, 200 g cukru krupice, 5 PL teplé vody, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu, poté ručně vmíchat na střídačku mouku s kakaem a práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct 10 minut na 170 a 35-40 minut na 150-160 stupňů.

Krém s Vanilmixem: 100 g Vanilmixu, 250 ml vody, 150 g másla, 2-3 PL cukru moučka(podle chuti), rum. Vanilmix ušlehat s vodou, nechat 10 minut stát, aby směs ztuhla a poté zašlehat po lžících do másla (já dala napůl s Herou) s cukrem. Nakonec ochutit rumem.

ObrazekKaramelový krém z moučné kaše: 8 dkg cukru krupice, voda, mléko, 15 g Solamylu, 15 g polohrubé mouky, 125 g másla a 125 g Hery, 1 vanikový cukr. Cukr svařit na karamel, zalít troškou vody a rozvařit. Dolít mlékem do 200 ml. V 50 ml mléka rozmíchat Solamyl s polohrubou moukou a přes sítko nalít do vroucího mléka s karamelem-uvařit na kaši. Po vychladnutí zašlehat po lžících do másla s Herou a vanilkovým cukrem.

Marcipán podle DagmarM: 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá.

ObrazekPostup: Korpus 3x proříznout, každý plát prokapat rumem nebo vaječným likérem, potřít meruňkovou zavařeninou. Dvě vrstvy promazat karamelovým krémem a prostřední krémem z Vanilmixu. Spodní dvě vrstvy proházet kompotovanými nadrobno nakrájenými hruškami. Potáhnout marcipánem. Květy jsou z marcipánu (vykrajované sadou Floral) vázané na floristických drátkách. Návod, jak na orchidej, najdete na pernicky.wbs.cz/krok_za_krokem/kytky/gabi/orchidea_original.jpg, postup na malé kytičky je na picasaweb.google.com/geraldinarevisdetortas/FloresWilton/photo#5064833041879845250 . Spodní rantlík je obštípaný kleštičkami na marcipán.

 

Dort dívčí pokojík

 

Obrazek

Korpus: (ve formě 28x35 cm) 11 vajec, 440 g polohrubé mouky, 440 g cukru krupice, 11 PL teplé vody, 2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 40-45 minut na 150-160 stupňů.

Krém nastavený moučnou kaší: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 15 g Solamylu, 15 g polohrubé mouky - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 125 g másla a 125 g Hery.

Broskvový krém: 300 ml šťávy z broskvového kompotu (asi 2 malé plechovky), 150 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, 1 a ždibec PL polohrubé mouky-svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 180 g másla a 60 g Hery.

ObrazekMarcipán podle DagmarM: Marcipán podle DagmarM : 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá. Na tento dort je potřeba minimálně dvojitá dávka. 

ObrazekObrazekPostup: Korpus 3x proříznout, po delší straně odříznout 5 cm široký pruh, z kterého poté rozříznutím na polovinu a složením vyskládáme základ pro postýlku. Každý plát pokapat rumem, potřít marmeládou a promazat na střídačku krémy (já dala 2 vrstvy broskvového a prostřední bílý). Na broskvový krém navrstvit pokrájené kompotované broskve. Dort potáhnout, postýlku potahovat zvlášť a teprve poté umístit na dort.Čelo k postýlce je nutné si udělat předem tak, aby stačilo ztvrdnout. Efekt dřeva: Základem je marcipán obarvený na světle hnědou, poté narýhovaný kosticí a přetíraný hnědou barvou naředěnou troškou vody. Ve finále jsem čelo potřela pomocí štětce suchým kakaem tak, aby marcipán nebyl mokrý. Vzorek na povlečení jsem vytlačila gumovou dečkou, kterou jsem přejela válečkem.

 

Dort hokejista

 

Obrazek

Korpus světlý: 3 vejce, 120 g krystalového cukru, 120 g polohrubé mouky, 3 PL teplé vody, 2/3 ČL prášku do pečiva. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minut, poté přidat vodu a nakonec ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Pekla jsem asi 10 minut na 180 a dalších 10 na 150 stupňů.

Tmavý korpus: 2 vajíčka, 1 PL kakaa dovážit do 80 g polohrubou moukou, 80 g cukru krupice, 1/2 ČL práčku do pečiva, 2 PL vody.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový puding, 1/2 másla, 1/2 Hery, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty, přidat 1/2 vanilkového cukru.

Krém pikantní jahodový od Di z jakodoma.webgarden.cz/kremy: 2-3 dcl šťávy z jahodového kompotu, 2/3 jahodového pudingu, necelá lžíce polohrubé mouky, 100g cukru krupice, 120g másla, 40g Hery. V části šťávy rozmícháme puding a mouku a zavaříme do zbytku šťávy s cukrem. Vychladlý puding po částech zašleháme do másla.

ObrazekMarcipán podle DagmarM : 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá.

Postup: Každý korpus proříznout (tmavý je nižší, ale dortovou strunou se to podařilo), prokapat rumem. Dvě vrstvy promazat jahodovým krémem a poházet kompotovanými jahodami (spotřebovala jsem 2 plechovky!), prostřední vrstvu pomazat jahodovou marmeládou a potřít pudinkovým krémem. Vršek korpusu jsem potáhla marcipánem vyběleným jedlým bělidlem tak, aby se barva podobala bílé čokoládě. Boky: Rozpustit 2 bílé čokoládové polevy, natřít na pruhy pečicího papíru. Po ztvrdnutí horkým nožem sežíznout na požadovanou výšku a nařezat na šikmé proužky...obložit dort (pod čokoládu jsem dala větší vrtsvu krému tak, aby čokoláda držela).

 

Dort procházka se psy

 

Obrazek

Korpus: 6 vajec, 240 g cukru, 1-2 PL kakaa dovážené do 240 g polohrubou moukou, 6 PL teplé vody, 1 1/4 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 170 stupňů, poté dalších 40 minut na 150-160 stupňů.

Krém podle Radůzy z raduzyrecepty.com/clanky/kremy/raduzin-krem-na-dorty: 500 ml mléka, 200 g cukru krupice, 2 vanilkové pudinky, 1 máslo, 1 Hera, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty, ochutit rumem. Krém jsem rozdělila na polovinu a z poloviny udělala čokoládový krém zašleháním 50 g rozpuštěné, ale ne horké čokolády na vaření a 2 ČL prosátého kakaa.

ObrazekObrazekMarcipán podle DagmarM : 20 dkg sušeného mléka - já používám buď polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá. Na potažení dortu jsem spotřebovala jednu dávku, na figurky minimálně další 1/2 dávky.

Postup: Korpus 3x proříznout, každý plát pokapat rumem, korpusy, na které přišel světlý krém, jsem potřela jahodou marmeládou a krém poházela kompotovanými jahodami, tmavý krém natřela na korpus rovnou. Stromečky jsou z marcipánu, kterým jsem obalila špičky zmrzlinových kornoutků a nůžkami nastříhala špičky.

 

Dort kávová souprava

 

Obrazek

Korpus na podklad (24x32x6 cm v obdélníkové formě): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 2 PL kakaa dovážit do 360 g polohrubou moukou, 9 PL teplé vody, 2 ČL prášku do pečiva. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky šlehat s druhou polovinou 4 minuty, pak přidat vodu a ručně metličkou vmíchat střídavě bílky a mouku s kakaem a práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 45 minut na 150-160 stupňů. Korpusy na kávový servis: 3 vejce, 120 cukru, 120 g polohrubé mouky, 3 PL teplé vody, 2/3 ČL prášku do pečiva. Pekla jsem ve dvou vymazaných a vysypaných keramických hrnkách na polévku a v klasické keramickém hrnečku 10 minut na 170 a poté na 150 dalších asi 15-20 minut (hrneček jsem vyndala dříve...zkusit špejlí).

Krém podle Radůzy z raduzyrecepty.com/clanky/kremy/raduzin-krem-na-dorty: 500 ml mléka, 200 g cukru krupice, 2 vanilkové pudinky, 1 máslo, 1 Hera, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty, ochutit rumem. Krém jsem rozdělila na polovinu a z poloviny udělala čokoládový krém zašleháním 50 g rozpuštěné, ale ne horké čokolády na vaření a 2 ČL prosátého kakaa.

Koňakový krém: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 15 g Solamylu, 15 g polohrubé mouky - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 125 g másla a 125 g Hery, přidat asi 6-7 PL vaječného koňaku.

ObrazekMarcipán podle DagmarM : 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá. Na tento dort je potřeba dvojitá dávka.

Postup: Podkladový korpus prožíznout na 4 pláty, každý plát pokapat rumem, potřít marmeládou (použila jsem malinovou) a promazat postupně pudinkovým světlým, čokoládovým a koňakovým krémem. Světlý krém proházet kousky kompotovaných jahod - v kombinaci s tmavým korpusem a čokoládovým krémem jsou výborné. Korpus potřít slabou vrstvou krému a celý potáhnout plátem marcipánu, do kterého jsem otlačila vzorek pomocí gumového ubrusu. Plát položit volně jako ubrus. Postup na kávovovou sadu: Z 1 korpusu pečeného v polévkovém hrnku ukrojit "dno", které poslouží jako základ pro cukřenku, zbylou část proříznout a slepit s prořezaným a promazaným korpusem z druhého velkého hrnku tak, aby zúžené dno bylo nahoře. Podle potřeby seříznout, potáhnout. Vytvarovat ucho, "hubičku", do které jsem zapracovala špejli, po částečném zaschnutí jsem ucho přilepila vodou a hubičku zapíchla do korpusu a zajistila přilepením. Potáhnout promazanou cukřenku, vytvarovat okraj (já tvarovala kleštičkami na marcipán), ucha, cukr. Hrneček jsem potahovala dnem vzhůru, marcipán okrojila kousek od korpusu, otočila a připozvedla okraje. Korpus jsem ještě lehce vydlabala, položila na něj kolečko marcipánu, aby se čokoláda nevpíjela, a zalila rozpuštěnou čokoládou. Celou sadu jsem ozdobila pruhem marcipánu vykrájeného vykrajovátkem. Pomněnky: Květy jsou z hmoty marmellow podle Bohuše-L (1 balík Haribo dulcia Rubino, 3/4kg práškového cukru, 1/2 až celá lyžička kyseliny citrónovej, 2lyžice vody. Cukríky si umyjete z ružového cukru, dáte do misky pridáte kyselinu citrónovú a 2 lyžice vody. Zohrejete 1-3min v mikrovlnke, kým sa nerozpustia potom vmiešate 1/2kg cukru. Zvyšný si vysypete na dosku a do vyklopenej hmoty vmiesite. Pozor, ruky musíte mať suché, inak sa to lepí ako čert. Keď z toho robím kvietky alebo to vyvaľkávam na poťah, tak si to podsypávam práškovým cukrom zmiešaným so zemiakovým škrobom.) - stačí rozpustit jen 2-3 bonbony a od oka zahustit tak, aby hmota byla tvárná. Upevnit na gerberové drátky omotané floristickou páskou, lístky jsou z marcipánu. Středy kytiček jsem dozdobila bílkovou polevou podle Ercicky: 1 bílek, 170 g cukru (3-4x prosátého), 1 ČL škrobu (Solamyl), pár kapek citronové šťávy - míchat ručně asi 20 minut.


 

 

Moje dorty - strana:  13 , 12, 11, 10 987, 65, 43, 2, 1  

  

 

  

 

Náhledy fotografií ze složky Moje dorty I