Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Souhrnné recepty na krémy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/kremy

Souhrnné recepty na korpusy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/piskotove-korpusy

Souhrnné recepty na modelovací hmoty: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/potahove-hmoty

 

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

 

 

Moje dorty - strana:  1312, 11, 10 987, 65, 4321  

 

       

Dort s klematisem

 

Obrazek

Korpus tmavý z hladké mouky: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 20 g prosátého kakaa dovážit do 200 g hladkou moukou, 1/2 ČL prášku do pečiva, 5 PL oleje. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat olej, prošlehat a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém papájovo-mandarinkový: 375 ml šťávy smíchané z jednoho mandarinkového a jednoho papájového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 180 g másla a 90 g Hery.

Krém pudinkový: 125 ml mléka, 50 g cukru krupice, 1/2 vanilkového pudinku - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 100 g másla a 50 g Hery. Ochutit rumem. Dort je potažený hmotou Pasta dama dekor, kytičky jsou z marcipánu, vykrakované patchworkovým vykrajovátkem- klematis.

ObrazekMarcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dávám 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem nebo šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy, první vrstvu proložit kopotovanou papájou, třetí pak kompotovanými mandarinkami. Kraje dortu jsou obštípané kleštičkami na marcipán, spodní okraj dortu je zdobený nátlačnou krajkou.


Dort krtek a kalhotky

 

Obrazek

Korpus světlý (kulatá nastavitelná forma průměr 31 cm stlačená na ovál): 8 vajec, 400 g cukru krupice, 400 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodovo-malinový: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g malinového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla a 120 g Hery.

ObrazekKrém pudinkový: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 150 g másla a 100 g Hery. Ochutit rumem.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dávám 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé Obrazekvodě a dopracovat. Na tento dort je potřeba zhruba dávka z celé krabice mléka.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem nebo šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy, na světlý krém dát kompotované jahody.

Stromek je marcipán omotaný na zmrzlinovém kornoutku a nastříhaný nůžkami. Písmenka jsou vykrajovaná patchworkovým vykrajovátkem.

 

Dort s Garfieldem

 

Obrazek

Korpus tmavý: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 200 g polohrubou moukou, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 2/3 jahodového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 150 g másla a 100 g Hery. Ochutit rumem.

ObrazekMarcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem nebo šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy, některé vrtstvy proložit kompotovanými jahodami. Vzorek na potahu jsem tvořila strukturální fólií na čokoládu, stejně tak vzorek na dece. Písmenka jsou vykrajovaná patchworkem. Okraje zdobené kleštičkami na marcipán.

 

Dort klavír

 

Obrazek

Korpus světlý: (forma 24x36 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 360 g polohrubé mouky, necelé 2 ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40-50 minut na 150 stupňů.

Tmavý plát: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 1 vrchovatá PL prosátého kakaa dovážená do 120 g polohrubou moukou, 3 PL teplé vody, 1/2 ČL prášku do pečiva. Postup jako u světlého korpusus, péct na 180 stupňů cca 15 minut.

Krém mandarinkový: 250 ml šťávy z mandarinkového kompotu, 100 g cukru krupice, 2/3 vanilkového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

ObrazekPudinkový krém podle Zdenky: 500 ml mléka, 2 1/2 vanilkového pudinku, 3 žloutky, 350 g cukru krupice, rum na dochucení. Žloutky rozmíchat v mléce (trochu odlít na rozmíchání pudinků), přidat cukr, dát vařit. Když začne vřít, vlít pudinky rozmíchané v mléce, povařit do zhoustnutí. Po vychladnutí zašlehat do 2 1/2 másel.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 2 ČL aroma sladká mandle. Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Na tento dort je potřeba dávka z celé krabice mléka.

Skládání: Z korpusu vyříznout tvar podle této šablony. Stejné tvary vyříznout z tmavého korpusu. Poté vyřezané části rozřezat na pláty, každý plát prokapat rumem nebo šťávou z kompotu. Obě části skládat odděleně. Promazat střídavě oběma krémy, doprostřed vložit tmavý plát. Některé vrtstvy proložit kompotovanými mandarinkami, pod světlý krém namazat marmeládu. U horního dílu (tělo klavíru) jeden světlý plát vynechat, aby byl klavír nižší než podsada, spodní díl zmenšit celkově, aby klavír po stranách přesahoval. Mezi obě patra vložila dvě čokoládou slepené dortové oplatky potřené čokoládou (aby nevlhly) vykrojené podle velikosti horního plátu (budou držet přesahující strany klavíru). Jednu oplatku oříznout ve velikosti víka a potřít rovněž čokoládou. Skvělý postup, jehož části a rady jsem využila, má na svých stránkách nafocený Beruna7. Tímto jí velmi děkuji. Držák na noty je vzadu jištěný špejlí obalenou marcipánem, víko rovněž drží špejle obalená v marcipánu.


Dort svatební auto

 

Obrazek

Korpus světlý: (ve formě 33x33 cm:) 12 vajec, 480 g polohrubé mouky, 480 g cukru krupice, 12 PL teplé vody, 2,5 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 50 minut na 150-160 stupňů.

Jahodový krém: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudinku, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 180 g másla a 90 g Hery.

ObrazekSvětlý vaječný krém: 6 vajec, 300 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 375 g másla, 125 g Hery. Vejce, cukr a vanilkový cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 30 minut-vejce nejprve nabudou a poté klesnou), po vychladnutí zašlehat postupně do másla a Hery. Ochutit rumem.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 2 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili. Na tento dort je potřeba dvojitá dávka.

ObrazekPostup: Korpus proříznout na 3-4 pláty. Každý plát pokapat rumem a potřít střídavě vaječným a jahodovým krémem. Pod světlý krém namazat marmeládu a poklást ho kompotovanými jahodami. Poté rozříznout na dvě nerozvnoměrné "poloviny" (jednu "půlku" nechat širší, ta poslouží jako základ auta, z druhé poloviny vyskládat kapotu, zadní vyvýšenou část a dort trošku prodloužit). Poté seříznout do přibližného tvaru, z okrojků udělat punčovinu (recept ZDE) a dotvarovat. Nechat řádně ztuhnout a podle potřeby ještě dotvarovat.

Sedačky v autě jsou ze zbylé punčoviny, kola ze sušenek žloutkové věnečky obalených v marcipánu. Přední "sklo" je vytvořené z plátkové želatiny, prstýnky jsou koupené umělé v prodejně s cukrářskými potřebami. Střecha je zdobená kleštičkami na marcipán, přední stuha patchworkovým vykrajovátkem.

 

Dort kluk na kolečkových bruslích

 

Obrazek

Korpus světlý (kulatá nastavitelná forma průměr 30 cm stlačená na ovál): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém meruňkový: 375 ml šťávy z meruňkového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 180 g másla a 80 g Hery.

Krém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hl. mouky, 1 vanilkový cukr - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

ObrazekMarcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Na tento dort je zhruba dávka z celé krabice mléka.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem nebo šťávou z kompotu, promazat střídavě Obrazekoběma krémy, některé vrtstvy proložit kompotovanými meruňkami, pod světlý krém namazat marmeládu.

Dort jsem potahovala po částech- trávu, cestu, kousek trávy, zeď.

Zeď jsem tvořila vyvalovací podložkou.

Stromek je marcipán omotaný na zmrzlinovém kornoutku.

Návod na zajíčka na www.kuharka.ru.

 

Motorka Honda

 

Obrazek

Korpus světlý: (v nastavitelné formě roztažené na celý plech) 11 vajec, 440 g polohrubé mouky, 440 g cukru krupice, 11 PL teplé vody, 2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 50 minut na 150-160 stupňů.

Jahodový krém: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 240 g másla a 120 g Hery.

ObrazekPudinkový krém: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, 1/2 másla, 1/2 Hery, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty, ochutit rumem.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili. Na tento dort je potřeba dávka z celé krabice mléka.

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý před namazáním pokapat rumem. Potřít střídavě jahodovým, pudinkovým a opět jahodovým krémem. Pod světlý krém namazat červenou marmeládu, spodní patro poklást kompotovanými jahodami.

Dále postupovat podle fotopostupu ZDE.

 

Dort zelené kopretiny

 

Obrazek

Korpus (forma průměr 24 cm): 4 vejce, 80 g cukru krupice, 80 g hladké mouky, větší 1/2 prášku do pečiva, 27 g kakaa, 2,5 PL oleje. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat olej a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct asi 15 minut na 180 stupňů.

Krém stracciatela: 300 ml bílého jogurtu (Hollandia selský), 2 vanilkové cukry, 500 ml šlehačky, 60 g hořké čokolády, 100 g Margot čokolády, 1 želatinový ztužovač za studena Dr. Oetker. Ušlehat šlehačky s vanilkovým cukrem, poté opatrně vmíchat rozmíchaný jogurt. Vše spojit s želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. Nakonec vmíchat nahrubo nastrouhanou čokoládu.


Korpus i krém jsou obměnou stracciately od ituly - recept je bez ztužovačů a s menším množstvím jogurtu.

ObrazekPostup: Korpus rozříznout na dva díly, spodní díl vložit do dortového ráfku (na dno dáme pečicí papír), pokapat rumem a potřít připraveným krémem. Poté přiklopit druhý díl korpusu. Přikrýt fólií a nechat ztuhnout v ledničce, nejlépe přes noc. Po ztuhnutí vyndat z formy, potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání (část si ponechat na dozdobení). Vrchní díl je z bílé čokolády odlité do strukturální fólie na čokoládu (vzor je od fi Fiala Praha), mašle a špice jsou z bílé čokolády obarvené zelenou pudrovou potravinářskou barvou, vše na třeno na transfer fólii (vzor je od fi Fiala Praha). Kopretiny jsou tvořené z marcipánu vykrajovátkem s pístem, stínované pudrovou barvou.

 

Dort harvestor

 

Obrazek

Korpus světlý: (v kulaté nastavitelné formě stlačené na ovál...průměr kruhu 32 cm): 9 vajec, 360 g polohrubé mouky, 360 g cukru krupice, 9 PL teplé vody, 2 menší ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 45 minut na 150 stupňů.

Jahodovo-malinový krém: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g malinového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 240 g másla a 120 g Hery.

ObrazekKrém nastavený Gustinem a moukou: 375 ml mléka, 90 g cukru krupice, 3 vanilkové cukry, 23 g kukuřičného škrobu, 23 g polohrubé mouky - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla a 125 g Hery. Ochutit rumem.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili. Na tento dort je potřeba dávka z celé krabice mléka.

ObrazekPostup: Korpus proříznout na 4 pláty. Každý plát pokapat rumem a potřít střídavě jahodovým, světlým a zase jahodovým krémem. Pod světlý krém namazat marmeládu a poklást ho kompotovanými jahodami. Potáhnout jen pruhem marcipánu, pod strouhanou čokoládu obarvit část krému kakaem.

Harvestor jsem tvořila z Bebe oplatek (3 balíčky) slepovaných krémem a ořezaných do potřebného tvaru. Zadní velká kola jsou dvě sušenky (žloutkové věnečky) slepené marmeládou a potáhnuté marcipánem, přední malá kola jsem vykrojila vykrajovátkem z Bebe sušenek a opět slepila marmeládou. Rameno stroje je jištěné špejlemi.

Kládu jsem vytvořila z griliážových trubiček, které jsem zakoupila v cukrárně nenaplněné a potáhla je marcipánem.

 

Dort svatební kufry

 

Obrazek

Korpus: (ve formě 27x36 cm:) 11 vajec, 440 g polohrubé mouky, 440 g cukru krupice, 11 PL teplé vody, 2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Poté oddělit větší třetinu těsta a do ní vmíchat 1,5 PL prosátého kakaa. Formu jsem rozdělila předem poskládaným alobalem na dvě části (20x27 a 16x27), do větší nalila světlé a do menší tmavé těsto. Péct 10 minut na 180 a poté asi 50 minut na 150-160 stupňů.

ObrazekJahodový krém: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 240 g másla a 120 g Hery.

Krém nastavený Gustinem a moučnou kaší: 250 ml mléka, 60 g cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 15 g kukuřičného škrobu, 15 g polohrubé mouky - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 125 g másla a 125 g Hery.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili. Na tento dort je potřeba dávka z celé krabice mléka.

Postup: Korpus rozdělit na světlý a tmavý, každý proříznout na 3-4 pláty, kakaový korpus oříznout na cca 20x13 cm. Každý plát pokapat rumem a potřít střídavě světlým a jahodovým krémem. Pod světlý krém namazat marmeládu a poklást ho kompotovanými jahodami. Potáhnout každé patro zvlášť, ozdobit nejprve spodní, poté zvlášť vrchní, sesadit zachlazené.

 

Dort pro malou parádnici

 

Obrazek

Korpus světlý: (ve formě 27x34 cm:) 10 vajec, 400 g polohrubé mouky, 400 g cukru krupice, 10 PL teplé vody, 2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 50 minut na 150-160 stupňů.

Jahodový krém: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

ObrazekSvětlý vaječný krém: 6 vajec, 300 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 375 g másla, 125 g Hery. Vejce, cukr a vanilkový cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 30 minut-vejce nejprve nabudou a poté klesnou), po vychladnutí zašlehat postupně do másla a Hery. Ochutit rumem.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). ObrazekZpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili. Na tento dort je potřeba dávka z celé krabice mléka.

Postup: Korpus proříznout na 3-4 pláty a poté přeříznout na polovinu tak, aby vznikly pruhy 17x27 cm. Každý plát pokapat rumem a potřít střídavě vaječným a jahodovým krémem. Pod světlý krém namazat marmeládu a poklást ho kompotovanými jahodami.Poté seříznout do požadovaného tvaru, z okrojků udělat punčovinu (recept ZDE) a dotvarovat. Květiny jsem tvořila patchworovým vykrajovátkem na klematis.

 

Dort konev s kapustou

 

Obrazek

Korpus světlý: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 1 necelá ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Část těsta vlít do vymazaného a mouku vysypaného rovného hrnečku nebo plecháčku (základ na konvičku), zbytek do formy. Péct 10 minut na 170 a 20-25 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový a smetanový: 2 šlehačky, 1 zakysaná smetana, 2 vanilkové cukry. Ušlehat šlehačky s cukrem, přidat zakysanou smetanu. Rozdělit na dvě poloviny. Do jedné přidat několik lžic šťávy z jahodového kompotu, popř. pár rozmixovaných jahod a 1/2 želatinového ztužovače dr. Oetker připraveného s vodou podle návodu. Do druhého přidat pouze druhou polovinu želatinového ztužovače opět připraveného podle návodu. Doporučuji ztužovač připravit pro každou polovinu krému zvlášť kvůli želírování.

ObrazekDále potřeba: Rum, jahody z 1 jahodového kompotu, 1 Rama cremefine na šlehání, asi 200 g kvalitní hořké čokolády nebo polevy, trocha marcipánu, marmeláda, kakao, trocha krému.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dáváma 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili.

ObrazekPostup: Korpus rozříznout na dvě poloviny, spodní část vložit zpět do dortové formy, pokapat rumem, potřít jahodovou marmeládou a navrstvit na ni jahodový krém. Ten pokást jahodami. Zalít světlým krémem a přiklopit druhou polovinou korpusu. Překrýt potravinovou fólií a dát zachladit přes noc do lednice. Druhý den vyndat z formy, potřít ušlehanou Ramou cremefine se 2 PL prosátého kakaa, boky uhladit. Na povrch dortu jsem odlila čokoládu do strukturální fólie na čokoládu (vzor jsem koupila u fi Fiala Praha) a vykrojila horkým nožem podle dortové formy.

Kapustu jsem tvořila vykrajovačkou na kaly, jen jsem uřízla špičku. Vzorek jsem otlačila přes fólii ze skutečného listu kapusty.

Konev: Promazat korpus libovolným krémem (ne šlehačkovým) nebo nutelou a potáhnout. Konev je potřená pudrovou stříbrnou barvou. Hrdlo má v sobě zapracovanou špejli a je zapíchnuté do konve.

 

Dort pro včelaře

 

Obrazek

Korpus kakaový: (ve formě 27x35 cm:) 11 vajec, 4 PL prosátého kakaa dovážit do 440 g polohrubou moukou, 440 g cukru krupice, 11 PL teplé vody, 2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 50 minut na 150-160 stupňů.

Světlý korpus: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 120 g mouky, 3 PL teplé vody, 1/2 ČL prášku do pečiva. Postup jako u tmavého korpusu. Péct na plechu 15 minut na 180 stupňů.

ObrazekMeruňkový krém: 500 ml šťávy z meruňkového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g vanilkového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 240 g másla a 120 g Hery.

Světlý vaječný krém: 6 vajec, 300 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 375 g másla, 125 g Hery. Vejce, cukr a vanilkový cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 30 minut-vejce nejprve nabudou a poté klesnou), po vychladnutí zašlehat postupně do másla a Hery. Ochutit rumem.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili. Na tento dort je potřeba dávka z celé krabice mléka.

ObrazekSkládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý před kladením pokapat rumem. Jeden plát dát stranou a nahradit světlým plátem z plechu oříznutým do požadované velikosti. Promazat střídavě meruňkovým, vaječným a zase meruňkovým krémem, pod světlý krém namazat jahodovou marmeládu a poklást ho kompotovanými meruňkami.

Včelín vyskládat z odloženého plátu, okrojky spojit s krémem, marmeládou, rumem, vytvořit punčovinu a dotvarovat střechu. Na tu jsem ještě položila na každou stranu 2 oplatky Kolonáda pro zpevnění. Potáhnout zvlášť podstavec pod včelín, poté boky včelína a nakonec střechu. Vzorek na střeše je tvořený síťkou na mýdlo nataženou na váleček.


Dort frézie - bílá čokoláda

 

Obrazek

Korpus: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 160 g polohrubou moukou, 1 rovná ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 25-30 minut na 150 stupňů.

Pařížská pěna: 1 pařížská šlehačka Kunín, 1/2 tvarohu ve vaničce, 1 vanilkový cukr, 1/2 želatinového ztužovače dr. Oetker. Ušlehat šlehačku, tvaroh ušlehat s vanilkovým cukrem a spojit opatrně se šlehačkou. Želatinový ztužovač připravit s vodou podle návodu a spojit s krémem.

ObrazekSvětlý krém: 1 šlehačka, 1/2 tvarohu ve vaničce, 1 vanilkový cukr, 1-2 ČL cukru moučka, 1/2 želatinového ztužovače dr. Oetker. Připravit stejně jako pařížskou pěnu.

Dále potřeba: Rum, 4 banány, 1 Rama cremefine na šlehání, bílá čokoláda, marcipán, cukrové perličky.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává Obrazekzdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dáváma 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili.

Postup: Korpus rozříznout na dvě poloviny, spodní část vložit zpět do dortové formy, pokapat rumem a navrstvit na něj pařížskou pěnu. Tu pokást banány Obrazekrozkrojenými podélně na polovinu. Teprve teď připravit světlý krém (kvůli želírování, aby neztuhnul dříve, než ho nalijeme do formy) a navrstvit ho na banány. Přiklopit druhou polovinou korpusu, překrýt potravinovou fólií a dát zachladit přes noc do lednice. Druhý den vyndat z formy, potřít ušlehanou Ramou cremefine, boky obsypat strouhanou čokoládou. Na povrch dortu jsem odlila čokoládu do strukturální fólie na čokoládu (vzor vlnek jsem koupila u fi Fiala Praha) a vykrojila kolo podle dortové formy. Okraj dortu je zdobený patchworkovým vykrajovátkem, stínováno na žlutý marcipán pudrovou barvou fuchsie. Frézie je vykrajovaná vykrajovačkou na frézie, vázaná na floristických drátkách omotaných floristickou páskou, stínování stejně jako u patchworkové výšivky.

 

Dort s motýly

 

Obrazek

Korpus ořechový (forma 20x29cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 100 g strouhaných ořechů a 2 PL prosátého kakaa dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva, ořechy a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Pařížský krém: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa, 375 g másla, 125 g Hery. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

ObrazekPudinkový krém: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, 1/2 másla, 1/2 Hery, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán Obrazeknepřelili.

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý před kladením pokapat rumem. Promazat střídavě pařížským, pudinkovým a zase pařížským krémem. Vzor na dortu jsem vytlačila reliéfní fólií na čokoládu.

Lem dortu je tvořený páskovovou vykrajovačkou, motýli jsou vykrajovaní patchworkovou vykrajovačkou, kopretiny pístovou vykrajovačkou, vlčí máky jsem vykrajovala kolečkem a slzičkami na růže ze sady floral, rýhování jsem udělala podložkou ze sady na kaly.

 

Dort bagr

 

Obrazek

Korpus mramorovaný: (ve formě 27x36 cm:) 11 vajec, 440 g polohrubé mouky, 440 g cukru krupice, 11 PL teplé vody, 2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Poté oddělit 1/3 těsta a vmíchat do něj 2 PL prosátého kakaa. Do formy plnit podle návodu TADY, jen jsem si v obdélníkové formě vytvořila takové hromádky 4, aby se rovnoměrně naplnila - fotografie korpusu. Péct 10 minut na 180 a poté asi 40-45 minut na 150-160 stupňů.

ObrazekJahodový krém: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 240 g másla a 120 g Hery.

Pudinkový krém: 375 ml mléka, 150 g cukru krupice, 1,5 vanilkového pudinku, 1 máslo, 1/2 Hery, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty.

ObrazekMarcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili. Na tento dort je potřeba dávka z celé krabice mléka.

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý před kladením pokapat rumem. Promazat střídavě jahodovým, pudinkovým a zase jahodovým krémem, některé vrstvy proložit kompotovanými jahodami, pod světlý krém namazat jahodovou marmeládu. Podél delší strany jsem odkrojila plát dortu, z kterého jsem vytvořila punčovinu-recept tady dole a z ní vytvořila na Obrazekdortu hromadu.

Bagr jsem tvořila z Be-be sušenek (asi 2 balení), které jsem promazala krémem a okrojila do požadovaného tvaru. Rameno bagru je zpevněné několika špejlemi. Postupovala jsem obdobně jako je na návodu ZDE,postup jsem samozřejmě přizpůsobila "svému bagru".

Hlína je strouhaná poleva Carla.

Dlažbu na rozích dortu jsem tvořila pomocí této podložky-klik.

 

Ovocný dort

 

Obrazek

Korpus kakaový (forma průměr 25): 3 vejce, 3 PL krupicového cukru, 1 PL prosátého kakaa, 2 a půl PL polohrubé mouky. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky šlehat s druhou polovinou 3 minuty do pěny, poté zlehka vmíchat mouku s kakaem a bílky. Péct na pečicím papíru ve formě asi 15-17 minut na 180 stupňů.

Světlý korpus: 2 vajíčka, 2 PL polohrubé mouky, 2 PL cukru. Postup jako u tmavého korpusu, péct asi 10-12 minut na 180 stupňů.

Tvarohový krém: 250 g tvarohu, 1 zakysaná smetana, 1 Rama cremefine na šlehání, 1 vanilkový Obrazekcukr, 4 PL cukru moučka, podle chuti citr. šťávu, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Tvaroh ušlehat se zakysanou smetanou a cukrem a poté zlehka vmíchat ušlehanou Ramu a dle návodu spojit s želatinovým ztužovačem. Podle chuti je možné dosladit nebo dochutit citronem. Polovinu hmoty odebrat, do druhé poloviny vmíchat 2 PL jahodové marmelády.

Dále potřeba: 1 jahodový kompot, jahodová marmeláda, 1 Rama cremefine na šlehání, bílá čokoládová poleva, transferfólie na čokoládu Obrazek(zakoupila jsem u Malátků), ovoce, dortové želé.

Skládání: Do formy vložit tmavý plát, pokapat šťávou z jahodového kompotu, potřít jahodovou marmeládou a nalít jahodový krém. Poklást kompotovanými jahodami, zalít polovinou bílého krému a posypat černým a červeným rybízem. Přiklopit světlým korpusem a navrch natřít zbylý světlý krém. Nechat ztuhnout v lednici přes noc.

Druhý den potřít ušlehanou Ramou boky i vrch dortu, ozdobit ovocem a čokoládovými ozdobami. Ovoce, které by oschlo, potřít dortovým želé. Čokoozdoby jsem tvořila podle návodů TADY mašle a vějířky TADY.

 

Dort pro cyklistu

 

Obrazek

Světlý korpus (forma 22x33 cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 plná ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 30 minut na 150 stupňů.

Tmavý plát na plech: 3 vejce, 120 g cukru krupice, vrchovatá PL prosátého kakaa - dovážit do 120 g polohrubou moukou, 1/2 ČL prášku do pečiva, 3 PL teplé vody. Postup viz výše, péct asi 12 minut na 180 stupňů.

ObrazekJahodový krém: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 240 g másla a 120 g Hery.

Pudinkový krém: 250 ml mléka, 100g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, 1/2 másla, 1/2 Hery, rum.Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). ObrazekZpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili.

Skládání: Korpus rozříznout na 3 pláty, každý před kladením pokapat rumem, tmavý plát poslouží na proložení světlých (okrojit do požadované velikosti). Promazat střídavě jahodovým, pudinkovým a zase jahodovým krémem, některé vrstvy proložit kompotovanými jahodami, pod světlý krém namazat Obrazekpikantní marmeládu.

Kámen: okrojky z plátu smíchat s trochou krému, marlelády a rumu a vytvarovat kámen. Potáhnout. Hlína je strouhaná čokoláda na vaření, bláto troška krému obarveného kakaem. Stromečky jsou marcipán na zmrzlinových kornoutcích a nastříhané nůžkami.

 

Hroch z marcipánu

 

Obrazek

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili.


Dort pro motorkáře

 

Obrazek

Světlý korpus (forma 20x30 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1 1/3 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Jahodový krém: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

ObrazekPudinkový krém: 500 ml mléka, 200g cukru krupice, 2 vanilkové pudinky, 1 máslo, 1 Hera, rum.Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán Obrazeknepřelili. Na tento dort je potřeba marcipán z cca 1 a 1/2 dávky.

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý před kladením pokapat rumem. Promazat střídavě pudinkovým, jahodovým a zase pudinkovým krémem. Jahodový krém poházet kompotovanými jahodami.

Motorku jsem modelovala podle předlohy, kvůli stabilitě jsou v ní zapíchnuté 2 špejle, stejně jako ve značce a v sedící figurce. Hlína je strouhaná čokoláda na vaření.

 

 

Moje dorty - strana:  1312, 11, 10 987, 65, 4321   

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Moje dorty I