Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moje dorty 181-200

  

 

Souhrnné recepty na krémy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/kremy

Souhrnné recepty na korpusy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/piskotove-korpusy

Souhrnné recepty na modelovací hmoty: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/potahove-hmoty

 

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

 

Moje dorty - strana:  1312, 11, 10 987, 65, 4321  

 

Dort cisterna na benzin

 

88.-dort-cisterna-.jpg

Korpus kakaový: (nastavitelná obdélníková forma 32x32 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody, 20 g prosátého kakaa. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a cca 35 minut na 150 stupňů. 

Rolády - upéct 2x: 4 vejce, 4 PL polohrubé mouky, 4 PL cukru krupice. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat do pěny (asi 3 minuty), poté opatrně a postupně vmíchávat na střídačku mouku a ušlehané bílky. Péct na pečicím papíře na 180° 12 minut. Po upečení ještě teplé srolovat i s pečicím papírem. Sloupnout až po vychladnutí.

Krém jahodový: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 300-350 g másla. 

Krém pudinkový: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 200 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 500 g másla. Ochutit rumem.

88-2.-dort-cisterna.jpg

Postup: Korpus rozřezat na 3 pruhy (cca 10 cm široké), vyskládat do přibližného tvaru podvozku a tahače - obojí poskládat zvlášť. Promazávat střídavě oběma krémy, korpusy prokapávat rumem. Pod světlý krém namazat višňovou marmeládu, na krém kompotované jahody. Vše nechat důkladně zachladit, tahač jsem shora zajistila na tuhnutí špejlí, aby se nerozjel, tu jsem pak vytáhla! Rolády promazat a nabalit na sebe postupně obě dvě. Poté podvozek trochu seříznout, aby byl užší než tahač (kola jsou totiž nalepená na korpusu, nehloubila jsem pro ně díry). Potáhnout a dát opět zachladit. Poté vykrojit díry na kola v tahači, potáhnout a kola ihned umístit. Nakonec potáhnout promazanou roládu a umístit ji na podvozek s tahačem - přilepit trochou krému.

Kola jsou tvořená ze sušenek - věnečky - potažené hmotou Smartflex velvet, stejnou hmotou je potažený celý dort. Nakonec dolepit jednotlivé detaily, kola a lesklé části potřít stříbrnou prachovou barvou rozmíchanou v trošce alkoholu. Zrcátka jsou na kulatých párátkách. Jednotlivé nápisy jsem domalovala černou gelovou a bílou a stříbrnou pudrovou barvou s trochou alkoholu. (4,8 kg)

 

Dort s čokodeskou k promoci

 

89.-dort-s-cokodeskou-k-promoci.jpg

Piškot (forma 25x25 cm): 5 vajec, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 5 PL horké vody, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct asi 20-25 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat šťávou z kompotu a potřít višňovým džemem. 

Tvarohovo-smetanový krém: 2 šlehačky, 400 g zakysané smetany, 250 g tvarohu ve vaničce, 2 vanilkové cukry, 2-3 PL cukru moučka, 80 g želatinového ztužovače dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Hmotu rozdělit na dvě poloviny, do jedné vmíchat asi 2 lžíce višňového džemu 

89-1.-dort-s-cokodeskou-k-promoci.jpg

rozmixovaného s několika jahodami a spojit se 40 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s 80 ml šťávy z kompotu. Navrstvit do formy na korpus a urovnat. Poklást okapanými kompotovanými jahodami a přikrýt druhou polovinou korpusu. Ten opět pokapat. Zalít zbytkem bílé hmoty spojené s dalšími 40 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s 80 ml vody. Důkladně uhladit. Vše dát vychladit.

Dokončení: Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky i vrch dortu potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání, do ní zašlehat vanilkový cukr a větší množství kakaa pro barvu. Povrch dortu je deska odlitá na strukturální fólii oříznutá horkým nožem na rozměr. Boky dortu jsou zdobené čokoládou s transferfólií, stejně tak dekorace na vršku dortu.

Návod na mašli najdete TADY, na vějíře TADY. Kroužky a titul jsem stříkala z čokolády celofánovým kornoutkem na pečicí papír. (2,8 kg)

 

Dort Super Mario Galaxy

 

90.-dort-super-mario-galaxy.jpg

Korpusy světlý a tmavý (forma kulatá průměr 16 cm, slza - na cca 4 vejce): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 250 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Naplnit nejdříve malou kulatou formu světlým těstem, do zbytku vmíchat asi 2 PL kakaa a tmavý, těstem naplnit slzu. Péct dohromady 10 minut na 170 a 35-40 minut na 150 stupňů. 

Krém čokoládový z pudinku a čokolády: 250 ml mléka, 50 g cukru krupice, 1 čokoládový pudink, 4 PL čokoládových čoček - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink,100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

90-2.-dort-super-mario-galaxy.jpg

Ochutit rumem.

 Skládání: Korpusy rozřezat každý na 4 pláty, ty pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy. Pod světlý krém jsem dala višňový džem a krém pokladla kompotovanými jahodami. Promazané korpusy zachladit a poté potáhnout hmotou Smarflex Velvet. Okraje obou dortů jsou ozdobené kleštičkami na marcipán. Návod na žíhanou hmotu najdete TADY. Figurky jsou z hmoty Smartflex Flower modelované z ruky. Mráčky i spodní keříky jsem vykrajovala kovovou vykrajovačkou na kytičku, celé mráčky jsem lehce roztáhla, ostatní jen přepůlila. (3,05 kg)

 

Dort myslivecko-traktoristický

 

91.-dort-myslivecko-traktoristicky.jpg

Korpus světlý: (forma 21x28 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém mandarinkový: 250 ml šťávy z mandarinkového kompotu, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, 1 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 280 g másla. 

Krém podle Simony: 250 ml mléka, 1 vrchovatá PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 300 g másla. Ochutit rumem.

91-1.-dort-myslivecko-traktoristicky.jpg

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat mandarinkovým, vanilkovým a zase mandarinkovým krémem. Pod světlý krém namazat marmeládu a krém poklást kompotovanými mandarinkami. Dort zachladit a poté potáhnout hmotou Smarflex Velvet.

 Traktor je ze slepených tatranek a bebe-sušenek, které jsem po zachlazení seřízla do požadovaného tvaru a poté potáhla - obdobně jako na postupu TADY. Větší kolečka jsou Disco sušenky potažené hmotou, menší jsem vykrojila z Bebe-sušenek, slepilakrémem a také potáhla. Figurky jsou z hmoty Smartflex Flower modelované z ruky. Stromečky jsem tvořila z kužele a nastříhala nůžkami, stromečky na spodním okraji jsem vykrojila ze silnějšího plátu kovovým vykrajovátkem a také nastříhala nůžkami. (3,40 kg)

 

Dort Guns N´ Roses

 

92.-dort-guns-n---roses.jpg

Korpus světlý: (forma 22x28 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém z mražených malin: 100 g mražených malin, 150 g cukru krupice, 1 malinový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky. Maliny rozmrazit, rozmixovat a doplnit do 375 g vodou. Svařit s ostatními surovinami na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

92-2.-dort-guns-n---roses.jpg

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem, promazat malinovým, vanilkovým a zase malinovým krémem. Pod světlý krém namazat marmeládu a krém poklást 100 g malin (pokud jsou mražené, je lepší nechat je alespoň trošku povolit, aby nepustily moc vody). Dort zachladit a poté potáhnout hmotou Chocoflex - namíchala jsem 3:1 se Smartflexem Velvet. Vrchní dekorace je z hmoty Smartflex Velvet - požadované tvary jsem vystřihla podle papírové předlohy a domalovala (horní logo je dostínované pudrovými barvami, písmena jsem malovala gelovou barvou ředěnou vodou). Lebky jsem modelovala od ruky, vlasy jsou vytlačené přes lis na česnek.

 

Dort BMW

 

93.-dort-bmw.jpg

Korpus světlý: (forma 28x36 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 360 g polohrubé mouky, 2 menší ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla.

Krém pudinkový: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 200 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 420 g másla. Ochutit rumem. 

93-1.-dort-bmw.jpg

Skládání: Korpus překrojit na dva díly - vzniknou dva korpusy 14x36 cm. Každý díl rozřezat na 3 pláty, při skládání pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazávat střídavě oběma krémy, na světlý krém dát do některých vrstev kompotované jahody a pod některé pláty namazat marmeládu. Vyskládat do přibližného tvaru a nechat ztuhnout. Po ztuhutí seříznout nejlépe jemně zoubkovaným nožem do požadovaného tvaru, z krojků udělat punčovinu a tou dort dotvarovat. Dort je potažený hmotou Smartflex Velvet.

Kola jsou vytvořená ze sušenek Disco potažených Smartflexem, středy jsem dobarvila pudrovou stříbrnou barvou zředěnou alkoholem, stejně jako ostatní "kovové doplňky". Zpětná zrcátka jsou umístěná na párátkách. Auto jsem nejprve potáhla bílou hmotou celé a teprve poté jsem dolepovala ostatní části.

 

Šlehačkový dort s patnáctkou

 

94.-slehackova-patnactka.jpg

Piškot světlý (forma kulatá průměr 25): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 4 PL horké vody, menší ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct 10 minut na 180 a 20-25 minut na 150 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat šťávou z kompotu smíchanou s rumem.

Tvarohovo smetanový krém: 250 g tvarohu, 250 ml šlehačky, 200 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, asi 2 PL cukru moučka, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. V této fázi je potřeba rozmixovat asi 2/3 malé plechovku okapaných mandarinek a doplnit je tvarohovou hmotou tak, aby vzniklo cca 350-380 g hmoty. Tu spojit s 25 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s 50 g vlažné 

94-1.-slehackova-patnactka.jpg

šťávy z mandarinkového kompotu. Hmotu navrstvit do formy, poklást kompotovanými jahodami a zbylými mandarinkami, přiklopit druhým plátem. Ten opět pokapat rumem se šťávou z kompotu. Druhou část hmoty spojit opět s 25 g želatinového ztužovače spojeného tentokrát s 50 g vlažné vody. Navrstvit na piškot a zarovnat. Krém je nutné připravovat až těsně před použitím, jinak začne želírovat. Vše dát vychladit. Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky dortu potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání a povrch dortu ozdobit přetřením přes gumovou dečku. Boky dortu jsou zdobené bílou čokoládou s tranferfólií, hlavní ozdobu (15) jsem tvořila tak, že jsem si nejdříve z transferfólie vystřihla požadovaný tvar a poté na ni natřela ve dvou vrstvách bílou čokoládu. 

Postup na kanýry najdete TADY, na vějíře TADY. Dort je dozdobený červeným a bílým hroznem, blumou, borůvkami a kumkváty.

 

Dort medvěd Růžena

 

95.-dort-medved-ruzena.jpg

Korpus kakaový (nastavitelná obdélníková forma 20x35): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody, 20 g prosátého kakaa. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 45 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový s dření: 1 jahodová dřeň - rozpustit a doplnit do 375 ml šťávou z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla.

Krém pařížský: 3 vejce, 120 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 30 g kakaa, 250 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

95-2.-dort-medved-ruzena.jpg

Skládání: Korpus rozříznout na 3 pláty. Každý plát při skládání pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat nejprve světlým krémem, pod něj natřít višňovou marmeládu, krém poklást kompotovanými jahodami. Druhou vrstvu promazat pařížským krémem. Nechat ztuhnout v lednici. Po ztuhnutí okrojit podle šablony (vytisknutá ostřižená předloha), srazit hrany dortu, z okrojků vytvarovat punčovinu a dort jí dotvarovat. Celý dort potřít slabou vrstvou zbylého krému. Tělo potáhnout hmotou Smartflex Velvet mandle, vytvarovat čumák. Dozdobit krémem obarveným na růžovo přes špičku na chlupy č. 233. Doporučuji zdobit od spodní části dortu a stříkat krém v řadách. 

Krém z Gustinu a hladké mouky na chlupy: 375 ml mléka, 1,5 vrchovaté PL Gustinu, 1,5 PL hladké mouky, 1,5 vanilkového cukru cukr, 120 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla. Ochutit rumem, obarvit na růžovo. 

Dokončení: Nakonec zasadit oči a dozdobit kytičkami. Písmenka jsou z patchworku.

 

Ovocná kostka

 

96.-ovocny-dort-s-jahodami-a-mandarinkami.jpg

Piškot (forma 26x26 cm): 5 vajec, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 5 PL horké vody, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct asi 20-25 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat šťávou z kompotu a potřít višňovým džemem. 

Tvarohovo-smetanový krém: 2 šlehačky, 400 g zakysané smetany, 250 g tvarohu ve vaničce, 2 vanilkové cukry, 2-3 PL cukru moučka, 75 g želatinového ztužovače dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Spojit se želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. Hmotu rozdělit na dvě poloviny, do jedné vmíchat asi 2-3 lžíce višňového džemu, navrstvit do formy na korpus a urovnat. Poklást okapanými kompotovanými jahodami a mandarinkami a přikrýt druhou polovinou korpusu. Zalít zbytkem bílé hmoty. Důkladně uhladit. Vše dát vychladit.

Dokončení: Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky i vrch dortu potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání a povrch dortu ozdobit přes gumovou dečku. Boky dortu jsou zdobené čokoládou zdobenou transferfólií, stejně tak dekorace na vršku dortu. Dozdobit čerstvým ovocem (já použila jahody, červené a bílé hrozno, kumkváty) a kuličkami rafaela.

 

Dort Scooby doo


97.-dort-scooby-doo.jpgKorpus světlý: (nastavitelná kulatá forma 28 stlačená na ovál): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 45 minut na 150 stupňů. 

Krém z jahodové dřeně: 1 jahodová dřeň, šťáva z jahodového kompotu (doplnit jí rozpuštěnou dřeň tak, aby bylo 250 ml tekutiny), 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla.

97-1.-dort-scooby-doo.jpg97-2.-dort-scooby-doo.jpg

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý při skládání pokapat rumem nastaveným šťávou z kompotu, promazat jahodovým, pudinkovým a zase jahodovým krémem. Pod světlý krém namazat višňovou marmeládu, krém poklást kompotovanými jahodami. Celý dort je potažený hmotou Smartflex Velvet, figurky a dekorace Smartflex Flower. Figurky jsou modelované z ruky.

Hrad jsem tvořila tak, že jsem si vykrojila dva stejné díly a vložila mezi ně špejle, pomocí nichž jsem ho pak zapíchla do dortu. Vzor na "cestě" je pomocí strukturální fólie. Návod na žíhanou hmotu najdete ZDE.

 

Ovocný dort s čokodvacítkou


98.-ovocny-dort-s-cokodvacitkou.jpgPiškot světlý (forma 25x32 cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 6 PL horké vody, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct 10 minut na 180 a 25 minut na 150 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat šťávou z kompotu a lineckou marmeládou. 

Tvarohovo-smetanový krém: 500 g tvarohu, 500 ml šlehačky, 400 g zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, asi 4 PL cukru moučka, 2 želatinové ztužovače dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Hmotu rozdělit na dvě poloviny. Do první z nich přidat asi 2 lžíce marmelády a 

98-1.-ovocny-dort-s-cokodvacitkou.jpg

spojit se želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu (místo vody jsem použila šťávu z jahodového kompotu). Navrstvit na korpus, poklást kompotovanými jahodami a mandarinkami a přiklopit druhou částí korpusu. Ten opět pokapat šťávou z kompotu. Druhou část krému spojit s druhým želatinovým ztužovačem a navrstvit do formy. Důkladně uhladit. Vše dát vychladit.

Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky i vršek dortu 

98-2.-ovocny-dort-s-cokodvacitkou.jpg

dortu potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání a povrch dortu ozdobit zoubkovanou cukrářskou kartou.

 

Boky dortu jsou zdobené čokoládou s transferfólií, stejnou metodou je zdobený vějíř a dvacítka. Požadované tvary jsem si nejprve vystřihla z fólie a teprve poté na ni natírala čokoládu. Postup na kanýry najdete TADY. Vršek dozdobit čerstvým ovocem (použila jsem mochyni peruánskou, červené a bílé hrozno, jahody, blumy, pomeranč, kumkváty. Pomeranče jsem na řezu potřela dortovým želé, aby neosychaly.

 

Dort Hello Kitty s kytičkou

 

99.-dort-hello-kitty-s-kytickou.jpgKorpus světlý (forma 21x30 cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodový 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozřezat na 3 pláty, poté vykrojit podle papírové šablony přibližný tvar Kitty. Okrojky odložit stranou. Každý plát při skládání pokapat rumem nastaveným šťávou z kompotu, promazat jahodovým krém, ten poklást 99-2.-dort-hello-kitty-s-kytickou.jpgkompotovanými jahodami, v další vrstvě promazat marmeládou a vanilkovým krémem. Po ztuhnutí seříznout hrany dortu tak, aby byly okraje zakulacené. Okrojky rozmělnit, přidat k nim rum a krém, popř. marmeládu, vzniklou hmotou dotvarovat zaoblení obličeje, rukou, nohou. Celý dort je potažený hmotou Smartflex Velvet, fousky Smartflex Flower. Vousky je vhodné vytvořit den předem, aby vyschly. 

Fotopostup na Kitty najdete TADY, tuto jsem však potahovala nejprve celou bílou a zbylé části dolepovala. Okraje rukávů a sukně jsou zdobené kleštičkami na marcipán. Písmena i číslice patchwork.

 

Dort Homer Simpson s autem

 

-12.-dort-homer-simpson-s-autem.jpgKorpus světlý (forma 21x31 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodovo-malinový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g malinového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

-12-4.-dort-homer-simpson-s-autem.jpgKrém pudinkový 375 ml mléka, 1,5 vanilkového pudinku, 150 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty a po kratší straně uříznout 7 cm dlouhý pruh, který poslouží jako základ pro auto. Každý plát při skládání pokapat rumem, promazat střídavě vanilkovým, jahodovým a zase vanilkovým krémem. Pod světlý krém namazat jahodovou marmeládu, jahodový krém poklást kompotovanými jahodami. Z odkrojeného pruhu vyskládat auto, nechat vychladit, okrojit do výsledného tvaru, z okrojků vytvořit punčovinu a tou auto dotvarovat. Celý dort je potažený hmotou Smartflex Velvet mandle, dekorace (figurky) Smartflex Flower. Figurky jsou modelované z ruky.

 

Šlehačkový s dvojí náplní a čokokvěty

 

-13.-slehackovy-s-dvoji-naplni-a-kvety.jpgKorpus tmavý (forma cca 29x33cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 260 g polohrubé mouky, 20 g prosátého kakaa, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a cca 20 minut na 150 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty. 

Krém vanilkový: 200 ml šlehačky, 125 g tvarohu z vaničky, 100 g vanilkového ztužovače Cremfix + 100 ml šťávy z mangového kompotu vody. Ušlehat šlehačku, vmíchat do ní tvaroh, v druhé míse smíchat ztužovač s vlažnou vodou (šlehám ručně metličkou asi 30 sekund) a opatrně smíchat s krémem.

Pařížská šlehačka: 200 ml šlehačky, 100 g tvarohu z vaničky, 100 g čokoládového ztužovače Cremfix + 100 g vlažné vody. Postup jako u vanilkového krému. 

-13-1.-slehackovy-s-dvoji-naplni-a-kvety.jpgŠlehačkový krém: 500 ml šlehačky, 1 zakysaná smetana (200 g), 1 vanilkový cukr, 2 PL cukru moučky, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr se šlehačkou a zlehka do ní vmíchat zakysanou smetanou. Podle chuti možno přisladit nebo přikyselit pár kapkami citronu. Spojit s 1 želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. Všechny krémy je nutné spojit se ztužovačem až těsně před promazáváním! 

Skládání: Korpus rozkrojit na dva pláty. Spodní díl vložit do dortové formy, prokapat rumem, na polovinu navrstvit pařížskou šlehačku, na druhou vanilkový krém, ten poklást kompotovaným mangem, které je nutné lehce zatlačit do krému. Přiklopit druhým plátem, opět ho zlehka pokapat rumem a navrstvit světlou šlehačkovou hmotu. Vše nechat důkladně vychladit v lednici, nejlépe přes noc. 

Dokončení: Ušlehat 1 Ramu cremefine na šlehání s 1/2 vanilkového cukru, potřít boky dortu, důkladně uhladit hladkou cukrářskou kartou nebo těrkou. Povrch dortu jsem zdobila přes gumovou dečku. Ozdoby mezi ovocem jsou stříkané čokoládou z celofánového kornoutku na pečicí papír. Čokoládové květy - košíčky podle Radky H. - návod TADY. Dort dozdobit pomerančem, hroznovým vínem a mochyní peruánskou.

 

Slaný dort s baby papričkami

 

-14.-slany-s-baby-paprickami.jpgSuroviny: Jeden světlý a jeden tmavý toustový chléb, 3 pomazánková másla, 1 balení taveného sýra, asi 15 dkg česnekové pomazánky, 20 dkg šunkové pěny, 1 pažitkové žervé Lipánek, uzenina, sýry, zelenina podle fantazie. Šunkovou pěnu jsem nastavila pomazánkovým máslem a sýrem, dochutila solí. Stejně tak česnekovou pomazánku a pažitkové žervé, ty jsem již nesolila. 

Postup: Na podložku, kde již dort zůstane, dát 4 pruhy pečicího papíru (pro ochránění papírové dortové podložky) a začít skládat - ve dvou řadách po třech tmavých toustových chlebech, pomazat šunkovou pěnou, poklást šunkou. Druhou vrstvu tvoří 6 plátků světlého chleba, pažitková pomazánka - pokladeno sýrem, třetí vrstvu tmavý chléb, šunková pěna - pokladeno anglickou slaninou, čtvrtou vrstvu světlý chléb. Po bocích dortu (vpředu a vzadu) nalepit zbylý chléb, který zároveň srovná nerovnosti, boční kratší strany seříznout. Celý dort jsem potřela česnekovou pomazánkou a vršek dortu ozdobila cukrářskou kartou. Boky dortu tvoří anglická slanina, vršek dortu zdobit podle vlastní fantazie (uzenina, sýr, cherry rajčátky, baby papričky, rucola, pórek...).

 

Dort kokršpaněl

 

-15.-dort-kokrspanel.jpgKorpus kakaový (nastavitelná forma průměr 28 stlačená na ovál): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody, 20 g prosátého kakaa. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém pařížský z čokolády: 250 ml šlehačky, 60 g cukru, 2 vanilkové cukry, 2 PL prosátého kakaa, 100 g rozlámané čokolády na vaření - smíchat, přivést k varu, krátce provařit a odstavit. Pokud by se kakao ve šlehačce nerozpustilo, je vhodné směs ještě před varem prolít přes cedník. Nechat vychladnout a poté vychladit alespoň krátce v lednici. Poté zašlehat do 250 g másla. Krém má tendenci se po zašlehání studené směsi srazit, proto doporučuji nechat část másla rozpustit a do krému ho zašlehat teplé, případně nahřát krátce mísu ve vodní lázni a krém přešlehat. 

-15-2.-dort-kokrspanel.jpgKrém pudinkový: 375 ml mléka, 1,5 vanilkového pudinku, 150 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty. Každý plát při skládání pokapat rumem, promazat střídavě oběma krémy. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Dort je potažený hmotou Smartflex Velvet mandle, ze stejné hmoty je tvořený kokršpaněl. 

Kresba na potahovou hmotu: Vytisknout a vystřihnout požadovaný obrázek (inspirace z internetu), ten po lícu propíchat po obrysech jehlou na měkké podložce. Poté obtisknout rub obrázku, kde jsou vystouplé vpichy od jehly, na potahovou hmotu a následně malovat gelovou barvou zředěnou vodou, vybarvovat lze i pudrovou barvou zředěnou alkoholem.

 

Dort Pat a Mat zedníci

 

-16.-dort-pat-a-mat-zednici.jpgKorpus mramorovaný(forma 23x31 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Třetinu těsta odložit a přidat do ní 1 PL prosátého kakaa. Plnit do formy podle návodu TADY. Já dělala takové hromádky do formy čtyři. Péct 10 minut na 170 a 45 minut na 150 stupňů. 

Krém stracciatella: 375 ml mléka, 1,5 PL Gustinu, 1,5 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla a do krému opatrně zamíchat 50 g nastrouhané Margot čokolády a 50 g čokolády na vaření.

-16-1.-dort-pat-a-mat-zednici.jpgKrém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozříznout na 3 pláty. Po kratší straně odkrojit asi 4 cm široký pruh, ten poslouží jako základ pro zídku. Každý plát při skládání pokapat rumem, promazat střídavě oběma krémy. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Dort i zídka jsou potaženy hmotou Smartflex Velvet mandle, figurky a modelované detaily jsou z hmoty Smartflex Flower. Figurka je modelovaná z ruky. Vzor na zídce jsem tvořila silikonovou podložkou.

 

Malinová čokoabstrakce

 

-17.-dort-malinova-cokoabstrakce.jpgPiškot tmavý: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 20 g prosátého kakaa, 1/2 ČL prášku do pečiva, 3 PL horké vody. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat asi 3 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 stupňů a asi 20-25 minut na 150 stupňů. Po vychladnutí rozkrojit na dva pláty, jeden plát vložit zpátky do umyté formy a pokapat rumem. Potřít vanilkovým krémem, na něj navrstvit 2 podélně rozříznuté banány, zatřít pařížským krémem a přiklopit druhým plátem pokapaným rumem. Nechat důkladně ztuhnout v lednici. 

Krém vanilkový: 200 ml šlehačky, 100 g zakysané smetany, 90 g vanilkového ztužovače Cremfix+ 90 g vlažné vody. Ušlehat-17-1.-dort-malinova-cokoabstrakce.jpgšlehačku, vmíchat do ní zakysanou smetanu, v druhé míse smíchat ztužovač s vlažnou vodou (šlehám ručně metličkou asi 30 sekund) a opatrně smíchat s krémem. 

Pařížská šlehačka: 200 ml šlehačky, 100 g zakysané smetany, 90 g čokoládového ztužovače Cremfix + 90 g vlažné vody. Postup jako u vanilkového krému.

Dokončení: Po ztuhnutí vyndat z formy, ušlehat 1 Ramu cremefine na šlehání s 1/2 vanilkového cukru a potřít jí celý dort. Po důkladném uhlazení ozdobit cukrářskou kartou. Dozdobit čerstvými malinami, čokoládovými ozdobami a nugátovými koulemi. Nugátové koule jsou koupené jako kusová ozdoba, čokoozdoby jsem tvořila nalitím čokolády na vystřiženou transferfólii. Půlkola na spodní straně dortu jsem vykrajovala horkým vykrajovátkem z plátu čokolády na tranferfólii. Kola jsem poté přepůlila horkým nožem.

 

Dort Pagani Zonda bílá

 

-18.-dort-pagani-zonda-bila.jpgKorpus světlý (forma 28x33 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 360 g polohrubé mouky, 2 menší ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla. 

-18-3.-dort-pagani-zonda-bila.jpgKrém pudinkový: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 200 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 450 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus překrojit na dva díly - vzniknou dva korpusy 14x33 cm. Každý díl rozřezat na 3-4 pláty, při skládání pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazávat střídavě oběma krémy, na světlý krém dát do některých vrstev kompotované jahody a pod některé pláty namazat marmeládu. Vyskládat do přibližného tvaru a nechat ztuhnout. Po ztuhutí seříznout nejlépe jemně zoubkovaným nožem do požadovaného tvaru, z krojků udělat punčovinu a tou dort dotvarovat. Dort je potažený hmotou Smartflex Velvet. Kola jsou vytvořená ze sušenek Disco potažených Smartflexem, středy jsem dobarvila pudrovou stříbrnou barvou zředěnou alkoholem, stejně jako ostatní "kovové doplňky". Zpětná zrcátka jsou umístěná na párátkách.

 

Šlehačkový dort s čokoládovým květem

 

-19.-slehackovy-s-cokoladovym-kvetem.jpgKorpus tmavý: (forma 23x30cm): 6 vajec, 120 g cukru krupice, 120 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 40 g kakaa, 4 PL oleje. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat olej a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 stupňů a cca 20 minut na 150 stupňů. 

Pařížská šlehačka: 500 ml živočišné šlehačky 33% + 200 g čokolády na vaření - za stálého míchání přivést k varu a krátce provařit. Nechat vychladnout a poté důkladně vychladit v lednici, nejlépe přes noc. Poté přidat 500 ml vychlazené bílé šlehačky a vyšlehat ručním šlehačem. Aby šlehačka spolehlivě držela, spojila jsem ji se 60 g želatinového ztužovače dr. Oetker připraveného podle návodu se 120 g vlažné vody.

-19-2.-slehackovy-s-cokoladovym-kvetem.jpgŠlehačkový krém: 200 ml šlehačky, 1/2 vanilkového cukru - ušlehat a spojit s 15 g želatinového ztužovače Dr. Oetker připraveného podle návodu se 30 g vlažné vody. Oba krémy je nutné spojit se ztužovačem až těsně před promazáváním! 

Skládání: Korpus rozkrojit na dva pláty. Spodní díl vložit do dortové formy, pokapat rumem, navrstvit polovinu pařížské šlehačky, poté přiklopit druhým plátem pokapaným rumem a navrstvit druhou polovinu. Na ni natřít světlý šlehačkový krém. Důkladně uhladit a nechat vychladit v lednici. Po ztuhnutí ušlehat 1 Ramu cremefine na šlehání, potřít povrch dortu, důkladně uhladit hladkou cukrářskou kartou. Povrch dortu natřít přes gumovou dečku. Vějíře i ozdoby na bocích jsou z čokolády Master Martini zdobené tranferfolií (i na boční tvary si fólii nejprve nastříhám, pak nanesu čokoládu a sloupnu...je to jednodušší než natírat celou fólii a čokoládu pak krájet), bílé ozdoby a květ jsou stříkané čokoládou na pečicí papír (použila jsem samozavírací sáček).

Postup na vějíře ZDE, na kanýrkyTADY. Střed květu a spodní část vějířů jsou kávové bonbony.

 

Moje dorty - strana:  1312, 11, 10 987, 65, 4321