Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítáme Vás
stuha.jpg 
Knihovna městyse Křemže
Pod Jáníčkem 82
382 03 Křemže

Knihovnice: Miroslava Průchová

Telefon: +420 725 525 420           Skype: knihovna.kremze
E-mail:   knihovna@kremze.cz

Výpůjční doba:
Po a Čt 9.00 - 11.00   12.00 - 18.00
         St                        14.00 - 18.00

schranka-03.jpg

logo_vu3v-09.jpg

KNIHOVNA MĚSTYSE KŘEMŽE

pořádá pro seniory

VIRTUÁLNÍ
UNIVERZITU TŘETÍHO VĚKU

v Knihovně městyse Křemže

6. přednáška se koná

10. DUBNA 2024 12.30 - 14.00

Téma kurzu v 8. semestru

ŽIVOT S ENERGIÍ

schranka-01.jpg

Pro informace volejte 725 525 420

Zájemci se mohou přihlásit v Knihovně městyse Křemže

Další informace na portálu http://www.vu3v.cz

schranka-03.jpg

ZMĚNA PŘI ODESÍLÁNÍ
POPLATKŮ Z PRODLENÍ
V KNIHOVNĚ MĚSTYSE KŘEMŽE

   V Knihovně městyse Křemže je základní výpůjční lhůta pro půjčování dokumentů mimo knihovnu 50 dní. Jestliže uživatel nevrátí půjčený dokument ve stanovené lhůtě, účtuje knihovna uživateli poplatek z prodlení.
   V knihovním programu Clavius se první upomínka objeví po 21 dnech od konce výpůjční lhůty dokumentů, její cena je 20 Kč. Druhá upomínka se objeví po 42 dnech od konce výpůjční doby, její cena je 40 Kč.
   Knihovna městyse Křemže má pro čtenáře zavedenou službu tzv. předupomínek, která je poskytovaná zdarma. Čtenářům, je 5 dní před koncem základní výpůjční lhůty dokumentů, e-mailem zasláno oznámení, za které nehradí žádný poplatek, s žádostí o vrácení půjčených dokumentů.
   Poté mají čtenáři možnost zareagovat. Buď dokumenty vrátit, nebo si výpůjční dobu sami prodloužit na webových stránkách knihovny v čtenářském kontu -  www.knihovnakremze.estranky.cz. Žádat o prodloužení výpůjční lhůty dokumentů mohou také e-mailem - knihovna@kremze.cz, telefonicky - +420 725 525 420 nebo osobní návštěvou.
   Vzhledem, k tomu, že čtenáři mají několik možnosti, jak se poplatkům z prodlení vyhnout a z důvodu soustavného zdražování poštovních známek a dalších nákladů spojených s odesíláním těchto dopisů, které jsou již vyšší, než čtenář zaplatí za první  upomínku, bylo rozhodnuto, že nebudou od 1. ledna 2024 zasílány první upomínky poštou, ale pouze e-mailem. Teprve druhá a další upomínky budou vytištěny a zaslány dopisem poštou. Tímto se knihovna vyhne zdražování upomínek.

img_20231012_085156_1kopie.jpg

schranka-03.jpg

PROVOZNÍ ŘÁD KNIHOVNY

   Knihovna na starém obecním úřadě je rozdělena do dvou pater na dva zcela oddělené samostatné prostory.
   V přízemí po příchodu do knihovny vstoupíte vpravo do menší místnosti, kde je umístěn regál s časopisy a několik regálů na novější knihy. V druhé větší místnosti je výpůjční pult a počítač pro veřejnost.

img_20230126_121814kopie.jpg    img_20230126_121614kopie.jpg

   V této místnosti byl také zřízen vstup na schodiště, které čtenáře zavede do prvního patra, kde jsou umístěny regály s knihami.
   Tady také nejprve vstoupíte do menší místnosti, kde je umístěna beletrie pro dospělé a beletrie pro mládež. Ve větší místnosti je naučná literatura a beletrie pro dospělé, naučná literatura pro mládež a beletrie pro malé děti.
   Pro snazší odnesení knih z horního patra, byly do knihovny nakoupeny košíky.
   Tím, že je knihovna rozdělena do dvou pater a v knihovně pracuje jen jedna knihovnice, musí čtenáři počítat s tím, že knihovna může být ve výpůjční době uzamčena. A to z toho důvodu, že knihovnice právě zařazuje, nebo vyhledává knihy čtenářům v horním patře, a nemůže zároveň dohlížet na návštěvníky v přízemí.
   Pro tyto případy, byl do knihovny nainstalován zvonek, aby na sebe další návštěvníci měli možnost upozornit, a poté musí počkat na příchod knihovnice.

2023-01-26_10-44-40kopie.jpg   2023-01-26_10-42-32kopie.jpg
   Následujícími obšírnými informacemi chci čtenářům vysvětlit, jaké knihy si lze v knihovně půjčit, a jak se orientovat v on-line katalogu.
   Knihovna, která byla zřízena v budově starého obecního úřadu, je mnohem menší, než ta původní, a tak se  většina knih do ní nemohla přestěhovat. V současné době má knihovna v Křemži podle statistických údajů ve fondu 16 765 knih.
   Všechny knihy, které  jsou do knihovny nakupovány, jsou zaevidovány pod určitým přírůstkovým číslem. Tento přírůstkový seznam je vedený již několik desítek let. Poslední kniha, která byla v roce 2022 nakoupena a zaevidována má přírůstkové číslo 28 329.
O tom, které knihy budou do knihovny vybrány, rozhodlo jejich stáří. V knihovně jsou k dispozici pouze knihy s přírůstkovými čísly vyššími než 25 000, které byly nakupovány od začátku roku 2018 až do současnosti, tedy asi 3 000 knih. K tomu přibyly některé starší knihy, které měli čtenáři půjčené doma, a pak byla do knihovny ještě vybrána školní četba pro žáky a studenty.
   Pokud si bude chtít čtenář půjčit knihu, která má nižší přírůstkové číslo než 25 000 a nebyla vrácena v roce 2023, tak její vypůjčení není možné. Další problém, který se projevil po nastěhování, je ztráta některých vybraných knih, například poezie a dětské beletrie pro malé děti.
   Podrobné popisování toho, které knihy jsou v knihovně, je důležité pro vyhledávání konkrétních knih, které čtenáři požadují. Proto musí být knihovní fond přísně uspořádán, každá kniha musí mít své pevné místo. Čtenáři tak mohou být rychle a spolehlivě obslouženi. Zároveň tyto informace využijí ti čtenáři, kteří si doma vyhledávají knihy v on-line katalogu, aby již dopředu věděli, které knihy si mohou půjčit.
   I přesto, že knihovna má velmi omezený počet knih a nemůže využívat veškerý nakoupený knihovní fond, má i nadále zájem co nejvíce nabízet čtenářům její hlavní službu, tedy půjčování
knih Proto je hojně využívána Meziknihovní výpůjční služba (MVS) a knihy jsou objednávány z jiných knihoven, především z Městské knihovny v Českém Krumlově a z Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích. V tomto případě je ale nutné počítat s několika denním odstupem, mezi podáním požadavku a jeho vyřízením. Proto si čtenáři mohou objednávat knihy předem - e-mailem nebo telefonicky a samozřejmě i osobně v knihovně.