Jdi na obsah Jdi na menu
 


České Budějovice 2015

23. 3. 2016

     "Čtení a besedování o knihách"

     Při letošním jarním literárním výletě, jsme v úterý 21. dubna 2015 navštívily České Budějovice. Od zastávky autobusu na Lidické jsme se vydali směrem k zimnímu stadionu, který po kompletní rekonstrukci v letech 2001 – 2002 nese název Budvar aréna, podle významného sponzora českého hokeje budějovického Budvaru. První zimní stadion s umělou ledovou plochou byl otevřen v roce 1946. V současné době má stadion celkovou kapacitu 6 421 diváků, z toho 551 míst je k stání. Hlavní ledová plocha měří 28 x 58 metrů. 

     Za stadionem, který stojí na vltavském nábřeží, jsme po mostě prošli do Stromovky směrem k sportovní hale, kde se hrají převážně míčové hry, stolní tenis a pořádají se i některé kulturně společenské akce. 

     Potom jsme přešli po mostě Dlouhá lávka k plaveckému stadionu na Sokolský ostrov a pak ještě po Lávce u Solní branky, která vede přes slepé rameno Malše.

     Potom kolem slepého ramene na Piaristické náměstí, kde jsme chvíli odpočívali. Pak jsme se vyfotili v rajské zahradě dominikánského kláštera a odtud jsme se vydali kolem Masných krámů ke katedrále svatého Mikuláše, která stojí kousek od náměstí Přemysla Otakara II. vedle Černé věže.

     Abychom načerpali další síly k odpolednímu programu, rozešli jsme se kolem náměstí Přemysla Otakara II., kde si každý vybral občerstvení podle vlastní chuti.

     Po obědě jsme zamířili na českobudějovickou radnici, kde jsme měli domluvenou prohlídku. Radnice byla v letech 1417 – 1433 umístěna v tzv. Knollově domě, ke kterému byl později připojen i Terczebuchovský dům. Oba domy byly propojeny a několikrát upravovány do dnešní barokní podoby. Poslední rekonstrukce proběhla v roce 1999, kdy byla provedena dostavba nového radničního křídla.

     Na úvod prohlídky jsme se shromáždili na nádvoří, kde stojí socha Augusta Zátky. Potom jsme vyjeli výtahem až nahoru, kde jsme si prohlédli novou přístavbu radnice. A odtud jsme vyšli na střechu radnice. Z prostřední věže na střeše hraje každou hodinu zvonkohra, která sem byla nainstalována v roce 1995.  Na atice jsou umístěny čtyři alegorické sochy od Josefa Dietricha zosobňující základní měšťanské ctnosti – Spravedlnost, Statečnost, Moudrost a Opatrnost, které jsou v současné době nahrazeny kopiemi. Další zajímavost, kterou jsme mohli na střeše radnice zhlédnout, byly včelí úly. Radnice takto podporuje městské včelaření, které přispívá k ochraně včelí populace, podpoře městské ekologie i práce včelařů.  

     Ze střechy radnice byl pěkný výhled nejen na budějovické náměstí a Černou věž, ale i do širšího okolí. 
     Součástí prohlídky měla být i obřadní síň radnice, kterou jsme bohužel neviděli, protože tam právě probíhalo vítání občánků. Ta je zajímavá tím, že je zde stropní freska Šalamounova soudu od Jana Adama Schöpfa.
     Prohlídkou radnice jsme náš výlet zakončili, a protože do odjezdu autobusu zbývalo ještě dost času, vydali jsme se na nádraží Lannovou třídou, která spojuje železniční a autobusovou dopravu s historickým centrem.  A pak už jsme se nechali odvézt zpět do Křemže. Věřím, že se výlet všem líbil, neboť nám přálo i počasí.

 

 

Náhledy fotografií ze složky České Budějovice 2015