Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatá Hora, Křivoklát, zámek Lány - září 2023

1. 2. 2024

V úterý 19. září 2023 pořádala Knihovna městyse Křemže již čtrnáctý podzimní zájezd pro seniory na poutní místo Svatá Hora, hrad Křivoklát a zámek Lány.

   A vzhledem k tomu, že program zájezdu byl hodně nabitý a rezervy malé, tak se celý den táhl ve znamení zpoždění. smiley

     Z Křemže jsme vyjíž2023-09-19_09-45-27kopie.jpgděli o 20 minut později, průjezd Č. Budějovicemi také nebyl rychlý, a protože naše trasa vedla směrem na Písek do Přibrami, kde se staví nová dálnice, zdržení se ještě zvětšilo. Na Svatou Horu jsme přijeli o ¾ hodiny později, a tak jsme na její prohlídku měli jen půl hodiny.

   Odtud jsme se vydali na hrad Křivoklát, který stojí uprostřed lesů a cesta k němu byla opravdu křivolaká. Úzké silnice, samá zatáčka…takže2023-09-19_12-38-24kopie2.jpg i sem jsme přijeli o něco později. V obci Křivoklát je několik restaurací, ale tento den byly dvě z nich, se kterými jsem počítala, zavřeny. A tak jsme se museli rozdělit do dvou zbývajících. Obědy byly objednané, a tak se žádné dlouhé čekání nekonalo. Vypadalo to, že jsme zpoždění dohnali, ale prohlídka hradu Křivoklát, která měla trvat 80 minut, se protáhla, o dalších deset. A tak jsme museli z hradu na parkoviště sprintovat do kopce, smiley abychom dojeli včas na prohlídku zámku v Lánech.

   A měli jsme velké štěstí, přijet o pár vteřin později, tak by pokladna byla již zavřená. Navíc byla paní pokladní nemile překvapena tím, že si bude každý kupovat vstupenku sám, hlavně proto, že tady se vstupenky vyrábí ručně. Nastříháním obdélníčků ze čtvrtky papíru, orazítkováním a ručním popisem data a času prohlídky. Kvůli našemu zpoždění předpokládala, že již nepřijedeme, a tak nic z toho neměla připravené předem. A vzhledem, k tomu, že sehnat telefonní číslo do této pokladny je nemožné, byl hotový zázrak, že vše klaplo. smiley

      I v Lánech jsou poblíž zámku dvě restaurace. Ale jedna z nich byla opět zavřená.smiley  A tak jsme se téměř všichni postupně sešli v Bechnerově statku, kde v té době měli další zájezd.smiley  Ale musím je pochválit, protože se nám hned začali věnovat a my jsme si mohli dát konečně kávu, na kterou předtím nebyl čas.

   Ani na společné focení zatím nedošlo, a tak jsme k tomu využili dvůr Bechnerova statku.

2023-09-19_17-22-28.jpg

    Výlet se nám opět vydařil, počasí bylo příjemné, hlavně k večeru, a tak už nás čekala jen dlouhá cesta domů, kam jsme v pořádku dorazili, až za tmy v půl deváté.

   Na závěr chci ještě všem účastníkům poděkovat za vstřícnost při drobných změnách v programu a za dodržování časů odjezdů. Děkuji a těším se na příští rok.