Jdi na obsah Jdi na menu
 


historie Černíkovického panství

Černíkovice se tak staly součástí rozsáhlého litického panství.

Roku 1558 koupil Černíkovice  Mikuláš Dobeš z Olbramovic. Vzniklo tak malé panství, které tvořily všehovšudy tři vesnice: Černíkovice, Třebešov a Byzhradec. Po třicetileté válce získal černíkovické panství Jindřich Kraft (Henrich Crafft) z Lammersdorfu. (mimo Černíkovic vlastnil od roku 1642 ves a tvrz Ratboř na Kolínsku. 

Se skončenou třicetiletou válkou přišel čas na rekatolizaci. Za tím účelem byl také roku 1651 sepsán Soupis poddaných podle víry, který je dnes cenným dokumentem o poměrech na jednotlivých panstvích. Hraběti bylo tehdy 51 let, jeho ženě Marii Anně Christině rozené Vítovna (Wythin) ze Rzavého let 32. Žilo s nimi 5 dětí: Barbara (12 let), Ludmila (11 let), Leopold Wilhelm (10 let), Catharina (7 let) a Carl Wntzl Wolfgang (1 rok). Na zámku tehdy též žila též Jindřichova sestra Sibilla (46 let) a nějaký další příbuzný: Antonius Crafft, 25 roků stár. K panství tehdy náležely dva dvory: Třebešov a Ostrov.

Panství tvořilo tehdy 14 vsí a žilo na něm celkem 1862 osob. Největším ze sídel bylo paradoxně nejodlehlejší a nejméně úrodné Deštné s 336 obyvateli (nepochybně zásluhou sklářství a dalších na spotřebu dřeva náročných řemesel). Dále v pořadí: Dobré (244 obyvatel), Hroška, Bílý Újezd a Roudné (úhrnem 224 obyvatel), Černíkovice (220 obyvatel), Hlinné (198 obyvatel), Osečnice (133 obyvatel), Domašín (107 obyvatel), Třebešov (89 obyvatel), Rovné (83 obyvatel), Byzhradec (82 obyvatel), Mnichová (39 obyvatel), a nejmenší Lomy (34 obyvatel). Duchovní správu celého panství zajišťoval jediný farář, usazený v Bílém Újezdě. Při tehdejších dopravních možnostech byla to práce jistě značně nesnadná, zvláště v zimě - vždyť do takového Deštného je to z Bílého Újezda nejkratší cestou nějakých 14 kilometrů!

Jindřich Kraft se zasloužil o stavbu nového kamenného kostela na návrší nad zámkem, kde stál původně kostelík dřevěný. Činil tak prý na radu jistého jezuity, který varoval, že v tom původním kostelíku se po kacířsku služby pod obojí konaly, a tudíž že se v něm bez urážky a bez zlehčení nejsvětějšího jména božího už po katolicku obětovat nemůže.

Své choti Marii Anně Vitovně ze Rzavého věnoval 15.000 zl. uher. a v tom dluhu jí dne 13. června 1637 zapsal celé Černíkovické panství.

Jindřich Kraft z Lammersdorfu zemřel roku 1656 (sklesl bez obrany se židle na podlahu a náhle ducha vypustil). Jeho choť ale již v té době nežila. Panství tak připadlo dětem. Že však byli synové ještě nezletilý, obdržela nad nimi poručnictví od královských místodržících nejstarší ze dcer: Marie, provdaná Švarcerová, a v prosinci 1656 se v Černíkovice uvázala. Spravovala je až do roku 1659, kdy dosáhl plnoletosti Leopold.