Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kočičí hrad

kocici-skaly.jpg

Turisté mířící na Ostaš nejčastěji navštěvují okruh skalním městem na vrcholové plošině kopce. Neměli bychom ale zapomínat na druhé skalní město, sice menší, ale nesporně také zajímavé. Oblast, nazývaná Kočičí skály (též Dolní Labyrint, Dolní Bludiště, či Dolní Ostaš), se proti vrcholové partii Ostaše nachází asi o nějakých 80 výškových metrů níže, na severovýchodním svahu. Skalní město, či spíše "městečko" je tvořeno kvádrovými pískovci a již od 50. let je chráněno jako přírodní památka.

Název prý upomíná na kočky divoké, které se zde v hojné míře vyskytovaly až do 18. století. Skalní městečko se vytvořilo na úzké, ale poměrně dolouhé plošině, zvané Kocouří hřbet. Jedná se vlastně o pískovcovou kru, která poklela podél takzvaného Polického zlomu. Dnešní členitý reliéf vznikl postupnými procesy selektivního zvětrávání, eroze a svahových pohybů.

Ke kočičím skalám nás dovede od osady Ostaš zelená turistická značka. Až na rozcestí Odbočka ke Kočičímu hradu jdeme společně s červenou, následuje krátký úsek na další rozcestí, vpravo můžeme odbočit ke Sluji Českých bratří , ze skály přímo před námi se naskýtá pěkná vyhlídka na okolí Pěkova. Po prohlídce těchto objektů se vydáme po zelené směrem ke Kočičímu hradu. Čeká nás necelý kilometr dlouhá cesta místy po kamenech, několikrát nahorů a dolů.

Procházka Kočičími skalami končí u mohutné skály zvané Kočičí hrad. Přirovnání je to trefné, systém úzkých puklin a průlezů, kterými lze volně procházet - zkrátka takové miniaturní bludiště. Nápadně mi připomíná ty různé  "prolézačky pro kočky, určené pro jejich všestraný vývoj a dobrou kondici," nabízené v obchodech s potřebami pro naše domácí miláčky. Zkrátka takové ty věci s tunely, sedátky a škrabadly, které vaše kočka určitě potřebuje a které, pokud je přinesete domů, vaše kočka s despektem obejde a jde si trénovat drábky o vaší pohovku.

Jenom pozor, některé průchody uvnitř hradu jsou pouze pro štíhlé. Od Kočičího hradu se musíme vrátit po značce zpět do osady Ostaš, případně se můžeme vydat z rozcestí  s červenou značkou po ní vpravo k turistickému rozcestí Údolí Klučanky Údolí Klučanky a odtud dále buď do Dědova nebo přes Lachov do Teplic nad Metují.

 

Poblíž Kočičího hradu nalezneme skalní útvar příhodně pojmenovaný Useknutá hlava:

 

useknuta-hlava.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář