Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pod Javořími horami

Šonov - Třípanský kámen - Janovičky - Heřmánkovice - Olivětín

Dnes navštívíme tak trochu zabomenutý kout Broumovska. Javoří hory tvoří asi 25 kilometrů dlouhý zalesněný hřeben, táhnoucí se od Mieroszowa (PL) až k Radkowu (PL) Po většinu délky je po hřebeni vedena česko-polská státní hranice.Masiv Javořích hor je budován vulkanity (konkrétně křemennými porfyry) a je prvohorního stáří. Jihovýchodní část pohoří je nalezištěm polodrahokamů, zejména achátů.

Putování začneme na křižovatce v Šonově (autobusová zastávka Šonov, obecní úřad, linka Broumov - Šonov). Naším prvním cílem je jedna z perel barokní architektury na Broumovsku - kostel na návrší nad obcí. První doklady o kostelu v Šonově sahají do 14 století. Tento kostel byl poté v roce 1681 obnoven, v roce 1725 však vyhořel (jednalo se o dřevěnou stavbu. Stavba nového kostela byla provedena o něco západněji, právě na návrší nad obcí. Tento kostel svaté Markéty byl vystavěn mezi léty 1727 až 1730 podle plánů Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Sravebníkem pak byl broumovský opat Otmar Zinke. Kostel je postaven na půdorysu protáhlého obdelníku s okosenými rohy. V interiéru je příčně prostoupen oválem. Dominantou stavby jsou pak dvě věže v průčelí. Interiér zdobí malby od náchodského autora Františka Šrůtka z roku 1867. Kostel již delší dobu není používán a je v relativně špatném stavu.

Od  kostela se vracíme zpět do obce. Šonov je nejdelší obcí Broumovského výběžku (dosahuje délky okolo 7 km a má též největší katastrální výměru. Přesné datum založení obce není známo, stalo se tak však pravděpodobně ve druhé polovině 13. století. Šonov postupně rostl na významu a roku 1849 byl nejlidnatější obcí Broumovska s  1786 obyvateli.

V centru obce stojí pseudogotická kaple Panny Marie z roku 1877. Byla patrně postavena na místě původního dřevěného kostela. Její interiér je vyzdoben nástěnnými malbami - opět od Františka Šrůtka - z roku 1877. Významnou stavbou je též vedle stojící fara z roku 1782. Je jednopatrová, krytá mansardovou střechou. Dnes patří soukromému vlastníkovi, který se o ní nemůže (nebo nechce?) starat. Je neobydlená a rychle chátrá - okna jsou vytlučená, velká část střechy propadlá... V Šonově se také nachází několik zděných statků broumovského typu pocházejících z 19. století.

Z křižovatky nás zelená turisticky značená trasa a současně i cyklotrasa vede po asfaltce vzhůru do svahů Javořích hor. Cestou mineme malou kapličku, která je -ostatně jako většina šonovských památek - v dezolátním stavu. Na rozcestí se dáme vlevo po cyklotrase. Cesta nás vede převážně lesem či po loukách, místy s pěknými výhledy na Broumovskou kotlinu, na hřeben Broumovských stěn, případně i dále (podle toho, jaké budete mít štěstí na počasí). V místě křížení s modrou značkou se po ní dáme vpravo (pozor z naší cesty není značení příliš patrné).

 

Náhledy fotografií ze složky Pod Javořími horami