Jdi na obsah Jdi na menu
 


  

Novinky

AD - Matoušová na MČR Jr ve slalomu a obřím slalomu neuspěla, žáci bojovali o republikové body na Špičáku na Šumavě
03.03.2010

Obrazek
Na Špičáku si nejlépe vedli budějovičtí st.žák Matěj Štětka (SK Chlum) a ml.žákyně Alexandra Matoušová (SK Maty), oba ziskem stříbrné a bronzové medaile.


Dolní Morava:
Zuzana Matoušová (SK Maty), jako jediná zástupkyně Jihočeského kraje, startovala o víkendu na mistrovství republiky juniorů v lyžařském areálu Dolní Morava v oblasti Kralického Sněžníku. V sobotním obřím slalomu byla po prvním kole až na 12. místě, kdy 2. nejrychlejším časem druhého kola se dokázala posunout na celkové 6. místo (v juniorkách 5.) . Nedělní slalom pro Zuzanu dopadl ještě hůře, kdy po nepřesvědčivém výkonu z prvního kola závod pádem v druhém kole nedokončila. Nyní po krátké zastávce doma v Českých Budějovicích ji čeká start v SG a superkombinaci v Rakouském Lackenhofu am Ötscher. Pro Zuzanu je to prakticky domácí kopec, kdy na něm pravidelně trénovala v minulosti, když studovala na Střední obchodní lyžařské škole v dolnorakouském Waidhofenu an der Ibbs. Zda-li to pro ni bude výhoda ukáží však až výsledky.

Špičák na Šumavě:
Vyjma Malečka, Hrubé a Štěrbákové se všichni nadějní jihočeští žáci střetli na Šumavském Špičáku na územních klasifikačních závodech. Závody UKZ jsou významné pro žáky zejména tím, že jejich výsledky se stejně jako výsledky republikových klasifikačních závodů (RKZ) započítávají do republikového žákovského žebříčku. Jihočeši se na těchto závodech rozhodně neztratili. Nejlépe si vedli budějovičtí st.žák Matěj Štětka (SK Chlum) a ml.žákyně Alexandra Matoušová (SK Maty), oba ziskem stříbrné a bronzové medaile. Dalšího úspěchu dosáhl ml. žák Jiří Voráček z SK Strakonice který sice v sobotním slalomu chyboval, ale v nedělním obřím slalomu již obsadil druhé místo. Za povšimnutí stojí i 4. místo v OS st. žákyně Marcely Lavičkové ze Ski Vyšší Brod. Celkové výsledky Jihočechů: slalom: ml. žáci dívky: Matoušová 3., Krupauerová, Prüherová R. (SK Chlum) nedokončili; ml.ž.chlapci: Voráček 5., Šeda (SK Lipno) nedokončil; st.ž.dívky: Lavičková 5., Prüherová A. (Chlum) nedokončila; st.ž.chlapci: Štětka 2., Ochsner (SK Písek) 5., Dušek (SC Lipno) 7; obří slalom: ml. žáci dívky: Matoušová 2., Krupauerová 4., Prüherová R. 9.; ml.ž.chlapci: Voráček 2., Šeda 7.; st.ž.dívky: Lavičková 4., Prüherová A. 7.; st.ž.chlapci: Štětka 3., Ochsner 6., Dušek 9.. Z Jihočechů se závodu ještě nezúčastnil Tomáš Mařík (SK Maty), který studuje sportovní gymnázium ve Švýcarsku, kde v sobotu reprezentoval svou školu na Best cupu Sils-Furtschellas u Svatého Mořice kde dokázal zvítězit! Jihočeský A-tým (Matoušová A., Voráček, Maleček, Hrubá a Štěrbáková) v tomto týdnu odjíždějí trénovat na insbrucký Patscherkofel, kde se budou připravovat na MČR žáků které začíná 10. března ve Špindlerově Mlýně. Soustředění žáků se rovněž účastní juniorka Zuzana Matoušová, která se bude připravovat na Mistrovství Slovenska.
Závody na Špičáku po odjetí žákovských kategorií pokračovaly závodem mužů a žen. Ačkoli se soutěže UKZ seniorů nezapočítávají do světového žebříčku FIS, který je pro kategorie juniorů a dospělých směrodatný, přesto slouží jako velmi kvalitní trénink a k porovnání výkonnosti navzájem. Výsledky – SL: Brandtner (SK Písek) 2., Podskalský 6., Rataj 14. (oba SK Strakonice), Dvorský (SC Lipno) 19.; OS: Brandtner 1., Koleňák 22., Dvorský 26. Novotný 30. (všichni tři SC Lipno).


 

ČPM - Slalomy na Lipně (Kramolín), 27.2. - výsledky
01.03.2010
Obrazek
Povedené slalomy na Kramolínu, tak to byl premiérový závod Českého poháru Masters v Jižních Čechách.
 
Poslední únorový víkend se seriál závodů v alpském lyžování Masters premiérově zastavil také v šumavském středisku Lipno – Kramolín. Tentokrát se zápolilo ve slalomu, který byl také posledním slalomem letošního ročníku Českého poháru Masters.
Neuvěřitelně krásné počasí a tvrdá pista, to byly základní ideální podmínky pro závody Masters na lipenském Kramolínu. Když se k tomu připočte profesionionální servis domácích pořadatelů se Skiklubu Chlum a podstatná podpora Ski areálu Lipno, resp. Lipnoservis, je jasné, že závod musel být úspěšný.
Zralí závoďáci jezdili jako o život (naštěstí pouze obrazně) jak v rámci dvokolového slalomu, tak na trati veřejného obřáku, který jim pořadatelé uspořádali „za odměnu“. Tratě byly sportovně hodnotné (46 slalomových branek na jedno kolo), ale bezpečné, takže Horská služba nevozila na skutru žádné zraněné, ale pouze slalomové tyče. Díky účasti moravské ekvipy letošní lipenské slalomy Českého poháru Masters tak naplnily přídomek mezinárodní.
Absolutním vítězem slalomu se stal Jirka Neužil a v obřáku všechny předjel Šimon Mastný, čímž možná trochu vypálili rybník domácím, ale takoví už ti Pražáci bývají :-). Odveta bude příští sezonu jistě sladká... Vítězové jednotlivých kategorií si kromě pěkných medailí a diplomů odnesli také hodnotné ceny od výrobců lyžařského vybavení. Věříme, že do příštího roku se probere ze závodní letargie ještě více domácích, tedy jihočeských závoďáků zralého věku...

Stručně řečeno : bylo to skvělé a už teď si všichni brousí lyže i zuby na přístí rok, který jistě proběhne za účasti přespolních, resp. přeskopečných závodníků s rakouského Hochfichtu. To byla ta dobrá zpráva, horší zpráva je, že takto vysoko nastavená laťka se bude obtížně překonávat :-)


 

AD - V sobotu na Kramolíně bojovali malí sjezdaři o řadu hodnotných cen
23.02.2010

Obrazek


V sobotu uspořádal Skiklub Chlum již tradiční Kramolínský obřák (letos 7. ročník). Otevřené dětské závody byly pořádány ve spolupráci s domácím Ski-Clubem Lipno. Závodilo se dvojkolově v obřím slalomu v kategoriích od přípravky po starší žáky. Oproti předchozím ročníkům pořadatelé otevřeli i kategorii pro nejmenší prcky – superpřípravku. Závodní trať byla postavena velmi jednoduchým způsobem po celé délce mírné Promenádní sjezdovky, což vyhovovalo především začátečníkům z řad nejmenších závodníků. Závodu se zúčastnil poměrně velký počet neregistrovaných závodníků, čímž akce perfektně prokázala své hlavní poslání, propagaci alpských disciplín v Jihočeském kraji (V letošní sezoně je v kraji aktivně činných již 10 sjezdařských klubů.). Jednoduchá trať byla paradoxně velmi náročná pro zkušené závodníky, kdy především prověřila jejich cit pro skluz a přesnost vedení linie mezi brankami. Rovinky neodpouštějí na rozdíl od strmých svahů jedinou chybičku a musejí se umět jezdit. Protože se kromě Jihočechů závodu zúčastnila i početná skupina závodníků ze sousedního Plzeňského kraje, tvrdě se soutěžilo v každé kategorii. Bylo také o co bojovat. Sdružení Jihočeský patriot spolu s Jihočeským krajem a dalšími sponzory věnovaly na akci řadu velmi hodnotných cen. Vyhrávaly se krásné sjezdařské helmy, kvalitní chrániče zad, myši na PC, sluchátka a řada dalších hodnotných cen. Provozovatel areálu Lipno Servis naopak věnoval velký počet „volňásků“ jak do lyžařského areálu tak i do vodního ráje Aquaworld. Přízeň našemu sportu osobně vyjádřil i Jihočeský hejtman Jiří Zimola, který celý průběh závodu bedlivě sledoval, kdy na závěr předával ceny vítězům. Na Kramolíně to žije. Příští rok se Kramolínský obřák pojede znovu, takže kdo zaváhal letos, může si to zkusit příští zimu.
 
Vítězové: superpřípravka – Kroupová Natálie (SK Špičák), Kroupa Štěpán (SK Písek); přípravka – Fischerová Tereza, Garba Matyáš (oba SK Žel. Ruda); předžáci – Slámová Michaela (LyKo Prachatice), Svítil Robert (SK Žet. Ruda); ml. žáci – Krupauerová Karolína (SK Chlum), Šeda Vít (SC Lipno); st. žáci – Prüherová Alžběta (SK Chlum), Najman Tomáš (SK Žel. Ruda)
 
Kompletní výsledky naleznete ZDE
Přes 180 fotografií z akce lze shlédnout ZDE

 

AD - Nedělní závěrečný závod Lipno SkiCampu 2010 na Kramolíně - Martin Hrabák potvrdil roli nejlepšího Šumavského předžáka
11.01.2010

Obrazek
Napište nám jak se Vám to líbilo, co byste změnili, ubrali, přidali. Díky.

 
Ski-Club Lipno a Skiklub Chlum uspořádali s Lipno Servisem - provozovatelem areálu Kramolín od pátku do neděle již tradiční třídenní tréninkový kemp zakončený závodem zaměřeným zejména na kategorie přípravky a předžáků. Kempu se zúčastnilo přes 80 nejmenších závodníků  z celé Šumavy. Přítomni byli i závodníci kategorie žáků, kdy však chyběli ti nejlepší, kteří reprezentovali náš a Plzeňský kraj na republikových závodech v OS v Peci pod Sněžkou. V pátek a v sobotu probíhal vždy dopolední a odpolední trénink v OS a to ve dvou tratích, kdy jedna z nich byla trvale měřená profesionální časomírou. Závěrečný nedělní střet byl předpremiérou Šumavského pohárku, nejvyšší soutěže Plzeňského a Jihočeského kraje nejmenších. V Jižních Čechách počínaje letošní sezonou již aktivně působí 9 klubů, kdy vyjma Tábora a Jindřichova Hradce je v každém bývalém okresním městě JčK nejméně jeden sjezdařský klub. Lipno SkiCamp 2010 byl první letošní akcí klání v rámci celé Šumavy a zřetelně prokázal, že jsme naprosto srovnali krok s našimi Plzeňskými kamarády jak do počtu závodníků tak i do jejich kvality. Neexistovala kategorie ve které bychom neměli svého borce na bedně. V předžákovských kategoriích, pro které jsou závody na Šumavě kvalitní a významnou soutěží vybojoval pro naše barvy kov nejcennější svěřenec trenéra Michala Brandtnera - Martin Hrabák ze Skiklubu Písek. Mezi tři nejlepší se dále dostali: Přípravka dívky - Kateřina Kroupová (SK Písek) 2., chlapci - Petr Čech (TJ Motor) 3., předžákyně - Michaela Slámová (LYKO Prachatice) 3., předžáci - Martin Hrabák (SK Písek) 1., ml.žačky - Rozálie Prüherová (SK Chlum) 2., ml.žáci - Vít Šeda 1., Jan Rohlík 2. (oba SC Lipno), st.žáčky - Alžběta Prüherová 1., Zuzana Vítová 2. (obě SK Chlum), st.žáci - Dominik Ochsner (SK Písek) 2., Matěj Štětka (SK Chlum) 3..

Dvoudenní trénink a kontrolní závody byly rovněž regurelní přípravou B-týmu předžáci a týmu žáci JčK-naděje Tréninkového střediska alpských disciplín Jihočeského kraje (TSAD JčK), kdy někteří členové týmu JčK-naděje budou náš kraj reprezentovat na Zimních olympijských hrách dětí a mládeže 2010 v Liberci. Na tuto pro nás prestižní akci se ještě zúčastní spolu s A-týmem žáků TSAD JčK týdenního přípravného soustředění ve Špindlerově Mlýně za finanční podpory Krajského úřadu Jihočeského kraje.


 

Lipno SkiCamp -prostě bílá bomba
O prodlouženém víkendu 8-10.1.  proběhl ve Skiareálu Lipno Kramolín již druhý ročník v lyžařském prostředí výjimečné akce Lipno SkiCamp 2010.

„Na akci zaměřenou hlavně na mladé závodní lyžaře letos přijelo na dvě stovky účastníků, kteří v pátek a sobotu využívali dvou paralelně postavených obřích slalomů, kde se rekordně změřilo 1300 tréninkových časů“ říká ředitelka SkiCampu Andrea Štětková . Po této koňské dávce tréninku následoval v neděli závod v obřím slalomu Lipno SkiCamp GS, kde udělali velkou radost svým trenérům svěřenci pořádajících oddílů Skiklubu Chlum a Skiclubu Lipno.“ Jsem otlučená od tyčí jak píšťalka, ale moje fischerky mě dovezly do cíle nejrychleji, takže za to ty modřiny stály“ směje se  zlatá starší žákyně Alžběta Prűherová, za kterou jako druhá do cíle dosvištěla její týmová kolegyně Zuzka Vítová. „ Nesmíme hlavně zapomenout na obrovskou pomoc Skiareálu Lipno- úprava závodní sjezdovky byla opět na jedničku a jen díky tomu se až na nějakou odřeninu a natažené koleno nepřihodilo žádné vážnější zranění“ dodává trenér závodníků Skiclubu Lipno Jirka Lavička, jehož svěřenci Vítek Šeda a Jan Rohlík si odnesli zlatou a stříbrnou medaili. „Na této akci natrénujeme jako za čtvrt sezony a ještě se děti (i my dospělí) výborně pobavíme při večerních kulturních akcích, je to prostě paráda“ říká trenér lyžařů západočeské župy Petr Pohanka, který byl také autorem nedělní trati obřího slalomu, kde zaskočil za zraněného Jakuba Prűhera z pořádajícího oddílu. „ Lépe bych to nepostavil- byla to důstojná tečka za letošním SkiCampem“ vystřihl mu poklonu Jakub Prűher. Radost mu udělala také dravá jízda jeho svěřenců Matěje Štětky 3. místo žáci starší a chuť do závodění Rózy Prűherové 2. místo žákyně mladší. „ Máme tady ještě další aspiranty na medailové pozice, ale gravitace byla  bohužel tentokrát silnější než samotní Petr Dušek a Karolína Krupauerová“ dodává Prűher. Kompletní výsledky najdete na www.results.cz ,další informace, názory, fotky a videa na www.skiklubchlum.cz

 

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek