Bábovka s vaječným koňakem
suroviny
25dkg mouč. cukru
2x vanilkový cukr
1/4 l oleje
1/4 l vaječného koňaku
12,5 dkg polohrubé mouky
12,5 dkg solamylu
1 sáček kypřícího prášku
5 vajec
postup
Ušleháme sníh z 5 bílků
Zvlášť ušleháme žloutky s cukrem, přidáme olej, mouku,vaj. koňak, solamyl, prášek. Ručně vmísíme sníh a pečeme ve vymaštěné a vysypané formě při 150 stupních cca 1 hod. Hotové polijeme čokoládovou polevou.
Bábovka z pudingového prášku
suroviny
- 150 g práškového cukru
- 2 dcl oleje
- 40 g hrozinek
- 1 vanilkový cukr
- 4 vanilkové pudinkové prášky Amyl
- 1/2 bal. prášku do pečiva
- 4 vajíčka
- ovocná marmeláda
- čokoládová poleva
- tuk a mouka na posypání formy
postup
Pudinkový prášek a vajíčka důkladně vyšľaháme (doporučuje se el. šlehačem). Za stálého míchání přidáváme olej, práškový a vanilkový cukr a prášek do pečiva. Hrozinky obalíme v hrubé mouce a vmícháme do hmoty. Bábovkovou formu vymastíme a posypeme hrubou moukou. Vlejeme těsto a v dobře vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut.
Upečenou bábovku necháme vychladnout a až potom ju vyklopíme na pracovní desku. Povrch potřeme horkou rozvařenou marmeládou a polejeme čokoládovou polevou.
Dort diplomat
suroviny
piškoty
ovoce (jahody, meruňky, ananas)
Na krém:
18 dkg másla
15 dkg cukru
10 dkg strouhaných oříšků nebo mandlí
2 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
několik lžiček sladkého mléka
postup
Velkou dortovou formu vyložíme piškoty, polijeme krémem, naklademe na něj ovoce, na ovoce opět položíme vrstvu piškotů, na tyto krém, pak ovoce a tak pokračujeme až vše spotřebujeme. Končíme piškoty. Takto upravený dort necháme ve studenu přes noc. Ztuhlý dort pak vyklopíme a celý potřeme šlehačkou.
Krém: 18 dkg másla, 15 dkg cukru utřeme do pěny, pak přidáme zvolna 10 dkg strouhaných oříšků nebo mandlí, 2 žloutky a 1 sáček vanilkového cukru, po lžičkách přidáváme sladké mléko, celkem třeme asi 1/2 hodiny.
Horký banán
suroviny
4 banány
300 ml vanilkové zmrzliny
4 polévkové lžíce medu
4 lžíce rumu
šlehačku
2 lžíc sekaných ořechů
čokoládovou nebo karamelovou polevu na zdobení
postup
Banány oloupete a odkrojte z nich špičky.Podélně je rozpulte a rozdělte na čtyři desertní talíře vhodné pro použití v mikrovlnné rtoubě.Potřete je medem, podlijte rumem a pečte v mikrovlnné troubě 2 minuty při plném výkonu.Na horké banány navršte zmrzlinu, postříkejte šlehačkou, ozdobte čokoládovou polevou a posypejte sekanými ořechy.Ihned podávejte.
Moučník margot
suroviny
200g moučkového cukru,500g polohrubé mouky,1 prášek do pečiva,2 celá vejce,250ml smetany,1dcl rumu,2 tyčinky Margot(100g),1dcl oleje.
postup
Cukr utřeme s vejci,přidáme mouku,kterou jsme smíchali s kypřícím práškem a nastrouhanými tyčinkami Margot. Přidáme smetanu a rum,nakonec olej a dobře oromícháme. Hmotu vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme 30 minut při teplotě 180°Celsia.Po upečení a vychladnutí potáhneme čokoládou a posypeme kokosem.
Mazanec
suroviny
1kg polohrubé mouky, 4dl mléka, 40g droždí, 2 celá vejce, 150g cukru, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce rumu, 100g rozinek, 100g mandlí, 100g tlučeného kostkového cukru na posypání.
postup
Z mléka a droždí, špetky cukru a lžíce mouky připravíme kvásek. Máslo utřeme se žloutky, přidáme vejce, rum, mouku, sůl a kváskem zaděláme těsto, které necháme ve vytopené místnosti kynout asi 3 hodiny. Pak ho vypracujeme ještě jednou - tentokrát s rozinkami. Vyválíme z něho bochníček a na sádlem vymazaném plechu ho necháme kynout další hodinu. Mazanec posypeme nasekanými mandlemi a nahrubo roztlučeným kostkovým cukrem. Povrch nakrojíme do kříže a pečeme asi hodinu.
Pudinkové řezy
suroviny
16 dkg másla
12 dkg cukru
50 dkg polohrubé mouky
6 lžic mléka
citronová kůra
1 prášek do pečiva
2 vejce
postup
Těsto rozdělíme na polovinu, vyválíme dva pláty a ihned po upečení slepujeme teplým krémem:
Krém: 1 l mléka, 2 lžíce polohrubé mouky,2 pudinky, 4 lžíce rumu, 20 dkg cukru krystal, 2 vejce-vše promíchat a uvařit v mléce.
Řezy necháme do druhého dne odležet, aby byly vláčnější.
Pěti minutový koláč
suroviny
1 celé vejce
200g pol.mouky
2dcl.mléka
1/4 prášku do pečiva
1 pol. lžíce kakaa
150g cukru
postup
Všechny suroviny dokonale promíchame,nalejeme do silikonové formy a dáme do mikrovlné trouby na 5 minut na plný výkon.Je okamžitě k podávání návštěvě ke kávě ozdobený šlehačkou.
Tiramisu
suroviny
8 žloutků, 2 sýr Mascarpone, piškoty dlouhé, silná černá káva, moučkový cukr, kakao, Amaretto (rum)
postup
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, pzamícháme Mascarpone. Připravíme si uvařenou silnou černou kávu. Dno misky poklademe vrstvou piškotů, zvlhčenými silnou černou kávou a pokapané Amarettem (rumrm), přikryjeme připraveným krémem a posypeme kakaem. Před podáváním necháme vychladnout v chladničce.