Aromatická paradajková polievka s vajíčkovou bagetou
suroviny
2 cibule
1 PL oleja
500 g paradajkového pretlaku
400 ml zeleninového vývaru (instant)
soľ
mleté čierne korenie
cukor
100 ml smotany na šľahanie
2 PL červeného dezertného vína
8 plátkov bagety
2 vajíčka
nasekanú petržlenovú vňať
olej na vyprážanie
postup
Cibuľu očistíme, nakrájame, opražíme na oleji, vmiešame pretlak, zalejeme vývarom, ktorý sme pripravili podľa návodu na obale, necháme prevrieť, dochutíme soľou, korením, cukrom. Smotanu dotuha vyšľaháme a spolu s vínom zľahka primiešame do polievky. Plátky bagety namáčame do rozšľahaných osolených vajíčok s petržlenovou vňaťou a z oboch strán dozlatiska vypražíme.
Bulharská studená polévka tarator
suroviny
bílý jogurt, salátová okurka, vlašské ořechy, česnek, sůl, olej, kopr
postup
- Zředíme kelímek bílého jogoru vodou v poměru cca 1:2
Přidáme:
- na drobnou nakrájenou oloupanou okurku (nze ji též nstrouhat) podle chuti. Množství volíme takové, aby polévka nebyla příliš hustá.
- na drobno rozkrájené vlašské ořechy
- 2 - 3 střoužky rozetřeného česneku
- trochu na drobno nakrájeného kopru (v nouzi poslouží i sušený)
- podle chuti lehce osolíme
- kápneme trochu oleje
Vše dobře zamícháme, v letních měsích je dobré polévku nechat dobře vychladit.
Podává se chlazená s bílým chlebem.
Cibulačka se sýrovou houskou
suroviny
2-3 cibule větší
sůl,pepř
3 housky
tvrdý nastrouhaný sýr (nejlépe EIDAM)
2litry vody
100g tuku
postup
Do vařící vody vhodíme jemně nasekanou cibuli a uvedeme do varu, přidáme sůl a trochu pepře s malým kouskem tuku (cca 1g). A povaříme. Dle chuti lze dosolit a dopepřit.
Vznikne polévka kde bude cibule rozvařena na jemnou vlákninu.
Housku nakrájíme na kolečka (jako na jednohubky) , položíme na plech a nasypeme na ni tvrdý strouhaný sýr. Plech dáme do vyhřáté trouby k zapečení dokud se sýr nezačne tavit.
Na talíř nalejeme polevku a na její hladinu umístíme housku se zapečeným sýrem
Debrecínská fazolová polévka
suroviny
200 g bílých fazolí, 1 paprika, 2 cibule, 1 svazek zeleninových natí, 500 g rajčat, 4 debrecínské párky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, pálivá paprika, cukr, pažitka
postup
Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme do druhého dne nabobtnat. Druhý den vaříme zvolna (v té samé vodě) asi 1-2 hodiny. Nakrájíme papriku a cibuli, nasekáme zeleninové natě a utřeme česnek. Vše smícháme a tuto směs osmahneme na rozpáleném oleji. Vmícháme do fazolí a vaříme asi 20 minut. Přidáme oloupaná rajčata nakrájená na kostky, dochutíme solí, pepřem, paprikou, cukrem a nakonec přidáme kolečka párků, chvíli prohřejeme a nakonec sypeme drobně nasekanou pažitkou.
Jihočeská kulajda
suroviny
40g škvařeného sádla, 40g hladké mouky, 300g brambor, 1dl smetany, 20g kopru, 4 vejce, 80g žampionů, 1litr vývaru, 20g másla, kmin, sůl, ocet, petržel
postup
Ze sáadla a mouky připravíme světlou jížku,za stáleho rozšlehávání zalijeme vývarem nebo vodou,přivedeme do varu.Přidáme očištěné na kousíčky nakrájené brambory,kmín a vaříme do měkka.Přidáme na másle podušené žampiony,kopr,smatanu,ochutíme solí a octem.Do každé porce polévky vložíme jedno zastřené vejce.Posypeme nasekanou petrželí.
Zastřené vejce:Do mirně osolené,okyselené vařící vody opatrně vyklepeme syrové vejce(žloutek se nesmí roztrhnout)a za mírného varu je částečně uvaříme.(6loutek musí zůstat Měkký)
Kapustnica
suroviny
Zelí bílé kysané
Brambory
Uzené maso, Klobása,Cibule, Česnek, Černý pepř,sůl,sádlo,voda, paprika sladká i pálivá, hladká mouka, bobkový list
postup
Rozpustíme sádlo a na něm zpěníme do zlatova najemno krájenou cibuli, mezitím vaříme uzené a klobásu ve vodě, na cibuli nasypeme papriku sladkou a zahustíme moukou=jíška. Zalejeme vodou z masa a doplníme na cca. 2 litry, vložíme, zelí, brambory, pepř, sůl, bobkový list, hot papriku a vaříme cca. 30 minut, potom před koncem vložíme nakrájené maso a dovaříme. Ochutíme octem a jak je libo smetanou.
Rybí polévka z rybího filé
suroviny
2l vody, 3 ks menší brambory, 2ks velké cibule, 1 ks česnek, 2 bobkové lity, 2ks badyánu, 1/2ČL tymiánu, 1/2ČL šalvěje, 5 nové koření, 1 malá konzerva rajského protlaku, 1/2kg filé, olej, sůl
postup
Hrnec naplníme 2l vody, přidáme oloupané nakrájené brambory a 1 ks cibule osolíme a necháme vařit. Na pánev dáme olej zpěníme na něm druhý kus cibule a 3 stroužky rozetřeného česneku. Dále přidáme všechno koření a rajský protlak a chvíli necháme osmahnout. Mezitím filé nakrájíme na kousky a přidáme do hrnce s bramborami. Nakonec vlijeme osmahnutou směs z pánve a vše povaříme až je vše měkké. Do talíře dáme kostky topinek a přelijeme horkou polévkou.