Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cviky nevhodné pro batolecí a mladší předškolní věk

13. 11. 2008

Pozor na některé cviky, které nejsou ze zdravotních a vývojových důvodů vhodné pro vaše děťátko!!

Batolátka a nejmenší děti by neměly provádět cviky, které neodpovídají jejich současnému vývoji pohybových schopností: tzn. neměly by provádět cviky v sedu, pokud samy ještě nesedí ani s oporou, a cviky ve stoji, pokud se ještě nestaví na nožičky.

Při nácviku prvních krůčků podpíráme dítě podpaží a netaháme je za ručičky.

Při houpání na míči se držíme zásady, že méně je více a houpavý  pohyb koordinujeme tak, aby nedocházelo k nekontrolovanému " lítání " dítěte a tvrdým dopadům na zadeček a zároveň i na páteř dítěte.To už neplatí pro hopsání na nožičkách, při něm si můžeme dovolit i divočejší poskoky, protože nedochází k negativnímu vlivu na páteř.

Při zvedání batolátka podpíráme vždy bříško, zadeček nebo záda, opět nezvedáme a netaháme za ruce ani za nohy - kloubní aparát ještě nemají vyvinutý a hrozí poškození velkých kloubů.

Při předklonu s dítětem- cvik Hrdina je nebojí se apod. - u nejmenších podpíráme hlavičku, aby nedocházelo k přetížení krční páteře.

Při kotrmelci, který učíme nejdříve přes naše rameno, aktivně stáčíme hlavu i záda dítěte do klubíčka, nacvičíme tak správný reflex pro pozdější samostaný kotrmelec na podložce.

Předškolní děti mají tři hlavní zásady správného provedení cviku:

1) Neprovádíme s nimi vis bez opory nohou - pozor na houpání na kruzích, hrazdě apod. - pokud děti nedosáhnou na zem, opět můžeme poškodit jejich ramenní kloub!!!Lépe je děti posadit do kruhu a houpat jako na houpačce...popř.podpírat v podpaží, pokud se chtějí houpat za ruce.Když dosáhnou nohama na zem mohou si sami regulovat intenzitu zatížení a situace není tak dramatická, přesto doporučuji zmíněnému visu se raději vyhnout...!

Neprovádíme tzv. Letadlo - točení dítěte za ruku a nohu, ze stejného důvodu.

Do této kategorie patří také tzv .trakař, kdy dítě držíme za nohy a necháme je chodit po rukou! Vzniká veliká zátěž na ramenní klouby a zápěstí dítěte.

2) Doskoky na podložku by neměly být z větší výšky než do pasu vašeho dítěte -na tvrdou podlahu raději z výšky neskáčeme vůbec,alternativou je skok mamince do náruče, naopak běžné poskoky na parketách nijak dětem neublíží, na rozdíl od nás nejsou těžcí a jsou pružní.Přesto dbáme na vhodnou obuv - nízkou sportovní s volným kotníčkem a protiskluzovou podrážkou.

3) Kotrmelec vzad neprovádíme a nenacvičujeme vůbec, až do školního věku hrozí poškození krční páteře při chybném provedení!Kotrmelec vpřed naopak můžeme klidně začít nacvičovat v širokém stoji rozkročném a dbáme na správné stočení do klubíčka

 

 

Náhledy fotografií ze složky Letadlo

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář