Jdi na obsah Jdi na menu
 


Itálie

8. 11. 2008
Členské státy EU

Členské státy EU

Itálie

  • Rok vstupu do EU: zakládající člen
  • Politický systém: republika
  • Hlavní město: Řím
  • Rozloha: 301 263 km2
  • Počet obyvatel: 57,3 milionu
  • Měna: euro
  • Poslechněte si úřední jazyk EU):
    Italština
Itálie
Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu

Itálie je převážně hornatá, s výjimkou roviny Pianura Padana v oblasti Emilia-Romagna, a rozprostírá se od Alp až po střední část Středozemního moře. Patří k ní ostrovy Sicílie, Sardinie a Elba a asi 70 dalších menších ostrovů. Na Apeninském poloostrově se nacházejí dva malé samostatné státy:Vatikánský městský stát v Římě a Republika San Marino.

Itálie má dvoukomorový parlament, který se skládá z horní komory neboli senátu (Senato della Repubblica) a poslanecké sněmovny (Camera dei Deputati). Volby se konají každých pět let.

Srdce ŘímaHlavními hospodářskými odvětvími země jsou cestovní ruch, móda, strojírenství, odvětví chemických látek, výroba motorových vozidel a potravinářství. Itálie je členem skupiny průmyslových zemí G8 a sedmou největší ekonomikou světa. Životní úroveň v severních regionech Itálie je jedna z nejvyšších v Evropě.

Na Apeninském poloostrově, jenž byl již centrem Říše římské, která zanechala značné archeologické, kulturní a literární bohatství, došlo ve středověku ke zrodu humanismu a renesance. Evropské politické myšlení, filosofii a umění pak na těchto základech formovali velikáni jako Machiavelli, Dante, Leonardo da Vinci a Galileo.

Seznam slavných italských umělců je dlouhý a zahrnuje mimo jiné Giotta, Botticelliho, Leonarda, Michelangela, Tintoretta a Caravaggia. Ze země pocházejí i operní skladatelé jako například Verdi a Puccini a filmový režisér Federico Fellini.

Italská kuchyně je jednou nejvybranějších a nejrozmanitějších v Evropě; zahrnuje pikantní chutě Neapole a Kalábrie, jídla s pestem z Ligurie i rýžové pokrmy z italských Alp.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář