Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německo

9. 11. 2008
NěmeckoČlenské státy EU

Německo

  • Rok vstupu do EU:zakládající člen
  • Politický systém:spolková republika
  • Hlavní město:Berlín
  • Rozloha:356 854 km2
  • Počet obyvatel:82,6 milionu
  • Měna:euro
  • Poslechněte si úřední jazyk EU:
    Němčina
Německo
Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu

Německo má ze všech zemí EU největší počet obyvatel. Jeho území se rozprostírá od Severního a Baltského moře na severu až po Alpy na jihu a protínají je některé největší evropské řeky, jako jsou Rýn, Dunaj a Labe.

Německo je spolková republika.Zákonodárné orgány na státní úrovni jsou Bundestag (Spolkový sněm), jehož členové jsou voleni každé čtyři roky ve všeobecných volbách, a Bundesrat (Spolková rada), jejíž 69 členů zastupuje 16 spolkových zemí (Bundesländer).

Po pádu Berlínské zdi v roce 1989 se součástí spolkové republiky stala bývalá NDR (Německá demokratická republika).Evropská unie se tak rozšířila o pět spolkových zemí.Němčina je nejrozšířenější první jazyk, kterým se mluví v Evropské unii.

Německo je třetí největší ekonomika na světě a vyrábí se zde automobily, výrobky přesného strojírenství, elektronická a komunikační zařízení, chemické látky, farmaceutické výrobky a mnoho dalších produktů.Německé společnosti ve značné míře investovaly v zemích střední a východní Evropy, které vstoupily do EU v roce 2004.

Berlínská Brandenburská bránaPro evropskou vážnou hudbu jsou významným přínosem díla německých rodáků Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Johannese Brahmse a Richarda Wagnera a dalších. Rozsáhlé německé dědictví v oblasti filosofie a literatury zahrnuje díla Luthera, Goetheho, Schillera, Nietzscheho, Kanta, Brechta a Thomase Manna.

Německo je druhý největší producent chmele na světě a je proslulé svými kvalitními pivy.Víno se vyrábí v údolích Mosely a Rýna.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář