Jdi na obsah Jdi na menu
 


Deníček štěňátek

 Vrh A .   Povídání od narození štěńátek po odchod do nových domovů 

 

 

 

Vrh A 

 Aninky

 

p4260225.jpg

 

26.4.2010 Tak jsme na světě. Dvě krásné a mohutné fenky se narodili ráno naší fence Adélce . Prvorozená, nebo-li  Fialka,  dostala fialovou mašličku, růžová je Růženka. 

 

V 5.30 hod. praskla Adélce plodová voda, začala mít stahy a hrozně hrabat v porodním boxu a tlačit. Štěňátko šlo ven zadními nožičkami. Nakonec se Adélka dožadovala jít ven, tam se vyčůrala a s mojí pomocí porodila v 6.20 hod. krásně velikou holčičku. Adélka ji odstranila plodové obaly a překousla pupeční šňůru. Osušila jsem ji, zvážila a dala k mamince. Vážila 710g. Okamžitě hledala u mámy mlezivo a přisála se. Druhé štěňátko, také fenka, se narodila bez potíží v 7.00 hod. a vážila 660g. Adélka začala ihned obě holčičky opečovávat a uklidnila se, takže jsme usoudili, že štěňátek již více nebude. Odpoledne jsme raději jeli k veterináři, aby Adélku prohlédnul a udělal rentgen, ale bylo vše vpořádku, žádná jiná štěňátka již tam neměla.

Čekali jsme, že bude štěňátek více, protože na sonu v 29. dnu  březosti byla, zřejmě se další plody v průběhu březosti vstřebaly. Holčičky ale stojí za to. Jsou opravdu úžasné, mohutné a krásně zlaté. Adélka je k nim strašně jemná, dává veliký pozor, aby je nezašlápla. A ony jen stále pití a spinkají a my ani nevíme, že máme štěňátka.

 

Obrazek

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

1. den (27.4.2010) 

Holčičky celou noc spinkaly u maminky , takže průběžně stále papkaly. Vyspali jsme se i my. Nemusím se vůbec bát nechat Aninky u Adélky, je opravdu vzorná. Fenky ani nešly po porodu s váhou dolů a obě přibraly. Fialka o 50g na 760g a Růženka o 60g na 720g.

 

2.den (28.4.2010)

Růženka dnes v noci trošku poknikávala, přeci jenom mlezivo šlo pít samo a mlíčko jde hůře, tak se trošku vztekala. Ale obě fenečky prospívají krásně. Fialka dnes ráno vážila 835g, přibrala 75g, Růženka přibrala o  65g na 785g.

  

3.den (29.4.2010)

 Fenky Aninky neuvěřitelně přibývají na váze. Fialka dnes měla 955g a Růženka 885g. Fenky vážím denně, vždy ve stejný čas, v 7 hodin ráno. Jelikož jsou celý den i noc u maminky, regulují si potřebu papání dle svojí potřeby. Maminka Adélka je skvělá pečovatelka a je vidět, že své holčičky velmi miluje, ale přitom nám všem dovolí, abychom si je také pomazlili. Růženka se stále ráda schovává mamince pod ocas a je více upovídaná. Fialka je takový pohodář. Nacpe se k prasknutí a někde odpadne. Jsou to zlatíčka.

Obrazek

Obrazek 

 

 

 

 

 

             

4.den  (30.4.2010)

Dnešním dnem se Aninky přehouply přes 1 kg váhy. Nádherně prospívají. Maminka Adélka již u holčiček stále není. Celou noc s nimi ještě spinká v porodním boxu, ale přes den holčičky nakojí , očistí a odejde ven se proběhnout. Když u nich mamina není, dám Aninky do vaničky, kde se jim spinká lépe než  ve velké bedně, přeci jenom jsou jen dvě a když se vzbudí, dojdu pro Adélku. Většinou ale, jakmile své dětičky uslyší knikat, dožaduje se domů sama. Je to skvělá mamina.

   

5.den  (1.5.2010)

Štěňátka jsou více a více roztomilejší a budou brzy asi pěkně rozmazlená, protože jdou z ruky do ruky. Dcery je často chovají a Aninky to zbožňují.

 

 

ObrazekObrazek

 

 

 

 

 

 

    

 6.den  (2.5.2010)

Aninky dnes zvojnásobily porodní váhu. Fialka vážila 1500g a Růženka 1360g. Rostou jak z vody a jsou čím dál tím více živější. Ke struku mámy se plazí neuvěřitelnou rychlostí.

  

 Obrazek

7.den (3.5.2010)

Fenečky Fialka a Růženka dnes oslavily týden života. Zatím s nimi mnoho práce není. Stále jen papají u maminky mlíčko a když se napapají, tak spinkají. Téměř vůbec nepláčou, jsou spokojené , strašně hodné a velice dobře prospívají.   

 

 

 

10.den ( 6.5.2010)

Maminka Adélka chodí holčičky přes den už jen nakojit a nechává je samotné. Aninkám to ale vůbec nevadí, protože po jídle usnou a do dalšího kojení jsou hodné a spinkají, tedy pokud se zrovna nechovají u někoho v náručí. Je vidět na jejich váhových přírůstcích, že jim nic neschází, mlíčka mají neomezeně. Dnes již vážily 2kg.Tabulka vah zde. Zatím s nimi mnoho legrace není a už se všichni těšíme, až se jim otevřou očička a stanou se z nich malí nezbedové.

Obrazek

Obrazek 

 

 

 

 

 

11.den (7.5.2010)

Aninky se začínají stavět na nožičky. Jde o první vratké krůčky, ale již to není plazení. Dnešním dnes mají již trojnásobek porodní váhy.

Obrazek 

 

 

 

 

 

 

14.den (10.5.2010)

A je to tady !  Začínáme vidět.  Zatím se objevují jen malé štěrbinky, ale očička se již pomalu otevírají. Stále více se snaží stavět na nožky a začínají již sedět. Už také neknikají jako malá miminečka, ale občas se ozývá zabručení a štěknutí. Stále hodně spinkají a papají od maminky, ale každým dnem jsou živější a už se moc těšíme, až budou běhat a budeme moci být na zahradě objevovat ten pravý svět.

 

Obrazek 

Dnes jsme Aninky poprvé odčervili pastou Banminth a také ostříhali a zapilovali drápky na předních nožičkách, aby maminu neporanili. 

 Fialka dnes vážila 2730g, Růženka 2430g.

 

17.den (13.5.2010)

Aninky stále častěji sedí a oči už mají více otevřené. Jsou to pěkné kuličky. Dnes již měly obě přes 3kg  a maminka Adélka je stále  kojí v leže každé 3-4 hodiny . Zatím nepřikrmujeme, ani to není zapotřebí, denní přírustky mají veliké. Adélka někdy se štěňátky  po nakojení v boxu usne, ale většinou odchází ven. Štěňátka se napijí a usnou, ale občas zůstanou chvíli vzhůru, mručí, poštěkávají a začínají zkoumat okolí. Někdy i naříkají, ale jakmile je vezmete do náručí, tak se uklidní. Jsou to hodné fenečky a dělají nám velikou radost.

21.den (17.5.2010)

 Dnes slavíme 3. týden života a máme 4kg .Tabulka vah zde.Však dáme mamince Adélce zabrat. Včera poprvé Aninky ochutnali z misky maminky jídlo. Kolínka a masíčko. Panečku to bylo dobré. Adélka jim to přenechala a štěňátka se pěkně nacpala.Mlíčko od maminky ale stále vítězí. Už mají prořezané špičáky, takže je začneme pomalu přikrmovat. Hry jsou stále častější, koušou se, vrčí na sebe. Reagují už velmi dobře na zvuky. Naše dcera Karolínka hrála na klávesy a Aninky se přidaly a  začaly zpívat (výt). Chození je sice ješte hodně vratké, ale každým dnem se zdokonalují.

25.den (21.5.2010)

Včera se přijeli podívat páníčkové na Růženku. Moc se jim líbila. Ony obě fenečky jsou velmi hezké a pořádní cvalíci. Už mají téměř 5 kg. Jsou si vzhledově hodně podobné,  ale Fialka je  více po mamince a má i stejnou bílou čárku na náprsence. Povahově se již ale začínají lišit. Fialka je takový pohodář. Je tichá, hodná a mazlivá. Napapá se,  pohraje si a většinou brzy usne. To Růženka je taková všetečka. Stále všechno zkoumá, pořád někam chce a je hodně upovídaná. V tom asi bude po své mamince,  rozhodně to nebude asi žádná líná holčička. Už aby bylo hezky, to teprve na zahradě bude věcí....

 

26.den (22.5.2010)

Dnešní den byl opět ve znamení návštěv. Tentokrát nás navštívili budoucí majitelé Fialky. Bylo krásné sluněčné počasí, tak jsme strávili příjemné odpoledne na zahradě. Aninky byly porvé venku a náramně se jim tam líbilo. Však jsme na ten den všichni netrpělivě čekali po tolika deštivých a nevlídných dnech. Bylo moc roztomilé je vidět se batolit po trávě. Maminka je pečlivě střežila a naši kocourci se nestačili divit, co to za drobotinu běhá po naší zahradě.

Více fotografii zde

 

ObrazekObrazek

 

 

 

 

 

 

 

 28.den (24.5.2010)

Čas strašně letí a Aninky se mají 4. týdny od narození.  Štěňátkům narostly pořádné zoubky, začínají baštit , ale přesto je  maminka stále často kojí. Začalo  období her a různého pošťuchování  a soupeření. Aninky jsou více vzhůru a prozkoumávají okolí, jsou strašně zvědavé.  Podruhé jsme provedli odčervení.

 

35.den (31.5.2010)

Holkám je dnes 5. týdnů. Bohužel předcházející týden bylo opravdu psí počasí, takže jsme si venku moc radosti neužili. Je to škoda, chtěli jsme nafotit nové fotky, ale nešlo to. Aninky se hodně změnily. Už to nejsou malé spící kuličky, ale pěkně živí kousaví chlupatí medvídci. Hodně si hrají se sebou i s hračkami, ale také se i perou, vrčí na sebe a štěkají. Začali nás tahat za nohavice a kousat a pocítili jsme, jak ostré zoubky mají. Do bedny chodí už jen spát, jakmile jsou vzhůru, tak se dožadují jít ven. Růženka již ohrádku přeskočí a poté šmejdí po celém bytě. Je daleko více živější než Fialka a ráda se více kojí od maminky, jídlo jí tolik neláká. To Fialenka je taková papací a je to znát i na její váze.Už má přes 7kg. Je i více hodnější a více spinká. Musím je ale obě velmi pochválit, protože jsou čistotné. Velkou potřebu vykonají jen venku  na travičce a když jsou doma, většinu loužiček vykonají na dlaždičkách a novinách, koberec nešpiní. Aninky již začínají slyšet na své jméno a jakmile na ně zavoláme, tak k nám přiběhnou, dokonce na nás začaly vrtět i ocáskem. Mají výborné povahy, nikdo a nic je nezaskočí, vůbec nejsou bázlivé a rády se i pochovají. Jsou to naše zlatíčka.  

  

42.den (7.6.2010)

Slavíme 6. týdnů. Proběhlo další odčervení a nastalo mnoho změn. Aninky se rozhodly, že doma už spinkat nebudou a na noc se přetěhovaly do chodby k tetičkám. Porodní box je již nebavil a doma jim bylo teplo. Nyní běhají celý den po zahradě, kde provádí samé lumpárny a škádlí tetičky. Když se unaví, tak usnou, kde zrovna odpadnou nebo jdou spinkat do chodby, kde je přeci jenom větší chládek. Od cesty na zahradu je neodradí ani déšt a strašně rády na sebe převrhávají kbelík s vodou. Není pro ně lepší zábava, než se v té rozlité  vodě čachtat. Jsou z nich pěkní rošťáci a výborně prospívají. Fialka má již 9 kg, ale ani Růženka se svými 8,5 kg není o moc pozadu. Snažíme se nyní s Aninkami trávit každou volnou chvilku, protože příští týden nás čeká už jen očkování a tetování s čipováním a začnou nás opouštět. Půjdou do svých nových domovů. Hodně nám přirostly k srdci a bude se nám velmi stýskat. Naštěstí budou mít obě výborné páníčky a určitě je budeme navštěvovat. 

 

Obrazek

 Obrazek

 

 

 

 

 

  

45.den (10.6.2010)

Dnešní den jsme se vypravili s Aninkami k veterináři na očkování, čipování a tetování.  Musím holčičky moc pochválit, protože byly strašně hodné. Paní doktorka je obdivovala, jaké to jsou pěkné chlupaté kuličky, jak malí méďové. Fialka už vážila  10 kg, Růženka 9,5 kg.  Dopadlo tedy vše zdárně, cestu autem také dobře snášely, vůbec neknikaly, jen bylo veliké horko, tak se chladily na mokrém ručníku. Jakmile jsme přijeli domů, obě vlezly do potůčku , celé se namočily  a byly šťastné. Vodu milují. Denně je v chodbě na zemi koupaliště a nestačím jim dolévat vodu. Teď nás čeká již jen prohlídka poradkyní chovu a nastane veliké loučení. 

  

49.den (14.6.2010)

Dnes proběhla úspěšně kontrola poradkyní chovu. Štěňata jsou silná, čilá, nebojácná, pěkná v typu i barvě, mají nůžkový skus, tmavé oči , kondice matky a chovatelské zařízení je výborné. Fialka měla 11 kg, Růženka přes 10 kg. Dnes byl také bohužel poslední den, kdy jsou naše Aninky společně. Zítra ráno, 50.den, nás opustí první  Aninka- Růženka. Bude mít ale opravdu skvělé páníčky, takže víme, že se bude mít dobře. Fialka půjde k novým majitelům v sobotu 19.6.2010 a potom bude doma nezvyklý klid. Budou mi holčičky chybět, to jejich věčné dovánění, štěkání a mazlení. 

Hodně štěstí v nových domovech !

 

ObrazekObrazek

 

 

 

 

 

 

  

 20.6.2010 

Doma nastalo ticho. Aninky už jsou ve svých nových domovech a mají se výborně.  50.den nás opustila Růženka a 54.den Fialka. Je nám smutno, i Adélka štěňátka hledala a večer pískala. Byla to skvělá máma a doufáme, že příští rok vrh odchováme další pěkný štěňátek. Holčičky se opravdu povedly.