Jdi na obsah Jdi na menu

KLUB PSÍCH SPORTŮ


Se psem můžete sportovat prakticky celoročně a všestranně. Bude vaším společníkem při běhání, jízdě na kole nebo třeba na koloběžce. V zimě si vyzkoušíte běh na lyžích se psem, v létě se zúčastníte psího triatlonu nebo společně absolvujete některý z dogtrekkingů. Kdo nechce vyloženě běhat, ale chce mít vyběhaného psa, může zkusit coursing. Kdo chce při psí aktivitě vylepšit i poslušnost, ten může vyzkoušet agility. Všichni ale dosáhnou správné socializace svého psa. Ale jak se na to připravit? Při společném treninku v Klubu psích sportů o.s. Desná.
 

Coursing:
Coursing je kynologický sport. Jedná se o jednu z mnoha aktivit, která je založena na touze psa lovit.
Běhá se v přirozeném terénu s přírodními nebo umělými překážkami. Cílem psa při coursingu je ulovit kořist, která je tažená navijákem. Tato návnada v podobě střapce z igelitových pásků nebo králičí kůže, je tažena lankem mezi kladkami po dráze, která simuluje skutečný běh zajíce.
Jedná se o trať o délce cca 300 - 400 m a je postavena tak, aby psi prokázali rychlost, štvavost (při smečce i spolupráci) a inteligenci, kterou návnadě různě nadbíhají.
Coursing se stává v posledních letech v Česku oblíbenou aktivitou a není již pouze doménou chrtích plemen. Jedná se o ideální vybití energie živějších plemen psů.


Agility:
Agility může dělat úplně každý s jakýmkoliv psem. Samozřejmě některá plemena se na agility hodí víc jako např. pudl, sheltie, border kolie a kolie dlouhosrstá, belgičtí ovčáci atd. Závodí i různí kříženci.
Cílem je, aby psovod se svým psem překonal trať s překážkami ve správném směru a pořadí, bez chyb a v co nejlepším čase.
Je to pro psy jedna z nejpřirozenějších aktivit – pes ve smečce (společně se svým pánem) spolupracuje při překonávání překážek v honbě za kořistí. Kořistí se stává pamlsek či hračka a pochvala na konci každého parkuru. Je to sport, který prospívá fyzické kondici psa i psovoda a velmi dobře upevňuje vztahy mezi psem a pánem. Kromě toho je každý trénink i závod výbornou příležitostí pro socializaci psa – jinými slovy pes se v tomto prostředí naučí stýkat s ostatními psy i lidmi, zvykne si na ně, ztratí strach a tím se eliminuje jeho agresivita z tohoto strachu plynoucí.
Překážky na trati se dělí do tří skupin – skokové, zónové a probíhací. Mezi skokové překážky řadíme skok vysoký, skok daleký, zeď, viadukt a proskokový kruh, mezi zónové řadíme kladinu, áčko, houpačku a stůl, do probíhacích patří tunely pevné a látkové, a slalom.
 
 
Tyto druhy psích aktivit bude možné vyzkoušet od ............ na kynologickém cvičišti v Desné. Cílem není výcvik psů k účasti na závodech, ale jako jejich volnočasová aktivita k vybití nadměrné energie, správná socializace a úprava nevhodného chování. Úvodní hodina bude zdarma, každá další za cenu 80 Kč.
 
Co je k tomu potřeba mít za výbavu?
Agility: pamlsky, aport, vodítko
Coursing: vodítko
 
Info:  L. Neumannová (KS Desná),
Přihlášky osobně,  mailem flidr.ales@post.cz
 

Statistiky

Online: 1
Celkem: 367398
Měsíc: 3178
Den: 91

Portrét