slané těsto
25. 11. 2008
Slané těsto nám poslouží jako tvárná modelovací hmota, ze které můžeme vytvořit velké množství drobných ozdob, dekorativních předmětů, ale i výrobky větší a prostornější k různým příležitostem a ročním obdobím. Těsto je vhodné i pro modelování s dětmi, které mají úžasnou fantazii a dokáží z těsta vykouzlit krásná překvapení.
Příprava slaného těsta
Základem těsta je mouka, sůl a voda v poměru: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek soli, 3/4 hrnku studené vody.
Mouku promísíme se solí, přilijeme studenou vodu a uhněteme vláčné hladké těsto. Pokud se těsto lepí, mouku přidáme, nebo naopak, když se drolí, přilijeme vodu. Důkladně propracované těsto uschováme v igelitovém sáčku, aby neosychalo. Připravit si ho můžeme i předem a uložit v chladu.
K přípravě těsta lze využít různé druhy mouky, získáme tak odlišné přírodní odstíny výrobků. Je možné vytvořit si i těsto uměle barvené, přidáním potravinářského barviva. Pro začátečníky ale doporučuji těsto z mouky hladké a nebarvené.
Rady pro práci se slaným těstem
Těsto je výbornou modelovací hmotou, na které si vyzkoušíme různé techniky, modelovací návyky a dovednosti. Můžeme ho válet, libovolně tvarovat, protahovat, krájet, nastřihávat, strouhat, vykrajovat, zaplétat, zdobit otiskováním různých předmětů ( knoflíků, víček a uzávěrů fixů, špejlí,vidličky, nožíků…) a s trochou fantazie a trpělivosti dokážeme vytvořit spoustu jemných ozdůbek, kytiček, vlnek, copánků, puntíčků a jiných tvarů.
Tipy k přípravě slaného dekoračního těsta
Pracujeme na pracovní ploše, nejlépe dřevěném válu.
Před válením těsta doporučuji pracovní plochu posypat slabě moukou, plát se pak nepřilepí k ploše.
Nebo válíme přímo na pečícím papíru, který nám usnadní přenášení na plech.
Ke slepování jednotlivých částí z těsta použijeme "jako lepidlo" vodu. Pokud bychom k sobě jednotlivé části vodou nepřilepili, během schnutí by mohly odpadnout.
Těsto, které zrovna nepoužíváme, přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neoschlo.
Způsoby sušení a pečení slaného těsta
Sušení těsta v troubě a pečení
Vymodelované výrobky z těsta opatrně přeneseme na plech a sušíme v troubě při 50 °C několik hodin (5 hodin i více). Ke konci sušení těsto potřeme žloutkem, rozkvedlaným s trochou mléka a za stálého dozoru pečeme při vyšší teplotě (150 °C i více) do zhnědnutí. Tato metoda je ale velmi nákladná a náročná časově, proto doporučuji nechat výtvory z těsta usušit vzduchem.
Sušení těsta vzduchem a pečení
V tomto případě hotové výrobky necháme několik dní vysychat na teplém místě, nejlépe v blízkosti radiátoru, nebo přímo na něm. Důkladně vysušené těsto je bílé z obou stran, snadno ho oddělíme od podložky, není syrové ze spodu a nelepí. Doba pečení se zkrátí z 8 hodin na 15 - 20 minut.
Vysušené výrobky ze slaného těsta před pečením potřeme žloutkem, rozkvedlaným v trošce mléka, nebo ve vodě.
Těsto pečeme nejlépe v horkovzdušné troubě při 150 °C do zhnědnutí 15 - 20 minut.
Během pečení neodcházíme, neustále sledujeme jeho průběh a změnu barvy těsta při pečení.
Pokud chceme získat tmavší odstíny hnědé barvy, teplotu před koncem pečení ještě zvýšíme. Pečením získáme nenahraditelné odstíny hnědé barvy.
Životnost a pevnost dekorace ze slaného těsta zvýšíme nalakováním z obou stran výrobku.
Výrobky, které nejsou nalakované, nevystavujeme na vlhkém místě (např. v chladné chodbě nebo nevytápěné místnosti). Těsto by nasálo vlhkost a časem by se rozpadlo.
Na závěr
Při modelování ze slaného těsta můžete strávit mnoho příjemných chvil a dokonce i krásně relaxovat. Navíc, hotová "dílka" mohou posloužit jako dáreček a potěší i Vaše nejbližší.
Díky
(Martin z Teplice, 7. 5. 2010 16:54)