Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roland Garros 2023 - informace ze zájezdu

10. 6. 2023

ZÁJEZD NA ROLAND GARROS 29.5. - 3.6.2023

 

Návštěvy grandslamového turnaje French Open, které absolvovali tenisoví nadšenci z Chlumčan a okolí v letech 2015, 2018 a 2019, se staly velmi oblíbenými akcemi, spojenými nejen s tenisem, ale i s poznáváním krás Paříže a dalších zajímavých míst ve Francii. Letošního sportovně - kulturního zájezdu se zúčastnili Karel Hodinář (řidič), Ivo Regner, Miloslav Kozel a Stanislav Havlíček. Naše volba padla opět na sledování tenisových zápasů v 1. týdnu soutěže s tím, že v on-line předprodeji otevřeném pro veřejnost dne 15. 3. 2023 se podařilo po téměř celodenní snaze Karla se zapojením několika počítačů rezervovat na každý den našeho pobytu vždy alespoň 2 vstupenky na stadion Suzanne Lenglen (kapacita 10 tisíc diváků) nebo na stadion Simone Mathieu (5 tisíc diváků). Cena celodenní vstupenky pro 1 osobu na uvedené stadiony s konkrétním číslem sedadla se pohybovala v rozmezí od cca 60 do 90 eur. Vstupenky se nám nepodařilo získat pouze na největší stadion v areálu - Court Philippe Chatrier pro 15 tisíc diváků, jenž byl nedávno zastřešen stejně jako na ostatních grandslamových turnajích ve Wimbledonu, Flushing Meadows a Melbourne. Kromě vstupenek na 4 hrací dny (úterý, středu, čtvrtek a pátek, tedy zápasy 1., 2. a 3. kola turnaje v singlu i deblu mužú a žen) zajistil Karel pro celou výpravu také výhodné ubytování ve čtvrti Boulogne - Billancourt.

 

Pondělí 29. 5. 2023

Z Chlumčan jsme vyjeli již kolem půl páté a po krátkých zastávkách v Horní Lukavici (nástup Miloše) a Starém Plzenci (nástup Standy) jsme o půl hodiny později vyrazili po dálnicích D5, A6, A4 a silnicích N36, D636 a D215 směrem k Paříži, vzdálené asi 1 000 km. Po několika zastávkách na občerstvení a protažení ztuhlých svalů jsme již kolem 14. hodiny (v Německu i Francii slavili svátek, takže provoz byl plynulý) v rámci kulturní složky zájezdu zastavili v městečku Vaux Le Vicomte, které se nachází asi 50 km jihovýchodně od Paříže. Jeho dominantou je tzv. Fouquetův zámeček ze 17. století, který postavili architekt le Vau, malíř Le Brun a zahradník Le Nôtre pro Nicolase Fouqueta, finančního správce tehdejšího francouzského krále Ludvíka XIV. Ten pak po uvěznění svého ministra financí a jeho obvinění ze zpronevěry pověřil stejné architekty, aby pro něj postavili ještě honosnější a samozřejmě známější Château de Versailles. Prohlídka zámečku včetně klasické francouzské zahrady (vstupné do zámku s parkem je 17 eur) byla velmi zajímavá a poučná. V současnosti je zámeček největší soukromou památkou ve Francii - jeho vlastníkem je rodina hraběte Patrice de Vogüé. Vaux-le-Vicomte sloužil také jako filmová kulisa - známá je např. scéna příletu Jamese Bonda helikoptérou z dílu Moonraker natáčená zde v roce 1979.

Po prohlídce zámku jsme se přepravili do místa našeho ubytování - přízemního apartmánu o velikosti 33 m² v hotelu s názvem „T2 10 minutes walk from Parc des Princes“ v Rue des Peupliers 59, kde jsme se ubytovali po předchozím vyzvednutí klíčů a obdržení příslušného hesla na jiné adrese. Jednalo se o apartmán pro 4 osoby, který se nachází 700 metrů od fotbalového stánku francouzského mistra Paris Saint Germain s názvem „Park princů,“ kde své umění předvádějí např. Messi, Mbappé apod. Po nastěhování všech zavazadel do apartmánu jsme se vzhledem k dřívějšímu příjezdu rozhodli, že se ještě v podvečer vydáme na menší výlet po Paříži. Volba padla na oblast Montmartru, což je nepřetržitá řada restaurací, kin a zábavních podniků. Podařilo se nám zaparkovat poblíž Place Pigalle a nejznámějšího pařížského kabaretu Moulin Rouge a poté jsme vystoupili k bazilice Sacré Coeur (Svaté srdce), odkud je nádherný výhled na Paříž. Na Place de la Tertre jsme sledovali při práci malíře nabízející turistům živé portréty a další obrázky se všemi možnými pařížskými památkami. Po návratu na hotel jsme prověřili dovezené zásoby, dopřáli si teplou večeři z vlastních zdrojů (guláš z domácích zdrojů včetně několika plechovek piva Pilsen Urguell neměl chybu), a tak jsme po vysprchování ulehli k zaslouženému spánku.

 

Úterý 30. 5. 2023

Ranní program začal obvyklým a na základě zkušeností získaných při minulých návštěvách Paříže již ověřeným způsobem. Po zazvonění budíku jsme se vydali (zpravidla ve dvojici) na obhlídku okolí. V sousedních ulicích nás zaujala především 2 pekařství - Boulangerie Coubertin a Club Sandwichs a také menší obchod se smíšeným zbožím Carrefour City. Nabídka pekařství se sortimentem 3 různých druhů baget a nemalého množství croissantů, sendvičů, šneků a řady dalších sladkostí k ranní kávě byla opravdu úžasná, takže snídaně byly v porovnání s běžným domácím standardem přímo luxusní. Součástí přípravy na celodenní náročný program byla kromě ranní hygieny také aplikace opalovacích krémů, neboť po celý týden našeho pobytu bylo velmi teplé počasí. Nechyběla ani příprava čerstvých baget, které byly po rozkrojení namazány máslem a některou z dalších dobrot (plátky salámu, anglické slaniny, paštika apod.) a zabaleny do alobalu tak, abychom na tenisu nehladověli. Jídlo nepatří mezi položky, které je zakázáno vnášet do areálu a totéž platí i pro nealkoholické nápoje v lahvi s obsahem do 1,5 litru, které lze navíc na speciálních místech v areálu doplnit pitnou vodou, což je mnohem levnější než kupovat minerálky od hlavního sponzora - firmy Perrier nebo si u stánku Biere Express načepovat ze samoobslužného automatu za 10 eur půllitr piva do zálohovaného kelímku.

Protože Standa byl v Paříži vůbec poprvé, vydal se v úterý spolu s „průvodcem“ Karlem na celodenní poznávací procházku po Paříži, která zahrnovala návštěvu všech hlavních památek francouzské metropole, včetně výjezdu výtahem do nejvyššího patra Eiffelovy věže, návštěvy Vítězného oblouku, pařížské radnice, Invalidovny atd. Návrat až ve večerních hodinách a viditelná únava obou poutníků hovořily o tom, že se vydali ze všech sil. Miloš a Ivo na tom byli výrazně lépe, neboť je čekala pouze cesta pěšky z místa ubytování k hlavnímu vchodu areálu Rolland Garros, kam bylo možné dojít za pouhých 20 minut. Protože jsme měli k dispozici 2 vstupenky na Court Susanne Lenglen, nezapomněli jsme ani na průkazy totožnosti a žádný problém nevznikl ani při prohlídce batohů, mohli jsme bez velkého čekání vstoupit do tenisového areálu někdy kolem 10:30 hod., tedy asi půl hodiny před začátkem denního programu. Brzy jsme zjistili, že od naší poslední návštěvy zde došlo k mnoha (zpravidla pozitivním) změnám. Když jsme sháněli obvyklý tištěný Quotidien (každodeník) s přehledem zápasů na jednotlivých kurtech v příslušný den, zjistili jsme, že jej pořadatelé nahradili vytvořením speciální aplikace s možností stáhnout si veškeré potřebné  informace do mobilu. Zaregistrovali jsme také, že tenisový areál byl v roce 2019 rozšířen o nový nádherný tenisový dvorec Simonne Mathieu, vybudovaný ve skleníkové zahradě Auteuil uprostřed zeleně a že díky zvětšení celkové plochy Stade Roland Garros již nejsou tak velké tlačenice jako v minulých letech. Dále jsme se dozvěděli, že v areálu bylo zrušeno tenisové muzeum, některé další kurty byly zbourány a nahrazeny novými, zvýšil se počet stánků s občerstvením, tenisovým oblečením a tenisovými potřebami a pro fanoušky byl otevřen dvoupatrový a velmi dobře zásobený Grande Boutique s možností výběru z mnoha suvenýrů.

úterní nabídky zápasů (dohrávky 1. kola) jsme si samozřejmě zvolili nejprve zápasy našich tenistek. Na kurtu č. 11 jsme sledovali prohru Marie Bouzkové ve velmi vyrovnaném zápase proti čínské tenistce X. Wang, která zvítězila díky minimu chyb a velmi dobrému servisu. Poté jsme se přesunuli na kurt č. 13, kde nám udělala radost teprve osmnáctiletá Linda Nosková, které její soupeřka, zkušená Darka Kovinič z Černé Hory vzdala za beznadějného stavu v počátku 2. setu. Na kurtu č. 7 nás ovšem čekalo další zklamání, když vítězka zdejšího turnaje z roku 2021 Bára Krejčíková vůbec nenašla recept na Ukrajinku Tsurenko a zcela zaslouženě prohrála již v úvodním kole. Teprve poté jsme využili naše vstupenky na kurt S. Lenglen. Tady jsme stihli jen závěr zápasu, v němž naše mladičká Brenda Fruhvirtová podlehla lépe servírující favoritce Jeleně Rybakinové z Kazachstánu a pak jsme sledovali část francouzského derby mezi Rinderknechem a Gasquetem. Při zpáteční cestě jsme pořídili fotografie fotbalového stánku Parc des Princes. Zklamání z několika nečekaných výsledků jsme pak hodili za hlavu při chutné večeři.

 

Středa 31. 5. 2023

Náš obvyklý ranní program (chutná snídaně) byl doplněn o návštěvu nedalekého Carrefour City, kde si Karel zakoupil náplasti na puchýře z více než 10 km nachozených při poznávání Paříže předchozí den. Pak jsme se již vydali v plném počtu 4 osob se 2 vstupenkami na kurty S. Lenglen a 2 vstupenkami na S. Mathieu za dalšími tenisovými zážitky. Po ověření denního programu jsme s Milošem tentokrát zvolili utkání 2. kola mezi dvěma Sebastiany na kurtu č. 7. Ani tentokrát nás výsledek nepotěšil, neboť syn Petra Kordy nestačil na rakouského antukáře Ofnera, jenž se rozehrál v kvalifikaci a po vyřazení Kordy ve 3 setech nakonec postoupil až do 4. kola soutěže. Spokojenější jsme byli po třísetové výhře Karolíny Muchové ve 2. kole nad argentinskou antukářkou Podoroskou, přestože ve 2. setu musela strpět nepříjemného „kanára“. Po přesunu na S. Lenglen jsme sledovali část marného boje freneticky podporovaného domácího tenisty L. Pouille ve 2. kole proti nasazenému Britu Norriemu a část zápasu Bělorusky Aryny Sabalenkové proti krajance Shymanovichové. Po přesunu na kurt č. 7 jsme viděli i část zápasu 2. kola Hurkacz - Griekspoor. Také Karel se Standou přinesli nepříznivé zprávy, když museli přetrpět krach největších favoritek ženského deblu Krejčíkové a Siniakové, které na kurtu č. 10 nepřešly přes 1. kolo, v němž podlehly norsko - japonské dvojici Eikeri, Hozumi. Na své si ovšem přišli v pětisetovém utkání 2. kola na S. Mathieu mezi T. Kokkinakisem a S. Wawrinkou, kde nechyběly ani mexické vlny.     

 

Čtvrtek 1. 6. 2023

Čtvrteční program nám umožnil využít 2 vstupenky na kurt S. Lenglen + 2 na S. Mathieu. Na Lenglen pořadatelé nasadili utkání 2. kola mezi favorizovaným Italem Sinnerem a Němcem  Altmaierem. Nečekaně vyrovnaný a strhující souboj s konečným výsledkem 2:3 pro německého tenistu jsme bohužel po 4 odehraných setech opustili a přesunuli se na kurt č. 7, kde jsme ovšem museli skousnout nečekanou prohru Jiřího Lehečky s Marcosem Gironem z USA, jenž svému soupeři povolil ve 3 setech pouhých 7 gamů. Frustrace našeho tenisty byla zřetelná a jejím vrcholem bylo úmyslné zlámání rakety po ztrátě 2. setu. Po návratu na Lenglen jsme opět fandili Lindě Noskové - ani ta však přes statečný výkon na Rybakinu nestačila. Karel se Standou si mohli užít alespoň vítězný debl Vondroušové a Kolodziejové v 1. kole proti domácí dvojici Cascino, Monnet.

Po návratu do hotelu byl večerní program ve znamení společné oslavy kulatých narozenin všech účastníků zájezdu. V roce 2023 totiž všichni již oslavili nebo ještě oslaví více či méně významné výročí - Karel a Ivo pětašedesátiny, Miloš padesátiny a Standa šedesátiny. Jako vhodné místo slavnostní večeře se nabízela restaurace Mon bistrot (Moje bistro), kterou jsme vybrali již při našem pondělním příjezdu. O tom, že byl náš výběr správný, svědčí výborně propečený steak s bramborem, tatarský biftek, 2 lahve francouzského vína Petit Chablis a minerálka Pellegrini. Opravdu výborný kulinářský zážitek.  

 

Pátek 2. 6. 2023

Poslední den na kurtech alespoň částečně napravil nepříliš uspokojivé sportovní výsledky našich tenistek. Nově sestavený debl Bouzková, Sorribes Tormo nejprve na kurtu č. 7 pomstila Krejčíkovou a Siniakovou, když ve 2. kole vyřadila jejich přemožitelky Eikeri, Hozumi. Poté jsme navštívili Grande Boutique a zakoupili zde několik tenisových suvenýrů. Zajímavé a nenáročné bylo i sledování průběhu zápasu 3. kola mezi pozdějším vítězem Novakem Djokovicem a Španělem Davidovich - Fokinou na jednom z mnoha lehátek před velkou obrazovkou. Zbytek času jsme již strávili naživo na kurtu S. Mathieu, kde v zápasech 3. kola dvouhry Rus Khachanov zdolal ve 4 setech Australana Kokkinakise a poté zde předvedl italský koncert Lorenzo Musetti, který proti Cameronu Norriemu neztratil ani set. Pro české fanoušky byl opravdovým vrcholem dne zápas 3. kola, v němž Karolína Muchová s přehledem poprvé přehrála neoblíbenou soupeřku - Rumunku Begu ve 2 setech. Zápas končil za umělého osvětlení asi ve 21:30 hod. a nečekanou odměnou za výdrž a výhru bylo pro Standu selfíčko s naší vítězkou. A tak jsme litovali pouze těsné prohry našeho deblu Vondroušová, Kolodziejová, který ve 2. kole slibně rozehraný zápas proti 15. nasazenému páru Kuderetova, Samsonova prohrál i přes výhru 1. setu a brejk ve 2. sadě.

 

Sobota 3. 6. 2023

V den našeho návratu následoval po snídani úklid apartmánu, naložení zavazadel do auta    a vrácení klíčů jejich vhozením do poštovní schránky na vybrané adrese + odjezd cca v 10 hodin ráno. Cestou jsme se ještě zastavili v Remeši (Reims) u slavné gotické katedrály z 13. století, kde právě probíhaly slavnosti Johanky z Arcu, zahrnující středověké trhy, akce a představení v přilehlém parku. Absolvovali jsme prohlídku katedrály, sledovali dobové tance před katedrálou a nakoupili několik suvenýrů z oblasti Champagne. Poslední větší zastávka pak byla u velkého obchodního domu Auchan v Semecourtu u Mét (Metz), kde jsme si  nakoupili vyhlášené francouzské speciality (vína, sýry, mléčné výrobky apod.). Příjezd domů vyšel přibližně na půlnoc.     

 

Dodatek

Čeští diváci (bohužel už bez nás) si v Paříži užívali ve 2. turnajovém týdnu především další skvělé výkony Karolíny Muchové. Ta se nakonec po výhrách nad 2 Ruskami (ve 4. kole nad Avanesyanovou a ve čtvrtfinále nad Pavljučenkovou) probojovala mezi nejlepší čtyřku a po vyřazení hráčky č. 2 světového žebříčku Aryny Sabalenkové dokonce až do finále singlu, kde podlehla doslova o pár míčů světové jedničce Ize Swiatekové, která tak dosáhla v Paříži 3. vítězství v řadě. I tak náleží naší tenistce za výborné představení a předvedenou celodvorcovou variabilní hru během celého turnaje velká gratulace.  

 

 

                                                                       Ivo Regner

                                                                    předseda tenisového oddílu

                                                                        TJ Keramika Chlumčany

 

 

Vybrané fotografie ze zájezdu najdete na webu TO ve Fotoalbu v záložce

 Zájezdy za tenisem - Paříž - Roland Garros 2023.