Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž ze zájezdu na Sparta Prague Open 14.5.2011

16. 5. 2011

 

Reportáž ze zájezdu na Sparta Prague Open 14.5.2011
 
V květnu 2011 se naskytla příznivcům špičkového tenisu a neméně špičkového humoru jedinečná šance. Na dvorcích tenisového klubu Sparty v Praze ve Stromovce se v týdnu od 9. do 15.5.2011 uskutečnil 2. ročník tenisového turnaje žen pod názvem Sparta Prague Open 2011. Přestože tento turnaj nepatřil z hlediska prize money mezi příliš štědře dotované, úroveň byla skutečně výborná. K tomu přispěla zejména účast Petry Kvitové, která se týden před pražským turnajem výhrou v Madridu poprvé v kariéře probojovala do první světové desítky tenistek. A kdo se dozvěděl, že v sobotu 14.5. může vidět kromě dvou semifinálových utkání dvouhry žen jako bonus ještě exhibiční vystoupení bývalých tenistů ve čtyřhře, určitě neprohloupil, když si na tento den vyhradil čas.
 
Cesta do Prahy i po Praze byla bezproblémová, a tak jsem si asi tři čtvrtě hodiny před začátkem v pohodě vybral u nijak velkého „centrkurtu“ vhodné místo ve 3. řadě doslova na dosah od hráčů. Bylo to ideální místo pro nafocení řady atraktivních snímků, z nichž některé jsou umístěny ve Fotoalbu. Protože vstup do areálu byl po celý týden volný, bylo prozíravé přijít včas. Kolem 13. hodiny už byly skromné tribunky včetně VIP lóže (tenis sledovala např. i Šárka Záhrobská) plně obsazeny a někteří z cca 750 diváků se museli spokojit jen s místem venku za plotem.
 
V úvodu nastoupila v 1. semifinále dvouhry žen naše jednička a nejvýše nasazená hráčka turnaje Kvitová proti nadějné osmnáctileté srbské kvalifikantce Kruničové. Soupeřka v souboji se zdravotně indisponovanou Kvitovou kousala, když v úvodu obou setů se dostala do vedení 2:0, ale v dalším průběhu se prosadila mnohem větší zkušenost naší tenistky, která tak postoupila do finále, což jí zajistilo postup na 9. příčku ve světovém rankingu.
Ve 2. semifinále na sebe narazily Slovenka Magdalena Rybáriková a Petra Cetkovská. Česká tenistka začala soustředěně a když se Rybáriková za stavu 0:5 odebrala k ošetření mimo kurt, asi nikdo by na její výhru a postup do finále nevsadil. Přesto ke zvratu došlo - Rybáriková ovládla tie-break 2. setu a v rozhodujícím dějství už sama neztratila jediný game.
 
Výsledky semifinále:
 
Petra Kvitová - Aleksandra Kruničová 6:4, 6:2
Magdalena Rybáriková - Petra Cetkovská 0:6, 7:6, 6:0
 
Mezi semifinálovými zápasy mohli diváci sledovat exhibiční čtyřhru v podání bývalých profesionálních tenistů a v současné době jedněch z nejlepších bavičů na kurtu - Henri LecontaMansourem Bahramim. Proti nim nastoupily české tenisové hvězdy Jiří Novák a Karel Nováček. Ten, kdo měl šanci zápas na 1 set (skončil nestandardním výsledkem 12:11 v tie breaku, o který ale vůbec nešlo) sledovat, určitě potvrdí, že Bahrami s Lecontem jsou v tomto tenisovém exhibičním showbyznysu bezesporu světové jedničky. Neustálé vtipkování, pokřiky na spoluhráče, soupeře a sběrače, házení míčku po rozhodčím, vykázání hráčů z kurtu červenou kartou a především Bahramiho kouzelnické finty publikum zcela okouzlily a aktéři si po skončení svého představení vysloužili obrovský potlesk. Opravdu parádní zážitek.
 
 
                                                                        Ivo Regner
                                                               předseda oddílu tenisu
 
 
Fotografie z turnaje Sparta Prague Open 2011 a deblové exhibice
najdete ve Fotoalbu v rubrice „Zájezdy za tenisem“.