Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tenisové kurty v Chlumčanech prodlouženy

18. 6. 2023

Prodloužení tenisových  kurtů v Chlumčanech

 

Tenisté, kteří se v uplynulých letech účastnili turnajů a dalších akcí na chlumčanských kurtech, si často stěžovali, že při lobech nebo úderech soupeře až k základní čáře narážejí do oplocení obou kurtů nebo do betonové tréninkové zdi na kurtu č. 1. Kurty totiž byly vybudovány v místě bývalého hokejového hřiště a do provozu byly předány v roce 1996, aniž by ovšem byly respektovány požadavky platných pravidel tenisu, která pro rekreační a klubové soutěže doporučují minimální vzdálenost mezi základními čarami a zadním hrazením 5,5 metru. Protože v Chlumčanech byly tyto „výběhy“ u obou za sebou umístěných  kurtů jen 4,2 metru, bylo zapotřebí jejich prodloužení, o což usiloval tenisový oddíl již několik posledních let. Přivítali jsme proto rozhodnutí Rady obce Chlumčany z 1. 3. 2023, která schválila realizaci akce s názvem „Oprava a prodloužení tenisových dvorců ve sportovním areálu v Chlumčanech“ ještě na jaře t. r.

Práce v tenisovém areálu byly zahájeny v březnu 2023, kdy došlo k odstranění středního dělícího kovového plotu mezi oběma kurty a jeho následnému posunu o cca 3 metry. Zcela demontována byla s pomocí bagru také betonová odrazová zeď u dvorce č. 1 a směrem k novému fotbalovému hřišti s umělým povrchem byl do hloubky 50 cm vybagrován prostor potřebný k prodloužení obou kurtů tak, jak požadují tenisová pravidla. Výběhy za základními čarami jsou nyní téměř šestimetrové, což dokonce převyšuje požadavek tenisových pravidel. Po osazení obrubníků a vztyčení sloupů bylo instalováno nové vysoké oplocení a nová vjezdová vrata na kurty. Další změnou je přestěhování boudy na skladování antuky z rohu kurtu č. 2 do protilehlého rohu kurtu č. 1. Celá akce byla dne 5. 6. 2023 protokolárně předána zadavateli veřejné soutěže - obci Chlumčany. Po dokončení základních prací odbornou firmou přispěli členové oddílu v rámci brigádnické činnosti (pohoz a uválcování prodloužené části kurtů a položení umělých čar na dvorci č. 1) a v průběhu 26. týdne budou oba kurty v nové podobě plně připraveny k pořádání letních turnajů, pořádaných TO Chlumčany pro domácí tenisty i hráče z ostatních oddílů či klubů. První akcí bude turnaj veteránů nad 50 let ve dvouhře i čtyřhře, který se uskuteční 15. 7. 2023. Věříme, že se popsané změny setkají s kladným ohlasem a přispějí k vyššímu zájmu hráčů o tenisové turnaje v Chlumčanech.

Velký dík za realizaci akce náleží jak obci Chlumčany, v jejímž vlastnictví je celý tenisový areál, tak především pracovníkům firem, které se na pracích přímo podílely - firma V.P.O. Kovo s.r.o., firma Roman Novotný, Horušany (zemní práce) či firma Davida Cibulky (zapůjčení jeřábu). 

 

 

                                                             Ivo Regner

                                                 předseda TO Chlumčany