Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pěší pouť do Cách

10. 12. 2008

 Na jih od Alp jsou tři starodávná poutní místa a to Svatá země, Řím a Compostella. K nim se řadí tři novější poutní místa všeobecně známá: Lurdy, Fatima a La Saletta. Na severu od Alp byly ve středověku nejstarším nejdůležitějším poutním místem Cáchy. Je to jedno z mála německých měst (kromě v těsném sousedství s Čechami nebo  Moravou), pro které se užívá naše české pojmenování. Německy se jmenují Aachen a leží na hranicích Německa, Belgie a Holandska asi 800 km od Prahy.

Kostel Panny Marie tam dal postavit Karel Veliký, byl dokončen r. 800 a dnes je to světová památka UNESCO.

První den pouti se vyšlo z Velkého Meziříčí 25. 4. 2007, po 37 dnech pouti v Cáchách, celkem 1048 km. 40. den pouti se poutníci vrátili autobusem 3. 6. 2007 po 12,5 hodinách a 950 km.

Do Cách vedla také i tzv. Česká cesta. Už dlouho však po ní nešel. A přitom je lemována sochami sv. Jana Nepomuckého, které nám v cizině připomínají naši vlast. Přímo v Cáchách stojí první kostel v dějinách zasvěcený sv. Vojtěchu a v dómě býval oltář sv. Václava.

Na pouť do Cách jsme šli s trojím poselstvím:

1. poděkovat za svobodu a za to, že už padly hranice mezi evropskými zeměmi,

2. Konat pokání za všechny války a křivdy, ke kterým došlo dávno i nedávno na obou stranách,

3. Prosit za obnovu křesťanských kořenů Evropy protože nechceme, aby uschly.

Pharm. Dr. Švecová se rozloučila za společnost, p. děkanovi předala malý dar a popřála mu mnoho úspěchu na novém působišti ve Křtinách u Brna. Přednášce bylo přítomno 31 osob.