Jdi na obsah Jdi na menu
 


Promítání starých fotografií a filmů

10. 12. 2008

 

Promítání starých fotografií a filmů

Ing. Antonín Dvořák—16. 9. 2008

 

Ve své přednášce ing. Ant. Dvořák nejprve promítl zajímavosti z historie městečka Měřína, jako kostel sv. Jana Křtitele. Byla to technicky dokonalá fotografie, kde negativ byl na skleněné desce, tak jak to bylo tehdy počátkem 20. stol. Jen u fotografů z povolání. Dalšími snímky bylo měřínské náměstí, jak tehdy vypadalo se zástavbou domů kolem státní silnice na Jihlavu a dobové snímky z I. Republiky, kdy v Měříně byly tehdy činné tělocvičné spolky Orel a Sokol.

Z Velkého Meziříčí byly zajímavé snímky staré lékárny do r. 1930, kdy vlivem zvyšujícího se provozu došlo k asanaci i sousedních domů ve Vrchovecké ulici (tehdy zvané Tyršovy) a k výstavbě nové lékárny a téměř všech domů po levé straně při stavbě nové silnice ve Vrchovecké ul. a nového betonového mostu přes řeku Oslavu. Význačným fotografem té doby byl Vilim Vilímek, který přišel do našeho města počátkem 20. stol. A byl rovněž členem obecního zastupitelstva jako policejní komisař. V I. světové válce byl válečným fotografem a jeho koníčkem byla i krajinářská fotografie. Dalším známým fotografem v našem městě byl Rudolf Skopec.

Ing. Dvořák řekl, že neexistuje podle žádných písemných záznamů výraz „plná městská práva“ a že město VM bylo již městem od r. 1300 před datem 1408 a že tento výraz je nesmysl.

Dále bylo promítnuto z tvorby tiskaře Oldřicha Muchy asi 9 krátkých filmů ze života obyvatel našeho města z doby válečné a poválečné ze 40 a 50. let min. století.

Velmi zajímavé přednášce bylo přítomno 30 členů a 7 hostů.